İçeriğe atla

Çapakçur Muharebesi

Çapakçur Muharebesi
Tarih1387
Bölge
Sonuç Kesin Karakoyunlu zaferi
Taraflar
Karakoyunlular Timurlular
Komutanlar ve liderler
Kara Mehmed Miranşah[1][2][3][4]
Güçler
  • Türkmen Atlıları
  • Timurlu Askerler
  • Çapakçur Muharebesi, Karakoyunlu Devleti ile Timurlular arasında gerçekleşmiş bir muharebedir.

    Muharebe öncesi siyasi durum

    1386-1388li yıllarda Timur İran ve Azerbaycana yürüyüşler düzenler. 1386'da Semerkanta doğru yola çıkan Timur ilk önce Luristan hakimi Melik İzzeddin üzerine saldırı düzenler. Melik İzzədini ve ailesini Türkistana sürgün ettikten sonra ikinci hedefini gerçekleştirmek için Azerbaycana doğru yola çıkar. Sefer arifesinde Celairi Sultanı Ahmed'in Tebrize geleceğini haber alır. Lakin Celayirli Ahmed, Timur'un da bu bölgeye seferi haber ile Bağdat'a doğru yönelir. Timur, Nahçıvana ve Karsa doğru ilerleyip buraları ele geçirir. Daha sonra Gürcistan ve Doğu Anadoluya yönelen Timur burada Avnik, Muş, Van, Ahlat kalelerini ele geçirir. Timur'un bu ilerlemeye devam ederken Altın Orda Devleti hanı Toktamış Han Tebriz üzerine hücum eder. Toktamış'ın Tebrizi yağmalaması haberini işiten Timur da Tebrize yönelir. 1387 yılından önce Timur Karabağ'da olurken Toktamış'da Derbent kaçarak Samur çayı yakınlarına gelir.[5] Taraflar arasında baş gösteren savaşta Toktamış geri çekilmek mecburiyetinde kalır. Daha sonrasında Karakoyunlular için Timur tehlikesi meydana gelir. Timur Karakoyunlu sultanı Kara Mehmed'in kafilelerini, ticaret kervanlarına baskınlar düzenlemekle suçlar. Ama tabi bu bir bahaneydi. Timur'un saldırısının asıl sebebi, Doğu Anadolu'da bağımsız bir devletin kurulmasını engellemek ve Karakoyunlu Türkmenlerini ona bağımlı kılmaktı.[6]

    Çapakçur Muharebesi

    Taraflar, Bingöl'de Çapakçur Suyu denilen bölgede karşı karşıya geliyor. Burada Timur karargâhı kurduktan sonra ordudan 3 tümen ayırarak Miranşah komutasında Kara Mehmed'e gönderdi.[7][8][9][10] Bu tümenlerden birinin başında oğlu Miran Şah bulunuyordu.[11] Müdafaaya çekilen Kara Mehmedin üzerine yürüyen Miranşah birçok ganimet elde eder. Fakat Kara Mehmed tez bir zamanda geri çekilerek Çapakçur çevresindeki geçit ve boğazları tutmuştur ve Miranşah'ın ordusunu darmadağın etmiştir.[12] Bu zaferden sonra Kara Mehmed, Memlüklerin Malatya mebusu Mintaş'a sığındı. Metsoplu Toma, Miranşah'ın bu yenilgisini şu şekilde yazmıştır.[13]:


    Kaynakça

    1. ^ Makaleler - Volume 3 - Page 174
    2. ^ İslâm ansiklopedisi: İslâm âlemi coğrafya, etnoğrafya ve ... - Page 295
    3. ^ TİMUR - Page 41
    4. ^ Ölümünün 600. yılında Emir Timur ve mirası uluslararası ... - Page 202
    5. ^ Aka, İsmayıl (2000). Timur ve devleti. Ankara: Türk Tarih Kurumu yayınları. 
    6. ^ Turan, Eray (2016). TİMUR’UN YÜKSELİŞİ VE YILDIRIM İLE MÜCADELESİ. Çorum. 
    7. ^ Ölümünün 600. yılında Emir Timur ve mirası uluslararası ... - Page 202. 
    8. ^ TİMUR - Page 41. 
    9. ^ İslâm ansiklopedisi: İslâm âlemi coğrafya, etnoğrafya ve ... - Page 295. 
    10. ^ Makaleler - Volume 3 - Page 174. 
    11. ^ Azərbaycan Tarixi III cild. Bakı: Elm nəşriyyatı. 2005. 
    12. ^ "Doğu Anadolu'da Kara Koyunlu- Timurlu Mücadelesi ve Eleşkirt Meydan Muharebesi". 2017. 28 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2023. 
    13. ^ Əliyarlı, Süleyman (1996). Azərbaycan tarixi (Uzaq keçmişdən 1870-ci illərə qədər. Bakı: Azərbaycan nəşriyyatı. 

    İlgili Araştırma Makaleleri

    <span class="mw-page-title-main">Timur</span> Timur İmparatorluğunun kurucusu ve ilk hükümdarı (1336–1405)

    Timur sonrasında Timur Küregen, Timurlu İmparatorluğu'nun kurucusu olan Türk veya Türk-Moğol asker ve komutan. 1370'ten itibaren düzenlediği seferlerle günümüzdeki Orta Asya, Rusya, İran, Hindistan, Afganistan, Kafkasya, Ortadoğu ve Anadolu'nun büyük bir bölümünü ele geçirmiştir. Çağatay ulusunu oluşturan boylardan Barlaslar'ın önderi olan Turagay ile Tekina Hatun'un çocuğu olarak 1336'da Semerkant yakınlarındaki Şehr-i-Sebz'e bağlı Hoca Ilgar köyünde dünyaya gelen Timur, 1370'te Çağatay Hanlığı'nın batısını denetim altına alan askeri bir lider olarak kendini göstermiştir.

    <span class="mw-page-title-main">Otlukbeli Muharebesi</span> otlukbeli muharebesi

    Otlukbeli Muharebesi ya da Başkent Muharebesi, 11 Ağustos 1473 tarihinde Osmanlı padişahı II. Mehmed ile Akkoyunlu sultanı Uzun Hasan arasında yapılmış bir meydan muharebesidir.

    Uzun Hasan, Akkoyunlu hükümdarı olup, bugünkü İran, Irak, Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye'nin bir bölümünü kapsayan bir coğrafyada 1453-1478 yılları arasında hüküm sürmüştür. Akkoyunluların en güçlü hükümdarı olarak kabul edilir.

    <span class="mw-page-title-main">Timur İmparatorluğu</span> Asyada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk

    Timur İmparatorluğu, Timurlu Devleti, Timurlular veya Turan İmparatorluğu, Fars ve İslam medeniyeti unsurları ile Türk-Moğol devlet ve askeri teşkilat unsurlarını bünyesinde barındıran Emir Timur tarafından kurulmuş bir devlettir.

    <span class="mw-page-title-main">Karakoyunlular</span> 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurduğu bir devlet

    Karakoyunlular ya da Karakoyunlu Devleti, başkenti Tebriz olan ve 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurmuş olduğu bir devlettir.

    <span class="mw-page-title-main">Ankara Muharebesi</span> Osmanlı Devleti ile Timurlu İmparatorluğu arasında 1402 yılında yaşanan meydan muharebesi

    Ankara Muharebesi, farklı kaynaklara göre 20 veya 28 Temmuz 1402'de Ankara'nın kuzeydoğusundaki Çubuk Ovası'nda, Osmanlı Devleti ile Timur İmparatorluğu arasında gerçekleşen muharebedir. Timur İmparatorluğu'nun kesin zaferiyle sonuçlanan muharebe sonrasında, Osmanlı Padişahı I. Bayezid Timurlulara esir düşmüş ve devlet, Fetret Devri olarak bilinen 11 yıllık hükümdarsız bir döneme girmiştir.

    <span class="mw-page-title-main">Artuklu Beyliği</span> Güneydoğu Anadoluda hüküm sürmüş bir Türk beyliği (1102–1409)

    Artuklu Beyliği ya da diğer adıyla Artuklular, Harput, Mardin ve Hasankeyf bölgelerinde 1102-1409 yılları arasında hüküm sürmüş bir Oğuz Türkmen beyliğidir.

    <span class="mw-page-title-main">İldenizliler</span> Azerbaycanda Kurulmuş Bir Türk Atabeyliği

    Eldenizler, ayrıca Eldegezler, İldenizliler veya Azerbaycan Atabeyleri [Azerice: Eldənizlər] - 1136-1225'te Azerbaycan'ı, Doğu Anadolu'yu, Kuzey Irak'ı, İran'ı ve Cibal'ı yöneten tarihi bir devlet. Hanedanlığın kuruluşu Kıpçak asıllı Şemseddin İldeniz ile bağlantılıdır. Böylece Arran'ı Sultan Mesud'dan ikta olarak alan Eldeniz, gücünü kısa sürede tüm Azerbaycan'a yaydı. Eldeniz, oğulluğu Arslanşah'ı 1160 yılında hükümdar yaptıktan sonra Irak Selçuklu Devleti'nde fiilen iktidarı ele geçirdi. Şemseddin İldeniz döneminde Azerbaycan atabeylerinin toprakları Arran, Azerbaycan, Şirvan, Cibal, Hemedan, Gilan, Mazenderan, İsfahan, Rey, Musul, Kirman, Fars, Huzistan, Ahlat, Erzurum ve Meraga topraklarını içeriyordu.

    <span class="mw-page-title-main">Uluğ Bey</span> Türk hükümdar, gökbilimci ve matematikçi (1394–1449)

    Uluğ Bey, Timur İmparatorluğu'nun 4. sultanı Türk matematikçi ve astronomi bilgini.

    <span class="mw-page-title-main">Kara Yusuf</span> 1388-1420 yılları arasında Karakoyunlu Devletinin hükümdarı

    Kara Yusuf, 1388-1420 yılları arasında Karakoyunlu Devleti'nin hükümdarıdır.

    Kara Mehmed, Karakoyunlu Devleti hükümdarı (1380-1389). Tam adı Nasırüddin Kara Mehmed Bey Durmuş'tur.

    <span class="mw-page-title-main">Şirvanşahlar Devleti</span>

    Şirvanşahlar Devleti ,(Arapça/Farsça: شروانشاه) — 861-1538 yılları arasında Güneydoğu Kafkasya'da, ağırlıklı olarak günümüz Azerbaycan Cumhuriyeti'de ve kısmen de günümüz Dağıstan topraklarında var olmuş ve sonradan Azerbaycanlılaşmış bir devlettir. Devletin sınırları doğuda Derbent'ten, Kür Nehri'nin Hazar Denizi'ne döküldüğü noktaya kadar uzanarak, Şirvan tarihi bölgesi ile bazen batıda Gence şehrine kadar ulaşmış, ayrıca farklı dönemlerde Şeki, Karabağ ve Beylegan'ı da kapsamıştır. Başkenti Şamahı ve Bakü olmuştur.

    <span class="mw-page-title-main">Şahruh</span>

    Şahruh Mirza, Timur İmparatorluğu üçüncü hükümdarı.

    Sultan Ahmed Celâyir, 1382-1410 yılları arasında hüküm süren Celâyirî sultanı.

    Kara Yülük Osman Bey, Akkoyunlu devletinin kurucusu ve ilk hükümdarı.

    İsfendiyar Bey, 1392-1440 yılları arasında hüküm sürmüş Candaroğulları Beyidir. Osmanlı ile olan münasebetlerden dolayı kendi isminden ithafen Candaroğulları Beyliği'ne İsfendiyaroğulları olarak da hitap edilmektedir.

    <span class="mw-page-title-main">Muhammed Sultan Mirza</span> Timurlu askeri komutan

    Muhammed Sultan Mirza (1375-1403), Timurlu Hanedanı'nın üyesi ve kurucusu Timur'un torunuydu. Timur'un en sevdiği torunu olan Muhammed Sultan, onun başlıca askeri komutanlarından biri olarak hizmet etti ve Altın Orda, Pers krallıkları ve Osmanlı İmparatorluğu'na karşı başarılı seferlerde öncü kuvvetlere yardım etti. Tarihçi Arabşah tarafından "asil doğası ve canlılığıyla açık bir dahi" olarak tanımlanan Muhammed Sultan, sonunda Timur tarafından imparatorluğun vârisi olarak atandı. 1403'teki erken ölümü büyükbabasını çok etkiledi.

    <span class="mw-page-title-main">Timurlu fetihleri</span> Timurluların savaşları ve seferleri

    Timurlu fetihleri veya Timurlu savaşları, 14. yüzyılın yedinci on yılında Timur'un Çağatay Hanlığı üzerindeki kontrolü ile başlamış ve 15. yüzyılın başında Timur'un ölümüyle sona ermiştir. Timur, savaşlarının büyük ölçekliliği ve bu savaşlarda genel olarak yenilmemesi nedeniyle, tüm zamanların en başarılı askeri komutanlarından biri olarak kabul edilmiştir. Bu savaşlar, Timur'un Orta Asya, İran, Kafkaslar ve Levant ile Güney Asya ve Doğu Avrupa'nın belirli bölgeleri üzerindeki üstünlük kurması ve Timur İmparatorluğu'nun kuruluşu ile sonuçlanmıştır. Tarihçiler, seferlerin o sıradaki dünya nüfusunun yaklaşık %5'ini oluşturan 17 milyon insanın ölümüne neden olduğunu tahmin etmektedir.

    <span class="mw-page-title-main">Hasan Ali</span>

    Hasanali Mirza, Sultan Hasanali veya Hasanali Bey Karakoyunlu devletinin son padişahı ve Cihan Şah Hagigin'in oğludur. Cihan Şah'ın 10 Kasım 1467'de öldürülmesinin ardından Azerbaycan'ın güneyinde Karakoyunlular'ın hakimiyetini yeniden sağlamaya çalıştı ancak 1469'da başarılı olamadan öldürüldü.

    Emir İsfahan, Kara Yusuf'un Pir Buddağ'dan sonraki ikinci oğludur. Kara İskender'in üvey kardeşidir.