İçeriğe atla

Çakıroğlu Hacı Mustafa Ağa

Çakıroğlu Hacı Mustafa Ağa'nın Of'un Doğançay köyündeki mezarlığı

Çakıroğlu Hacı Mustafa Ağa (? – 25 Eylül 1895, Of, Trabzon), Of ilçesinin ağa ve yerel derebeylerinden biriydi.

Hayatı

Çakıroğlu Hacı Mustafa Ağa'nın Of'un Doğançay köyündeki eski mezar taşı

Babası Osmanlı Derebey Çakıroğlu İsmail Ağa'dır.[1] Hacı Mustafa Ağa'nın 5 çocuğu olmuştur ve bunlar sırasıyla, İbrahim Çakıroğlu, Arif Çakıroğlu, Salih Çakıroğlu, Name Çakıroğlu ve Battal Çakıroğlu’dur.[2]

Of ilçesinin Doğançay köyünde Hacı Mustafa Ağa Konağı'nı yaptırdı. Yangın nedeniyle geriye birkaç taştan başka bir şey kalmadı.[3]

Kaynaklara göre 1880 yılında "Doğu Karadeniz'in Mümtaz Aileleri" arasında Trabzon Valisi Sırrî Paşa Çakıroğlu Hacı Mustafa Ağa'yı haysiyet ve servet açısından ikinci dereceden olarak değerlendirdi.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Çakıroğlu Aile Tarihçesi". www.cakiroglu.org.tr. Çakıroğlu Eğitim ve Kültür Derneği. 2022. 30 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2023. 
  2. ^ Salih Çakıroğlu (7 Mart 2015). "Of Şeceresi". cakiroglu.net. Çakıroğlu Eğitim ve Kültür Derneği. 1 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2023. 
  3. ^ Salih Çakıroğlu (12 Aralık 2014). "Hacı Mustafa Ağa Konağı". cakiroglu.net. Çakıroğlu Eğitim ve Kültür Derneği. 1 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2023. 
  4. ^ Ayhan Yüksel (2004). "Trabzon Valisi Sırrî Paşanın 1880 Tarihli Bir Raporuna Göre Doğu Karadeniz'in. Önde Gelen Aileleri" (PDF). Türklük Araştırmaları Dergisi (16 bas.). s. 186. 20 Kasım 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gümüşhane (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Gümüşhane, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, Türkiye'nin bir ilidir. Doğuda Bayburt, batıda Giresun, kuzeyde Trabzon ve güneyde Erzincan ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Of</span> Trabzonun ilçesi

Of (Lazca: ოფუტე, Oput'e, Romeika: Όφη, Όfi), Trabzon ilinin doğusunda yer alan ve tarihi çok eskilere dayanan bir ilçedir. Arazisini, Of'tan Karadeniz'e dökülen Solaklı ve Baltacı derelerinin aşağı havzaları oluşturur. İlçenin güneyinde Hayrat ve Dernekpazarı ilçeleri, doğusunda Rize ili, batısında Sürmene ilçesi ve kuzeyinde Karadeniz bulunur. Osmanlı döneminde ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında daha büyük bir yüzölçümüne sahip olan ilçenin sınırları 1948 yılında Çaykara'nın, 1990 yılında da Dernekpazarı'nın ve Hayrat'ın ilçe olmasıyla daralmıştır.

Yağlıkçızade Mehmed Emin Paşa III. Mustafa saltanatında 20 Ekim 1768 - 12 Ağustos 1769 tarihleri arasında dokuz ay yirmi üç gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

Kör Yusuf Ziyaeddin Paşa (d. ? - ö. 1819, Sakız Adası), III. Selim saltanatında 30 Ağustos 1798-24 Nisan 1805 ve II. Mahmud saltanatında Mart 1809-10 Nisan 1811 tarihleri arasında toplam sekiz yıl on bir ay dört gün sadrazamlık yapmış Gürcü asıllı bir Osmanlı devlet adamıdır.

Trabzon Fen Lisesi, kısa bir dönem Meclis-i Mebûsan başkanlığı da yapan Darüşşafaka Lisesi kurucularından Ali Nâki Bey tarafından 1880'de Trabzon'da özel okul olarak kurulan lisedir. I. Dünya Savaşı yıllarında hastane olarak kullanılan okul, 1916-1917 yıllarında Trabzon'un Ruslar tarafından işgal edilmesiyle eğitim-öğretime ara vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bağışlı, Maçka</span>

Bağışlı, Trabzon ilinin Maçka ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çakıroğlu İsmail Ağa Konağı</span>

Çakıroğlu İsmail Ağa Konağı, Çakıroğlu İsmail Ağa tarafından Trabzon'un Of ilçesi Sıraağaç (Çalek) köyünde inşa edilmiş olan konak. 1805 senesinde tamamlandığı tahmin edilmektedir. Yapımı 6 sene sürmüş, 40 usta çalışmıştır. Bina, Karadeniz bölgesindeki en büyük taş konağı olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon Müzesi</span>

Trabzon Müzesi olarak düzenlenen konak, Zeytinlik Caddesi'nde 1900'lü yılların başlarında (1898-1913) Banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yaptırılmıştır. Konağın mimarlarının ismi tespit edilememiştir. Ancak mimarlarının İtalyan olduğu belirlenen yapıda kullanılan birçok malzemenin İtalya'dan getirildiği bilinmektedir.

Ahmet Şener Türk siyasetçi.

Mehmet Volkan Canalioğlu, 2004-2009 yılları arasında Trabzon Belediye Başkanlığı yapan, Türk siyasetçi.

Hasan Umur veya Ömerzade Hasan Efendi Samsun belediye başkanlığı yapan ve Samsun Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer alan Türk siyasetçi, tüccar, din adamı ve yerel tarihçi.

Çakıroğlu şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Trabzon</span> Trabzon ilinin merkezi olan şehir

Trabzon, Trabzon ilinin merkezi olan şehridir. Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur. Günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra ikinci büyük kentidir. 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen büyükşehir yasa tasarısı ile büyükşehir belediyesi olmuş ve merkez ilçe kaldırılarak Ortahisar ilçesi kurulmuştur. Trabzon iki il ile birlikte de "şehzadeler şehri" olarak anılır. Evliya Çelebi Trabzon için şöyle demiş: "Bu şehre küçük İstanbul denilse yeridir. İrem bağları gibi süslü bir şehirdir burası.'' Fatih Sultan Mehmed ise Trabzon'u kuşattığı vakit şöyle söylemiştir: ''Trabzon fethedilmeden İstanbul fethedilmiş sayılmaz.''

<span class="mw-page-title-main">Kestanepazarı Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Kestanepazarı Camii, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan (Hicri) 1078, (Miladi) 1667-68 yılında inşası tamamlanmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Deli Ahmet Ağa</span>

Deli Ahmet Ağa, XIX. yüzyıl başlarında tarih sahnesine çıkmış asker, ağa ve yerel derebeyidir.

<span class="mw-page-title-main">Tuzcuoğlu İsyanları</span> 1832-1834 Laz isyanı

Tuzcuoğlu İsyanları, 1832 ve 1834 yılları arasında Trabzon'da bulunan Bâb-ı Âli temsilcilerine karşı yapılan bir isyandır. İsyan, yerel Osmanlı hanedanının keyfi kararlarına karşı direnmeyi ve yerel Derebeylerinin haklarının iade edilmesini amaçlayan Rizeli Tahir Ağa Tuzcuoğlu tarafından yönetilmiştir. İsyanın ilk zamanlarında ve özellikle Ocak 1833'te isyancılar başarılıydı, ancak 1834'ün ilkbaharında isyan bastırılmıştır.

Çakıroğlu Hasan Ağa Konağı,Trabzon'un Of ilçesi Kıyıcık mahallesinde inşa edilmiş olan konak. 19. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hazinedârzâde Süleyman Paşa</span>

Hazinedârzâde Süleyman Paşa (?-1818) bir Osmanlı paşası ve Trabzon valisi idi. Ünye'de bulunan Süleyman Paşa Sarayı veya Hazinedarzade Konağı adıyla bilinen yapının banisi olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çakıroğlu İsmail Ağa</span>

Çakıroğlu Hacı İsmail Ağa veya Çakırzade Hacı İsmail Ağa, Of ilçesinin en önde gelenlerinden ağa ve yerel derebeylerinden biriydi. Varlıklı ve devlete bağlı bir kişi olarak bilinen İsmail Ağa, devlet adına asker ve vergi topladı.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Akyıldız</span>

Cemal Akyıldız ressam olarak çalışan ve Türkiye'de yayınlanmış ders kitaplarindaki çoğu Atatürk portresinin ressamı, Of ilçesinin Ağaçbaşı Köyü'nde doğdu.