İçeriğe atla

Zürih Üniversite Hastanesi

Koordinatlar: 47°22′36″K 8°32′59″D / 47.37667°K 8.54972°D / 47.37667; 8.54972
Zürih Üniversite Hastanesi acil girişi

Zürih Üniversite Hastanesi (Almanca: Universitätsspital Zürich) İsviçre'nin Zürih kentinde bulunan üniversite hastanesidir. Ayrıca hastane ülkenin en büyük hastanesidir.

Zürih'teki ilk hastanenin kuruluşu, 1204 yılına dek dayanır. Ancak o yıldan günümüze kadar kurulan hastanelerin yeri ve binaları pek çok kez değişmiştir. 2008 yılı itibarıyla Zürih Üniversite Hastanesi 6.100 çalışanıyla yılda 160.000 hastaya ayakta tedavi hizmeti sağlamakta, 30.000 hastayı da yatakta tedavi etmektedir. Hastane bünyesinde 42 klinik bulunmaktadır. Hastanede çalışan bilimadamları ve fizikçiler arasında Ferdinand Sauerbruch, Adriano Aguzzi ve Rolf M. Zinkernage sayılabilir.

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kardiyoloji</span> Kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını inceleyen bilim dalı

Kardiyoloji, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Bu alan, konjenital kalp kusurları, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, kalp kapak hastalığı ve elektrofizyoloji'nin tıbbi teşhis ve tedavisini içerir. Tıbbın bu alanında uzmanlaşmış doktorlara dahiliye'nin bir uzmanlık alanı olan kardiyolog denir.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi; 2 Şubat 1954 tarihinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak kurulan "Çocuk Sağlığı Kürsüsü", Hacettepe Tıp Fakültesi'nin başlangıcı sayılabilir. Cebeci semtinde kiralanan bir binanın iki odasında açılan bu kürsü ilk çalışmalarını çevresinde bulunan hastaların evlerinde uygulamalı olarak yürütmüştür. Bu sebeple Hacettepe Üniversitesi 8 Temmuz 1967 tarihinde kurulmasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi büyük bir önem teşkil etmiştir. Hacettepe Tıp Merkezi Sıhhiye Yerleşkesi'nde (Merkez Yerleşke) 210.238 m²'lik alan üzerinde kurulmuştur. Prof. Dr. İhsan Doğramacı Tıp Fakültesinin kurulmasında ve modern tıp eğitim sisteminin Türkiye'ye getirilmesinde en etkili isim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi İbni Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi</span>

Ankara Üniversitesi İbni Sina Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı bir hastane.

<span class="mw-page-title-main">Bayındır Sağlık Grubu</span>

Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Holding'e bağlı olarak, ilk kez Bayındır Tıp Merkezi adıyla Ankara'nın Söğütözü semtinde 15 Temmuz 1992 yılında hizmete başlamıştır. Daha sonra Bayındır Hastanesi olarak anılmaya başlamıştır.

Bu liste Türkiye'de bulunan hastanelerin listesidir. Aralık 2015 itibarıyla Türkiye'de dağılımı aşağıdaki tabloda verilen 1514 hastane vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi</span>

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye'nin ilk modern ruh sağlığı ve sinir hastalıkları kurumu.

Fiziksel tıp ve rehabilitasyon, temelde kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanısı, konservatif tedavisi ve rehabilitasyonunu konu edinen bir tıbbi uzmanlık dalıdır. Bununla birlikte, yalnız kas-iskelet sistemi değil, diğer sistemlere ait doğumsal ya da edinilmiş hastalıklara bağlı fizyolojik ya da anatomik yetersizlikler de bu dalın alanına girer. Dolayısıyla FTR, her yaştan hastada; ağrı, işlev kaybı, yaşam kalitesinde bozulma ve bağımlılık nedeni olan nörolojik, ortopedik, romatizmal ve kardiyopulmoner hastalıkların birincil ya da destekleyici tedavisi ile uğraşır.

Ruh ve sinir hastalıkları hastanesi ya da akıl hastanesi, ruhsal veya akıl rahatsızlıkları olan insanların tedavisi için açılan hastanelerdir. Kimi hastaneler kısa süreli tedavi hizmeti sunarken kimileri psikiyatrik rahatsızlıkların sürekli izlenmesine olanak sağlayan araçlarla donatılmıştır. Hastaların kabulü gerekli onay alındıktan sonra gerçekleştirilmekte, kendilerine ya da çevreye zarar verme potansiyeli taşıyan vakalarda ise bu koşul aranmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Balıklı Rum Hastanesi</span> Türkiye, İstanbulda hastane

Özel Balıklı Rum Hastanesi, İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde Rum cemaat tarafından kurulmuş özel hastanedir.

<span class="mw-page-title-main">TOBB ETÜ Hastanesi</span>

TOBB ETÜ Hastanesi, TOBB ETÜ Sağlık ve Eğitim Kurumları A.Ş.'ye ait olan ve Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Söğütözü semtinde bulunan özel hastane.

<span class="mw-page-title-main">Hochschulen</span> İsviçre Zürich kentinin

Hochschulen İsviçre Zürih kentinin 1. Bölge'sinin bir alt bölgesidir. Lindenhof, Rathaus (Zürih) ve City (Zürih) ile birlikte 1. bölge olan Altstadt'ı oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Klinik</span> Ayakta tedavi hizmeti veren sağlık tesisi

Klinik, sağlık için kurulan küçük hastanelerdir. Daha uzmanlaşmış tedaviler sunan ve yatılı hastaları geceleme için kabul eden daha büyük hastanelerin aksine, bunlar genellikle yerel topluluklardaki nüfusun temel bakım ihtiyaçlarını karşılar.

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi, Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Üniversiteler mahallesinde bulunan şehir hastanesidir. 2019 yılında açılan hastane, toplam 3.704 yatak kapasitesiyle Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nden sonra Türkiye'nin ve Ankara'nın en büyük 2. hastanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi</span> İstanbul, Türkiyede bir Şehir Hastanesi

Başakşehir Şehir Hastanesi olarak da bilinen Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, İstanbul'un Başakşehir ilçesinde yer alan bir şehir hastanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Denis Mukwege</span>

Denis Mukwege (; d. 1 Mart 1955), Kongolu jinekolog ve pentekostal papazdır. Silahlı isyancılar tarafından tecavüze uğrayan kadınların tedavisinde uzmanlaştığı Bukavu'daki Panzi Hastanesi'ni kurmuş ve çalışmaktadır.

Hacettepe Erişkin Hastanesi; Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak hizmet veren bir üniversite hastanesidir. Bünyesinde hizmet veren yaklaşık 800 hekim ve 730 yatak kapasitesi ile Ankara'daki en büyük sağlık kuruluşlarından biridir. Ayda ortalama 60.000 hastanın başvurduğu hastanede dünya standartlarına uygun olarak kalp, karaciğer ve böbrek nakli yapılmaktadır.

Hacettepe Onkoloji Hastanesi; Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak hizmet veren bir üniversite hastanesidir. 1993 yılında tek bir poliklinik olarak, 2005'te ise diğer bölümlerin eklenmesiyle 120 yataklı bir hastane formatında açılmıştır. Hastanenin temel amacı kanserli hastaların tanı, tedavi ve takip süreçlerinde modern tıbbın gerektirdiği olanakları sağlamaktır. Yaklaşık 80.000 hastanın yatarak veya ayakta tedavi edildiği ve her ay ortalama 1.250 hastaya kemoterapi tedavisinin uygulandığı Onkoloji Hastanesi, Türkiye'nin önde gelen kanserle mücadele merkezlerinden biridir. Yeni ünite ve laboratuvarların dahil edilmesiyle 2013 yılında yatak kapasitesi 160'a yükseltilmiş ve Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü ortaklığında pek çok eğitim ve araştırma programına öncülük eden bir kuruluş haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Özel hastane</span>

Özel hastane, kâr amacı güden ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar da dahil olmak üzere devlete ait olmayan bir hastanedir. Devlet hastanesi gibi bu hastanelerde de hastalara yatarak tedavi ve ayakta tedavi hizmetleri yapılır. Finans, hastaların kendileri, sigortacılar veya yabancı elçilikler tarafından sağlanır. Özel hastaneler, değişen derecelerde de olsa, dünyadaki sağlık sistemlerinin çoğunluğunun bir parçasıdır. Dünyanın birçok ülkelerinde şu an modern özel klinik ve hastaneler yaygın bulunuyor. Ama Küba ve İzlanda gibi birkaç ülkelerde özel hastaneler yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Savaş destek hastanesi</span>

Savaş destek hastanesi, modern mobil hastane ve sahra hastanesi'nin bir türüdür. Savaş destek hastanesi, uçak, helikopter ve kamyonlarla taşınabilir ve kargo konteynerlerinde teslim edilir. Taşındıktan sonra, hastaları tedavi etmek için kamp ve çadır hastaneye monte edilir. Operasyonel ortama bağlı olarak, bir hastane sivilleri ve yaralı düşman askerlerini de tedavi edebilir. 1970 yıllarında, mobil ordu cerrahi hastanesinin halefi oldu.