İçeriğe atla

Zorunlu figürler

Ralph Borghardt ve Gabriele Seyfert, 1964 Doğu Almanya Artistik Patinaj Şampiyonası'nda buz üzerinde loop figürünü incelerken.

Zorunlu figürler ya da okul figürleri artistik buz pateni (figure skating) sporuna ismini vermiş ve bu sporda kullanılan bir terimdir. Artistik patinajın ilk yıllarında buzda belirli şekilleri çizmek bu sporun ana amacıydı. Bu figürler temel olarak sekiz figüründen üretilmiştir. Yarışmalarda zorunlu figürler artık yer almasa da artistik patinajın Moves in the field (MIF) bölümünde kullanılmaktadır.

Yarışmalarda zorunlu figürler

1947 yılına kadar patenciler yarışmalarda iki ayakla 6 farklı, toplamda ise 12 zorunlu figürü göstermek zorundaydı. Bu figürler toplam puanın %60'ına etki etmekteydi. Katılan patenci sayısının artması ve bu figürleri inceleyip puan vermenin uzun zaman alması (o zamanlar açık havada yapılmaktaydı) sebebiyle 1948 yılında yarışmadaki zorunlu figürlerin sayısı 6'ya indirildi ve sağ ya da sol ayakla başlama alternatifi geldi. Zorunlu figürler yine toplam puanın %60'ına etki etmekteydi. Bu format 1968 yılına kadar kullanıldı.

Zorunlu figürlerin toplam puana etkisinin azaltılması yönündeki baskı Olimpiyat Oyunları'nın ve diğer yarışmaların televizyonda gösterilmeye başlanması ile oldu. Televizyon yayınları zorunlu figürler açısından iki önemli sorun vardı. İlk ve en önemlisi zorunlu figürlerin televizyondan yayınlanamamasıydı. Zorunlu figürleri patencinin tamamlaması ve ardından hakemlerin mikroskobik detayları incelemesi gerekiyordu. Bu durum pek çok kişiye ilginç gelmiyordu. İkinci önemli nedense toplam puanda zorunlu figürlerin ağırlığının fazla olması ve televizyon izleyicilerinin zorunlu figürleri izlememesi sebebiyle kimin kazandığı, neden kazandığı konusunda bir fikirlerinin olmamasıydı. Televizyon yayınları sadece serbest programı gösteriyordu. Bu durumda zorunlu figürleri bilmeyen izleyici sonuçlar karşısında şaşırmaktaydı.

Bu sebeple serbest programın toplam puana etkisinin artırmak amacıyla bazı değişiklikler yapıldı. 1968 yılında zorunlu figürlerin toplam puana etkisi %502ye indirildi. 1973 yılında ise zorunlu figürlerin sayısı 6'dan 3'e indirildi ve yeni bir yarışma bölümü, kısa program yarışma kapsamına alındı. 1973'ten 1975 sezonuna kadar zorunlu figürler, kısa program ve serbest programın toplam puana ağırlığı sırasıyla %40, %20 ve %40'tı. 1976dan 1988 sezonuna kadar ise bu 30%, 20% ve 50% olarak kullanıldı. 1989 ve 1990 sezonlarında 20%, 30% ve 50% olarak değiştirildi. Zorunlu figürler 1990'dan sonra uluslararası yarışmalardan çıkartıldı.

Sonja Morgenstern bir zorunlu figürü çizerken

Kaynakça

  • Johnson, Susan A.: "And Then There Were None". Skating, March/April 1991.
  • Evaluation of Errors in Figures, 6th edition. USFSA, 1964.
  • ISI Skaters & Coaches Handbook (formerly titled ISIA Test Standards), ISI, frequently revised. Descriptions of ISI Figure 10 figures based on the 1987 edition.
  • USFSA figure tests 18 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Maksim Şabalin</span> Rus buz pantencisi

Maxim Shabalin Rus buz patencisi. Oksana Domnina ile birlikte buz dansında yarışmaktadır. Çift 2009 Dünya şampiyonasında, 2008 & 2010 Avrupa şampiyonasında ve 2007 Grand Prix Finalinde şampiyon oldu.

<span class="mw-page-title-main">Miki Ando</span> Japon artistik patinajcı (d. 1987)

Miki Ando Japon buz patenci. 2007 Dünya şampiyonu, 2004 Dünya Gençler şampiyonu ve 2004-2005 Japonya Ulusal şampiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni</span>

Artistik buz pateni bireysel, çift ya da grup olarak buz üstünde dönüş, atlayış, kaldırış, adım dizisi gibi hareketlerin yapıldığı bir buz pateni sporudur. Yarışmalarda müzik eşliğinde, yapılacak dansın ya da gösterinin konusuna uygun kostümlerle gerçekleştirilir. Sporun uluslararası yönetim organı Uluslararası Paten Birliği kısa adıyla ISU'dur. Artistik buz pateni 1908 Yaz Olimpiyatları ile olimpiyat programına alınmış, 1924 Kış Olimpiyatları ile de ilk kez Kış Olimpiyat Oyunları altında yapılmıştır. ISU, Avrupa Şampiyonası, Dünya Şampiyonası, Dört Kıta Şampiyonası ve İSU Grand Prix Yarışmaları gibi yarışmalarda düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Yuna Kim</span> Aslen Güney Koreli olan ve birden fazla Şampiyonluğu olan buz patenci.

Kim Yu-Na 2010 Olimpiyat şampiyonu, 2009 Dünya şampiyonu, 2009 Dört Kıta şampiyonu, 2006 Dünya Gençler ve 2006 Grand Prix Finalleri şampiyonu Güney Koreli buz patenci.

<span class="mw-page-title-main">Lyubov İlyuşeçkina</span>

Lyubov İlyuşeçkina Rus buz patenci. Partneri Nodari Maisuradze ile birlikte çiftlerde yarışmaktadır. Çift 2009 Dünya Gençler şampiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Mirai Nagasu</span> Amerikalı artistik patinajcı

Mirai Aileen Nagasu, Amerikalı buz patencisi. 2008 ABD Ulusal Şampiyonu, 2007 Junior Grand Prix Finali şampiyonu ve 2007 Dünya Gençler ikincisidir.

<span class="mw-page-title-main">Nodari Maisuradze</span>

Nodari Maisuradze Rus buz patenci. Partneri Lubov Iliushechkina ile birlikte çiftlerde yarışmaktadır. Çift 2009 Dünya Gençler şampiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Federica Faiella</span> İtalyan buz patenci

Federica Faiella İtalyan buz patenci. Partneri Massimo Scali ile birlikte buz dansında yarışmaktadır. Çift 6 kez İtalya ulusal şampiyonu olmuş ve 2009 Avrupa Şampiyonasında gümüş madalya almıştır. Çift Faiella'nın Scali'yi kaldırdığı ters liftleri ile ünlendi.

<span class="mw-page-title-main">Patrick Chan</span> Kanadalı artistik buz pateni sporcusu

Patrick Chan Üç kez Dünya şampiyonu, yedi kez Kanada Ulusal şampiyonu olan Kanadalı artistik buz pateni sporcusu.

<span class="mw-page-title-main">Rachael Flatt</span> Amerikalı artistik patinajcı

Rachael Elizabeth Flatt Amerikalı buz patenci. 2008 Dünya Gençler ve 2010 ABD şampiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Keiffer Hubbell</span>

Madison Hubbell Amerikalı buz patenci. Kardeşi Madison Hubbell ile birlikte buz dansında yarışmaktadır. Çift 2006-2007 Junior Grand Prix Finali şampiyonu ve 2009 ABD dördüncüsüdür.

2009 Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonası, Avrupa Şampiyonluğu unvanını elde etmek için yılda bir defa yapılan Artistik Patinaj Müsabakasıdır. Patenciler, Tek Erkekler, Tek Bayanlar, Çiftler ve Buz Dansı kategorilerinde yarışır. Katılacak patenciler 1 Temmuz 2008 tarihinde 15 yaşını geçmiş olmalıdır.Uluslararası Paten Birliği'a üye olan ülkelerden Avrupalı patenciler katılmaktadır. Avrupalı olmayan patenciler için yerini tutan yarışma 2009 Dört Kıta Artistik Patinaj Şampiyonası'dır.

2009 Kanada Artistik Patinaj Şampiyonası Artistik Patinaj Şampiyonalarının 2008–2009 sezonunda düzenleneni. Patenciler dört disiplinde; erkekler, kadınlar, çiftler ve buz dansında yarışmaktadır. Gençler düzeyinde yarışmada düzenlenmektedir. Resmi Uluslararası Paten Birliği terminolojisi tekler kategorisinde yarışan kadın patencileri ladies olarak adlandırırken bu şampiyonada Skate Canada women kullanmaktadır..

2009 ABD Artistik Patinaj Şampiyonası ABD Artistik Patinaj Şampiyonalarının 2008–2009 sezonunda düzenleneni. Patenciler dört disiplinde; erkekler, kadınlar, çiftler ve buz dansında yarışmaktadır. Üç seviyede büyükler (senior), gençler (junior) ve yıldızlar (novice) düzeyinde yarışmada düzenlenmektedir. Pek çok buz pateni yarışmasının aksine 4 madalya dağıtılmaktadır. Madalyalar dört ayrı renkte: altın (birinciye), gümüş (ikinciye), bronz (üçüncüye) ve pewter (dördüncüye).

2009 Dört Kıta Artistik Patinaj Şampiyonası Dört Kıta Artistik Patinaj Şampiyonalarının 2008/2009 sezonunda düzenleneni. Patenciler, Tek Erkekler, Tek Bayanlar,Çiftler ve Buz dansı disiplinlerinde yarışmaktadır. Şampiyona Uluslararası Paten Birliği'a üye Avrupa ulusları haricindekilere açıktı. Dört kıta ismi Amerika, Asya, Afrika ve Avustralya kıtalarını temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Massimo Scali</span>

Massimo Scali İtalyan buz patenci. Partneri Federica Faiella ile birlikte buz dansında yarışmaktadır. Çift 6 kez İtalya ulusal şampiyonu olmuş ve 2009 Avrupa Şampiyonasında gümüş madalya almıştır. Çift Faiella'nın Scali'yi kaldırdığı ters liftleri ile ünlendi.

<span class="mw-page-title-main">2010 Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonası</span>

2010 Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonası Avrupa Şampiyonluğu unvanını elde etmek için yılda bir defa yapılan Artistik Patinaj Müsabakasıdır. Patenciler, Tek Erkekler, Tek Bayanlar, Çiftler ve Buz Dansı kategorilerinde yarışır. Katılacak patenciler 1 Temmuz 2009 tarihinde 15 yaşını geçmiş olmalıdır.Uluslararası Paten Birliği'ne üye olan ülkelerden Avrupalı patenciler katılmaktadır. Avrupalı olmayan patenciler için yerini tutan yarışma 2010 Dört Kıta Artistik Patinaj Şampiyonası'dır.

2010 Dünya Artistik Patinaj Şampiyonası Uluslararası Paten Birliği'nin (ISU) onayladığı başarılı patencilerin Dünya Şampiyonu unvanı için yarıştığı yıllık artistik patinaj müsabakasının 2009-2010 sezonunda yapılanıdır. Kadınlar, Erkekler, Çiftler ve Buz dansı kategorilerinde madalyalar dağıtılır.

<span class="mw-page-title-main">2018 Kış Olimpiyatları'nda artistik buz pateni - Erkekler</span>

2018 Kış Olimpiyatları'nda erkekler artistik buz pateni yarışması 16 ve 17 Şubat 2018'de Güney Kore, Gangneung'daki Gangneung Buz Arena'da yapıldı. Kısa program 16 Şubat'ta, serbest program 17 Şubat'ta gerçekleştirildi.

"Moves in the Field" (MIF) (çev.'Sahadaki/alandaki Hareketler'), temel buz pateni becerisini ve kenar kontrolünü vurgulayan artistik buz pateni (patinaj) unsurlarına verilen bir isimdir. Rekabetçi bir program yani yarışma bağlamında, 'moves in the field' arasında spiraller, spread eagle'lar, Ina Bauer'lar, hidroblading ve benzeri genişletilmiş ve uzatılmış kenar hareketleri yer alır.