İçeriğe atla

Âşık Musa Merdanoğlu

Âşık Musa Merdanoğlu
DoğumKaymak, Şarkışla
MesleklerÂşık, şair

Musa Merdanoğlu, 1935 yılında ya da resmi nüfus cüzdanı kayıtlarına göre 1939 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesi olan Kaymak köyünde doğmuştur.

Hayatı

İlkokul eğitimini köyünde okul olmaması nedeniyle dışarıda tamamlamış ve 1961 yılında TBMM'de hizmetli olarak çalışmaya başlamıştır. Bu sırada ortaokulu da dışarıda tamamlar. 1994 yılında memurluk kadrosunda emekli olan Merdanoğlu, 33 yıl TBMM'de hizmet etmiştir. Merdanoğlu, âşık geleneği içinde yetişmiştir ve sazı ilk kez 12-13 yaşlarında Âşık Veysel Şatıroğlu aracılığıyla tanımıştır.

Veysel'in meclislerinde bulunan Merdanoğlu, burada anlatılan hikâyeler ve türkülerden etkilenmiştir. Askere gidmeden önce kendine bir saz alan Merdanoğlu, 14 yaşında bir bade içme olayı yaşamıştır. Bu olayı, gördüğü bir rüya sonucu âşık olmasına neden olmuştur. Merdanoğlu, âşık mahlasları arasında "Âşık Musa, Musa, Merdanoğlu, Âşık Merdanoğlu, Merdanî, Âşık Merdan gibi farklı isimler kullanmıştır. Âşık Merdanoğlu, TRT'de yayınlanan "Dünya Türküleri" programında ve birçok konserde sazını çalmıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Sözlüğü, Türk Edebiyatı İsimler. "MERDANOĞLU, Musa Merdanoğlu". teis.yesevi.edu.tr. 28 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şarkışla</span> Sivasın ilçesi

Şarkışla, Sivas ilinin bir ilçesidir. Kuzeyinde Yıldızeli, doğusunda Sivas merkez ve Altınyayla, güneyinde Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi, güneybatısında Gemerek ve batısında ise Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesi bulunur. 2021 istatistiklerine göre toplam nüfusu 37,708 olan Şarkışla, merkez dışında Sivas'ın en kalabalık ilçesidir.

Âşık halk edebiyatı, halk diliyle ve hece vezniyle meydana getirilen, saz eşliğinde söylenen şiirlerden oluşan geleneksel Türk edebiyatı dalıdır. âşıkların oluşturduğu eserlerin bütününe verilen isimdir.Halk edebiyatı içerisinde yer alır. Anonim ürünlerin dışında kalan şiirlerin oluşturduğu edebi ürünler toplamıdır. Kimi âşıkların başından geçen ve yaygınlaşıp ünlenen hikâyeler de âşık edebiyatı içinde incelenir.

<span class="mw-page-title-main">Murat Çobanoğlu</span> Halk ozanı

Murat Çobanoğlu, Türk halk ozanı.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Alesker</span>

Âşık Alesker, 19. yüzyıl Azerbaycan saz üstadlarının en önemli temsilcisi, Azerbaycan aşık edebiyatının klasiklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Veysel</span> Türk halk ozanı (1894-1973)

Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu, Türk halk ozanı ve şair. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensup olan Veysel Şatıroğlu, Gülizar ve Ahmet Şatıroğlu çiftinin çocuklarından biri olarak 25 Ekim 1894'te Sivas Vilayeti'nin Tenos kazasında doğdu. Çocukken görme yetisini kaybetmesine rağmen şiirlerinde hoşgörü, sevgi, birlik ve beraberlik, vatanseverlik ve tabiat konularını işleyen Âşık Veysel; "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" ve "Güzelliğin On Para Etmez" gibi birçok eser bıraktı. Türkiye'de âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden birisi olarak kabul gören Veysel, Türkçeyi en yalın ve güçlü şekilde kullanan isimlerden birisi olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Davut Sulari</span>

Davut Sularî, gerçek adıyla Davut Ağbaba,, Türk halk müziği sanatçısı ve âşık.

<span class="mw-page-title-main">Sivrialan, Şarkışla</span>

Sivrialan, Sivas ilinin Şarkışla ilçesine bağlı bir köydür.

Aşık Gülabi, Türk halk ozanı.

Aşık Beyhani, asıl adıyla İbrahim Engin, Türk halk şairidir.

Âşık, Anadolu, Güney Kafkasya ve İran'da sürdürülen, genellikle bağlama veya başka bir telli müzik aleti eşliğinde söylenen sözlü halk müziği geleneğini icra eden kişidir. Aşıklık geleneği, Türk kökenli ve Türkler arasında yaygın olan Anadolu, Ortadoğu ve Orta Asya'ya özgü bir halk şairliği türüdür. Türkçe "Ozan" kavramı ile de ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Güler Duman</span> Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik hocası

Güler Duman, Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik öğretmeni. 1980'li yılların başından itibaren sık sık çıkardığı albümlerle Türk halk müziği'nin başarılı sanatçılarından biri oldu. Aslen Erzurum, Aşkale'lidir. İlkokul eğitimi döneminde Ruhi Su dostlar korosuna katıldı. Koroda bulunan sanatçının sesini keşfeden Mustafa Budan, Erden Kıral'ın yönettiği ve başrolünde Genco Erkal'ın yer aldığı Hakkâri'de Bir Mevsim filminde seslendirdiği uzun hava ile sanat dünyasında ismini duyurmuştur. İlk albümünü 1980 yılında 13 yaşında Dost Garip ile yapmıştır. Bu albüm 3 milyon 800 bin satış rakamına ulaşarak büyük bir satış yaptı.

Âşık Musa - 19. yüzyıl Azerbaycan âşıklarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Kızıltuğ</span> Halk ozanı

Ali Kızıltuğ, Türk halk ozanı.

Yaşar Yılmaz, aşık olarak Aşık Reyhani, Türk Halk ozanı.

Emlek yöresi, Sivas ili, Şarkışla ilçesinde bir bölge. Kendine özgü kültürel bir bütünlüğe sahip olup özellikle de halk ozanları ve aşıklık geleneği ile tanınmaktadır. Halk inanışları açısından oldukça zengindir. Halk ağzında yanlışlıkla Arapça kökenli "Emlak" sözcüğü ile karıştırılarak bu biçimi ile de kullanılır; ancak etimolojik köken olarak gerçekte hiçbir bağlantısı yoktur.

Ali İzzet Özkan,, Türk âşık.

Aşık Veysel Meslek Yüksekokulu, Sivas Cumhuriyet Üniversitesine bağlı Şarkışla ilçesindeki meslek yüksekokuludur.

Ali Ercan Türk âşık.

Bekir Umut ya da bilinen adıyla Âşık Mesleki, Türk halk ozanı.

Âşık Said ya da Kırşehirli Âşık Said, 19. yüzyılda yaşamış bir Türk halk ozanıdır. "Said" mahlasının yanı sıra "İlhami" mahlasını da kullanmıştır.