İçeriğe atla

Zuhal Atmar

Zuhal Atmar
Doğum1984
Afganistan
MeslekGirişimci,Çevre aktivisti
ÖdüllerBBC 100 Kadın(2021)

Zuhal Atmar, Afgan girişimci ve çevre aktivistidir. Afganistan'ın ilk kağıt geri dönüşüm fabrikası Gul-e-Mursal'ı(Şam Gülü) 2016 yılında kurdu. BBC'nin 2021 için etkili ve ilham veren 100 kadın listesine dahil edildi.[1]

Hayatı ve aktivizm

Zuhal Atmar, 1984 yılında Afganistan'da doğmuştur. Pakistan'da mülteci iken Uluslararası Mülteci Komitesi İngilizce ve bilgisayar kurslarını tamamladı. Save the Children (İngiltere) ve Dayanışma Afgan - Belçika (SAB) tarafından verilen yönetim eğitimlerine katıldı.[2]Taliban'ın iktidardan düşmesiyle tekrar Afganistan'a geri dönmüştür.[3] Atmar, AREU'da (Afganistan Araştırma ve Değerlendirme Birimi) araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Bu görevde kadınların eğitimini, toplum sesini, fırsat eşitliğini ve geçim kaynaklarına erişimi teşvik etmede rol oynamıştır.[2]

Atmar bir röportajında Kabil'in nüfusunun her gün yaklaşık 308 ton çöp ürettiğini ve atık yönetiminin şehirde neredeyse hiç düzenlenmediğini belirtmiştir. Kabil'deki kirlilik oranının azaltılmasına katkıda bulunmak için 2016 yılında bir geri dönüşüm tesisi kurdu .Gul-e-Mursal Geri Dönüşüm Fabrikası haftada yaklaşık 35 ton çöp işleyip bunları tuvalet kağıdına dönüştürmektedir.[4] Atmar'ın kurmuş olduğu fabrikada birçok kadına istihdam sağlamıştır.[1]

Atmar, işini kurarken çok kez cinsiyet ayrımcılığına ve tacize maruz kalmıştır. Afganistan'da kadınlar kefil, iş ortağı, teminat gibi şartları yerine getiremedikleri için krediye erişimlerinin olmaması nedeniyle şirketini kurmanın zor olduğunu belirtmiştir.[5] İşi kurduktan sonra da tehditler aldığını söylemiştir. Benzer işleri olan Afgan erkekler, Zuhal'in işini batırmak için ona karşı birlik olmuşlardır.[4]

240.000 $ değerinde Çinli makine satın almıştır, bu meblağı kısmen önceki işlerinden biriktirmiştir, ancak çoğu ABD hükûmeti tarafından USAID programı aracılığıyla bağışlanmıştır.[3]

Atmar, BBC'nin 2021 için 100 etkili ve ilham verici kadın listesine dahil edilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "BBC'nin 2021 yılı 100 Kadın listesi yayımlandı: Bu yılki listede Sevda Altunoluk ve Elif Şafak da var". BBC News Türkçe. 18 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  2. ^ a b "CELA 4 BIOGRAPHY BOOK" (PDF). 17-26 Temmuz 2005. 24 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  3. ^ a b Glinski, Stefanie (25 Kasım 2019). "Afghanistan woman breaks ground with Kabul recycling plant". Los Angeles Times (İngilizce). 29 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  4. ^ a b "You are being redirected..." wadsam.com. 28 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 
  5. ^ "Virus wipes away Afghan toilet-paper maker's plans". www.thenews.com.pk (İngilizce). 24 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Maria Başir</span>

Maria Başir, Afganistanlı savcı.

Lima Aafshid Afganistan kökenli bir şairdir ve yazardır. 2021 yılında BBC tarafından her yıl tekrarlanan 100 Kadın listesinde ismi yer almıştır. Lima Aafshid Afganistan'ın başkentinde bulunan Kabil Üniversitesinden mezundur ve bu üniversiteye ait olan "Sher-e-daneshgah" adlı derneğin üyesidir.

Rada Akbar, Afganistan'da doğup büyüyen, sanatı kadın düşmanlığına ve baskıya karşı sesini yükseltmek için bir araç olarak kullanan bir aktivist, küratör ve sanatçıdır.2015 yılında UNICEF Yılın Fotoğraf Ödülü'nde Mansiyon ödülü, 2021 yılında Prens Claus ödülü, MujerHoy ödülleri ve BBC 100 Kadın ödülünü sahip olmuştur.

Leena Alam 1980 yılında Afganistan'ın Kabil şehrinde doğup büyüyen Afgan film, televizyon ve tiyatro oyuncusudur. Toplumdaki cinsiyet eşitsizliği ve kadın hakları gibi birçok tabuyu yıkan film ve dizilerde rol almıştır. Birçok daldaki ödüllere aday gösterilen Alam, 1991 yılında ülkesindeki iç savaş nedeni ile ailesi ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı. Leena Alam oyunculuk kariyerine 1998 yılında başlamıştır.

Alema,genellikle Dr.Alema olak tanınır, filozof, feminist aktivist, çatışma analisti, kadın hakları savunucusu ve Afgan politikacıdır. Afganistan'da insan hakları ve sivil toplumdan sorumlu bakan yardımcısıydı. Aynı zamanda 2021 yılında BBC’nin yayınladığı 100 Kadın listesinde yer almıştır.

Wahida Amiri, kütüphaneci, hukuk mezunu ve protestocudur. Taliban hükûmetinin kadınlara karşı uyguladığı zorlu politikaları protesto etmek için Amira ve arkadaşları tarafından "Afganistan'ın Mücadeleci Kadınları Hareketi"'ni kurmuşlardır. 2017 yılından beri kadınları okumaya motive etmek için içinde 5.000'den fazla kitaptan oluşan kütüphanesi Kabil'de bulunmaktadır.2021 yılında BBC'nin yayınladığı 100 Kadın listesinde yer almıştır.

Sahar Fetrat, Afganistan'da doğmuştur. İlk Taliban rejimi sırasında genç bir mülteci olarak İran ve Pakistan'da yaşamış olan aktivist, aynı zamanda senarist ve belgesel yönetmenidir.

Fatima Gailani, 1954 yılında Kabil'de doğmuş, Afgan Kızılayı'nın başkanı olarak görev yapmış bir siyasi lider ve kadın hakları aktivistidir. BBC 2021 yılı 100 Kadın listesine girmiştir.

Najlla Habibyar, Afganistan asıllı kadınların güçlendirilmesi ve iklim değişikliğine karşı mücadele aktivisti ve girişimci.

Angela Ghayour, Herat Online School'un kurucusu olan Afgan bir öğretmendir.

Zarlasht Halaimzai, Afgan doğumlu bir İngiliz yazardır. Mülteci iyileştirme ağı amna.org'un kurucusudur.

Nasrin Husseini, Afgan doğumlu Kanadalı bir mülteci savunucusu, veteriner araştırmacı ve gıda sistemini yeniden yapılandırmak için çalışan bir gıda aktivistidir. Araştırmaları, çiftlik hayvanlarından elde edilen gıdaların üreme ve üretkenliğini artırma yoluyla hayvan sağlığını geliştirmeye odaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Crystal Bayat</span>

Crystal Bayat, Afgan kökenli kadın hakları savunucusu,Afganistan'ın içinde de dışında da siyasi aktivizmle uğraşmaktadır. Taliban'ın tekrar iktidara gelmesiyle birlikte değişen olaylara karşı protestolar yapmıştır. Hayatının büyük bir bölümünü demokrasi ve toplumsal değişimler için uğraşmıştır. 2021 yılında BBC'nin yayınladığı en ilham veren 100 Kadın'dan biri olmuştur.

Razma, Afgan müzisyen.

Razia Barakzai, Afgan üniversite profesörü, aktivist ve protestocudur. Taliban'ın tekrar iktidara gelmesiyle kadınların çalışma ve eğitim hakkı için birçok yürüyüş organize etmiştir. Hayatları riskte olan Afgan kadınlarının verdikleri mücadeleleri anlatan "We Are Still Here" isimli romanda yer almıştır. 2021 yılında BBC'nin yayınlandığı en ilham veren 100 kadından biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nilofar Bayat</span>

Nilofar Bayat, Afganistan Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı'nın kaptanı ve engelli kadınların haklarının savunucusudur.Taliban'ın iktidara gelmesiyle eşiyle birlikte İspanya'ya sığınmıştır. 2021 yılında BBC'nin yayınladığı 100 Kadın'dan biri olmuştur.

Masouma, Afganistan doğumlu bir Afgan bir hukukçu. Masouma aslında bir takma ad olarak kullanılmaktadır, çünkü gerçek adı güvenlik nedeniyle gizli tutulmaktadır.

2002 Kabil- Afganistan doğumlu Fatima Sultani, Noshaq zirvesine tırmanan en genç dağcı kadın olarak kabul edilir.

Faiza Darkhani Afgan çevreci, kadın hakları savunucusu ve akademisyen.

Pashtana Durrani, öğretmen ve LEARN Afganistan'ın kurucusudur. LEARN Kandahar'da okullar kurmuş öğretmenlere eğitim vermiş, öğrencilere de danışmanlık yapmıştır. Durrani Birleşmiş Milletler'de Afgan Gençlik Temsilcisi ve Afgan kızlarının eğitime ulaşması için gösterdiği çabalardan dolayı Malala Fonu Eğitim Savunucusu Ödülü'nü aldı. Ayrıca 2021 yılında BBC'nin yayınladığı 100 ilham veren kadınlardan biri oldu.