İçeriğe atla

Çanakkale'deki kütüphaneler

Çanakkale'deki kütüphanelerin kuruluş yılı ve kitap sayıları aşağıdadır:

Özel ve Araştırma Kütüphaneleri

Üniversite Kütüphaneleri

  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi (ÇOMÜ Kütüphanesi)

Kütüphane 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Şubat 2013 tarihi itibarıyla 330.000 basılı kitap ve 200.000 elektronik kitap olmak üzere toplam 530.000 kitaba sahiptir. Son 1 yılda 87.000 basılı kitaptan bu rakama ulaşarak Türkiye'nin en hızlı büyüyen kütüphanesi unvanını kazanmıştır. ÇOMÜ Merkez Kütüphanesinin yanına en az kendisi kadar büyük ek bir bina yapılmaktadır. Mimarisi ve konumu ile örnek bir kütüphane binası olmaya adaydır. Bina bittiğinde her iki bina tüp geçitlerle birbirine bağlanacaktır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi’nde bulunan ÇOMÜ Merkez Kütüphanesi 18 Mart 2012 tarihinden itibaren haftanın 7 günü 24 saat hizmet vermeye başladı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi dışında Türkiye'de 3 devlet üniversite kütüphanesi daha 24 saat hizmet veriyor. Bunlar; Hacettepe Üniversitesi Kütüphanesi, İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi ve Sakarya Üniversitesi Kütüphanesi. ÇOMÜ Kütüphanesi bunlara ek olarak merkezden yaklaşık 100 km uzaklıktaki Biga Kampüsünde de 18 Mart 2013 tarihinde 50.000 basılı kitabı aşkın dev bir kütüphane açmaya hazırlanıyor. Bu kütüphane Türkiye'deki birçok Üniversite kütüphanesinden daha büyük olan bir Fakülte kütüphanesi olması sebebiyle ilkleri barındırıyor. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binalar kompleksi içinde bağımsız bir mekana sahip olan söz konusu şube kütüphanesi 2.720 m² kullanım alanına sahip.

Halk Kütüphaneleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Bağlı Kütüphaneler

  • Çanakkale Mehmet Akif Ersoy İl Halk Kütüphanesi, 1955, 28 098
    • Zeynep Bodur Çocuk Kütüphanesi, 1990, 5 501
    • Barbaros Halk Kütüphanesi, 1991, 5 471
  • Ayvacık İlçe Halk Kütüphanesi, 8 759
  • Biga İlçe Halk Kütüphanesi, 13 799
  • Bozcaada İlçe Halk Kütüphanesi, 8 854
  • Çan İlçe Halk Kütüphanesi, 7 757
  • Ezine İlçe Halk Kütüphanesi, 9 638
  • Gelibolu İlçe Halk Kütüphanesi, 12 415
  • Gökçeada İlçe Halk Kütüphanesi, 12 524
  • Lapseki İlçe Halk Kütüphanesi, 5 582
    • Umurbey Halk Kütüphanesi, 8 117

Belediye Kütüphaneleri

Diğer Halka Açık Kütüphaneler

Okul Kütüphaneleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi</span> Çanakkalede kurulu devlet üniversitesi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), Türkiye'nin Çanakkale ilinde yer alan devlet üniversitesidir. SCIMAGO 2012 yıllık raporunda dünyanın en iyi 1500 üniversitesinden biri olarak listelenmiştir. Üniversite, 2013 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye'nin En Girişimci Üniversiteleri Listesi'nde yer almıştır. ÇOMÜ, Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin, Avrupa Üniversiteler Birliği'nin, ADIM Üniversiteler Konsersiyumu'nun ve Trakya Üniversiteler Birliği'nin üyesidir. Üniversitenin logosunda, Türk Bayrağı üzerinde Çanakkale Şehitleri Anıtı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa İnan Kütüphanesi</span> Sarıyer ilçesinde bir akademi kütüphanesi

İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi, İTÜ Ayazağa yerleşkesinde yer alan kütüphanedir. Tüm İTÜ Kütüphaneleri ve Kütüphane Hizmetleri'nin yönetim ve koordinasyon merkezidir. 1797 yılında Mühendishane-i Bahri Hümayun'da açılan matbaada basılan kitaplar kütüphanenin temelini oluşturmuştur. Kütüphane adını eski İnşaat Fakültesi dekanı ve eski İTÜ rektörü olan Mustafa İnan'dan alır. Kütüphane, 500.000 civarında kitap ve tez içeriği ile Türkiye'nin teknik anlamda en geniş kütüphanelerindendir. 2013 yılı itibarıyla 161 veritabanıyla Türkiye'de en fazla veritabanına sahip akademik kütüphanedir. 7 gün 24 saat açıktır Türkiye'nin ilk 7 gün 24 saat açık olan Akademik Kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Kütüphane (Türkiye)</span> ulusal kütüphane

Millî Kütüphane, dünyada var olan benzerleri gözetilerek 1946 Ankara'da kurulmuş olan Türkiye'nin ulusal kütüphanesi.

Sakarya'daki kütüphanelerin kuruluş yılı ve kitap sayıları aşağıdadır:

Çanakkale Mehmet Âkif Ersoy İl Halk Kütüphanesi, Çanakkale'nın merkez ilçesinde bulunan, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">ODTÜ Kütüphanesi</span>

ODTÜ Kütüphanesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi bünyesinde bulunan merkezi kütüphane. 1956 yılında hizmete başlayan kütüphane, 15 Eylül 1963 tarihinde bugünkü kampüse, 1967 yılında ise bugünkü binasına taşınmıştır. Kütüphanenin ilk bölümü 1967 yılında, ikinci bölümü ise 1975 yılında tamamlanmıştır. 2015 yılı verilerine göre ODTÜ Kütüphanesi; 489.000 basılı kitap, 200.120 elektronik kitap, 183.259 ciltli dergi, 1.127 basılı dergi aboneliği, 53.824 elektronik dergi aboneliği, 19.300 yüksek lisans ve doktora tezi ile büyük bir koleksiyona sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara'daki kütüphaneler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Ankara'daki kütüphaneler listesi, bu bir Ankara'daki kütüphaneler listesidir. Listede kütüphaneler türlerine göre ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi</span>

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi veya ÇOMÜ Kütüphanesi, Türkiye'nin en büyük üniversite (akademik) kütüphanelerinden biridir.

Çanakkale ilinin en büyük ilçesi olan Biga'da kurulu 2 yıllık meslek yüksekokuludur. 1.500 öğrenciye eğitim-öğretim vermektedir. 1990 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi</span>

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Çanakkale'de kurulu, Türkiye'nin en eski eğitim fakültelerinden biridir. Yaklaşık 5.000 lisans öğrencisi bulunmaktadır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Kampüsü</span>

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne bağlı Çanakkale merkezde yer alan kampüsün adıdır. Terzioğlu Yerleşkesi olarak da bilinir.

Çana Meslek Yüksekokulu Çanakkale'nin Çan ilçesinde 2 yıllık ön lisans eğitimi veren okuldur. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı olarak faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi</span>

İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi 15. yüzyılın ikinci yarısında Fatih Sultan Mehmet'in kurduğu medreseye ait olan kütüphaneden bugüne çevrilmiş olan Türkiye'nin ilk üniversite kütüphanesidir. 1933 yılına kadar Darülfünun Kütüphanesi adı ile hizmet verdi. 1970-1985 yıllarında mimar Hüseyin Başçetinçelik tarafından Laleli ile Beyazıt arasında inşa edilen binaya taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi</span>

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir halk kütüphanesidir. Bugün, tarihi Saraçoğlu Mahallesi projesinde sosyal tesis ihtiyacını karşılamak adına inşa edilmiş olan binada hizmet vermekte olan kütüphane; Kızılay semtindeki Kumrular Sokak'ta yer alır. Ankara'daki halk kütüphaneleri arasında en çok ziyaret edilen ve 500 bini aşkın materyalle en geniş koleksiyona ev sahipliği yapan kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Kütüphane (Polonya)</span>

Polonya Ulusal Kütüphanesi - Varşova'da Polonya Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı'na bağlı merkez kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Çek Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi</span>

Çek Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi Çek Cumhuriyeti'nin merkez kütüphanesidir. Çek Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. Kütüphanenin ana binası ve kitaplarının yaklaşık yarısı Prag'ın merkezindeki tarihi Clementinum binasındadır. Koleksiyonun diğer yarısı Hostivař bölgesinde bulunuyor. Millî Kütüphane, yaklaşık 6 milyon belgeye ev sahipliği yapan Çek Cumhuriyeti'ndeki en büyük kütüphanedir. Kütüphanenin şu anda yaklaşık 20.000 kayıtlı okuyucusu bulunmaktadır. Çoğunlukla Çekçe metinlerden oluşmasına rağmen kütüphane, Türkiye, İran ve Hindistan'dan daha eski materyalleri de saklamaktadır. Kütüphane Prag'daki Charles Üniversitesi için de kitaplar barındırıyor.

<span class="mw-page-title-main">Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb)</span> Hırvatistanın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesini merkez kütüphanesidir.

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb) (NSK), Hırvatistan'ın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesi'ni merkez kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çukurova Üniversitesi Merkezi Kütüphanesi</span>

Çukurova Üniversitesi'nin sahip olduğu, öğrenciler için kurulmuş bir kütüphanedir. Başka bir kütüphane tarzı değildir. Okulun öğrencileri katılabilmektedir.