İçeriğe atla

Zsuzsa Rakovszky

Zsuzsa Rakovszky
2002'de Rakovszky
Doğum1950 Aralık 5 (Hata: Geçerli yıl, ay, gün gerekli yaşında)
Sopron, Macaristan Halk Cumhuriyeti
MilliyetMacar
EğitimEötvös Loránd Üniversitesi
MeslekYazar, şair, kütüphaneci ve çevirmen
Ödüller • Attila József Ödülü (1988)
 • Macaristan Cumhuriyeti Ödülü (1997)
 • Sándor Márai Ödülü (2003)
 • Kossuth Ödülü (2010)

Zsuzsa Rakovszky (5 Aralık 1950), Macar yazar, şair, kütüphaneci ve çevirmendir.[1] Soyadı ayrıca Rakovsky olarak da yazılır.

Rakovszky, 5 Aralık 1950'da Sopron, Macaristan Halk Cumhuriyeti'nde doğdu ve Budapeşte Üniversitesi'nden Macarca ve İngilizce öğretmenlik sertifikası aldı.[] 1975-1981 yılları arasında kütüphaneci olarak çalıştı. İki şiir koleksiyonu yayımladı: 1981'de Jóslatok és határidők (Kehanetler ve Zaman Sınırları) ve 1987 yılında Tovább egy házzal (Bir ev yukarı). 1987'de Attila József Ödülü'nü aldı.[2] Tibor Déry Ödülü'nü ve (Robert) Graves Ödülü'nü kazandı.[3]

Rakovszky ayrıca bazı İngiliz ve Amerikalı şairlerin İngilizce eserlerini Macarcaya çevirmiştir.[3]

Bazı eserleri

  • Fehér-fekete (Siyah beyaz), şiirler (1991)[3]
  • Egyirányú utca (One way street), şiirler (1998)[3]

Kaynakça

  1. ^ International Who's Who in Poetry 2005. Taylor & Francis. 2004. s. 1289. ISBN 185743269X. 31 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2020. 
  2. ^ George, Emery Edward (1993). Contemporary East European Poetry: An Anthology. s. 473. ISBN 0195086368. 4 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2020. 
  3. ^ a b c d Segel, Harold B (2003). The Columbia Guide to the Literatures of Eastern Europe Since 1945. Columbia University Press. ss. 460-61. ISBN 0231114044. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Kudret Aksal</span> Türk yazar ve şair

Sabahattin Kudret Aksal, Türk şair, senarist ve yazardır.

Ahmet Oktay asıl adı ile Ahmet Aktay Börtecene Türk şair, yazar, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">T. S. Eliot</span> İngiliz şair (1888 – 1965)

Thomas Stearns Eliot , Amerikan asıllı İngiliz şair, denemeci ve oyun yazarı. 20. yüzyılın en büyük şairlerinden biri ve İngiliz modernist şiirinin merkezi figürlerinden biri olarak kabul edilir. Kullandığı dil, yazı stili ve mısra yapısı ile İngiliz şiirini yeniden canlandırdı. Ayrıca, uzun süredir devam eden kültürel inançları sıklıkla yeniden değerlendiren eleştirel denemeleriyle de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Füruğ Ferruhzad</span> İranlı şair, yazar, oyuncu, yönetmen ve ressam

Füruğ Ferruhzad, İranlı şair, yazar, oyuncu, yönetmen, ressam. 20. yüzyılda İran'da yetişmiş en önemli şairlerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Hüsnü Dağlarca</span> Türk şair

Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türk şair. 2007 yılına kadar yayınlanmış 60'tan fazla şiir koleksiyonuyla Türkiye Cumhuriyeti'nin en üretken Türk şairlerinden birisi olan Dağlarca Struga Şiir Akşamları Altın Çelenk Ödülüne layık görüldü. 1971 yılında Şilili şair Pablo Neruda'nın aldığı Nobel Edebiyat Ödülü için hazırlanan listede adaylardan birisi olduğu 50 yıllık İsveç Akademisi arşivlerinin 2022'de kamuoyuna açılması ile ortaya çıktı.

Adil Erdem Bayazıt, Türk şair ve milletvekili.

Sina Akyol, Türk şair.

Nevzat Çelik, Türk şair ve romancı.

<span class="mw-page-title-main">C. K. Williams</span> Amerikalı şair ve eleştirmen

Charles Kenneth Williams Amerikalı şair.

<span class="mw-page-title-main">Roald Hoffmann</span>

Roald Hoffmann Amerikalı kimyacı. 1981 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Hâlen Ithaca, New York'taki Cornell Üniversitesi'nde öğretim görevlisidir.

Süreyya Aylin Antmen, Türk şair, yazar, deneme yazarı ve editör.

<span class="mw-page-title-main">Struga Şiir Akşamları</span>

Struga Şiir Akşamları (Makedonca: Струшки вечери на поезијата, СВП; tr. Struški večeri na poezijata, SVP) Kuzey Makedonya'nın Struga şehrinde düzenlenen uluslararası bir şiir festivalidir. 1966 yılından bu yana varlığını sürdüren festival, en prestijli ödülü kabul edilen "altın çelenk" ödülünü çeşitli uluslararası şairlere vermiştir. Bu şairler Mahmut Derviş, Sachchidananda Hirananda Vatsyayan Agyey, W. H. Auden, Joseph Brodsky, Allen Ginsberg, Bulat Okucava, Pablo Neruda, Eugenio Montale, Léopold Sédar Senghor, Artur Lundkvist, Hans Magnus Enzensberger, Nichita Stănescu, Ted Hughes, Ko Un, Adunis, Makoto Ooka, Miroslav Krleža, Yehuda Amichai, Seamus Heaney, Tomas Tranströmer, Bei Dao ve Fazıl Hüsnü Dağlarca olarak sıralanabilirler. Dağlarca altın çelenk ödülünü 1974 yılında almıştır. Adı Struga'da bir sokağa verilmiştir. Ayrıca Dağlarca'nın büstü de diğer ozanlarla birlikte Struga Kent Müzesi'ne yerleştirilmiştir. Festivalde ödül kazanan yerli şairler arasında Blaže Koneski, Mateja Matevski gibi isimler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Julia Hartwig</span>

Julia Hartwig, Polonyalı yazar, şair ve çevirmendir. Polonya'nın en önemli kadın şairlerinden biri olarak değerlendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Ágnes Gergely</span>

Ágnes Gergely, Macar yazar, eğitimci, gazeteci ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Zsuzsa Koncz</span>

Zsuzsa Koncz şarkı sözleri bazen ülkenin 1990 öncesindeki politik sistem için çok kritik olan bir Macar pop şarkıcısıdır.

Gwendolyn Elizabeth Brooks Amerikalı şair, yazar ve öğretmen. Çalışmaları genellikle kendi toplumundaki sıradan insanların kişisel kutlamaları ve mücadeleleriyle ilgiliydi. 1 Mayıs 1950'de Annie Allen'la Pulitzer Şiir Ödülü'nü kazandı ve Pulitzer Ödülü alan ilk Afrikalı Amerikalı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Diana Der Hovanessian</span>

Diana Der Hovanessian Ermeni kökenli Amerikalı şair, çevirmen ve yazar. Şiirlerinin çoğu Ermenistan ve Ermeni diasporası hakkındaydı. Yirmi beşin üzerinde kitap yazdı ve yayımladı.

<span class="mw-page-title-main">Krisztina Tóth</span> Mısırlı yazar, şair ve çevirmen (1967de doğdu)

Krisztina Tóth Macar yazar, şair ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Selma Kadri Ceyyusi</span>

Selma Kadri Ceyyusi, Filistinli şair, yazar, çevirmen, tarihçi ve akademisyen. Arap Kültürü ve Arap Edebiyatı'nın yurtdışında yaygınlaştırılmasını sağlamayı amaçlayan Project of Translation from Arabic (PROTA) 'nin kurucusu ve yöneticisiydi.

Oliver Baez Bendorf, Amerikalı şairdir.