İçeriğe atla

Zvonçari

Yıllık karnaval çanları yarışması
UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras
</img>
Rijeka Karnavalı'nda Zvončari
Ülke Hırvatistan
Referans 243
Bölge Avrupa ve Kuzey Amerika
Yazıt geçmişi
yazıt 2009 (4. oturum)

Zvončari ("bellmen"), Hırvatistan'ın Rijeka çevresindeki bölgede sürdürülen karakteristik bir halk geleneğidir. 2009 yılında UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne dahil edilmiştir[1]

Gelenek, Slav pagan antik çağına kadar uzanıyor ve bu bölge için tipik olmaya devam ediyor. Zvončari'nin birincil görevi, kışın kötü ruhlarını korkutmak ve yeni bir bahar döngüsü başlatmaktır. Rijeka Karnavalı sırasında Zvončari, bölge genelinde köyden köye, aynı asırlık rotayı izleyerek ve olağanüstü miktarda gürültü çıkararak, kısmen yerel halkın yol boyunca sağladığı şarapla beslenir.

Açıklama

Maske

Standart Zvončar kostümü beyaz pantolon, çizgili gömlek ve koyun postu içerir. Ellerinde bir "balta" veya "bačuka" - stilize bir topuz ve bel çevresinde bir veya daha fazla büyük pirinç çan tutarlar. Kostüm köyden köye değişir; örneğin, Halubje ve Grobnik, Primorje-Gorski Kotar County [hr] Zvončari (Dondolaši) fantastik hayvan kafalarını temsil eden özel stilize maskeler takarken, Žejane'li Zvončari (Istro-Romenlerin yaşadığı) ve Brgud [hr] "çiçekli şapkalar" giyer. Yerel efsane, Osmanlı fethi sırasında işgalci Tatarları veya Türkleri korkutan Zvončari olduğunu idda ediyor ve çobanların başlarına maske taktığı ve kuşaklı zillerle düşmanı korkutan sağır edici bir ses çıkardığı da efsanede vurgulanıyor. O andan itibaren, bir topuz Zvončari'nin standart ekipmanının bir parçası oldu.[2]

Zvončari, uluslararası Rijeka Karnavalı'na düzenli olarak katılır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "UNESCO: Annual carnival bell ringers' pageant from the Kastav area". 23 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2023. 
  2. ^ "Ituren Carnival, ancient pagan festival – in pictures". The Guardian (İngilizce). 30 Ocak 2018. ISSN 0261-3077. 25 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2023.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Dış bağlantılar

Şablon:Intangible heritage of Croatia

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

Âşık halk edebiyatı, halk diliyle ve hece vezniyle meydana getirilen, saz eşliğinde söylenen şiirlerden oluşan geleneksel Türk edebiyatı dalıdır. âşıkların oluşturduğu eserlerin bütününe verilen isimdir.Halk edebiyatı içerisinde yer alır. Anonim ürünlerin dışında kalan şiirlerin oluşturduğu edebi ürünler toplamıdır. Kimi âşıkların başından geçen ve yaygınlaşıp ünlenen hikâyeler de âşık edebiyatı içinde incelenir.

<span class="mw-page-title-main">Tiyatro</span> sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilenmesi amacıyla hazırlanmış gösteriler

Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilemesi amacıyla hazırlanmış gösterilerdir. Farklı bir şekilde duyguların ve olayların hareket (jest) ve konuşmalarla anlatılmasıdır. Genel olarak temsil edilen eser anlamında da kullanılır. Tiyatro eseri, olayları oluş yoluyla gösterir. Bu yönüyle konuşma ve eyleme dayanan bir gösteri sanatı olarak da tanımlanabilir. Yaygın bir deyişle tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olarak Shakespeare'in sözüyle de ifade edilir.

<span class="mw-page-title-main">Maskeli balo</span>

Giuseppe Verdi tarafından bestelenen üç perdelik bir opera eseri için Maskeli Balo sayfasına bakın

Slav mitolojisi, Slavların Hristiyanlığı kabul etmelerinden önce inandıkları çok tanrılı dinin mitolojisidir. Din, Ön Hint-Avrupa dinleriyle bağlantısı olan pek çok dinle ortak özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mermerita</span> Suriye, Humusta bir köy

Mermerita, Suriye'nin, Humus İli'nin, Suriye İdari Yapılanması'na göre, Talkala İlçesi'ne bağlı, El Nesire Şehri'nin kendi oluşturduğu, El Nesire Nahiyesi'ne (Bucağına) bağlı bir köydür. Mermerita, ilin başkenti olan Humus Şehri'nin 42,5 kilometre batısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Venedik Karnavalı</span>

Venedik Karnavalı, İtalya'nın Venice şehrinde her yıl düzenli olarak gerçekleşen bir festivaldir. Gerçekleşme zamanı genellikle şubat veya mart aylarına denk gelir.

<span class="mw-page-title-main">Mardi Gras</span>

Mardi Gras, Hristiyanlıktaki Büyük Perhiz'in (Lent) arifesi olan salı gününde gerçekleştirilen bir karnaval.

<span class="mw-page-title-main">Tepesuyu, Ardahan</span> Ardahanda bir köy

Tepesuyu, Ardahan ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Eski adı Gürcübey'dir.

<span class="mw-page-title-main">Baklahorani</span>

Baklahorani veya Tatavla Karnavalı. İstanbul'da Rumların Mesih İsa’nın dirildiği gün olan Paskalya’ya 40 gün kala başlayan ‘Sarakosti’ yani ‘Büyük Perhiz (Lent) öncesi, Kathara Deftera yani ‘temiz pazartesi’ olarak adlandırılan (Rumca:Apokries-Türkçede:Apukurya) günde yaptıkları karnaval. Festival 1900'lerde başlamış ve 1940'lı yıllara kadar kutlanmaya devam edilmiştir. Uzun bir aradan sonra 2009 yılında yeniden kutlanmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Franka Batelić</span> Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı

Franka Batelić, bilinen adıyla Franka, Hırvat şarkıcı ve şarkı yazarı. Franka Showtime yarışmasının ilk sezonunu kazanmıştır. Franka, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistan'ı "Crazy" adlı şarkıyla temsil etti.

Yemen'de turizm, Yemen'e yapılan turizmi ifade eder. Geleneksel olarak, Yemen yüzyıllardır Orta Doğu ve Afrika Boynuzu ticaret yollarının ortasında bir turizm merkezi olmuştur. Turizm, bölgenin küresel ticarette temel bir rol oynamıştır ve 20. yüzyıla kadar böyle kalmıştır. Sonrasında 2011 Yemen Krizi'nden bu yana turizmde sert bir düşüş yaşandı. Aşırılıkçılığın yükselişi, yabancı turistlerde Yemen hakkında korkuya neden oldu. Yemen'in dört Dünya Mirası Alanı vardır, tarihi eski Sana'a şehri de dahil olmak üzere bazı yerlere saldırılmıştır. 2015 yılında UNESCO, Yemen'in dünya mirası alanlarını koruma planını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Huaconada</span>

Huaconada, Peru'nun And Dağları'nın merkezindeki Concepción eyaletindeki Mito köyünde yapılan ritüel bir danstır. 2010 yılında UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine alınmıştır

<span class="mw-page-title-main">Binche Karnavalı</span>

Binche Karnavalı Belçika'nın Binche kasabasında, Kül Çarşambasından önce gelen Pazar, Pazartesi ve Salı günleri yapılan yıllık bir etkinliktir. Karnaval, aynı zamanda Belçika'nın Wallonia kentinde gerçekleşen birkaç karnaval arasından en iyi bilinenidir. Tarihi yaklaşık olarak 14. yüzyıla kadar dayanan karnaval 2003 yılından bu yana UNESCO tarafından İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Mirasının Başyapıtı olarak tanınmaktadır.

Alay devleri ve ejderhalar; Belçika ve Fransa'nın, ilk olarak Kasım 2005'te ilan edilen, 2008'de UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras listelerine eklenen törensel devleri içeren bir dizi folklorik tezahürüdür

<span class="mw-page-title-main">Busójárás</span>

Busójárás, Karnaval sezonunun ("Farsang") sonunda düzenlenen,Kül Çarşambasından önceki gün sona eren Macaristan'ın Mohács kasabasında yaşayan Šokci halkının yıllık kutlamasıdır. Kutlamada Busó s yer alır ve halk müziği, maskeli balo, geçit törenleri ve dans içerir. Genellikle şubat ayında kutlanan Busójárás altı gün sürer. Perşembe günü başlar, ardından Cuma günü Kisfarsang karnavalı gelir ve Paskalya Pazarından önceki yedinci Pazar günü en büyük kutlama olan Farsang vasárnap yapılır; kutlama daha sonra bir sonraki Salı günü Farsangtemetés ile sona erer. Bu geleneksel şenlikler 2009 yılında UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kaydedilmiştir

Ojkanje, Hırvatistan'da Dalmaçya hinterlandı, Velebit, Lika, Kordun ve Karlovac bölgeleri için karakteristik olan çok sesli halk şarkıları geleneğidir. Harvard Müzik Sözlüğü'nde açıklandığı gibi: "Ojkanje, oj veya hoj hecelerinde sesin keskin ve uzun süre titremesiyle özel bir şarkı söyleme tarzıdır."[2] Uzmanlara göre, ojkanje, eski Dalmaçya bölgesinden Slav öncesi İlirya şarkılarının bir kalıntısıdır.[3]

<span class="mw-page-title-main">Oruro Karnavalı</span>

Oruro Karnavalı, Bolivya'nın Oruro kentinde18. yüzyıldan beri düzenlenen dini ve kültürel bir festivaldir. Başlangıçta yerli bir festivali olan kutlama, daha sonra Candelaria Bakiresi etrafında bir Hristiyan ritüelini içerecek şekilde dönüştürüldü. Karnaval, UNESCO'nun İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Mirasının Başyapıtlarından biridir.

Şaka mı, Şeker mi? Scooby-Doo! yapımcılığını Warner Bros.'un üstlendiği 2022 Amerikan yapımı, doğaüstü, korku, komedi ve gizem türlerindeki animasyon video filmidir. Film, Warner Bros. Home Entertainment tarafından dağıtılmıştır. Film, Scooby-Doo'nun 37. video filmi olup 4 Ekim 2022'de dijital olarak gösterime girdi ve 18 Ekim 2022'de DVD olarak yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Basel Karnavalı</span>

Basel Karnavalı İsviçre'deki en büyük karnavaldır ve dünyadaki ana Protestan karnavalıdır. Basler Fasnacht her yıl Şubat ve Mart ayları arasında Basel'de gerçekleşir. Avrupa'nın en iyi elli yerel festivalinden biri olarak listelenmiştir.