
Engelli sporları toplumun bedensel veya zihinsel engeli bulunan üyeleri tarafından yapılan sporlardır. Bu spor dallarının çoğu, mevcut spor dallarının engelli kişiler tarafından daha rahat bir yapabilmeleri için uyarlamalarından oluşur. Ancak sadece engelliler için özel olarak düşünülmüş yeni spor dalları da vardır.
- Tekerlekli sandalye basketbolu
- Tekerlekli sandalye tenisi
- Oturarak voleybol

Tekerlekli sandalye basketbolu, engelli sporları içindeki lokomotif branştır. Ancak Amerika ve İngiltere gibi bazı ülkelerde engelsiz atletlerin de tekerlekli sandalye kullanma şartıyla katılıp oynayabildiği karışık takımlar da mevcuttur. Basketbolun, temel kurallara uyarak, engelliler için uyarlanmış halidir.

Tekerlekli sandalye tenisi standart tenis kortunda, özel tekerlekli sandalyeler ile yapılan bir spor dalıdır. Tekler, çiftler, karışık vs. tüm tenis türleri engelli sporcular arasında oynanabilmektedir.

Oturarak voleybol çoğunlukla bedensel engellilerce yapılan bir voleybol çeşidi.

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu, 2000 yılında kurulan ve bedensel engelli insanları spor ile tanıştırmayı amaçlayan federasyondur. TBESF çatısı altında 18 spor branşı bulunmaktadır. Bunlardan Ampute Futbol, Badminton ve Bilek Güreşi paralimpik spor dalı değildir. Tüm branşlarda ulusal ve uluslararası spor faaliyeti yapılmaktadır.

Paralimpik Oyunlar, çeşitli engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok sporlu etkinliktir. Orijinalindeki "paralympic" kelimesi; İngilizce, engelli anlamına gelen "paralyzed" ve "olympic" kelimelerinin birleşmesinden meydana gelir. Yaz ve Kış Paralimpik Oyunları o dönemki Olimpiyatların hemen ardından yapılır.Tüm Paralimpik Oyunları Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından yönetilir.

1976 Paralimpik Kış Oyunları Paralimpik oyunlarının ilk kış organizasyonudur. Örnsköldsvik, İsveç'te düzenlenen oyunlar 21-28 Şubat tarihleri arasında yapılmıştır. Görme engelliler ve bedensel engellileri içeren bu oyunlara 16 ülkeden toplam 198 sporcu katılmıştır.

Türkiye kadın millî golbol takımı Türkiye'yi millî takımlar düzeyinde golbolde temsil eden takımdır. Golbol, görme engelli sporcular için özel olarak tasarlanmış bir takım sporudur. Spor, uluslararası organizasyonlarda yer almaktadır.
Nazmiye Muratlı, Türk paralimpik halterci.
Beytullah Eroğlu, Avrupa ve Dünya Şampiyonu Türk paralimpik yüzücü.
Hamide Kurt Gündoğan kısa mesafe koşucusu Türk paralimpik atlet.

Abdullah Öztürk para masa tenisi oyuncusu. Ali Öztürk'ün abisidir.

2016 Paralimpik Yaz Oyunları(Brezilya Portekizcesi: Jogos Paralímpicos de Verão de 2016), 7 Eylül-18 Eylül 2016 tarihlerinde Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından Rio de Janeiro, Brezilya'da,engelli sporcular için düzenlenen 15.Paralimpik Yaz Oyunları, uluslararası bir spor organizasyonudur . Oyunlar ilk kez bir Latin Amerika ve Güney Amerika şehrinde, ilk kez Portekizce konuşan bir ülkede, ikinci kez Güney Yarımküre'de yer alan bir şehir ve ülkede düzenlenmiş oldu. Kano ve paratriathlon ilk kez bu oyunlarda Paralimpik programında yer aldı.

Golbol, görme engellilere özgü bir takım sporudur. 1946 yılında Avusturyalı Hanz Lorenzen ve Alman Sepp Renidle tarafından, savaşta gözlerini kaybeden gazilerin rehabilitasyonu amacıyla icat edilmiştir. Golbol oyunu, ilk olarak Kanada'da yapılan 1976 Paralimpik Yaz Oyunları'nda dünyaya tanıtılmış ve 1980 Paralimpik Yaz Oyunları'nda ilk kez programa eklenmiştir. Bu tarihten beri yapılan Paralimpik Oyunları'nın hepsinde ve diğer şampiyonalarda oynanmaktadır. İlk Dünya Golbol Şampiyonası 1978 yılında Avusturya'da gerçekleştirilmiş ve o yıldan beri her dört yılda bir gerçekleştirilmektedir.
Hakan Akkaya, Türk tekerlekli sandalye eskrimcisidir.
Handan Biroğlu, Türk para-okçu

Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu, Türkiye'de görme engelliler için sporu teşvik eden ve geliştiren yönetim organıdır. Uluslararası Görme Engelliler Spor Federasyonu (IBSA) ve Uluslararası Paralimpik Komitesi'nin (IPC) üyesidir.

Sevilay Öztürk, Türk yüzücü.
Zübeyde, Türkçede kadınlara verilen bir addır.

Emine Avcu, Türk paralimpik yüzücü.