İçeriğe atla

Çamburnu

Çamburnu Artvin ilinin Hopa ilçesi sınırları içerisinde bulunan tabiat koruma alanı.

Bu alanın tabiat koruma alanı olmasının ana sebebi Sarıçam alt türüne ait ve sadece iki yerde yayılımı olan Pinus silvestris ssp.koçhiana'nın bulunmasıdır. Bu bitkinin deniz kenarına erişimi olan ender bölgelerden birisidir. Sarıçam bitkisi eğitim ve bilim açısından önemli bir bitkidir. Bu tabiat koruma alanının bir diğer özelliği ise kuzeyden gelen göçmen kuşların Doğu Karadeniz kıyılarına ulaştığı ilk bölgedir. Bölge turizm alanı olarak da kullanılmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Çamburnu Tabiatı Koruma Alanı". Doğu Karadeniz Kültür Envanteri Projesi. 14 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sarıçam (bitki)</span>

Sarıçam, çamgiller (Pinaceae) familyasından Kuzey Avrupa, Kuzey Asya, İspanya ve Anadolu'da yayılış gösteren çam türü. Avrupadan getirilen fidanlar Kuzey Amerika'daki eyaletlerde dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çamkoru Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0022)

Çamkoru Tabiat Parkı, Çamlıdere ilçesi sınırları içinde, Ankara'nın 110 km kuzeybatısında bir tabiat parkıdır. Tabiat parkında ayrıca Çamkoru Göleti bulunur. 215 hektar büyüklüğünde olan tabiat parkını Eski Ankara-Bolu devlet kara yolu park sahasını ikiye böler.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağları Millî Parkı</span>

Kaçkar Dağları Millî Parkı büyük bölümü Rizenin Çamlıhemşin ilçesinde, bir bölümü Erzurum ve Artvin illerine uzanan millî park. 51.550 hektarlık mili park Fırtına Deresi ile Hemşin Deresi arasında yer alan Kaçkar Dağları üzerinde kurulmuştur.

Ölüdeniz-Kıdrak Tabiat Parkı, Muğla'nın Fethiye ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkı.

<span class="mw-page-title-main">Gölcük Gölü (Bolu)</span> Boluda göl

Gölcük Gölü, Bolu il merkezinin 13 km güneyinde bulunan yapay göl. Alanı 4,5 hektar, çevresi 1.300, yükseltisi 1.217 metredir. Göl ve çevresi tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Göl kıyısındaki yapı, Orman Bakanlığına ait devlet konukevidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzuyayla Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0132)

Kuzuyayla Tabiat Parkı, Kocaeli ili, Kartepe ilçesi sınırlarında bulunan tabiat parkıdır. 2011 yılında park ilan edilen saha zengin bir bitki örtüsüne ve Sapanca Gölü manzarasına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Uzungöl</span> Türkiyede bir göl

Uzungöl, Türkiye'nin Trabzon ilinde yer alan bir heyelan set gölüdür. Çaykara ilçesinin Uzungöl Mahallesi'nde bulunur. Yamaçlardan düşen kayaların, Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuştur. Uzunluğu 1.000 m, genişliği 500 m, alanı 500.000 ha olan gölün en derin yeri 15 m'dir. 2004 yılında DSİ'nin gölde gerçekleştirdiği rusubat temizliği sonucunda göl alanı %67 büyümüştür. Uzungöl, 3 Ekim 1989'da ilan edilen Uzungöl Tabiat Parkı'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tunca Vadisi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0190)

Tunca Vadisi Tabiat Parkı, Rize'nin Ardeşen ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Üçtepeler Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0174)

Üçtepeler Tabiat Parkı, Yozgat'ın Sorgun ilçesi sınırları içinde yer alan tabiat parkıdır.

Soğuksu Tabiat Parkı, 2011 yılında kurulmuş, Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Kars'a 53 km ve Sarıkamış'a 3 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Musaözü Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0141)

Musaözü Tabiat Parkı Eskişehir ilinin Tepebaşı ilçesinin coğrafi sınırları içerisinde kalan tabiat parkıdır. Eskişehir - Kütahya D 230 kara yolu üzerinde kent merkezine 22 kilometre mesafede ve 50 hektar büyüklüğündedir.

Ağaçbaşı Tabiat Parkı, Giresun'da Merkez ilçesine bağlı İnişdibi köyü ile Dereli ilçesi, Yavuz Kemal beldesi içerisinde kalan Ağaçbaşı yaylası açık hava rekreasyonu ve sahip olduğu doğal kaynaklar nedeniyle 10 Şubat 2010 tarihinde tabiat parkı ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0090)

Fatih Çeşmesi Tabiat Parkı İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

Görnek Tabiat Parkı, Türkiye'nin Trabzon ilinin Çaykara ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Park, 11 Temmuz 2011 tarihinde tabiat parkı ilan edilmiştir. Tabiat parkı, 24 saat boyunca açıktır. Parkın işletmesi, Çaykara Orman İşletme Müdürlüğü'ne aittir.

<span class="mw-page-title-main">Kadınçayırı Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0183)

Kadınçayırı Tabiat Parkı Çankırı ili Ilgaz ilçesi sınırlarında bulunan tabiat parkıdır. Toplam 442 hektar alana sahiptir. Çankırı il merkezine 70, Ilgaz ilçe merkezine ise 17 kilometre mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Mesir Tabiat Parkı</span> Manisada tabiat parkı

Mesir Tabiat Parkı, Manisa ilinin Yunusemre ilçesinde yer alan tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çilingoz Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0068)

Çilingoz Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Çatalca ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vezirsuyu Tabiat Parkı</span> Samsunda tabiat parkı

Vezirsuyu Tabiat Parkı ya da Vezirsuyu Rekreasyon Alanı Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bulunan tabiat parkı.

Kale Bolu Fındığı bölgesi, Türkiye’de bulunan tabiat koruma alanlarından biridir. Kale Bolu Fındığı tabiat koruma alanı, Bolu’ya 35 kilometre uzaklıkta yer alır.

Dibek, Antalya'nın Kumluca ilçesi sınırları içerisinde yer alan tabiat koruma alanı.