İçeriğe atla

Çanta Rüzgâr Çiftliği

Boydak Energy Co.'nun rüzgâr çiftliğindeki ofis binası.

Çanta Rüzgâr Enerji Santrali, 19 rüzgâr türbiniyle 47,5 MW kurulu gücü olan bir rüzgâr enerji santralidir. Rüzgâr çiftliği ÇantaSilivri'de İstanbul ilinde bulunmaktadır. Üretime 2014 Mayıs'ında geçmiştir.

Rüzgâr çiftliği, başta 2011 yılında Bora Rüzgâr Enerji Şirketi tarafından projelendirildi. Boydak Enerji Şirketi, Bora Şti.'ni devraldıktan sonra inşaat 2012'de başladı. Çiftlik, Mayıs 2014 sonunda her biri 2,5 MW olan altı türbinle üretime geçti. Aynı yılın Haziran sonunda sekiz ilave türbin, toplam kurulu kapasiteyi 35 MW'a çıkardı.[1][2]

Mevkii

Rüzgâr çiftliği Tekirdağ ve İstanbul il sınırının hemen doğusunda, 240 m yükseklikteki bir tepe üzerinde Çanta kasabasının[2] kuzeybatısında yer almaktadır. Bu Çorlu'dan[3] 27 km, Silivri'den 17 km ve İstanbul'dan 83 km uzaklıktadır.

Teknik detaylar

Almanya'da Nordex tarafından sağlanan 19 türbinin her birinin maksimum güç çıkışı 2,5 MW[4] olup yıllık toplam enerji üretimi yaklaşık 151 GWh.[2] Türbinler N100/2500 tipinden olup 100 m rotor çapları vardır.[3][5] Oradaki yıllık ortalama rüzgâr hızı 7,5-8,5 m/s olarak veriliyor.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ "Boydak Enerji" 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ a b c "Çanta Rüzgâr Enerji Santrali (RES)" 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  3. ^ a b c "Nordex liefert 19 Windkraftanlagen in die Türkei" 6 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Almanca).
  4. ^ a b ""Çanta RES'in türbinleri Nordex'ten"". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2016. 
  5. ^ ""Rüzgâr enerji santralinde montaj hız kazandı"". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye'de her yıl yaklaşık 300 TWsa elektrik üretilmektedir. Burada en önemli santraller listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span> Adıyaman ve Şanlıurfada bir baraj

Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. GAP Projesi içinde, Karakaya Barajının 180 km mansabında, Adıyaman iline 51 km uzaklıkta, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine ise 24 km uzaklıkta olup, Fırat Nehri üzerinde kurulmuştur. Barajın tamamlanmasıyla Türkiye'nin en büyük üçüncü gölü olan Atatürk Baraj Gölü oluşmuştur.

Watt, SI'de, uluslararası standart güç birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâr türbini</span> Rüzgârın kinetik enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren sistem

Rüzgâr türbini, rüzgârdaki kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren sistemdir. Rüzgar türbinleri, aralıklı yenilenebilir enerjinin giderek daha önemli bir kaynağı haline gelmekte ve birçok ülkede enerji maliyetlerini düşürmek ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmak için kullanılmaktadır. Bir çalışma, 2009 yılı itibarıyla rüzgarın fotovoltaik, hidro, jeotermal, kömür ve gaz enerji kaynaklarına kıyasla "en düşük göreceli sera gazı emisyonlarına, en az su tüketimi talebine ve en olumlu sosyal etkilere" sahip olduğunu öne sürmüştür.

Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali; yaygın adıyla Veysel Eroğlu Ilısu Barajı, Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında, enerji üretimi amacıyla Dicle Nehri üzerinde inşa edilen santraldir.

<span class="mw-page-title-main">Hidroelektrik santrali</span>

Hidroelektrik santrali, barajda biriken su yer çekimi potansiyel enerjisi içermektedir. Su, belli bir yükseklikten düşerken, enerjinin dönüşümü prensibine göre Yerçekimi Potansiyel Enerjisi önce kinetik enerjiye daha sonra da türbin çarkına bağlı jeneratör motorunun dönmesi vasıtasıyla potansiyel elektrik enerjisine dönüşür. Buna da yenilenebilir enerji sınıfına giren hidroelektrik enerji santrali denir. Fizikten bilindiği gibi 1 kg'lık bir kütle, 1 m yükseklikten düştüğünde:

Kürtün Barajı, Gümüşhane'de, Harşit Çayı üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1999-2002 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Çalık Enerji, Çalık Holding'e bağlı 1998 yılının yazında kurulmuş enerji alanında faaliyet gösteren şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Gelgit enerjisi</span> Gelgit enerjisiyle üretilen yenilenebilir birincil enerji kaynağı

Gelgit enerjisi, denizlerdeki oluşan gelgit olayından yararlanan yenilenebilir birincil enerji kaynağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâr çiftliği</span>

Rüzgâr tarlası veya rüzgâr çiftliği, elektrik üretimi için kullanılan ve aynı yerde bulunan rüzgâr türbinleri grubudur. Özel türbinler orta gerilim güç sistemine ve ağ şebekesine bağlanır. Elektrik şebekesinin orta gerilimdeki elektrik akımını bir transformatör yardımıyla yüksek gerilim iletim hattına bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâr gücü</span> Rüzgârdan elektrik enerjisi üretimi

Rüzgâr gücü, elektrik üretmek için rüzgâr türbinleri, mekaniksel güç için yel değirmeni, su veya kuyu pompalama için rüzgâr pompaları veya gemileri yürütmek için yelkenler kullanarak rüzgârın kullanışlı formundaki rüzgâr enerjisinin sonucudur.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâr gücünün çevre üzerindeki etkisi</span>

Rüzgâr enerjisinin başlıca etkisi, fosil yakıtlı santrallerin elektrik üretiminde neden olduğu kirliliği göstermemesidir. Değişik enerji kaynakları, klasik enerji kaynaklarıyla yer değiştirebilirken, rüzgâr enerjisinin çevresel maliyeti çok daha düşük olabilir.

Elektrik santralinin net kapasite faktörü (KF), santralin belli bir periyotta ürettiği toplam enerjinin tam kapasitede üretebileceği enerjiye bölümüdür. Kapasite faktörü kullanılan yakıt türüne ve santralin tasarımına bağlı olarak aşırı derecede değişir. Kapasite faktörü, uygunluk faktörü veya verimlilik ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'da rüzgâr gücü</span>

Almanya'da rüzgâr gücü, her sene toplam üretimdeki payını önemli derecede artırmaktadır ve Almanya'nın enerji vizyonunun temel parçalarından biridir. 2015 itibarıyla, ülke çapındaki rüzgâr türbini kurulu gücü 44,947 MW'tır (megawatt). Bu güçle Almanya dünya sıralamasında % 10.4'lük payla Çin ve ABD'den sonra üçüncü sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Eşen 1 Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Eşen-1 Barajı ve Hidroelektrik_Santralı (HES), Muğla ilinin Fethiye ilçesinde ilçe merkezine 58 km uzaklıkta Yayla Ceylan mahallesi sınırları içerisinde Eşen Çayı üzerinde kurulmuştur. Göltaş Enerji Şirketi tarafından Göltaş şirketinin özkaynakları ile ve 29.01.2010 tarihinde imzalanan sözleşme ile Akbank'tan temin edilen 40.000.000 EUR finansman ile projenin yapımına Temmuz 2009 yılında başlanmış Mart 2011 yılında baraj ve hidroelektrik santral işletmeye alınmıştır.

Nordex SE, rüzgâr türbinleri tasarlayan, üreten ve satan bir Alman şirketidir. Yönetim kademesinin Hamburg'da bulunmasına rağmen şirketin merkezi Alman kenti Rostock’tadır. Üretim Rostock'un yanı sıra Çin'de ve kısa bir süre için de olsa Jonesboro, Arkansas gerçekleşir.

Northel Enerji, Ayvalık, Balıkesir merkezli Türkiye'nin ilk yerli rüzgâr türbini üreticisi firma. Şirketin kurucularından Cem Yalçın tarafından 1993'te, İstanbul'da kurulmuş olan Northel Elektromekanik şirketinden gelen temel birikim ile 2011 yılında sadece enerji sektöründe faaliyet göstermek üzere kurulmuş; tamamen yerli sermaye ve teknoloji ile 10-330 kW sınıfında rüzgâr türbini üretimini yapmaktadır. Şirket, rüzgâr enerjisi ile lisanssız elektrik üretimi kapsamında 2014 yılında Türkiye'nin ilk şebeke bağlantısını tamamlamış ve şebekeye Türkiye’de en yüksek yerli üretim teşvik rakamı olan 11 USD Cent/kWh'tan elektrik satma hakkını kazanmıştır. Türkiye'deki ilk üç lisanssız RES'te şirketin rüzgâr türbinleri kullanılmıştır. Bunlardan ikisi Bandırma OSB ve diğeri Tokat OSB'de kurulmuştur. 2015 yılında Türkiye'nin ilk çatı tipi rüzgâr enerjisi sistemi uygulamasını gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük rüzgâr türbini</span>

Küçük rüzgar türbini, rüzgar çiftlikleri'ndeki gibi büyük güçlü ticari rüzgar türbinlerinin aksine mikro elektrik üretimi için kullanılan rüzgar türbinidir.

<span class="mw-page-title-main">Rüzgâr türbini tasarımı</span>

Rüzgâr türbini tasarımı, rüzgârdan enerji elde etmek için rüzgâr türbininin şekil ve teknik özelliklerinin belirlenmesidir. Rüzgâr türbini kurulumu rüzgâr enerjisini almak, türbini rüzgâra yönlendirmek, mekanik dönüşü elektrik enerjisine çevirmek, türbini başlatmak, durdurmak ve kontrol etmek için gerekli sistemlerden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Bahçe Rüzgâr Enerji Santrali</span>

Bahçe Rüzgâr Enerji Santrali, Türkiye'nin Osmaniye iline bağlı Bahçe ilçesinde bulunan bir rüzgâr enerji santralidir. Toplam 135 MW kurulu çıkış gücüne sahip 54 rüzgâr türbininden oluşan rüzgâr santrali, 2009 yılında devreye alındığında ülkenin en büyük rüzgâr santraliydi.