İçeriğe atla

Zvartnots Katedrali

Eçmiyazin'deki Katedral, Kiliseler ve Zvartnots Örenyeri
UNESCO Dünya Mirası
Konum Ermenistan
KriterKültürel: ii, iii
Referans1011
Tescil2000 (24. oturum)
BölgeBatı Asya

Zvartnots Katedrali (Ermenice: Զուարթնոց (Klasik Ermeni yazısı); Զվարթնոց (Yenilenmiş Ermeni yazısı); "kutsal melekler" anlamında), 643-652 yılları arasında Katolik Nerses III the Builder tarafından yaptırılan bir Ermeni katedralidir. Harabe halindeki manastır, Ermenistan'ın Armavir İdari Bölgesi'ndeki Vagharshapat kenti yakınlarında yer almaktadır. 2000 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.[1]

Arkeolojik Araştırmalar

Tapınağın yıkıntılarında 1901-1907 yıllarında arkeologlar tarafından arkeolojik araştırmalar yapılmalya başlanmıştır. İlk kazılarda saray binası ve şarap imalathanesi bulunmuştur.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Notre Dame Katedrali</span> Paristeki katedral

Notre Dame Katedrali Paris, Fransa'da bulunan dünyaca ünlü bir katedraldir. Meryem Ana'ya ithafen isimlendirilmiştir. Gotik yapı Île de la Cité'nin doğu kısmında, Paris'in diğer tüm önemli yapıları gibi Seine Nehri'nin kıyısında bulunur. Girişi batıya bakar.

<span class="mw-page-title-main">Yazı sistemi</span> kağıda veya başka bir ortama kaydedilmiş görsel dillerin sistemi, dilde ifade edilebilecek ögeleri temsil etmek için kullanılır

Yazı sistemi, bir dildeki unsurları ve tarif edilebilir durumları temsil etmek için kullanılan bir çeşit semboller sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Eçmiyazin</span>

Eçmiyazin ya da bazen kullanılan şekliyle Eçmiadzin, Erivan'dan batıya doğru 20 kilometre mesafede bulunan Ermenistan'ın Armavir İdari Bölgesi'ne bağlı bir şehirdir, 52.757 kişilik nüfusu vardır. Belediye Başkanı Karen Emena Grigorian'dır.

<span class="mw-page-title-main">Akdamar Kilisesi</span> Akdamar (Ahtamar) Adasındaki tarihi kilise

Akdamar Kilisesi, Ahtamar Kilisesi, Surp Haç Kilisesi veya Kutsal Haç Katedrali, Türkiye'nin doğusunda, Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası'nda yer alan bir kilisedir. Kudüs'ten İran'a kaçırıldıktan sonra 7. yüzyılda Van yöresine getirildiği rivayet edilen Hakiki Haç'ın bir parçasını barındırmak maksadıyla Kral I. Gagik'in emriyle 915-921 yıllarında Mimar Manuel tarafından inşa edilmiştir. Ermeni Kırımı'ndan sonra cemaatsiz kalan dini yapı bugün müze olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Paul Katedrali</span> İngilterede tarihi bir katedral

Aziz Paul Katedrali veya Paul Katedrali, İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Anglikan katedrali ve Londra Piskoposluğunun merkezidir. Günümüzde hizmet veren katedral binasının inşa edilişi 17. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Yıkılıp yeniden yapılanlar sayılmazsa, bu katedral Londra'da bulunan beşinci Aziz Paul Katedrali'dir. Bugün gerek yerli, gerek yabancı turistler tarafından kentin en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kümbet Camii</span>

Kümbet Camii ya da Havariler Kilisesi, Kars'ta yer alan tarihi bir yapı. 10. yüzyılda Ermenilerin katedral kilisesi olarak inşa edilen yapı, Doğu'nun Ayasofya'sı diye nitelendirilir. Ermeni Kırımı'ndan sonra camiye çevirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aachen Katedrali</span> Alman Katolik katedrali

Aachen Katedrali, Almanya'nın batısındaki Aachen bölgesinde yer alan Katolik katedralidir. Kuzey Avrupa'nın bilinen en eski katedralidir. Orta Çağlarda Azize Meryem Kilisesi olarak anılırdı. Katedral 793 ile 813 yılları arasında, naaşı 814 yılındaki ölümünün ardından buraya defnedilen, Şarlman'ın emriyle inşa edilmiştir. 936 ve 1531 yılları arasında kilise, tam 595 yıl süreyle, 30 Alman kralının ve 12 kraliçenin taç giydiği yer olmuştur. Katedral 1802'den beri Aachen Piskoposluk Bölgesi'nin merkezidir. UNESCO Dünya Mirası listesine Almanya'dan seçilen ilk yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Millî Galerisi</span>

Ermenistan Millî Galerisi, Ermenistan'ın başkenti Erivan'ın en önemli müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Krikor Lusavoriç Katedrali</span>

Aziz Krikor Lusavoriç Katedrali, Erivan'da yer alan ve Ermeni Apostolik Kilisesi'ne bağlı Aziz Krikor adına ve anısına yapımına 1997 yılında başlanan ve 2001 yılında tamamlanan katedraldir.

<span class="mw-page-title-main">Wells</span>

Wells Şehri, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinde bulunan eski bir küçük kenttir. Yerel idari bakımdan Güney Batı bölgesindeki Somerset Kontluğu'nun Mendip Metropoliten Olmayan Yerel Bölgesi'nin bir parçasıdır ve çok sınırlı bir "özel ardıl mahalle yerel idaresi " idaresi de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Sevilla Katedrali</span> İspanyada bulunan bir Roma Katolik katedrali

Sevilla Katedrali veya Azize Meryem Katedrali İspanya’nın Endülüs bölgesinin Sevilla şehrinde yer alan bir Roma Katolik katedralidir. Dünyanın en büyük gotik kilisesi ve en büyük üçüncü kilisesidir. Ayrıca dünyanın en büyük katedrali olan bu dini yapı 1987 yılında UNESCO tarafından Alcázar ve Batı Hint Adaları Genel Arşivi yapıları ile birlikte Dünya Mirası ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arapgir Katedrali</span>

Arapgir Ana Kilisesi veya Arabkir Azize Meryamana Katedrali, 13. yüzyılda Arapgir'de inşa edilen ve Ermeni Kırımı'ndan sonra yıkılan tarihî bir Ermeni Apostolik Kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Vaspuragan</span> Ermeni Krallığının sekizinci vilayeti

Vaspuragan, Ermenice: Վասպուրական, (Vaspourakan) "soylu ülke" ya da "prensler ülkesi" anlamına gelir) M.Ö. 189 ilâ M.S. 428 arasında Ermeni Krallığı'nın sekizinci velayetiydi. Bundan sonra Orta Çağ'da Van Gölü çevresi merkezli bağımsız bir krallık olmuştur. Günümüzde Türkiye'nin kuzeydoğusu ile İran'ın kuzey batısında yer alır ve Ermeni uygarlığının beşiği olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ Cumhuriyeti pasaportu</span>

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti pasaportu "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti" , vatandaşlarına kısmen tanınan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti dışına seyahat etmeleri için verildi. Ayrıca ülke içinde kimlik kanıtı olarak da kullanıldı. Ermenice ve İngilizce dillerinde "Pasaport" yazısı ön kapağında yer almaktaydı. Pasaportun içeriğinde Ermenice ve İngilizce dilleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Mıren Katedrali</span>

Mıren Katedrali veya Ğoşavank, 7. yüzyılında kurulmuş ve Kars 'daki Arpaçay ırmağı'nın 1,5 kilometre yakınında yer almış olan tarihî Ermeni manastırı. Katedral bölgenin en eski yapımlarındandır fakat 1915 Ermeni Göçü'nden beri boş durmaktadır ve harabeye dönmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Zebedi oğlu Yakup</span>

Yakup, Zebedi'nin oğlu, İsa'nın On İki Havarisinden biri ve geleneksel olarak şehit olarak kabul edilen ilk havari. Zebedi ve Salome'nin çocuğu ve Havari Yuhanna'nın kardeşi olan Yakup İspanya'nın koruyucu azizidir.

<span class="mw-page-title-main">Azize Gayane Kilisesi</span>

Azize Gayane Kilisesi, Ermenistan'ın Eçmiyazin ilinde yer alan ve yedinci yüzyılda inşa edilmiş bir Ermeni Apostolik Kilisesidir. Ülkedeki en eski kiliselerden biridir. Eçmiyazin Katedrali yakınlarında yer almaktadır. Azize Gayane, 630 yılında Katolikos Ezra I tarafından yaptırılmıştır. 1652 yılında kubbenin ve bazı tavanların kısmen yenilenmesine rağmen tasarım değişmeden kalmıştır. 2000 yılında Ermeni ana kilisesi Eçmiyazin Katedrali gibi yakınlardaki diğer kiliselerle birlikte UNESCO Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şoğakat</span>

Şoğakat Kilisesi, Ermenistan'ın Eçmiyazin ilinde yer alan ve yedinci yüzyılda inşa edilmiş bir Ermeni Apostolik Kilisesidir. Ülkedeki en eski kiliselerden biridir. Eçmiyazin Katedrali yakınlarında yer almaktadır. 1694'te Katolikos Nahabed döneminde Prens Aghamal Sorotetsi tarafından yaptırılmıştır. 2000 yılında Ermeni ana kilisesi Eçmiyazin Katedrali gibi yakınlardaki diğer kiliselerle birlikte UNESCO Dünya Mirası olarak listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2020 Gazançetsots Katedrali bombardımanı</span>

2020 Gazançetsots Katedrali bombardımanı, 8 Ekim'de Gazançetsots Katedrali olarak da bilinen Şuşa Kutsal Kurtarıcı Katedrali'nin füzelerle iki kez vurulması sonucu binanın çatısının bir kısmının çökmesiyle sonuçlandı. Ermenistan bu saldırı için Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerini suçladı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Katolik Kilisesi</span> Katolik Kilisesinin Türkiyedeki rolü

Türkiye'de Katolik Kilisesi, Papa'nın manevi liderliği ve Papa'ya sunulan Roma'daki curia'nın kanonik liderliği altındaki dünya çapındaki Katolik Kilisesi'nin bir parçasıdır.