İçeriğe atla

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Kampüsü

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı Çanakkale merkezde yer alan kampüsün adıdır. Terzioğlu Yerleşkesi olarak da bilinir.

Kepez ile Çanakkale merkez arasında yer alan yerleşkede Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlüğü başta olmak üzere üniversitenin çok sayıda birimi yer almaktadır. Gün içerisinde kampüsün nüfusu 20 bin kişiyi aşmaktadır.

Yerleşkeden Çanakkale Boğazı görünümü

Tarihçe

Üniversite 1992 yılında kurulmuş olmasına karşın bu kampüs 2002 yılında faaliyete geçebilmiştir. Uzun süren inşaatlara ek olarak yeşillendirme faaliyetleri de yıllar almıştır. Kampüsü Terizoğlu ismi söz konusu alanın bir kısmını 1971 yılında bağışlamış olan Hüseyin Akif Terizoğlu'ndan kaynaklanmaktadır. Terizoğlu'nun ve bazı yakın aile mensuplarının kabirleri de bu kampüstedir.

Birçok birim 2003 yılında bu kampüse taşınabilmiştir.

2011 yılında Yabancı Diller Yüksekokulu ve Sağlık Yüksekokulu binaları hizmete açılmış, 2012'de ise Güzel Sanatlar Fakültesi, Merkezi Laboratuvarlar, Deney Hayvanları binaları hizmete açılmıştır.

Kampüs içinde öğrencilerin ihtiyaçları karşılayacak çeşitli marketler, otobüs firmaları,kırtasiyeler, banka atm'leri ve banka şubeleri bulunmaktadır.

Birimler

Yerleşke içindeki Gençlik Merkezi

ÇOMÜ Terzioğlu Kampüsü'ndeki birimler şunlardır:

  • Rektörlük
  • Daire başkanlıkları
  • Kütüphane
  • Hazırlık Okulları
  • ÇOMÜ Çocuklar Evi Kreş ve Anaokulu
  • Kültür ve Konferans Merkezi
  • Merkez Laboratuvarları
  • Deney Hayvanları Binası
  • Gençlik Birimi
  • Market
  • Kitapçı
  • Öğrenci Laboraturaları
  • ARDES Özel Öğrenci Yurdu
  • Kredi Yurtlar Kurumu Öğrenci Yurdu
  • Parklar ve Uygulama Alanları
  • Yamaç Restorant
  • Öğrenci Sosyal Etkinlik Merkezi (ÖSEM)

Fakülteler

  • Fen Edebiyat Fakültesi
  • Eğitim Fakültesi
  • Tıp Fakültesi
  • Mühendislik Fakültesi
  • İletişim Fakültesi
  • Güzel Sanatlar Fakültesi
  • Ziraat Fakültesi
  • Mimarlık Fakültesi
  • Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi
  • İlahiyat Fakültesi
  • Siyasal Bilgiler Fakültesi

Yüksekokullar/Meslek Yüksekokulları

  • Sağlık Yüksekokulu
  • Turizm Yüksekokulu
  • BESYO
  • Çanakkale Sosyal Meslek Yüksekokulu
  • Çanakkale Teknik Meslek Yüksekokulu
  • Yabancı Diller Yüksekokulu

Müzeler

  • Piri Reis Müzesi ve Galerisi (Su Ürünleri Fakültesi binasında. ÖSEM'in arkası)
  • ÇOMÜ Yer Bilimleri Müzesi (Mühendislik Fakültesi binasında, en üst kat)

Konum

Terizoğlu Kampüsü Radar Tepe olarak bilinen bir tepede 3.000 dekarlık bir alana yayılmıştır. Ormanlık alana gömülmüş gibi duran kampüsün denize uzaklığı birkaç yüz metredir ve Çanakkale Boğazı'nı bu ilde gören en hakim yerdir.

Ulaşım

Terzioğlu Kampüsüne Ç-1, Ç-2, Ç-3, Ç-3 Ekspres (Sadece hafta içi günler), Ç-4 Ekspres, Ç-7 ve Ç-8 otobüs hatları gitmektedir.[1]

ÇOMÜ Kampüs İçi Ücretsiz Servisi (Ring) mevcuttur.Bu servis belli aralıklar ile Terzioğlu Kampüsü içerisinde hizmet verir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çukurova Üniversitesi</span> Adanada kurulu devlet üniversitesi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Adana şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta Seyhan gölü kıyısındaki kampüsünde eğitim-öğretim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin rektörlüğünü, 14 Ağustos 2020'den beri Meryem Tuncel yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi</span> Çanakkalede kurulu devlet üniversitesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye'nin Çanakkale ilinde yer alan devlet üniversitesidir. SCIMAGO 2012 yıllık raporunda dünyanın en iyi 1500 üniversitesinden biri olarak listelenmiştir. Üniversite, 2013 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye'nin En Girişimci Üniversiteleri Listesi'nde yer almıştır. ÇOMÜ, Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, Avrupa Üniversiteler Birliği'nin, ADIM Üniversiteler Konsersiyumu'nun ve Trakya Üniversiteler Birliği'nin üyesidir. Üniversitenin logosunda, Türk Bayrağı üzerinde Çanakkale Şehitleri Anıtı bulunmaktadır.

Sarıtepe Kampüsü veya Kilyos Kampüsü, Boğaziçi Üniversitesi'nin Sarıyer, İstanbul'da Kilyos koyunda bulunan kampüsüdür. Ana kampüslere 34 km mesafededir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi 1992’de üniversite ile birlikte 3837 sayılı kanunla kurulmuştur. 1995-1996 Öğretim yılında Eğitim ve Öğretime Ezine Üvecik’te başlamıştır. 1996-1997 Eğitim-Öğretim yılı bahar döneminde Çanakkale’ye 4 km uzaklıktaki Karacaören’e taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Artvin Çoruh Üniversitesi</span> Artvinde kurulu devlet üniversitesi

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ), 5662 Sayılı, "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kurulan KTÜ’den ayrılarak 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, yeni üniversitelerden bir tanesidir. Artvin ilinde bulunmaktadır. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 26536 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Yerleşkesi</span>

YTÜ Davutpaşa Kampüsü, 1999 yılında Davutpaşa Kışlası'nın Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesine dahil edilmesiyle kurulmuştur. Daha önce kışla olarak kullanılan ana bina U harfi şeklindedir. Üniversiteye verildikten sonra bu binaya laboratuvar bölümleri eklenmiş, U'nun ortası bahçe olarak kullanılmak üzere düzenlenmiştir. Uç kısmında laboratuvarların ilerisine biri öğrenci yemekhanesi ve kantin, diğeri de bunun önünde personel ve öğretim üyesi yemekhanesiyle mutfak olmak üzere iki bina yapılmıştır. Yapılan binalardan biri biraz ileride hamam olarak kullanılmıştır ve günümüzde bu bina çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Diğer bina ise Sanat ve Tasarım Fakültesi olarak işlev görmektedir. Personel yemekhanesinin arkasında 2007 yılında hizmete giren yeni kantin ve yemekhane binası, hemen yanında kapalı yüzme havuzu, fitness salonu, kapalı basketbol sahası, tenis kortları ve halı saha bulunmaktadır.

Çanakkale iline bağlı Yenice ilçesinde 2 yıllık meslek yüksekokuludur. Yüksekokul Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. 2012 yılı itibarıyla yaklaşık 1.200 öğrencisi bulunmaktadır.

Çanakkale'deki kütüphanelerin kuruluş yılı ve kitap sayıları aşağıdadır:

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

Gazi Üniversitesi Rektörlük Kampüsü ya da Merkez Kampüs Gazi Üniversitesi'nin Ankara Beşevler Emniyet Mahallesinde kurulmuş kampüsüdür. Kampüsünün temelini Gazi Üniversitesi Rektörlük binası ve Gazi Eğitim Fakültesi oluşturur. 1926 yılında Gazi Eğitim Enstitüsünün kurulması ile şekillenmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi</span>

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi veya ÇOMÜ Kütüphanesi, Türkiye'nin en büyük üniversite (akademik) kütüphanelerinden biridir.

Çanakkale ilinin en büyük ilçesi olan Biga'da kurulu 2 yıllık meslek yüksekokuludur. 1.500 öğrenciye eğitim-öğretim vermektedir. 1990 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi</span>

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Çanakkale'de kurulu, Türkiye'nin en eski eğitim fakültelerinden biridir. Yaklaşık 5.000 lisans öğrencisi bulunmaktadır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi 3 Temmuz 2000 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş bir tıp fakültesidir. Fakülte 2007 yılından itibaren öğrencilerine Çanakkale’de eğitim vermeye başlamıştır. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Çanakkale ilinde bulunan tek üçüncü basamak sağlık kuruluşudur.

Ezine Meslek Yüksekokulu. Çanakkale'nin Ezine ilçesinde yer alan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren 2 yıllık eğitim-öğretim veren meslek yüksekokuludur.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı fakültedir. Fakülte binası Çanakkale merkezde Terzioğlu Yerleşkesi'ndedir.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı fakültedir. Fakülte Üniversite'nin Çanakkale merkezde yer alan Terzioğlu Kampüsü'nda bulunmaktadır.

Lapseki Meslek Yüksekokulu. Çanakkale ilinin Lapseki ilçesinde kurulu bulunan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren 2 yıllık meslek yüksekokuludur.

Çanakkale merkezde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Şehitleri Yerleşkesi'nde bulunan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren İlahiyat Fakültesidir.