İçeriğe atla

Çabua Amirecibi

Çabua Amirecibi
insan
cinsiyetierkek Değiştir
vatandaşlığıSovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, Gürcistan Değiştir
doğum adıჭაბუა ამირეჯიბი Değiştir
takma adჭაბუა Değiştir
doğum tarihi18 Kasım 1921 Değiştir
doğum yeriTiflis Değiştir
ölüm tarihi12 Aralık 2013 Değiştir
ölüm yeriTiflis Değiştir
defin yeriMtatsminda Panteonu Değiştir
konuştuğu, yazdığı dillerGürcüce, Rusça Değiştir
mesleğiyazar, siyasetçi Değiştir
çalıştığı konumMember of the Parliament of Georgia Değiştir
aktif yılları (başlangıç)1960 Değiştir
dini veya dünya görüşüDoğu Ortodoksluk Değiştir
önemli eserData Tutashkhia Değiştir
türüepik, drama Değiştir
etkilendiğiŞota Rustaveli, Miguel de Cervantes, François Villon, Davit Guramişvili Değiştir
ödülleriSSCB Devlet Ödülü, Order of Vakhtang Gorgasali, Order of Honour Değiştir

Çabua Amirecibi (Gürcüce: მზეჭაბუკ "ჭაბუა" ამირეჯიბი / Mzeçabuk "Çabua" Amirecibi"; 18 Kasım 1921 – 12 Aralık 2013) Gürcü roman yazarı. Sovyet döneminde rejim muhalifi olması, başyapıtı Data Tutaşhia ve 15 yılını geçirdiği Sovyet hapishanelerindeki deneyimleriyle tanınır.

Biyografi

Çabua Amirecibi, 18 Kasım 1921’de Tiflis’te doğdu. 1944’te, rejim karşıtı öğrenci örgütü "Beyaz Giorgi" (თეთრ გიორგი / tetri giorgi) üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı ve 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Üç kez hapishaneden kaçan Amirecibi, 1959 yılında serbest bırakıldı. Ertesi yıl yazmaya başladı. 12 Aralık 2013'te doğduğu kentte yaşamını yitirdi.

Çabua Amirecibi, Gora Mborgali (გორა მბორგალი, 1984-1994; gora mborgali [edebi olarak "çıldırmış" anlamına gelir]), Muhteşem Giorgi (გიორგი ბრწყინვალე, 2003; giorgi brtskinvale) adlı romanların, Yol (გზა, 1962; gza), Şota Amcanın Havuzu (ძია შოთას ბადია, 1965; dzia şotas badia) adlı öykü kitaplarının, Bal Damlası (თაფლის წვეთი, 1968; taplis tsveti) adlı masal kitabının, çeşitli senaryoların, eleştirilerin yazarıdır.

Yazarın başyapıtı olan Data Tutaşhia (დათა თუთაშხია, 1973-75, 2 cilt; data tutaşhia) pek çok dile çevrilmiştir. Roman, 1977 yılında, Gizo Gabeskiria ve Giga Lortkipanidze tarafından aynı adla sinemaya uyarlanmıştır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Tahsin Yücel,, Türk akademisyen, öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">İgor Guzenko</span> şifre memuru, Sovyet sığınmacı

Igor Sergeyevich Gouzenko, şifre uzmanı, yazar ve GRU ajanı. SSCB'nin, Ottawa büyükelçiliğinde şifre memuru olarak çalıştı daha sonra 109 belgeyi batıya kaçırarak Kanada'ya iltica etti. Tarihçi Jack Granatstein bu olayı ''kamuoyu açısından Soğuk Savaş'ın başlangıcıydı. Soğuk Savaş Ottawa'da başladı.'' olarak kabul eder.

<span class="mw-page-title-main">Miguel de Cervantes</span> İspanyol yazar

Miguel de Cervantes Saavedra, İspanyol romancı, şair ve oyun yazarıdır. Modern Avrupa'nın ilk romanı olarak kabul edilen başyapıtı Don Kişot, Batı edebiyatının klasikleri arasında yer alır ve bugüne kadar yazılmış en iyi kurgusal eserlerden biri sayılır.

Sopiko Çiaureli, Gürcü Sovyet sinema ve tiyatro oyuncusu. Özellikle, Gürcü yönetmen Tengiz Abuladze ve Tiflisli Ermeni yönetmen Sergei Parajanov’un filmlerindeki rolleriyle ünlendi. Çiaureli’nin oynadığı filmler, Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde de gösterildi. Çiaureli, Sovyetler döneminde uluslararası festivallerde yedi kez “en iyi kadın oyuncu” seçilen tek sinema oyuncusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Danelia</span>

Giorgi Danelia, Gürcü sinema yönetmeni. Sovyet döneminde "hüzünlü komedi" tarzı filmlerle ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bomonti Gürcü Katolik Kilisesi</span>

Bomonti Gürcü Katolik Kilisesi ve Manastırı ya da tam adıyla Notre Dame de Lourdes Gürcü Katolik Kilisesi eski yazılı kaynaklarda adı yaygın olarak Feriköy Gürcü Katolik Kilisesi olarak geçer, İstanbul'un Şişli ilçesinde yer alan bir Gürcü Katolik kilisesidir. Bomonti semtinde bulunan kilise, dünyada az sayıdaki Gürcü Katolik kilisesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">III. Giorgi</span>

Giorgi III Bagrationi hanedanı mensubu Gürcü kralı. 1156 – 1184 yılları arasında Gürcü Krallığına hükmetmiştir. Gürcü Kralı I. Demetre'nin oğludur. O ve kızı Tamar'ın hükümdarlık dönemi diplomatik başarılar, askeri zaferler, dini, kültürel ve sanatsal açılımlar ile Gürcistan'ın "Altın Çağı" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Saakadze</span>

Giorgi Saakadze 1484-1762 yılları arasında Tiflis merkezli olarak hüküm süren Kartli Krallığı'nda 17. yüzyılda etkili olmuş Gürcü siyasetçi ve komutan. Hizmetine girdiği Safevî Devleti'nde Mūrāv-Bey, Osmanlı İmparatorluğu'nda da Magrav-Han olarak tanınırdı. Kızı Ana'nın Erzurum kentindeki türbesinin kitabesinde adı Murav (موراو) olarak geçer ve bu isim Gürcüce "Mouravi"den (მოურავი) gelir.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Çiloğlu</span> Türk yazar

Fahrettin Çiloğlu, Türkiye'ye göç etmiş Gürcü bir aileden gelen yazardır. İki dilde yazan yazar, Gürcüce yazar adı olarak önce ფარნა ჭილაძე, sonra ფარნა-ბექა ჩილაშვილი ve bazı Türkçe çevirilerde Parna-Beka Çiladze ile Parna-Beka Çilaşvili adlarını kullanmıştır. Tanrı'nın Sıcak Eli adı öykü kitabında Parna-Beka Çiladze adını kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nodar Dumbadze</span>

Nodar Dumbadze, dünyaca ünlü Gürcü yazardır. 20. yüzyıl Gürcü edebiyatının en ünlü adlarından biridir. Romanları otobiyografik özellikler taşır. Güneşi Görüyorum (1967) adlı romanı Almancadan ve Güneşli Gece (2015) ile Ben, Ninem, İliko ve İlarion adlı romanları ise Gürcüceden Türkçeye çevrilerek yayımlanmıştır.

Prens Giorgi Davitis da Anas Dze Bagrationi — Prens David Bagrationi-Mukhraneli ile Prenses Anna Bagrationi-Gruzinski'nin oğlu. XII Giorgi'nin varisi olabilir.

Erlom Ahvlediani, çağdaş Gürcü edebiyatının yazarlarından biridir. Senaryo yazarı olarak tanınmış, ama zamanla roman ve öyküleri daha çok ilgi çekmiştir.

<i>Blucinliler</i>

Blucinliler, Gürcü yazar Dato Turaşvili’nin romanı. "Blucin Kuşağı", tiyatro oyunu olarak kaleme alındı ve 2001 yılından itibaren uzun süre sahnelendi. 2008 yılında roman olarak yayımlandı ve roman Gürcistan’da uzun süre en çok satan kitap oldu..

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Kvirikaşvili</span> 12. Gürcistan başbakanı

Giorgi Kvirikaşvili, Gürcü siyasetçi. 30 Aralık 2015 ile 21 Haziran 2018 tarihleri arasında Gürcistan başbakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Leonidze</span> Gürcü şair

Giorgi Leonidze, Gürcü şair ve yazar. "Dilek Ağacı" adlı öyküsü, Gürcü sinema yönetmeni Tengiz Abuladze'nin aynı adlı filmine esin kaynağı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tetri Giorgi</span>

Tetri Giorgi, Gürcü Hristiyan azizi Giorgi’nin özellikle Gürcistan’ın kuzeydoğunun yüksek bölgelerindeki yerel isimlerinden biridir. 1918-1921 ve 1991-2004 arasında Gürcistan armasının bir parçası olarak kullanılmıştır. Tetri Giorgi'nin adı ayrıca, Avrupa'daki Sovyet karşıtı siyasi ve siyasi olmayan Gürcü birçok göçmen örgüt ile 1990'ların paramiliter grupları tarafından da benimsenmiştir.

Giorgi Merçule, Orta Çağ'da yaşamış Gürcü keşiş, kaligraf ve yazardır. Gürcü Ortodoks Kilisesi azizi olan Grigol Hantsteli'nin (759-861) yaşamını roman tarzında anlattığı Grigol Hantsteli'nin Yaşamı adlı hagiografik yapıtıyla tanınır.

Giorgi Papaşvili, Gürcü Amerikalı yazar ve heykeltıraştır. Sinemaya da uyarlanan Anything Can Happen adlı kitabı çok satan kitaplar arasına girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü edebiyatı</span>

Gürcü edebiyatı, 4. yüzyılda Hristiyanlığın benimsenmesinden sonra dinsel kitapların ana dile çevrilmesine duyulan gereksinme sonucunda ortaya çıktı. Dinsel kitapların çevirilerini azizlerin yaşamlarını anlatan ürünler izledi.

Giorgi Oltisari, Giorgi Oltiseli olarak da bilinir, 11. yüzyılda yaşamış olan Gürcü din adamıdır. Oltisi’den olduğu için Oltisari ve Oltiseli olarak anılmıştır. 1065-1077 arasında İviron Manastırı baş rahibi olarak görev yapmıştır.