İçeriğe atla

Zulular

Zulular
Toplam nüfus
14.116.400[1]
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Güney Afrika Cumhuriyeti Güney Afrika13.526.000[1]
Zimbabve Zimbabve203.000[1]
Lesotho Lesotho202.000[1]
Esvatini Esvatini98.000[1]
Malavi Malavi74.000[1]
Mozambik Mozambik6.800[1]
Botsvana Botsvana6.600[1]
Diller
Din
Hristiyanlık, Zulu Dini
İlgili etnik gruplar
Xhosa, Swazi, Hlubi, Southern Ndebele, Northern Ndebele ve Ngoni

Zulular, Güney Afrika ve çevresinde yaşayan bir Bantu halkı. Halk, Güney Afrika, Lesotho, Esvatini gibi ülkelerin batılı kaşiflerin keşfinden önce asıl yerli halktı. Uzun süren Irkçılık akımları sonrası, diğer birçok ülkede olduğu gibi Zulular da kabile hayatı ya da şehir hayatına uyum sağlamış ve eşit haklara sahip olmuştur. Zulular genelde kabileler halinde yaşayagelmişlerdir. Günümüzde şehir hayatına uyum sağlayabilmiş olanları azdır.

Zulular Zuluca dilini konuşurlar. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin dışında Zimbabve, Malavi, Mozambik ve Esvatini'da Zuluca konuşanlar vardır.

1968 yılından beri Zulular'ın önderliğini yapan Goodwill Zwelithini 12 Mart 2021 tarihinde koronavirüs nedeniyle öldü. Ölümündün sonra oğlu Misuzulu Zulu yeni Zulu önderi oldu.

Ayrıca bakınız

  • Matabeleler

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h "The Zulu people group is reported in 7 countries". 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Cumhuriyeti</span> Güney Afrikada bir ülke

Güney Afrika Cumhuriyeti ya da daha yaygın kullanımı ile Güney Afrika, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Namibya, Botsvana, Zimbabve, Mozambik ve Esvatini oluştururken ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu, güney ve güneybatısında Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Bu ülkelerin haricinde Lesotho'da da tamamen Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları içinde yer alan bir ülke olarak Güney Afrika ile tüm sınırlarını paylaşmaktadır. Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho</span> Afrikada bir ülke

Lesotho ya da resmî adı ile Lesotho Krallığı, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülke topraklarının tamamı Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları ile çevrilidir. 1868 yılından Birleşik Krallık'tan bağımsızlığın kazanıldığı 1966 yılına kadar Basutoland olarak adlandırılan ve parlamenter monarşi ile yönetilen ülkenin başkenti Maseru'dur.

<span class="mw-page-title-main">Esvatini</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Esvatini, resmî adıyla Esvatini Krallığı ya da eski adıyla Svaziland, Afrika kıtasının güneyinde yer alan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeydoğuda Mozambik, kuzey, batı ve güneyde Güney Afrika Cumhuriyeti ile sınırı vardır. Ülke ve halkı, adını 19. yüzyılda hüküm süren Kral II. Mswati'den almaktadır. 6 Eylül 1968'de Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını elde eden Esvatini, mutlak monarşi ile yönetilmekte olup başkenti Mbabane'dir.

<span class="mw-page-title-main">Shaka Zulu</span>

Shaka Zulu, , 1816'dan 1828'deki ölümüne kadar Zulu Krallığını yöneten ve krallığın ordusunu reforme ederek çok güçlendiren kraldır. Başka kabilelerin topraklarını fethederek ülkesini bölgesel bir güç haline getirmiştir. Shaka'nın reformları sayesinde Zulu Krallığı, Shaka'dan sonra yapılacak olan İngiliz-Zulu Savaşı'nda İngilizleri bariz teknolojik dezavantajlarına rağmen yenebilecek kadar güçlü bir ordu kurabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Albert Lutuli</span>

Albert John Lutuli, Luthuli olarak da yazılır., Zulu kabile şefi ve Afrika Ulusal Kongresi (ANC) başkanı (1952-1960).Irk ayrımına karşı yürüttüğü barışçıl mücadele nedeniyle 1960'ta Nobel Barış Ödülü'nü alarak bu ödülü kazanan ilk Afrikalı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika</span>

Güney Afrika Afrika'nın Güney bölgesidir. Coğrafik ve jeopolitik çeşitliliğe sahiptir. Bölgenin en geniş toprakları Güney Afrika Cumhuriyeti sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Durban</span>

Durban Güney Afrika Cumhuriyeti'nde Hint Okyanusu kıyısında ülkenin ikinci büyük, aynı zamanda eThekwini metropolitan alanının merkezi ve en büyük şehridir. Metropolitan alan nüfusu 3.346.799 (2004) olup, içinde yer aldığı KwaZulu-Natal vilayetinin de en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">KwaZulu-Natal</span>

KwaZulu-Natal Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, genellikle KZN olarak anılan, ülkenin önemli vilayetlerinden biridir. 1994 yılından önce, günümüzdeki KwaZulu-Natal olarak anılan yer aslında, Natal vilayeti ile Zulu kabilesinin yurdu sayılan KwaZulu topraklarından oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu</span>

Ubuntu, insanların birbirlerine bağlılık ve ilişkilerine odaklanan etik ya da hümanist bir felsefedir. Sözcük Güney Afrika'daki Bantu dillerinden gelmektedir. Ubuntu klasik bir Afrika anlayışı olarak görülmektedir. Ubuntu Linux dağıtımı adını bu felsefeden alır.

<span class="mw-page-title-main">Zuluca</span>

Zuluca ya da Zulu dili (isiZulu), Zulu halkın dili olup yaklaşık 10 milyon kişi tarafından konuşulur. Bunların çoğu (%95) Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yaşamaktadır. Güney Afrika'da Zuluca evde en çok konuşulan (%24) dil olmanın yanı sıra nüfusun %50'si dili anlayabiliyor. 1994'te Güney Afrika Cumhuriyeti'nin resmî dillerinden oldu. Diğer Bantu dilleri gibi Latin alfabesi ile yazılır.

<span class="mw-page-title-main">Utrecht Cumhuriyeti</span>

Utrecht Cumhuriyeti, Afrika kıtasında Boerler tarafından kurulmuş olan ve çok kısa bir süre bağımsız kalan şehir devleti.

Natal, latince kökenli bir kelime olup, natalis kelimesinden gelmektedir. Natalis kelimesinin anlamı doğum, doğumdan gelen anlamına gelmektedir. Natal kelimesi Portekizcede noel anlamında kullanılmaktadır.

Esvatini başbakanı, Afrika ülkesi Esvatini'nin bağımsızlığını kazandığı 1968 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Söz konusu makam 1967 yılında ülkenin henüz Birleşik Krallık'a bağlı bir bölgeyken oluşturulmuştur. Ülkede makama gelenler 2018 yılına kadar Svaziland başbakanı unvanına sahipken, söz konusu yılda yapılan isim değişikliğinin ardından Esvatini başbakanı unvanını elde etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">İSimangaliso Millî Parkı</span>

iSimangaliso Milli Parkı ya da iSimangaliso Sulak Alanları Parkı, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, Durban şehrinin 275 kilometre kuzeyinde, KwaZulu-Natal ilinin doğu sahillerinde yer almaktadır. Park alanı, Güney Afrika Cumhuriyet'indeki en büyük üçüncü koruma alanıdır. Kuzeyde Mozambik sınırındaki Mapelane'den güneyde St. Lucia Gölü halicine kadar uzanan 280 kilometrelik bir sahil şeridine sahiptir. Ayrıca, 3,280 kilometrekarelik bir ekosistem alanına sahiptir. Milli park içinde yer alan bölgelerː

<span class="mw-page-title-main">Sotholar</span>

Sotholar, Bantu etnik grubunun bir kolu olarak Afrika kıtasının güneyinde yer alan dağlık alanlarda yaşayan ve 19.yüzyılın ilk yarısında oluşan halk.

<span class="mw-page-title-main">Mandvulo Ambrose Dlamini</span> Esvatininin Eski Başbakanı

Mandvulo Ambrose Dlamini, Svazilandlı iş insanı ve siyasetçi. Dlamini, Afrika ülkesi Esvatini'de 27 Ekim 2018'den 13 Aralık 2020'deki ölümüne kadar başbakanlık görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz-Zulu Savaşı</span>

İngiliz-Zulu Savaşı, 1879'da Britanya İmparatorluğu ile Zulu Krallığı arasında yapılan savaştır. Lord Carnarvon tarafından Kanada'daki federasyon için 1867 tarihli Anayasa Yasası'nın ardından, benzer siyasi çabaların askeri kampanyalarla birleştiğinde Afrika Krallıkları, kabile bölgeleri ve Güney Afrika'daki Boer Cumhuriyetleri karşısında başarılı olabileceği düşünülüyordu. 1874'te Sir Bartle Frere, Britanya İmparatorluğu'nun bu tür planları gerçekleştirmesi için Yüksek Komiser olarak Güney Afrika'ya gönderildi. Fakat Güney Afrika Cumhuriyeti'nin silahlı bağımsız devletleri ve Zulu Krallığı buna engel oluyordu.

<span class="mw-page-title-main">Zuluca Vikipedi</span>

Zuluca Vikipedi, Vikipedi'nin Zuluca sürümüdür. 24 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, Zuluca Vikipedi'nin 11.540 maddesi ve 0 dosyası bulunmaktadır. Zuluca Vikipedi'nin, 22.202 kayıtlı kullanıcısı (aktif kullanıcı:31 ) ve 1 hizmetlisi vardır. Açıldığı günden beri 110.550 kez katkıda bulunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Zulu Krallığı</span>

Zulu Krallığı, Güney Afrika'da varlık göstermiş bir monarşiydi. Krallık, bugün KwaZulu-Natal ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin çoğuna hakimdi. 1879'da Britanya, ülkeye Zulu Krallığı'na savaş ilan etti ve Anglo-Zulu Savaşı'nı başlattı.