İçeriğe atla

Çam Konutu

Çam Konutu
Yerel ad
ar: قصر الصنوبر
KonumBeyrut, Lübnan
İnşası1916
İnşa nedeniOsmanlı'nın Beyrut Valisi Azmi Bey, Sursock Ailesinden
MimarBahjat Abdel Nour
Mimari tarzıNeo-Moor (Moorish Revival architecture)
İşletmeciFransa'nın Beyrut Büyükelçiliği

Çam Konutu (Arapça: قصر الصنوبر‎, Qasr al-snawbar, tam çevirisi "Çamların Sarayı"), Beyrut'un Horsh bölgesinde bulunur, günümüzde Fransa'nın Lübnan büyükelçisinin resmî konutu olarak kullanılmaktadır. Osmanlı tarafından kumarhane olarak inşa edilmiştir. Ancak 1. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla birlikte hiçbir zaman kumarhane olarak kullanılamamıştır. Bölgeyi işgal eden Fransızlar konutu ele geçirip hastane olarak kullanmışlardır. Henri Gouraud, 1 Eylül 1920'de Büyük Lübnan'ın kuruluşunu bu konuttan ilan ettiğinden beri Fransızlar tarafından önemli bir yer olarak görülmektedir.[1]

İnşaası

1914'te Beyrut çam ormanı

Beyrut'un şehir merkezini modernize etme çalışmaları kapsamında Beyrut Valisi Azmi Bey, şehrin ayrıcalıklı kesiminin etkinlikler düzenleyebileceği "Bois des Pins" adlı alanı planlamıştır. Bu plan kapsamında bir kumarhane ve bir hipodrom inşaasını başlatmıştır.

Tarihi

Fransız manda yönetimi

Büyük Lübnan devletinin ilanı

1. Dünya Savaşı'ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu dağıldı ve Lübnan bölgesi Fransız manda yönetimine verildi. Ardından Fransa Dış İlişkiler Danışmanı François Georges-Picot, Osmanlı'nın Filistin ve Suriye Toprakları Komiseri adı altında bölgeye geldi ve bu konutta yaşamaya başladı.[2]

Büyükelçinin konutu

1943'te Lübnan Bağımsızlığından sonra Çam Konutu, Fransa'nın Lübnan Büyükelçilerinin resmî konutu oldu.[3]

Kaynakça

  1. ^ "URBAN TRANSFORMATION OF OTTOMAN PORT CITIES" (PDF). PELİN KİHTİR ÖZTÜRK. Eylül 2006. 2 Şubat 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  2. ^ La Residence des Pins - Beyrouth (Fransızca). 1999. ISBN 2867701279. 
  3. ^ "La Résidence des Pins". French embassy in Beirut website (Fransızca). French Embassy in Beirut. 8 Temmuz 2011. 8 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fransa</span> Batı Avrupada yer alan ülke

Fransa, resmî adıyla Fransız Cumhuriyeti, Batı Avrupa'da bulunan ve dünyanın pek çok bölgesinde denizaşırı toprakları olan bir ülkedir. Fransa'nın Avrupa kıtasındaki komşuları Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, İspanya, Monako ve Andorra'dır. Akdeniz'de İtalya'ya ait Sardinya Adası'ndan sadece 12 km uzaktaki Korsika adası da Fransa'ya aittir. Sahip olduğu denizaşırı illerde de, Fransız Guyanası aracılığıyla Brezilya ve Surinam'a, Saint Martin Adası aracılığıyla da Hollanda Antilleri'ne sınırı vardır. Fransa, Manş Denizi'nde deniz yüzeyinin altından geçen Manş Tüneli'yle Birleşik Krallık'a bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Beyrut</span> Lübnanın başkenti ve en büyük şehri

Beyrut, Lübnan'ın başkentidir. Nüfusu 1,5 milyonun üzerinde olan Beyrut, deniz etkisinden biraz korunan bir körfezin kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız sömürge imparatorluğu</span> 17. asırdan 20. asıra kadar sürdüğü düşünülen Fransa sömürgesi altındaki Afrika bölgeleri

Fransız sömürge imparatorluğu, 19. ve 20. yüzyılda Britanya İmparatorluğu'nun ardından Dünya'nın en büyük ikinci sömürge imparatorluğuydu. İmparatorluğunun yüzölçümü, anavatan ile birlikte 1900 ile 1939 yılları arasında 13.500.000 km²ye ulaştı. Bu büyüklük toplam karasal alanının %10'u idi. İlk Fransız sömürge imparatorluğu, zirvesinde (1680), 10.000.000 km²'nin üzerine yayıldı, o zamanlar dünyanın sadece İspanyol İmparatorluğu'nun arkasındaki en büyük ikinci imparatorluğu. Fransız Sömürge İmparatorluğu'nun toplam alanı, birinci ve ikinci Fransız sömürge imparatorluklarının bir araya gelmesiyle, dünyanın en büyük ikinci olan 24.000.000 km²'ye ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Fransızlar</span> Fransa vatandaşları

Fransızlar, Fransa'da yaşayan, Fransa'nın vatandaşlığına sahip veya bir Cermen kavmi olan Frank kökenli bir halktır. "Francia" sözcüğünün kökü de bu kelimeden gelmektedir, Frenklerin yurdu ve yaşadıkları bölge anlamına gelir. Fransız kimliğinin oluşmasında önemli bir faktör olan Cermen kökenli Franklar, Frankiya'yı (Fransa) fethettiklerinde kendi dillerini bırakıp Latin dilini benimsemişlerdir ve buna müteakip Fransızca dediğimiz Latin dili ortaya çıkmıştır. Tarih boyunca Franklar, Roma kültürünün etkisinde kalarak Galya'daki yerli halklar ile karışmış ve bugünkü Fransızların ataları olmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Suriye ve Lübnan Mandası</span> Günümüzdeki Suriye ve Lübnan topraklarında 1923-1946 yıllarında Fransa egemenliğinde kalmış manda yönetimi

Fransız Suriye ve Lübnan Mandası (1923-1946), Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı İmparatorluğu'nun bölünmesi sonrasında Suriye ve Lübnan'la ilgili olarak kurulan bir Milletler Cemiyeti mandası. Manda sisteminin sömürgecilikten farklı olması gerekiyordu, yöneten ülke, sakinleri kendi kendini yönetmeye uygun kabul edilene kadar mütevelli olarak hareket etmeyi amaçladı. Bu noktada, görev süresi sona erecek ve bağımsız bir devlet doğacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Lübnan Yahudileri geleneksel olarak bir Mizrahi cemaati olup genelde Lübnan'ın Beyrut şehrinde veya çevresinde yaşayan veya yaşamış olan Yahudilerdir. Cemaatin hemen hemen hepsi İsrail, Fransa ve Kuzey Amerika'ya göç etmiştir. Ülkede bugün 20 ila 40 arası Yahudi kalmıştır. Lübnan Yahudileri toplumla sıkıca entegre oldukları ve vatanlarını terk etme hissi duymadıkları için Lübnan'ın 1958'de yaşadığı iç savaşta dahi büyük oranda dış göç olmamıştır. Fakat, 1975'teki Lübnan İç Savaşı ve 1982'deki İsrail'in Lübnan'a girme harekâtıyla dış göçler hızlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman el-Büstani</span>

Süleyman el-Büstani Osmanlı Devleti'nin son yıllarında hizmet vermiş Hristiyan Arap asıllı bir devlet adamı, şair ve tarihçiydi.

Marianne Fransa'nın "Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik" sloganını temsil eden ulusal bir simge, alegoridir. Marianne aynı zamanda Fransız Devrimi'ni de temsil eder.

<span class="mw-page-title-main">1983 Beyrut kışla bombalaması</span>

Beyrut kışla bombalaması, 23 Ekim 1983 tarihinde Lübnan İç Savaşı döneminde Beyrut'ta meydana gelen bombalı saldırıdır. Bomba yüklü iki kamyonun Amerikan ve Fransız askerlerinin barındığı binaların önünde patlatılması sonucu 299 Amerikan ve Fransız askeri öldü. Bombalamanın sorumluluğunu daha sonra Hizbullah olarak bilinen İslami Cihad örgütü üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">Cebel-i Lübnan Sancağı</span> Osmanlı eyaleti

Cebel-i Lübnan Mutasarrıflığı veya Cebel-i Lübnan Sancağı Osmanlı Devletine bağlı özerk bir idari birimi. 1861'de Suriye'de Hristiyan-Müslüman çatışmasından sonra Avrupa devletlerinin isteği üzerine kurulmuştur. Hristiyan valiler tarafından yönetilmiştir. Nüfusun çoğunluğu Maruni idi. Birinci Dünya savaşında özerkliği kaldırılmış ve 1918'de Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Modern Lübnan devleti bu bölgenin genişletilmiş halini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">François Georges-Picot</span> Fransız diplomat (1870 – 1951)

François Marie Denis Georges-Picot, bir diplomat ve avukat. 16 Mayıs 1916 tarihinde imzalanmasından önce, Kasım 1915 ve Mart 1916 tarihleri arasında, İngiliz diplomat Sir Mark Sykes ile Sykes-Picot Anlaşmasını yazmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun topraklarını bölme amacıyla Üçlü İtilaf ülkeleri olan İngiltere ve Fransa, daha sonra Rusya ve İtalya'nın elde ettiği teorik zaferlerden sonra, önerdiği gizli bir anlaşma ile bu ülkeler aralarında Arap topraklarını bölmek istemişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Nami</span> II. Abdülhamidin damadı, Suriyenin 2. devlet başkanı

Damad Ahmed Nami, Suriye'nin ikinci devlet başkanı, beşinci başbakanı. II. Abdülhamid'in kızı Ayşe Osmanoğlu ile evlenerek Osmanlı Hanedanı'na damat olmuştur. Arapçayı pek konuşamayan Çerkes ve Türk kökenli biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan Dağı'nın Büyük Kıtlığı</span>

Lübnan Dağı'nın Büyük Kıtlığı (1915–1918), I. Dünya Savaşı sırasında ortaya çıkan, yaklaşık 200.000 ölümle sonuçlanan kitlesel açlık olayıdır.

Lübnan'daki turizm endüstrisi tarihsel olarak yerel ekonomi için önemlidir ve Lübnan için önemli bir gelir kaynağı olmaya devam ediyor. Lübnan İç Savaşı'ndan önce Beyrut, yaygın olarak "Orta Doğu'nun Paris'i" ya da genellikle finans ve ticaret merkezi olarak gösterilen "Orta Doğu'nun İncisi" olarak kabul edildi. Beyrut, turistlerin Lübnan'ın Levanten Akdeniz kültürünü, mutfağını, tarihini, arkeolojisini ve mimarisini deneyimleyebilecekleri yerdir.

<span class="mw-page-title-main">2020 Beyrut patlaması</span> Can kayıpları ve yaralanmalarla sonuçlanan patlama

2020 Beyrut patlamaları, 4 Ağustos 2020'de Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Beyrut Limanı'nda gerçekleşen patlamalardır. Genel Güvenlik Genel Müdürlüğü, patlamanın yıllar önce el konulan ve limanda depolanan 2.750 ton amonyum nitrata bağlı olduğunu belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Henri Ponsot</span> Fransız diplomat (1877 – 1963)

Auguste Henri Ponsot Fransız siyasetçi ve devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Selim Ali Selam</span> Lübnanlı siyasetçi

Selim Ali Selam Arap siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Lübnan</span> Fransız Suriye ve Lübnan Mandasındaki eski devlet

Büyük Lübnan Devleti 1 Eylül 1920'de ilan edilen, Mayıs 1926'da adını Lübnan Cumhuriyeti yapan ve modern Lübnan'ın önceli olan bir devletti.

Guy Van Sam, orta saha bölgesinde oynamış Fransız eski millî futbolcu.