İçeriğe atla

Çan Kay Şek Anıt Mezarı

Koordinatlar: 25°02′04″K 121°31′18″D / 25.03444°K 121.52167°D / 25.03444; 121.52167
Çan Kay Şek Anıt Mezarı
中正紀念堂
Harita
Koordinatlar25°02′04″K 121°31′18″D / 25.03444°K 121.52167°D / 25.03444; 121.52167
KonumTaipei, Tayvan
TasarlayanYang Cho-cheng
TürAnıt
MalzemeBeton ve mermer
Yükseklik76 m (249 ft)
Başlangıç tarihi31 Ekim 1976
Tamamlanma tarihi5 Nisan 1980 (44 yıl önce) (1980-04-05)
AdandığıChiang Kai-shek
Websitecksmh.gov.tw (Çince)
cksmh.gov.tw/en (İngilizce)
Çan Kay Şek Anıt Mezarı'nın Özgürlük Meydanı kapısı

Çan Kay Şek Anıt Mezarı (Geleneksel: 中正紀念堂 / Basit: 中正纪念堂, Tongyong Pinyin: Jhongjhēèng Jìniàntáng, Bopomofo: ㄓㄨㄥ ㄓㄥˋ ㄐ|ˋ ㄋ|ㄢˋ ㄊㄤˊ, Hanyu Pinyin: Jìniàntáng, Zhōngzhèng, resmî İngilizce adı: National Chiang Kai-shek Memorial Hall), Çin Cumhuriyeti'nin başkenti Taipei'nin Chuncheng semtinde bulunan ve eski devlet başkanı Çan Kay Şek anısına inşa edilen anıt mezar kompleksi.

Tarihçe

5 Nisan 1975 tarihinde Çan Kay Şek öldükten sonra hükûmetin İcra heyeti bir anıt inşa etmek için Cenaze Komitesi kurdurdu. Yarışmanın sonucu mimar Yang Cho-Cheng'in tasarımı seçildi. Yang, Nankin'de bulunan Sun Yat-sen Türbesi (Sun Yat-sen, Kuomintang tarafından partinin ve Çan Kay Şek hükûmetinin kurucusu olarak kabul edilmektedir)'ni andıran birçok geleneksel Çin mimari unsurları dahil ederek tasarladı.

Anıt mezar, Çan Kay Şek'in 90. doğum yıldönümüne denk gelen 31 Ekim 1976 tarininde temel atma töreniyle inşaata başlandı ve 31 Mart 1980 tarihinde tamamlandı. Ve Çan Kay Şek'in ölümünün 5. yıldönümüne denk gelen 5 Nisan 1980 tarihinde halka açıldı.

Mimari yapı

Ulaşım

  • Taipei metrosu (臺北捷運) Chiang Kai-shek Memorial Hall İstasyonu
    • Kırmızı hat: Dansui Hattı ve Sinyi Hattı (inşaat altında)
    • Yeşil hat: Sindian Hattı ve Siaonanmen Hattı

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Çin Komünist Devrimi, Çin'in kurulması yolunda, 1934'te imparatorluk içinde başlayan ve Çin-Japon Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nı da içine alarak sonuca ulaşan Maocu bir halk devrimidir.

Tayvan, Doğu Asya'da Çin'in ve Japonya'nın güneyinde, Filipinler'in kuzeyinde bir adadır. Günümüzde Tayvan adı, Tayvan (Formoza) adasıyla birlikte Büyük Okyanus'undaki Lanyu ve Lüdao adaları, Tayvan Boğazı'ndaki Penghu, Matzu ve Kinmen adaları gibi Çin Cumhuriyeti yönetimi altındaki topraklara işaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Taipei</span> Tayvanın başkenti

Taipei, Tayvan'ın başkenti ve özel şehirlerinden biridir. Şehir ülkenin kuzeyinde yer almakta olup çevresinde Yeni Taipei şehri bulunmaktadır. Şehrin nüfusu 31 Mart 2016 tarihi itibarı ile 2,7 milyonun üzerinde olup Yeni Taipei ile Keelung şehirleri ile birlikte 7.047.167 milyon nüfuslu Taipei-Keelung metropol alanını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Grand Otel (Taipei)</span>

Grand Otel (圓山大飯店), 1952'de inşa edilmiş Taipei'yin simgelerinden biri olan otel. Duen-Mou Vakfı'nın sahibi olduğu otel açıldığı günden beri Taipei'yin pek çok yabancı konuğuna ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin İç Savaşı</span> 1927-1950 yılları arasında Çinde süren iç savaş

Çin İç Savaşı, Çin'de Milliyetçi Parti (Kuomintang) ile Komünist Parti arasında yaşanmış bir savaştır. 1927 yılında Kuzey Seferi sonrasında, Çan Kay Şek tarafından yönetilen Çin Milliyetçi Partisi'nin sağ kanadının ÇMP-ÇKP ittifakındaki komünistleri temizlemesi ile başladı. Asıl çatışma 1950 yılında düşmanlığın bitmesi ile sona erdi. Komünistler şu anki Çin'i kontrolleri altına alırlarken, milliyetçilerin elinde ise şu anki Tayvan, Penghu ve birkaç ada kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Çan Kay Şek</span> Tayvanın ilk devlet başkanı

Çan Kay Şek, Çin doğumlu Tayvanlı asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Sun Yat-sen</span> Çin Cumhuriyetinin kurucusu (1866–1925)

Sun Yat-sen, geçici ilk başkan olarak görev yapan Çinli bir devlet adamı, doktor ve siyaset filozofuydu. Çin Cumhuriyeti ve Kuomintang'ın ilk lideridir. Çin Cumhuriyeti'nde "Ulusun Babası" ve Xinhai Devrimi sırasında Çing hanedanının devrilmesindeki önemli rolü nedeniyle Çin Halk Cumhuriyeti'nde "Devrimin Öncüsü" olarak anılır. Sun, hem Çin'de hem de Tayvan'da geniş saygı görmesiyle 20. yüzyıl Çinli liderleri arasında benzersizdir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Türkiye ilişkileri</span>

Çin-Türkiye ilişkileri, Çin ile Türkiye arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri içerir. Çin Komünist Partisi'nin Çin İç Savaşı'nı kazanması ve Çin Halk Cumhuriyeti devletinin 1 Ekim 1949 tarihinde kurulmasından sonra bile Türkiye, İç Savaş'ı kaybetmenin sonucu olarak Tayvan adasına çekilmeye zorunda kalmış Çin Cumhuriyeti devletini "Çin" ülkesinin tek meşru temsilcisi olarak tanımaya devam etti, ancak 4 Ağustos 1971 tarihinde Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti'yle diplomatik ilişkiler kurup "Tek Çin politikası"na uyarınca Çin Cumhuriyeti'yle olan resmî ilişkilerini askıya aldı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tayvan dahil tüm Çin toprakları üzerindeki egemenliğini tanıdı. Buna rağmen, Türkiye, Çin Cumhuriyeti'yle (Tayvan) yine gayrıresmî, hükümet dışı seviyede ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Chiang Ching-kuo</span> 3. Tayvan devlet başkanı

Chiang Ching-kuo, 1972-1978 yılları arasında Çin Cumhuriyeti Başbakanı, 1975'ten ölümüne kadar Çin Cumhuriyeti Devlet Başkanı olarak görev yapan ve eski devlet başkanı Çan Kay Şek'in oğlu Tayvanlı Kuomintanglı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan Taoyuan Uluslararası Havalimanı</span>

Tayvan Taoyuan Uluslararası Havalimanı, 6 Eylül 2006 tarihinde kadar Çan Kay Şek Uluslararası Havalimanı, Tayvan'ın Taoyuan kentinde bulunan bir havalimanıdır. Havalimanı Tayvan'ın en büyük havalimanı olup ülkenin beş uluslararası havalimanından biridir. China Airlines ile EVA Air'in merkezine ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sun Yat-sen Anıt Mezarı (Taipei)</span>

Sun Yat-sen Anıt Mezarı, Çin Cumhuriyeti'nin kurucusu sayılan düşünür ve siyasetçi Sun Yat-sen'in başkent Taipei'deki anıt mezar kompleksidir.

<span class="mw-page-title-main">Wang Jingwei</span>

Wang Jingwei, Çinli bir siyasetçi. Başlangıçta Kuomintang'ın (KMT) sol kanadı üyesiyken daha sonra Çin Komünist Partisi (ÇKP) ile iş birliği yapma çabaları başarısızlıkla sonuçlanması üzerine giderek antikomünist oldu. Siyasi yönelimi, Japonya ile iş birliği yapması ile kariyerini şekillendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Qingming Festivali</span>

Qingming Festivali, Han Çinlileri ve Malezya ve Singapur'da chittyler tarafından kutlanan geleneksel bir Çin festivalidir. Geleneksel Çin ay-güneş takviminin beşinci güneş döneminin ilk gününde denk gelmektedir. Bu, Bahara ekinoksundan sonraki 15. günde, belirli bir yılda 4 veya 5 Nisan tarihlerinde gerçekleşmesini sağlar. Qingming Festivali'nde, Çin aileleri mezarlıklarını temizlemek, atalarına dua etmek ve ritüel tekliflerde bulunmak için atalarının mezarlarını ziyaret eder. Geleneksel yiyecekler ikram edilir ve tütsü ve kağıt yakılır. Festival, birinin Çin kültüründeki atalarına geleneksel saygılarını sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Seferi</span>

Kuzey Seferi, 1926-1928 yılları arasında Çan Kay Şek önderliğindeki Kuomintang'ın kuzeydeki Beiyang Hükûmeti ve savaş ağalarına karşı düzenlediği harekâttır.

<span class="mw-page-title-main">Soong Tse-ven</span>

Soong Tse-ven veya T. V. Soong, Çinli iş insanı ve siyasetçi. Soong kız kardeşlerinin erkek kardeşi olup Sun Yat-sen, Çan Kay Şek ve finansör Kung Hsiang-hsi'nin kayınbiraderiydi. Eylül-Aralık 1930 ile Mayıs 1945-Mart 1947 tarihleri arasında Çin Cumhuriyeti başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Savaş Ağaları Dönemi</span>

Savaş Ağaları Dönemi, Çin tarihinde, 1916-1928 yılları arasında ülkenin kontrolünün Beiyang Ordusu'nun eski askeri klikleri ile diğer bölgesel gruplar arasında bölündüğü bir dönemdi.

<span class="mw-page-title-main">Tayvan-Türkiye ilişkileri</span>

Tayvan-Türkiye ilişkileri, Tayvan ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye, 1971'den beri Tayvan ile hükûmet dışı, çalışma düzeyinde ilişkiler sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">H. H. Kung</span>

Kung Hsiang-hsi, genellikle Dr. HH Kung olarak bilinir, Çinli bir bankacı ve politikacıydı. Üç Soong kız kardeşin en büyüğü olan Soong Ai-ling ile evlendi; diğer ikisi Başkan Sun Yat-sen ve ikinci Başkan Çan Kay-şek ile evlendi. Kayınbiraderi Soong Tse-ven ile birlikte, 1930'lar ve 1940'larda Çin Cumhuriyeti'nin Kuomintang liderliğindeki Milliyetçi hükûmetinin ekonomi politikalarının belirlenmesinde oldukça etkiliydi. 1938 - 1939 Arasında Çin Cumhuriyeti'nin başbakanlığını yaptı.

Sun Yat-sen Anıt Mezarı, Çin'in Nankin kentindeki Mor Dağ'ın ikinci zirvesinin eteklerinde yer almaktadır. Mezarın inşasına Ocak 1926'da başlanmış ve inşa süreci 1929 baharında bitmiştir. Mimar Lü Yanzhi, inşaat bittikten kısa bir süre sonra ölmüştür. Temsilcisi ve proje ortağı ise yakın arkadaşı Huang Tanpu'ydu.

Yeni Hayat Hareketi, 1930'ların Çin Cumhuriyeti'nde kültürel reformu ve Neokonfüçyüsçü toplumsal ahlak anlayışını desteklemek ve statükoya yönelik fikri meydan okumaların ortaya çıkmasının ardından Çin'i merkezi bir ideolojide birleştirmek amacıyla hükûmet tarafından yürütülen bir toplumsal hareketti. Çan Kay Şek hükûmeti ve Çin Milliyetçi Partisi bu girişimi 19 Şubat 1934'te anti-Komünist mücadelenin bir unsuru olarak başlatmış ve kısa süre içinde tüm ulusu hedef alacak şekilde genişletmiştir.