
Karaağaç, karaağaçgiller (Ulmaceae) familyasının Ulmus cinsinden ağaç türlerine verilen ad

Gül, gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsinden, odunsu çok yıllık kapalı tohumlu güzel kokulu bitki türlerine verilen ad.

Orman gülü, fundagiller (Ericaceae) familyasından Rhododendron cinsinin 800 kadar türünü içeren çiçekli bitkilerin ortak adı. Gösterişli çiçekleri nedeniyle bahçelerde ve saksıda yetiştirilir.

Dağ muşmulası, gülgiller (Rosaceae) familyasından Cotoneaster cinsini oluşturan bitkilerin ortak adı.

Küpe çiçeği, küpe çiçeğigiller (Onagraceae) familyasından Fuchsia cinsini oluşturan 100 türü bulunan bitki cinsidir. Büyük bölümünün anayurdu Amerika'nın tropikal bölgeleridir. Kırmızı, mor, pembe, beyaz renkte çiçekler açarlar.

Menekşe, menekşegiller (Violaceae) familyasına bağlı Viola cinsini oluşturan çoğunlukla saksılarda yetiştirilen bitki türlerinin ortak adı. 400 ile 500 arası türü bulunmaktadır. Dünyanın birçok yerinde yetişebilmekle beraber en çok kuzey yarımkürede yetişir. Ayrıca Hawai ve Güneydoğu Asya'da da yetişebilir. Doğada aydınlık, fakat gölgede ve nemli bölgelerde yetişir.

Oya ağacı, kınagiller (Lythraceae) familyasından Çin ve Japonya'da doğal olarak yetişen bir süs bitkisi türü.

Çan çiçeğigiller (Campanulaceae), bir ya da çok yıllık otsu bitkiler ya da çalı formunda olan bir çiçekli bitkiler familyasıdır. Birçok türü süs bitkisi olarak yetiştirilir.

'Lamiaceae, Labiatae veya Türkçe adıyla 'Ballıbabagiller; 236 cins ve 7,280 tür ile temsil edilir ve dünya çapında özellikle ılıman kuşakta yayılış gösteren bir bitki familyasıdır.

Mum çiçeği, Apocynaceae familyasından Hoya cinsinden ılıman bölgelerde saksı çiçeği olarak yetiştirilen bir bitki türlerinin ortak adı. Uzun ama kendini taşıyamayan gövde (sap) yapar. Yaprakları 6–7 cm uzun ve 3–4 cm genişlikte kalın ve sert, yeşilden kahverengiye dönen renkte olup, üzeri parlaktır-mumlu gibidir.

Primula auriculata, Primulaceae familyasından 20–25 cm kadar kısa köksaplı bir Primula türü.

Japon gülü ya da diğer adıyla Çin gülü, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından Doğu Asya kökenli saksı ve bahçe süs bitkisi türü.

Campanula alpina, Campanulaceae familyasından yüksek dağlık bölgelerde görülen bir çan çiçeği türü.

Çıngırakotu veya bilimsel adıyla Campanula betulifolia, volkanik kayalıklardaki yarıklarda yetişen çan çiçeğigiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine özgü olan çıngırakotu, Kafkasya'ya bitki toplama gezileri düzenlemiş Alman botanikçi Karl Koch tarafından 1850'de sınıflandırılmıştır.

Beyaz çan çiçeği, akçan, çan çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine özgü olan Beyaz çan çiçeği, süs bitkisi olarak yetiştirilir. Sarp ladin ormanları, uçurumlar ve çalılık kenarlarında yetişmektedir. Haziran ve Eylül ayları arasında çiçeklenir.

Campanula lactiflora, Campanulaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Iğdır'da görülmektedir. 1.2 metreye kadar büyüyebilen bitkinin yaprakları dar, dişli ve 5-12 santimetre uzunluğundadır. Çiçekler genellikle beyaz veya soluk mavidir. Temmuz ve Eylül ayları arasında çiçeklenir.

Campanula latifolia, Campanulaceae familyasından bir Campanula türüdür. Avrupa ve Batı Asya'ya özgüdür ve süs bitkisi olarak yetiştirilir. Türkiye'de Karadeniz bölgesinde yetişmektedir.

Sarıbaş veya bilimsel adıyla Centaurea macrocephala, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.
Ballıbabagiller veya bilimsel adıyla Lamiaceae, yaklaşık 250 cins ve 7.000'den fazla tür içeren büyük bir çiçekli bitki familyasıdır. Bu familya, dünya genelinde yaygın olarak bulunur ve özellikle sıcak ve ılıman iklim bölgelerinde çeşitlilik gösterir.

Campanula glomerata, Campanulaceae familyasına ait Campanula cinsinden bir çiçekli bitki türüdür. Aynı zamanda İngiltere'nin Rutland bölgesinin resmi çiçeğidir.