İçeriğe atla

Zırtçı

Zırtçı abartılı hikâyeler anlatarak dinleyicilerini eğlendiren meddah benzeri sokak komedyeni. Tanınmış zırtçılar arasında Kuzguncuklu Köşk Emin, Erzurumlu Teyyo Pehlivan (gerçek adı Tayyip İde), Havlucu Memet, Kıyıcı Ünal, Sökeli Ali Dayı ve Vanlı Suphi bulunur.

Köken

Zırtçı kelimesinin Kürtçede "sürekli şekilde abartılı yalanlar söyleyen kişi" anlamına gelen "Zırtektır" kelimesinden türediği söylenmektedir. Zırtçıların anlattığı hikâyelere de "zırt" denmektedir. Kelimenin Van civarında, abartılmış yalan söyleyen yani "zırt" atanlara yakıştırıldığı da belirtilmektedir.[1]

Üzerine derli toplu bir çalışma bulunmayan zırtçıları ilk olarak gündeme oyuncu Uğur Yücel getirmiştir. 90'lı yılların başında yaptığı stand-up gösterilerinde zırtçılardan söz eden ve zırt örnekleri sunan Yücel'i,[2] oyuncu Zafer Algöz takip etmiştir. Algöz'ün 2017 yılında yayımladığı Haşırt Dı Bilekbord adlı kitabında [3] ve YouTube'daki Zafer Algöz Anlatıyor adlı programda pek çok zırt örneği bulunmaktadır.[4]

Tarihçi Şenol Kantarcı Erzurumlu tanınmış zırtçı Tayyip İde (Teyyo Pehlivan)'nin 100'e yakın zırtını derlemiş, 2019 yılında Pasinler Belediyesi bu çalışmayı kitaplaştırmak üzere bir çalışma başlatmıştır.[5]

Sakarya'nın Taraklı ilçesine özgü bir anlatım sanatı olan "yalaza" da zırtçılıkla benzerlik gösterir.[6][7]

Anlatının yapısı

Zırtçılığın diğer türlerden en önemli farkı, dinleyicinin anlatılan hikâyenin uydurma olduğunu baştan bilmesi, buna rağmen hikâyenin kurgusundaki beklenmedik sürprizleri ve abartının boyutlarını merak ederek dinlemeye devam etmesidir. Zırt ne kadar abartılı ve gerçeklikten uzak olursa ve ne kadar uzun sürerse dinleyici açısından o kadar "inandırıcı" olur. Bu nedenle "balinanın nefes deliğini baş parmağıyla tıkamak", "sadece don lastiğini kullanarak balinayı kıyıya çekmek" ya da "düşman ordusunu tek başına kılıçtan geçirmek" gibi olağanüstü örnekler zırtçılıkta bolca geçer. Anlatılan zırt o kadar görkemli ve gösterişli resimler oluşturur ki, karşısında duran zırtın kahramanını resmin içinde hayal eden dinleyici bir animasyon film izler gibi olur.

Zırtçılar çoğunlukla kahvehane, berber, meyhane ve lokanta gibi mekanlarda bir bardak çay ya da içki karşılığında zırtlarını spontan bir şekilde, stand-up formunda sunarlar. Dinleyiciler de zırtın ortasında "E, peki sen ne yaptın?" gibi sorular sorarak zırtçıyı motive eder, böylece performansın parçası olurlar.

Zırtçılar ne kadar büyük "yalanlar" icat etmiş olursa olsunlar, yer, tarih ve miktar gibi detayları değiştirmez, aynı zırtı her zaman aynı ölçülerle anlatırlar.

Zırt örnekleri

Uğur Yücel'in, Kuzguncuklu Köşk Emin'den alıntıladığı bir zırta göre Köşk Emin Pendik'te arkadaşlarıyla otururken karşıdaki adaların bir tane fazla olduğunu fark eder. Caminin minaresinden bakınca ada zannettiği karaltının devasa bir balina olduğunu anlar ve balinayı yakalamak için hemen suya atlar. Balinayı açık denize dönmesi konusunda uyarır ancak sonuç alamaz. Bunun üzerine önce baş parmağını balinanın nefes deliğine sokarak onu etkisiz hale getirir sonra da donunun lastiğini kullanarak hayvanı karaya çeker. Yakaladığı balinayla fakir fukaraya ziyafet çeken Köşk Emin kendisini bilerek bu ziyafetten mahrum bırakır.[8]

Zafer Algöz'ün bizzat tanıdığı Kıyıcı Ünal'dan bir zırt örneği: Kıyıcı Ünal bir dönem Libya'da çalışmaya gider fakat oradan dönüşte bir omzu düşük şekilde gezmeye başlar. Neden öyle göründüğünü soranlara şu zırtı anlatır: Libya'ya vardığında havalimanında kendisini fark eden görevliler onu 10 bin dolar maaşla, Libya lideri Muammer El Kaddafi için oluşturulan özel koruma timine alırlar. Kıyıcı Ünal, Kaddafi'nin yedi katlı uçan sarayında göreve başlar. Bir gün restoranda Kaddafi'nin evcil maymunuyla karşılaşır. Maymun masaya kurulur, çatal bıçak kullanarak tek başına yemeğini yer, daha sonra da kimsenin giremediği kata çıkmak üzere asansörün gizli şifresini tuşlayarak yukarı çıkar. Bu görev için omzuna astığı iki adet kalaşnikof nedeniyle Kıyıcı Ünal'ın omzu zamanla aşağıya düşmüştür.

Kaynakça

  1. ^ Osman Ata Ataç (15 Mart 2017). "Zırt". Dünya Gazetesi. 15 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Uğur Yücel Stand Up Gösterisi 90'lar". The Way. 31 Mayıs 2022. 17 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Zafer Algöz (2017). Haşırt Dı Bilekbord. İnkılâp Yayınları. s. 163-171. 
  4. ^ "Zafer Algöz Anlatıyor #5 | Zırtçılar". Kafa TV. 26 Temmuz 2021. 26 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Teyo Pehlivan kimdir? Erzurumlu Teyo pehlivanın hayatı ve espirileri". Erzurum Sayfası. Temmuz 2019. 7 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Yalaza nedir? Sözlükte yalaza ne demek?". Hürriyet. 8 Eylül 2017. 17 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Taraklı'nın Kültüründe Önemli Bir Yeri Olan "Yalaza"". Geyveyöresi.com. 15 Ocak 2022. 28 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Uğur Yücel'in Yerel Palavracılar Hakkındaki Düşünceleri". Kayseri Gündem Gazetesi. 17 Mayıs 2017. 27 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk</span> Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı

Mustafa Kemal Atatürk, Türk mareşal, devlet adamı, yazar, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. Türkiye'yi laik, sanayileşen bir ulusa dönüştüren kapsamlı ilerici reformlar üstlenmiştir. İdeolojik olarak sekülarist ve milliyetçi politikaları ve sosyo-politik teorileri Kemalizm olarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Güney</span> Türk sinema sanatçısı (1937–1984)

Yılmaz Güney, Kürt kökenli Türk oyuncu, yönetmen, senarist, yapımcı, yazar, şair ve aktivisttir. Oyuncu olarak yer aldığı Çirkin Kral, hem senaristi hem de yönetmeni olduğu Umut, Ağıt, Baba, Arkadaş ve Duvar, senaryosunu yazdığı ancak 1974–1981 yılları arasında cinayet nedeniyle hüküm giymesi sebebiyle çekimlerinde bulunamadığı eş yönetmenli Yol ve Sürü gibi filmleriyle tanınmaktadır. Güney, eserlerinin birçoğunu sol perspektiften üretmiş ve bunları Türkiye'deki işçi sınıfı insanlarının içinde bulunduğu kötü duruma adamıştır. Filmlerinde Türkiye'deki toplumsal yapı ile birlikte Kürt kültürünün, halkının ve dilinin tasvirini etkin bir şekilde kullanmıştır. Sinemada elde ettiği başarılar, uluslararası bir üne ulaşmasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kaya</span> Kürt şarkıcı

Ahmet Kaya, Türk protest müzik şarkıcısıdır. Türkiye'de albümleri en çok satan şarkıcılar arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Galata Kulesi</span> İstanbulun Galata semtinde bulunan tarihî kule

Galata Kulesi ya da müze olarak kullanılmaya başlaması sonrasındaki adıyla Galata Kulesi Müzesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir kuledir. Adını, bulunduğu Galata semtinden alır. Galata Surları dahilinde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen kule, farklı dönemlerde farklı amaçlarla kullanılmasının ardından 2020'den itibaren, bir sergi mekânı ve müze olarak hizmet verir. Hem Beyoğlu'nun hem de İstanbul'un sembol yapılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">II. Abdülhamid</span> 34. Osmanlı padişahı (1875–1909)

II. Abdülhamid, Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı, 113. İslam halifesi ve çöküş sürecindeki devlette mutlak hakimiyet sağlayan son padişahtır. Tahtta kaldığı "Hamidiye Dönemi" diye bilinen yıllarda imparatorluk, dağılma dönemini yaşadı; başta kısa süreli ilan ettiği I. Meşrutiyet ve Kânûn-ı Esâsî ile gelen bir özgürlük dönemine, Balkanlar olmak üzere çeşitli bölgelerde çıkan isyanlara ve Rus İmparatorluğu'na karşı kaybedilen 93 Harbi'ne, kapatılan parlamentoya, pek çok siyasi olaya, "İstibdat Dönemi" de denen ve basın da dahil çeşitli alanlardaki baskı ve sansür dönemine, sonrasında yine kendinin ilan etmek zorunda kaldığı II. Meşrutiyet'e, 31 Mart Ayaklanması'na ve kendinin dağılmayı engelleme başarısına ulaşamayan eğitim, ulaşım ve askeri alandaki reform girişimlerine tanıklık etti. Devrinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1.592.806 km² toprak ile en çok toprak kaybeden padişahlarından biri oldu. 31 Ağustos 1876'da tahta çıktı ve 31 Mart Vakası'ndan kısa bir süre sonra, 27 Nisan 1909'da, tahttan indirilene kadar ülkeyi yönetti. Meşrutiyet yanlısı Yeni Osmanlılar ile yaptığı anlaşma ve diğer yandan Tersane Konferansı'nda toplanacak büyük güçlerden gelecek baskıları engelleme amaçlı Tersane Konferansı'nın başlamasıyla aynı gün 23 Aralık 1876'da ilk Osmanlı anayasasını ilan etti ve böylece ülkenin demokratikleşme sürecini destekleyeceğini belirtmiş oldu. 93 Harbi'nde yenilen Osmanlı'nın sultanı II. Abdülhamid, meclisin yanlış kararlar aldığını iddia ederek 14 Şubat 1878'de bu harbin sonuna doğru meclisi feshetti.

<span class="mw-page-title-main">Said Nursî</span> Kürt asıllı Türk İslam âlimi (1877–1960)

Sait Okur, bilinen adıyla Said Nursî, Kürt İslam âlimi, müfessir ve yazar. Dârü'l-Hikmeti'l-İslâmiye azalığı, Birinci Dünya Savaşı'nın Kafkasya Cephesi'nde milis alay kumandanlığı yapmıştır. İslam üzerine yazılmış ve 300 kadar ayeti tefsir eden Risale-i Nur isimli 50'den fazla dile çevrilen külliyatın yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Peyami Safa</span> Türk yazar ve gazeteci

Peyami Safa, Türk yazar ve gazeteci. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Matmazel Noraliya'nın Koltuğu ve Yalnızız gibi psikolojik türdeki eserleriyle Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında ön plana çıktı. Yaşamı ve fikrî hayatındaki değişimlerini eserlerine de yansıttı. Server Bedi takma adıyla birçok roman kaleme aldı. Cingöz Recai tiplemesini Fransız yazar Maurice Leblanc'ın Arsen Lüpen karakterinden esinlenerek yarattı. Aynı zamanda çeşitli kurumlarda gazetecilik mesleğini sürdürdü ve ağabeyi İlhami Safa ile birlikte Kültür Haftası gibi çeşitli dergiler çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Âkif Ersoy</span> Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçi

Mehmed Ragîf, daha sonra Mehmet Âkif Ersoy, Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Altı Gün Savaşı</span> 1967 yılında İsrail ile Arap ülkeleri arasında yapılan savaş

Altı Gün Savaşı ; diğer adlarıyla 1967 Arap-İsrail Savaşı, Üçüncü Arap-İsrail Savaşı, Altı Günün Savaşı veya Haziran Savaşı, 5 Haziran 1967 Pazartesi, İsrail ile Arap komşuları Mısır, Ürdün ve Suriye arasında başlayan ve 6 gün süren savaşa verilen addır. Arap İttifakı'na Irak, Suudi Arabistan, Sudan, Tunus, Fas ve Cezayir de asker ve silah yardımıyla katılmışlardır.

<i>Hamlet</i> William Shakespeareın trajedisi

Hamlet, William Shakespeare tarafından 1599 ile 1601 yılları arasında yazılan temasında trajediyi işleyen oyundur. Danimarka'da geçen oyunda Prens Hamlet'in, kral olan babasını öldürdükten sonra tahta geçen ve annesi Gertrude ile evlenen amcası Claudius'tan nasıl intikam aldığını anlatır. Oyun renkli bir biçimde kahır dolu kederden, hiddet dolu gazaba geçen gerçek ve yapmacık cinnetin izlediği yolu çizer ve ihanet, intikam, ensest, ahlaksızlık konularını işler.

<span class="mw-page-title-main">Türk edebiyatı</span> Türkçe yazılmış edebî eserler

Türk edebiyatı, Türk yazını veya Türk literatürü; Türkçe olarak üretilmiş sözlü ve yazılı metinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Beren Saat</span> Türk sinema ve dizi oyuncusu

Beren Saat, Türk sinema, dizi oyuncusu ve seslendirme sanatçısı. Başkent Üniversitesine gittiği dönemde katıldığı Türkiye'nin Yıldızları yarışmasında ikinci olarak Tomris Giritlioğlu'nun dikkatini çekti ve böylece profesyonel oyunculuğa başladı.

TRT 1'de daha önce yayınlanmış ve günümüzde yayınlanmakta olan televizyon programlarının bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed</span> İslamın kurucu peygamberi (570–632)

Muhammed, dünyanın en kalabalık ikinci dini olan İslam'ın kurucusu ve merkezî figürü olan dinî, askerî ve siyasi Arap liderdir. Arap Yarımadası'nın tamamını ele geçirerek Müslüman hâkimiyetini tek bir yönetim altında birleştirmiş ve böylece İslam'ın kutsal kitabı Kur'an'ın yanı sıra, öğretileri ile uygulamalarını güvence altına alarak İslami dinî inancın temelini oluşturmuştur. Müslümanlar tarafından Âdem, İbrahim, Musa, İsa ve diğer peygamberlerin daha sonradan tahrif edilmiş tek tanrılı dinlerini onaran ve tamamlayan kişi ve Allah'ın insanlara gönderdiği son peygamber olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu</span> Güneydoğu Avrupa, Güneybatı Asya ve Kuzey Afrikada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk (1299–1922)

Osmanlı İmparatorluğu ya da Osmanlı Devleti, resmî olarak Devlet-i Aliyye ve yine resmî olarak antlaşmalarda ve uluslararası kullanımlarda Türkiye, Batı kroniklerindeki kullanımlarda ise Türk İmparatorluğu, 1299 yılında Oğuz Türklerinden Osman Gazi'nin kurduğu Osmanoğlu Hanedanı'nın hükümdarlığında Orta Çağ'dan Yakın Çağ'a kadar varlığını sürdürmüş bir imparatorluktur.

<i>Sevda Kuşun Kanadında</i> (dizi)

Sevda Kuşun Kanadında, Sonart Medya imzalı, 2016-2017 yılları arasında TRT 1'de yayımlanan Türk yapımı tarihî, dram ve aşk türündeki televizyon dizisidir. Dizinin İlk bölümü 29 Nisan 2016 tarihinde yayımlandı. Başrollerini Sevtap Özaltun ve Murat Ünalmış paylaşmaktadır. Toplam 2 sezondan oluşan dizi, 28 Mart 2017 tarihinde yayımlanan 31. bölümü ile final yaparak sona erdi.

Bu liste; Hacettepe Üniversitesi'nde ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi almış kişiler hakkındadır.

Çukur adlı Türk drama ve aksiyon televizyon dizisinde yer alan tüm hayalî karakterler.

Bu madde, kayda değer Türk oyuncuların bir listesini içermektedir.