İçeriğe atla

Âlim Kahraman

Âlim Kahraman (d. 1956, Börtlüce, Kula, Manisa), Türk şair, yazar ve akademisyen.

Manisa'nın Kula'da ilçesinde 1956 yılında dünyaya gelen Âlim Kahraman 1974 yılında Manisa Lisesi'nden mezun oldu. 1978 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdikten sonra stanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.[1] Doktorası 1918 - 1923 Yılları Arasında Türkiye'de Edebiyat Dergiciliği ve Edebiyat Dergileri üzerinedir. Gazete ve dergilerde hikâye, eleştiri, araştırma yazdı. Sümerbank'ta çalıştı. Özel kuruluşlarda yöneticilik ve öğretmenlik, TDV İslâm Ansiklopedisi Merkez İlim ve Redaksiyon heyeti üyeliği yaptı. İslam Ansiklopedisinde 52 madde veya madde bölümü yazdı.[2] Sakarya Üniversitesi'nde ders verdi.

Yapıtları

Hikâyeleri

  • Kayıp Hikâyeci (2001)
  • Denemeleri: Bir Duyarlılığın Çağdaş Biçimleri (1985)
  • Okumaya Giriş (1988)
  • Çalışan Saat (1989)
  • Toprağı İşleyen Kalem (1997)
  • Türk Edebiyatında Üsküdar (2003)

Yapıtları

Hikâyeleri

  • Kayıp Hikâyeci (2001)
  • Denemeleri: Bir Duyarlılığın Çağdaş Biçimleri (1985)
  • Monografileri: Yahya Kemal Beyatlı (1998)
  • Edebiyatın Saklı Dili: Şinasi (2001)
  • Yürek Safında Bir Şair (2003)

Kaynakça

  1. ^ Sözlüğü, Türk Edebiyatı İsimler. "Alim Kahraman". teis.yesevi.edu.tr. 25 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2022. 
  2. ^ "ALİM KAHRAMAN - TDV İslâm Ansiklopedisi". TDV İslam Ansiklopedisi. 25 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Yavuz</span> Türk yazar, şair ve akademisyen

Hilmi Yavuz Türk yazar, şair ve akademisyen.

İsmail Kara,, Türk ilahiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Abdülhak Şinasi Hisar</span> Türk yazar

Abdülhak Şinasi Hisar, Türk yazardır.

Mesnevi, özellikle Arap, Fars ve Osmanlı edebiyatında kendi aralarında uyaklı beyitlerden oluşan ve aruz ölçüsüyle yazılan divan edebiyatı şiir biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Yesevî</span> Türk mutasavvıf ve şair

Ahmed Yesevî ya da Ata Yesevî (Kazakistan Türkçesi: Қожа Ахмед Яссауи; Özbekistan Türkçesi: Xoja Ahmad Yassaviy; 1093, Sayram - 1166, Türkistan, kendi gibi Türk asıllı olan Arslan Baba'nın talebesidir. "Pîr-i Türkistan" lakabıyla bilinen bir mutasavvıf ve şairdir.

Kayıkçı Kul Mustafa, Türk halk edebiyatının Bektaşî koluna bağlı halk ozanı. Şairin doğum ve ölümüyle ilgili net bilgiler bulunmamakla beraber; 17. yüzyıl ozanı olduğu belirlenebilmiştir. Kimi kaynaklarca 1658'de öldüğü rivayet edilmektedir. Ancak bu iddianın tersi olarak 1659'dan sonra öldüğünü savunan araştırmalar da vardır. Edebiyatçı Ahmet Kabaklı ise Kayıkçı Kul Mustafa'nın ölümünün 1646'dan sonra gerçekleştiğini söylemektedir.

Mehmet Akif İnan, Türk şair, yazar, araştırmacı ve öğretmendir.

<span class="mw-page-title-main">Mukarnas</span>

Mukarnas, İslam sanatında mimari yapılarda görülen geometrik bir bezeme çeşididir. Mukarnas, “kademeli çıkıntıların olduğu basamaklı çatma tavandan oluşan kubbe ile birlikte başlık türü olup rengârenk alacalı işleme" manalarına gelir. İslam bezeme anlayışında mistik anlam, geometrik biçimler ve düzenlemelerin kurgusunda gizlenmiştir. Evrensel birlik ve denge düşüncesi çokgen ve çok köşeli yıldızlarla somutlaştırılmıştır. Anadolu Türk Sanatı'nda 12. yüzyılın başlarında bezemede tek anlatım aracı çokgen ve çok köşeli yıldızlar olmuştur. Yüzeysel bezemede geometrik tasarım birikimi prizmatik öğelere dönüştürülmüş, prizmatik öğelerin yan yana ve üst üste gelerek geliştirdikleri bu bezeme türüne mukarnas bezeme adı verilmiştir.

Ebubekir Eroğlu, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Kafesoğlu</span>

İbrahim Kafesoğlu, Türk tarihçi, Türkolog ve akademisyen. Türk-İslam sentezinin ideologlarındandır.

Sabahat Emir, Türk eğitimci ve şair.

Bu sayfada İslam dininin peygamberi Muhammed’in İslamı ilk tebliğinden ölümüne kadarki süreçte bizzat katıldığı veya katılmayıp emrini verdiği askeri harekatların listesi bulunmaktadır.

Son Saat, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yayınlanan günlük gazete. 1925 yılında Nazım Özbay tarafından kurulan bir akşam gazetesi olan Son Saat, Ağustos 2004 itibarıyla sabah gazetesine dönüştü. Gazetenin yayın merkezi Fatih ilçesindeki Çemberlitaş semtinde bulunmaktadır.

<i>TDV İslâm Ansiklopedisi</i> Ansiklopedi

Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından çıkarılmış; İslamî ilimler, İslam kültür ve medeniyeti ile ilgili terimler, İslam dünyasında din, ilim, siyaset, sanat ve edebiyat alanlarında yetişmiş önemli şahsiyetler ile İslam hayatına etkide bulunmuş eserler gibi İslam dünyasının birçok alanına değinen bir içeriğe sahip Türkçe ansiklopedi.

Nebi Bozkurt, Türk ilâhiyatçı, yazar, eski milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Manisa Lisesi</span> Manisada bir lise

Manisa Lisesi, 1888 yılından beri öğretim yapan, Türkiye'nin en eski liselerinden biridir. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonucunda tercih yapıp bu liseyi kazanan kız ve erkek öğrenciler bu liseye gitmeye hak kazanırlar. Manisa'nın Şehzadeler ilçesindeki Yarhasanlar Mahallesi'nde yer alır. Ayrıca Manisa Lisesi'nde bulunan matbaada bir dönem Manisa'nın sosyo-kültürel hayatına büyük katkıları olan birçok kitap, dergi ve yayın basılmıştır.

Destan, Âşık edebiyatında bir nazım şeklidir. Kökeninin Farsça "dâstân" kelimesi olduğu düşünülmektedir. Destan “hikâye, masal, sergüzeşt, manzum hikâye (kıssa), vak‘a, tarih, roman ve hayvan masalı (fabl)” gibi anlamlara da gelmektedir. Destan, şekil itibarıyla koşmaya benzemektedir. Ancak ezgisel olarak farklılık gösterebilir. 40 dörtükten, 100 dörtlüğe kadar örnekleri görülmektedir.

Tahsin Yazıcı, Fars dili ve edebiyatı uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Kütükoğlu</span> Osmanlı tarihçisi

Tahsin Yazıcı (1926-1990), Osmanlı tarihçisi.

Yönelişler, 1981 yılında Ebubekir Eroğlu, Ahmet Yücel ve Adnan Tekşen tarafından İstanbul'da kurulan aylık sanat ve kültür dergisi. 1981-1990 yılları arasında toplam 53 sayısı çıkmıştır.