İçeriğe atla

Çadır-Lunga Dmitri Manastırı

Koordinatlar: 46°02′58″K 28°49′33″D / 46.04944°K 28.82583°D / 46.04944; 28.82583
Çadır-Lunga Dmitri Manastırı
Harita
Temel bilgiler
KonumÇadır Lunga, Gagavuzya, Moldova
Koordinatlar46°02′58″K 28°49′33″D / 46.04944°K 28.82583°D / 46.04944; 28.82583
İnançHristiyanlık
Açılış2000
Mimari
Mimari türManastır
İnşaat başlangıcı1998

Tent-Lunga Dmitri Manastırı, Gagavuzya'nın Çadır-Lunga şehrinde bulunan, Kahul ve Komrat Piskoposluğuna bağlı bir Rus Ortodoks (Pravoslav) Kilisesi manastırıdır.

Tarih

1972 Eylül'ünde, Sovyet egemenleri şehir merkezindeki Aziz Petrus Bazilikası'nı havaya uçurdu. 14 yaşındaki Dimitri Kirioglo, molozun altında sağ kalan iki ikonu çıkarabilmiştir.[1]

Dmitri Kirioglo, 1980'lerin sonunda Moskova İlahiyat Akademisi'nden mezun olup Çadır-Lunga'ya döndü. 1988 yılında, halktan yüzlerce imza topladı ve bir tapınak inşa etmek için SSCB Yüksek Sovyeti Başkanlığı'na başvurdu. Başvuru kabul edildi ancak arazi merkezde değil şehrin dışında, mezarlığın yakınına verildi. Dmitri, yeni inşa edilen tapınağın duvarlarını kızı Ksenya ile birlikte boyadı. Dimitri, daha sonra Ukraynalı ustalar tarafından yapılan 17. yüzyıl Balkan oymaları tarzında ikonostaz çizimleri de yaptı.[1]

7 Ekim 2000'de Rus Ortodoks Kilisesi'nin Kutsal Sinodu Aziz Dmitri Kilisesi'ni bir manastıra dönüştürmeye karar verdi.[2] 27 Temmuz 2009'da rahibe Elisaveta (Popova) manastırın başı olarak atandı.[3]

2014 yılında, manastır kompleksi toprak kayması tehdidiyle karşı karşıya kaldı. O zaman, yönetim, manastır kompleksi etrafındaki alanı güçlendirmesi için yaklaşık 400.000 ley harcadı. Ancak üç yıl sonra, 2017 ilkbaharında beton direkler yıkılmıştır ve manastırın yeniden yıkılma tehlikesi altında kaldı.[4] 2017'nin sonunda manastırın çevresindeki dağ geçidi, bu sefer Gagavuz hükûmetinin desteğiyle yeniden güçlendirildi.[5]

2019 itibarıyla manastırda 20 kişi yaşamaktaydı. Manastırda iki taht vardır: biri şehit olan Aziz Dmitri adına ve Aziz Nikola adınadır. Tapınağın yakınında bir manevi ve eğitsel merkez, bir çan kulesi ve bir çiftlik binası vardır. Yakınlarında toplam 5 hektarlık alana sahip manastır alanı ve üzüm bağları bulunmaktadır.[1] Manastırın eski Aziz Dmitri Kilisesi'nden iki ikonu ve bir kuyuda bulunan Hîrbovăț Theotokos (Tanrı Anası) ikonası vardır.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Свято-Дмитриевский женский монастырь г. Чадыр-Лунга". discover.gagauzia.today. 3 Ocak 2019. 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2019. 
  2. ^ "ЖУРНАЛЫ заседания Священного Синода от 7-9 октября 2000 года". patriarchia.ru. 11 Nisan 2005. 9 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2019. 
  3. ^ "ЖУРНАЛЫ заседания Священного Синода от 27 июля 2009 года". patriarchia.ru. 27 Temmuz 2009. 28 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2019. 
  4. ^ "Свято-Дмитриевскому женскому монастырю в Чадыр-Лунге угрожают оползни". gagauzinfo.md. 9 Temmuz 2017. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2019. 
  5. ^ "«Нам удалось приостановить оползни»: подрядчик о выполненных работах в женском монастыре Чадыр-Лунги". gagauzinfo.md. 17 Mart 2018. 16 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2019. 
  6. ^ "Mănăstirea Ceadîr-Lunga". turism.gov.md. Agenţia Turismului a Republicii Moldova. 3 Ağustos 2010. 20 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çadır Lunga</span> Moldovada şehir

Çadır Lunga veya Çadır, Moldova'ya bağlı özerk cumhuriyet olan Gagavuzya'daki bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Sümela Manastırı</span> Trabzonda bulunan eski Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksi

Sümela Manastırı, Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi Millî Parkı sınırları içerisinde yer alan Meryem Ana Deresi'nin batı yamaçlarında yer alan, Kara tepesinin üzerinde ve deniz seviyesinden 1.150 m yükseklikte konumlanmış Rum Ortodoks manastır ve kilise kompleksidir. 1923 yılında Rum Kırımı ve Mübadele sorunu'ndan dolayı terk edilmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Kevork Kilisesi</span>

Surp Kevork ya da Sulu Manastırı İstanbul'da bulunan bir Ermeni Apostolik kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Marko Manastırı</span> Makedonyada bir manastır.

Marko Manastırı, Kuzey Makedonya'da, Üsküp'ün güneybatısında, şehre yaklaşık 18 km uzaklıktaki Markova Sušica köyünde bulunan manastırdır. Manastırın inşasına Sırp Kral Vukašin önderliğinde 1345 yılında başlanmış olsa da, içindeki freskler dönemde yaşanan Osmanlı akınları ve iç karışıklıklar nedeniyle oğlu Prens Marko tarafından yaklaşık 30 yıl sonra tamamlanabilmiştir. Manastırın Katholikon'u Aziz Dimitrios kilisesidir ve bu kilise manastır kompleksinin merkezini oluştur.

<span class="mw-page-title-main">Dimitrios (aziz)</span> Hristiyan şehit

Selanikli Aziz Dimitrios (Yunanca: Ἅγιος Δημήτριος τῆς Θεσσαλονίκης) milattan sonra 4. yüzyıl başlarında yaşamış bir Hristiyan şehidi ve azizidir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Jovan Bigorski Manastırı</span> Makedonyada bir manastır

Aziz Jovan Bigorski Manastırı Makedonya'nın batısında Debre ve Gostivar şehirlerini bağlayan karayolunun yakınında bulunan bir Makedon Ortodoks manastırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dzordzor Şapeli</span>

Dzordzor Şapeli veya Tzortzor Şapeli, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Maku şehristanında, Zangmar Nehri üzerindeki Barun köyünde bulunan bir Ermeni manastırı ve kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çupan Şapeli</span>

Çupan Şapeli küçük bir tarihi Ermeni kilisesi. İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ndeki Culfa şehristanının merkezi olan Culfa kentinde bulunur. Vadinin diğer ucunda Aras Nehrinin karşı yakasında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti görünür.

<span class="mw-page-title-main">Azize Astvatsatsin Kilisesi</span>

Azize Astvatsatsin Kilisesi veya Tanrının Kutsal Annesi Kilisesi, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ndeki Culfa şehristanının merkezi olan Culfa kentinde Daraşamb yakınındaki bulunan Ermeni kilisesidir. Culfa şehrinin yaklaşık 15 km kuzeybatısında, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile İran arasındaki sınırı çizen Aras nehrinin İran tarafındaki kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Yuhanna Manastırı</span>

Aziz Yuhanna Manastırı, Yunanistan'a ait On İki Ada arasında en kuzeyde yer alan Batnaz (Patmos) adasındaki tarihî merkez olan Hora köyünde 1088 yılında inşa edilen Yunan Ortodoks manastırıdır. UNESCO manastırı 1999 yılında Dünya Mirası listesine dahil etmiştir. Listeye alındıktan sonra Patmos'lu Aziz Yuhanna olarak da anılmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Mesih Manastırı, Tomar</span>

Mesih Manastırı, Centro bölgesindeki Tomar'daki Tomar e Santa Maria dos Olivais belediyesinde yer alan eski bir Roma Katolik kilisesi/manastırıdır. İlk olarak 12. yüzyılda Tapınak Şövalyeleri kalesi olarak kurulmuş, daha sonra, coğrafi keşiflerin ardından, 14. yüzyılda Portekiz'deki Mesih Tarikatı'nın manastırı haline geldi. Manastır ve Kale kompleksi, 1983'te UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Amaras Manastırı</span> Azerbaycanın Hocavend ilinde manastır

Amaras Manastırı, Hocavend iline bağlı Sos köyü yakınlarında Karabağ bölgesinde bulunan bir Ermeni manastırı. Manastır, önemli bir dini ve eğitim merkeziydi. Manastır, erken Hristiyanlık döneminden Alban Havari Kilisesi'nin kaldırılmasına kadar Kafkasya Albanya'sında en çok ziyaret edilen kutsal tapınaklardan biri olmuş, yakın zamana kadar bulunduğu bölgenin hem Hristiyan hem de Müslüman nüfusu tarafından kutsal kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Nevski Manastırı</span>

Aleksandr Nevski Manastırı, Rusya'nın Sankt Petersburg kentinde bulunan bir Ortodoks manastırıdır. 1710 yılında Çar I. Petro tarafından kurulmuş olup adını 1240'ta Neva Muharebesi'nde İsveçlileri yenen Aleksandr Nevski'den almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sapara Manastırı</span>

Sapara Manastırı Gürcistan'daki Samtshe-Cavaheti bölgesinde, Ahaltsihe Belediyesi sınırları içinde ve Ğreli köyü yakınında yer alan bir Gürcü Ortodoks kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Alaverdi Manastırı</span>

Alaverdi Manastırı Doğu Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Ahmeta kentine 25 km uzaklıkta bulunan bir Gürcü Ortodoks manastırıdır. Manastırın bazı bölümlerinin tarihi 6. yüzyıla dayansa da, günümüzdeki katedral 11. yüzyılda III. Kvirike tarafından eski Aziz Yorgi kilisesinin yerine yapılmıştır. Katedral, özellikle 15 ve 18. yüzyıllarda gerçekleşen depremlerde birkaç kez hasar gördü. Kilisenin freskleri 19. yüzyılda boyanmıştır, ancak 1966'da kısmen yenilenmiştir. Katedralin dış duvarları, katedral kilisesi mimarisinin tipik bir örneği olacak şekilde çok az süslüdür. Kilisenin içinin yüksekliği 42 metreden yüksektir. Kilisenin UNESCO Dünya Mirası listesine dahil olması için 2007 yılında başvuru yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cumati Manastırı</span>

Cumati Manastırı Gürcistan'ın Guria bölgesindeki Ozurgeti şehrinde yer alan bir Orta Çağ Gürcü Ortodoks kilisesidir. Supsa vadisindeki Dsiridsçumati köyünde, Ozurgeti şehrine 14 kilometre mesafede konumlanmıştır. Günümüzde Şemokmedi piskoposluğuna bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">2018 Moskova-Konstantinopolis ayrılması</span>

Moskova-Konstantinopolis ayrılması, bilinen adıyla Ortodoks ayrılması veya Ortodoks Kilisesi ayrılması, 15 Ekim 2018'de Rus Ortodoks Kilisesi'nin Konstantinopolis Ekümenik Patrikliği ile tam bir birlikteliği tek taraflı olarak kesmesiyle başlayan ve devam eden bir bölünmedir.

Gürcistan kültürü, ülkenin uzun tarihi ile beraber gelişmiş, Gürcü dili ve alfabesi üzerine dayanan güçlü bir edebiyat geleneği ve eşsiz bir ulusal kültür barındırmaktadır. Bu özelliği güçlü bir ulusal kimlik sağlayarak tarih boyunca tekrarlanan yabancı işgali ve asimilasyon çabalarına rağmen Gürcü kimliğinin korunmasına yardımcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İviron Manastırı</span>

İviron Manastırı, Yunanistan'ın kuzeyinde Aynaroz'da bulunan bir tarihi Gürcü, Doğu Ortodoks manastırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yuhanna Kassian</span>

Yuhanna Kassian, Hristiyan bir keşiş ve mistik bir yazar. Ortodoks ve Katolik kiliseleri tarafından Kilise Babası ve Aziz olarak kabul edilir. Yortusu Katolik Kilisesi tarafından her 23 Şubat kutlanır. Ortodoks Kilisesi’nde ise Şubat’ın 28’i veya 29’unda kutlanır.