İçeriğe atla

Çapayev (film)

Çapayev
Filmin afişi
YönetmenGeorgi Vasilyev
Sergey Vasilyev
Hikâye (eser)Dmitri Furmanov (kitap)
OyuncularBoris Baboçkin
Boris Blinov
Varvara Myasnikova
Leonid Kmit
MüzikGavriil Popov
StüdyoLenfilm
TürüSavaş filmi
Çıkış tarih(ler)i1934
Süre95 dakika
ÜlkeSovyetler Birliği
DilRusça

Çapayev (RusçaЧапаев) 1934 yapımı bir Sovyet savaş filmidir. Vasilyev kardeşler tarafından Lenfilm için çekilmiştir.[1]

Rusya İç Savaşında bir savaş kahramanı haline gelmiş Kızıl Ordu komutanı Vasili Çapayev'in (1887–1919) biyografisi üzerine kurgulanmıştır. Hikâye, Çapaev ile birlikte savaşmış bir Bolşevik komiseri olan Dmitri Furmanov'un aynı isimli romanını temel alır.[2]

Yayınlandıktan sonra (galası 6 Kasım 1934'te Leningrad'da) Sovyet sinema tarihinin en popüler eserlerinden biri olmuştur. İlk yılında sadece SSCB'de 30 milyon kişi tarafından seyredilmiştir.[]

ABD National Board of Review tarafından 1935 yılında En İyi Yabancı Film ödülüne, Paris Dünya Fuarında 1937 yılında Grand-Prix ödülüne layık görülmüştür.[]

Filmin ardından Çapayev ve yardımcıları Petka ile Anka Rus halk kahramanları haline gelmiştir. Bu üçlü, siyasi komiser Furmanov ile birlikte çok sayıda Rus fıkrasına konu olur. []

Kaynakça

  1. ^ Beumers, Birgit (2015). Directory of World Cinema: RUSSIA 2. Intellect Ltd. ss. 38-40. ISBN 978-1-7832-0010-8. 25 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2017. 
  2. ^ Rollberg, Peter (2008). Historical Dictionary of Russian and Soviet Cinema. Scarecrow Press. s. 132. ISBN 978-0-8108-6268-5. 23 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lev Troçki</span> Marksist devrimci, teorisyen

Lev Davidoviç Bronştayn ya da yaygın bilinen adıyla Lev Troçki, Bolşevik siyasetçi, devrimci ve Marksist teorisyen.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Lviv</span> Ukraynanın batısında bir şehir

Lviv, nüfus bakımından Batı Ukrayna'nın en büyük ve Ukrayna'nın yedinci büyük şehri. Ukrayna'nın kültür merkezlerinden biridir. 2020 verilerine göre nüfusu 755.800'dür. Nüfusunun %88'i Ukraynalı, %9'u Rus, %1'i de Polonyalıdır.

<i>4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün</i>

4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün, 2007 Romanya yapımı Cristian Mungiu filmidir. 2007 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ile FIPRESCI ödülünü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Kosıgin</span>

Aleksey Nikolayeviç Kosigin -(21 Şubat 1904, Sankt-Peterburg, Rusya Çarlığı - 18 Aralık 1980, Moskova, SSCB) - Rus siyasetçi. Rusya Federatif Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Halk Komiserleri Konseyi Başkanı (1943-1946). Sovyetler Birliği Bakanlar Kurulu Başkanı (1964-1980). Sovyetler Birliği Komünist Partisi üyesi. Komünist Parti Merkez Komitesi üyesi (1939-80). Politbüro üyesi (1960-1980). Yüksek Sovyet meclisi üyesi(1946-1980). Soğuk Savaş sırasında uluslararası devlet adamı.

Sovyet Edebiyatı veya Sovyetler Birliği'nde edebiyat, Sovyetler Birliği'nde üretilen ve ayrıca Ekim Devrimi ile sonrasındaki edebi çalışmaları kapsayan bir dönemdir. Bu dönemde ülke içinde konuşulan 88 dilden de eserler verilmiş olması ile birlikte Rusçanın bir hakimiyeti söz konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Reichsführer-SS</span> Nazi Almanyasında Schutzstaffel (SS) Başkomutanı rütbesi

Reichsführer-SS, 1925-1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nda hem bir rütbe hem de bir unvandı. Reichsführer unvanı öncelikle Joseph Berchtold tarafından 1926 yılında oluşturuldu. Reichsführer-SS 1925'ten 1933'e ve 1934 sonrası Alman SS'in en yüksek dereceli rütbesi olup aynı zamanda Alman Ordusu'nda Mareşal rütbesiyle eşdeğer bir rütbeydi. 1929'da Heinrich Himmler bu mevkiye sahip oldu. Bu rütbenin anlamı Schutzstaffel (SS) komutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği başbakanları listesi</span> Vikimedya madde listesi

Sovyetler Birliği Başbakanı, Sovyetler Birliği'ndeki hükûmet başkanının resmi olmayan adıdır. Bu makamın resmi adı, farklı yıllarda farklı şekilde olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pyotr Koşevoy</span>

Pyotr Koşevoy, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Kulikov</span>

Viktor Kulikov, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Pavel Çerenkov</span>

Pavel Alekseyeviç Çerenkov, Sovyet-Rus fizikçidir. 1934 yılında yaptıkları Çerenkov ışıması çalışmalarıyla İlya Frank ve İgor Tamm birlikte 1958 yılında Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">"SSCB Silahlı Kuvvetlerinin 50 Yılı" Jübile Madalyası</span>

"SSCB Silahlı Kuvvetlerinin 50. yılı" Madalyası SSCB Yüksek Sovyeti Başkanlığı kararınca SSCB Silahlı Kuvvetlerinin 50. yıldönümü münasebetiyle 26 Aralık 1967 günü yürürlüğe girmiştir.

<i>Klyatva</i> Mikheil Chiaurelinin yönettiği 1946 Sovyetler Birliği yapımı film

Klyatva, yönetmenliğini Mikheil Chiaureli'nin yaptığı 1946 Sovyetler Birliği yapımı film. Film, Stalin kişi kültünün bir örneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kurtuluş Savaşı'nda Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkileri</span> Türk-Sovyet politik ve askeri ilişkileri

Türk Kurtuluş Savaşı'nda Sovyetler Birliği-Türkiye ilişkileri, Türk Kurtuluş Savaşı döneminde Sovyetler Birliği ve Türkiye hükûmetleri arasındaki politik ve askerî ilişkilerdir. 1917'deki Ekim Devrimi sonrasında kurulan Sovyetler Birliği dünyadaki tüm komünist ayaklanmalara destek vermiş, bununla birlikte sömürgeci ve emperyalist müdahalelere karşı da mücadele etmiştir. Ekim Devrimi'nin ardından Sovyetlerde Rus İç Savaşı (1918-1922) sürerken aynı yıllarda Anadolu'da Türk Kurtuluş Savaşı (1919-1922) devam etmekteydi. Bu dönemde yeni kurulan Sovyetler, kendi gibi İtilaf Devletlerinin önde gelenleriyle savaşan Türkiye heyeti ile diplomatik ilişkiler geliştirdi ve Türkiye'ye para, silah ve mühimmat yardımı gönderdi.

<span class="mw-page-title-main">Şalva Eliava</span>

Şalva Zuraboviç Eliava Megrel kökenli Gürcü Eski Bolşevik, Orta Asya ve Kafkasya'nın Sovyetleştirilmesinde önemli katkılarda bulunmuş Sovyet devlet adamı. Josef Stalin’in 1936-1938 yılları arasındaki Büyük Temizlik operasyonlarının kurbanlarından biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Savunma Komitesi</span>

Devlet Savunma Komitesi, II. Dünya Savaşı kapsamındaki Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında, Sovyetler Birliği'ndeki olağanüstü hal koşullarında devlet iktidarını yürüten organı.

<span class="mw-page-title-main">Vlas Çubar</span>

Vılas Yakovleviç Çubar, Bolşevik devrimci, Ukrayna 1932-33 kıtlık yılları politikalarının etkili isimlerinden Sovyet politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya-Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Litvanya-Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti veya Lit-Bel (Lit-Bel), 1919'da yaklaşık beş ay boyunca günümüz Belarus ve Doğu Litvanya topraklarında var olan Sovyet sosyalist cumhuriyetti. Eski Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ile Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin birleşmesiyle kuruldu. Sovyet-Polonya Savaşı sırasında Polonya ordusunun Doğu Litvanya topraklarını ele geçirmesiyle birlikte cumhuriyet dağıldı.

<span class="mw-page-title-main">Nato Vaçnadze</span> Sovyet oyuncu

Natalia "Nato" Vaçnadze ya da Natalia Andronikaşvili Gürcü sinema oyuncusuydu. Kariyerine sessiz film döneminde başladı; genellikle masum ve tutkulu bir genç kadın olan Ingénue karakterini canlandırdı. 1953 yılında uçak kazasında ölene kadar oyunculuğa devam etti. Sovyetler Birliği'nin ilk film yıldızlarından biri olan Vaçnadze, Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti halk sanatçısı unvanı ve Stalin Ödülü de dâhil olmak üzere çok sayıda ödül aldı.

<i>In Which We Serve</i>

In Which We Serve, Noël Coward ve David Lean’in yönettiği 1942 Birleşik Krallık yapımı vatanseverlik savaş filmidir. II. Dünya Savaşı sırasında Bilgi Bakanlığı'nın yardımı ile yapıldı. Girit Savaşı sırasında battığındaki HMS Kelly destroyerinin komutanı olan Kaptan Lord Louis Mountbatten'in kahramanlıklarından ilham aldı.