İçeriğe atla

Zıp Zıp

Zıp Zıp
Zıp Zıp dergisinin 2 Mayıs 1964 tarihli ilk sayısının kapağı
EditörErol Simavi
KategorilerÇizgi Roman
YayımcıWeb-Ofset, Hürriyet
İlk sayı2 Mayıs 1964
ÜlkeTürkiye Türkiye
DilTürkçe

Zıp Zıp 1964 - 1966 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış haftalık çizgi roman dergisidir.

Erol Simavi tarafından çıkartılan dergi büyük boy olup 16 sayfaydı ve 3.cü hamur kağıda renkli olarak basılıyordu. İlk sayısı 2 Mayıs 1964 tarihinde çıkan dergi cumartesi günleri bayilere dağıtılıyordu. Zıp Zıp 27 Ağustos 1966 tarihinde çıkan 122.ci sayısı ile yayınına son verdi. Zıp Zıp Fransız-Belçika çizgi roman ekolünün Türkiye'deki başlıca temsilcilerinden biriydi hatta 1946'da Belçika'da doğan Tintin (okunuşu:tenten) dergisinin bir uyarlamasıydı. Her sayıda birçok macera aynı anda başlıyor ve devamı bir sonraki haftaya kalıyordu. Önceleri her maceraya 2 sayfa ayrılmıştı, ilk yıldan sonra bazı maceralar için sayfa sayısı 4'e çıkartıldı. İlk sayıdan başlayarak arka kapakta da çizgi roman yer alıyordu, 108.ci sayıdan itibaren ön kapağa da çizgi roman konmaya başladı.

Dergide yer alan çizgi romanlar tarihi, fantastik vb. değil tamamen günlük hayattan alınmış realistik çizgi romanlardı.(İstisna olarak "Acar Jack'in Maceraları" western türündendi). Bu çizgi romanlar orijinal Tintin dergisinde yer alan maceralardı. Bunun bir tek istisnası vardı o da Belçika dergisine asıl ismini veren Hergé'nin eseri Tenten (Tintin)'in maceraları. Simavi'ler Tintin dergisinden bütün romanların telif hakkını satın aldıkları halde, Türkiye'deki yayın hakkı başka bir şirkette olduğu için Tenten'in maceralarını Zıp Zıp dergisinde kullanamadılar. Hatta isim hakkını alamadıkları için derginin adını da Tintin (veya Tenten) yerine Zıp Zıp koymak zorunda kaldılar.[1]

Renkli baskıya oldukça seyrek rastlanan bir devirde yayın hayatına giren dergi üçüncü hamur kağıda basılmasına rağmen oldukça özenli bir baskı kalitesine sahipti. Renk kayması gibi hatalara son derece az rastlanmaktadır. Dergi Hürriyet Gazetesi'nin Web-Ofset tesislerinde basılmaktaydı. Son sayısı olan 122.sayının arka kapağında basım tesislerinin iş yoğunluğu nedeniyle derginin yayınınına son verildiği yazmaktadır, ancak hemen ardından da kardeş yayın 1001 Roman'ın bu derginin yerini alacağı müjdelenmektedir.

Dergide Yer Alan Maceralar

Logosunun altında "7 den 77 ye kadar her gencin mecmuası" sloganını kullanan dergide yer alan maceralar şunlardı:

  1. As Futbolcu (Özgün adı: Vincent Larcher)
  2. Yaman Gazeteci Rik (Özgün adı: Ric Hochet)
  3. Acar Jack'in Maceraları (Özgün adı: Jack Diamond)
  4. Üç Kafadarlar (Özgün adı: Les 3A)
  5. Göklerde Düello (Özgün adı:Dan Cooper, çizen:Albert Weinberg)
  6. Budanın Esrarı (Özgün adı: Pom et Teddy)
  7. Mark (Özgün adı:Les Franval)
  8. Hızlı ile Bilgiç (Özgün adı:Strapontin)
  9. Yarışçı Con (Özgün adı:Michel Vaillant) Çizen: Jean Graton (Acar Jack'in Maceraları'nın yerine başladı)
  10. Altın Kalpli Nil (Özgün adı:Line) Çizen: Paul Cuvelier (Mark'ın yerine)[2]
  11. Üçüncü Gol
  12. Pilotun Sırrı
  13. Gizli El
  14. Hızlı İle Goşolar
  15. Beş Yarış
  16. Perili Köşk
  17. Ceri ve Küçük Şeytan
  18. Hızlı Hindistanda
  19. Kanlı Fildişi
  20. Gök Akrobatları
  21. Siyah Tılsım
  22. Gece Seferi
  23. Hızlı Eskimolar Arasında
  24. Canavarın Gölgesi
  25. Fırtına Kız (Siyah beyaz)
  26. Hızlı İskoçyada
  27. Esrarengiz Ziyaretçi
  28. Beyaz Şeytan
  29. Üç Kıtaya Vize
  30. Yasak Bölge
  31. Canavarın İmzası

Kaynakça

  1. ^ "resimliroman.net". 15 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2008. 
  2. ^ "Lina (Anna) de Cuvelier y Greg" (İspanyolca). tteblueberry.blogspot.com. 18 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Red Kit</span> Morris yapımı çizgi roman serisi

Red Kit, Belçikalı karikatürist Morris (1923-2001) tarafından çizilen çizgi romandır. Çizgi romanın maceralarından bazıları Fransız René Goscinny (1926-1977) tarafından yazılmıştır. Morris'in ölümünden sonra bazı maceralar Fransız Achdé tarafından çizilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çizgi roman</span> çizgi ile hikâye anlatmak için birbirini takip eden panellerin kullanıldığı eserler

Çizgi roman veya resimli roman, çizgi ile hikâye anlatmak için birbirini takip eden panellerin kullanıldığı bir sanat türü.

<span class="mw-page-title-main">Marvel Comics</span> çizgi roman ve ilgili medya yayımlayan şirket

Marvel Comics, ABD merkezli çizgi roman yayımcısı şirkettir. Yayımlamış olduğu çizgi romanlar arasında Örümcek Adam, X-Men, Hulk, Fantastik Dörtlü, Demir Adam, Thor, Daredevil ve Kaptan America adında serileri vardır.

<i>Tentenin Maceraları</i> Hergé tarafından 1929 yılında yaratılmış çizgi roman dizisi

Tenten'in Maceraları, Belçikalı çizer Hergé tarafından 1929 yılında yaratılmış olan çizgi roman dizisidir. 20. yüzyıl Avrupa çizgi romanlarının en ünlülerindendir. Diziden 200 milyondan fazla kitap basılmış ve dizi 50'den fazla dile çevrilmiştir.

<i>Teksas</i> (çizgi roman)

Teksas 1956 yılından beri Türkiye'de yayınlanan ve kardeş yayın olan Tommiks ile birlikte çocuklar ve gençler arasında çok büyük ilgi görmüş İtalyan yapımı bir çizgi romandır. Bu romana olan ilgi o dereceye varmıştır ki Türkiye'de bütün çizgi romanlar Teksas-Tommiks adıyla anılmaya başlanmıştır.

Ersin Burak,, Türk karikatürist ve çizgi roman sanatçısı.

<i>Uykusuz</i> (dergi) mizah dergisi

Uykusuz, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta haftada bir yayımlanan ve Türkiye'nin en çok satan mizah dergisi. Mürekkep Yayıncılık tarafından perşembe günleri çıkarılan dergi, 16 sayfadır.

<i>Heavy Metal</i> (dergi)

Heavy Metal, ilk kez 1977 yılının Nisan ayında yayımlanmaya başlamış, yetişkinlere hitab eden bir Amerikan bilimkurgu ve fantezi çizgi roman dergisidir.

<i>Yuki</i> (dergi) Türk çocuk/çizgi roman dergisi

Yuki 1964 yılında yayın hayatına başlayan Türk çizgi roman ve çocuk dergisidir. Derginin yaratıcısı Orhan Boran çizeri ise Altan Erbulak'tı. Büyük boy ve 3.hamur kağıda basılan dergi haftada bir salı günleri yayınlanıyordu. İlk serisi 1966'da sona eren dergi aynı yıl eski maceraları yayımlamaya devam etti. Standart sayılar dışında 4-5 sayıdan oluşmuş ciltler halinde de yeniden dağıtıma verilmiştir.

<i>Miki</i> (dergi) Çocuk Dergisi

Miki, 1962-1965 yılları arasında Pulhan Yayınları tarafından Türkiye'de yayımlanmış çizgi roman ve çocuk dergisidir.

<i>Yedinci Sanat</i> (dergi)

Yedinci Sanat 1973 - 1975 yılları arasında Türkiye'de yayınlanmış aylık sinema dergisidir. Sinemayı sosyalist bakış açısı ile ele alan dergi 24 sayı çıkmıştı.

<i>Yıllarboyu Tarih</i>

Yıllarboyu Tarih, 1978 ve 1985 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık resimli popüler yakın tarih dergisidir.

<i>Videosinema</i>

Videosinema, Türkiye'de 1984-1985 yıllarında sadece 14 sayı yayımlanmış aylık sinema ve video dergisidir. İlk sayısı Haziran 1984'te piyasaya verilen derginin 14. ve son sayısı Eylül 1985'te bayilere dağıtılmıştır.

Yakın anlamlılar

<i>Atlas Tarih</i>

Atlas Tarih, Doğan Burda Dergi Yayıncılık tarafından Haziran 2010 tarihinde Türkiye'de yayımlanmaya başlanmış popüler tarih dergisidir. İlk birkaç sayısı aylık olarak çıkan dergi uzunca bir süredir 2 ayda bir yayımlanmaktadır.

Karakedi, 1979 yılında Suavi Süalp yönetiminde yayımlanmaya başlayan mizah dergisidir.

<span class="mw-page-title-main">Milo Manara</span> İtalyan çizgi roman sanatçısı

Maurilio Manara ya da bilinen adıyla Milo Manara, dünyaca ünlü İtalyan çizgi roman sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Koraman</span> Türk karikatürist

Bedri Koraman, Türk karikatürist ve çizgi romancı. Türk karikatürünün 1950 kuşağı çizerlerindendir. Uzun yıllar Milliyet gazetesinde "muhabir-karikatürist" konumunda çalışarak siyasi karikatürler çizdi. Çizgi-roman çizerliği, film afişi ressamlığı da yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız-Belçika çizgi romanı</span>

Fransız-Belçika çizgi romanı veya Franko-Belçika çizgi roman, (Fransızca: Bande dessinée franco-belge ) Fransız ve Belçikalı yayıncılar tarafından yayımlanan, dili esasen Fransızca olan çizgi roman anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Guido Crepax</span> İtalyan karikatürcü (1933-2003)

Guido Crepas ya da daha bilinen adıyla Guido Crepax, Avrupa çizgi roman geleneğinin en büyük ustalarından biri olarak kabul edilen İtalyan çizgi romancı, yazar, grafik sanatçısı.