Mizah ya da gülmece, hayatın güldürücü yönünü ortaya çıkaran sanat türüdür. İnsanı gülmeye sevk eden resim, karikatür, konuşma ve yazı sanatıdır. Mizah eserleri sadece şaka, güldürme maksadıyla söylenip, yazılıp, çizilmediği gibi belli fikirleri ifade etmek için de ortaya konulabilir.

Aziz Nesin, asıl adıyla Mehmet Nusret Nesin,, Türk mizah yazarı. Kısa öykü, tiyatro ve şiir dallarında pek çok eser yazmıştır.
Madaralı Roman Ödülü, emekli öğretmen Fikret Madaralı ile eşinin girişimleriyle başlayan bir edebiyat, edebiyat özelinde bir roman ödülüdür.

Zübük ya da tam adıyla Zübük - Kağnı Gölgesindeki İt, Aziz Nesin'in 1961 yayımlama gülmece romanı.
Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Aziz Nesin'in ilk olarak radyo oyunu olarak yazdığı eser. Aziz Nesin tarafından sırasıyla sahne oyunu, sinema filmi, çizgi roman, televizyon filmi ve roman olarak uyarlanmıştır.

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Aziz Nesin'in ilk kez 1977 yılında yayımlanan romanıdır. Aziz Nesin bu eseriyle 1978 yılında Madaralı Roman Ödülü'nü almıştır. Roman, 21 bölümden oluşmaktadır.

Zübük Aziz Nesin'in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış; yönetmenliğini Kartal Tibet'in, senaristliğini Atıf Yılmaz'ın yaptığı 1980 yapımı filmdir.

Kremlin, "kale", "hisar", "şato" anlamlarına gelen ve çoğu tarihi Rus kentinin merkezinde bulunan muhkem yapılar bütünü. En tanınmışları Moskova Kremlini'dir.

Gol Kralı Sait Hopsait, Aziz Nesin'in bir romanıdır.

Şimdiki Çocuklar Harika, Aziz Nesin'in 1967'de yazdığı bir romandır. Nisan 2014 tarihi itibarıyla, 68'inci baskısı yapılan bu kitap, bu güne kadar 525.000 adet basılmıştır ve Aziz Nesin'in en çok satan kitabıdır.

Muzaffer İzgü, Türk yazar ve öğretmen.
Daha önceki dönemlerde de örnekleri olmasına karşın, çağdaş karikatür 19. yüzyılda kitle iletişim aracı olarak gazete ve dergilerin yaygınlık kazanmasıyla gelişmiştir. Türkiye'de ortaya çıkışı da bu alandaki gelişmelerle hemen hemen aynı döneme rastlar. Tanzimat döneminden sonra gazete ve dergilerin çoğalması ve baskı tekniklerindeki ilerleme anlatım aracı olarak grafik sanatlarından yararlanmayı da birlikte getirmiş, gazetelerde, dergilerde haberleri anlatan ya da destekleyen çizimler, resimleme çalışmaları görülmeye başlamıştır. Bir süre sonra bu anlatım biçimlerinden batıda olduğu gibi eleştiri ve gülmece amacıyla yararlanma düşüncesi ortaya çıkmış ve uygulanmıştır. Giderek bu işin uzmanı sanatçılar yetişmiş, hatta yalnız bu tür çizimlere dayanan gülmece gazete ve dergileri yayımlanmıştır.

İsmet Küntay, Türk oyun ve gülmece yazarı.
Demirtaş Ceyhun, Türk hikâye, roman ve inceleme kitapları yazarı.

Tatlı Betüş, Aziz Nesin'in 1974 yılında yayımladığı romanlarından biridir. Roman, birçok kişinin bakışıyla anlatılan ama aslında kim olduğu bilinemeyen Betüş isimli kadını konu almaktadır.

Hangi Parti Kazanacak?, Aziz Nesin'in gülmece romanıdır. Kitabın adı kitabın başındaki aynı adlı gülmeceden gelmektedir. Kitap Toplam 19 adet gülmece öyküsünden oluşmaktadır.

Yüz Liraya Bir Deli, Aziz Nesin'in ilk kez 1961 yılında yayınladığı öykü kitabıdır. 1961 yılındaki ilk baskısından bu yana, Yüz Liraya Bir Deli öykü kitabı Nisan 2013 tarihine dek 23 ayrı baskıda, toplam 109.500 adet basıldı.

Atay Sözer, senarist, mizah yazarı ve karikatürist.
Abdurrahman Doğruyol, Türk iş insanı ve siyasetçi.