İçeriğe atla

Zorunlu Hasat Harekâtı

Zorunlu Hasat Harekâtı (İngilizce: Operation Essential Harvest), NATO tarafından Kuzey Makedonya'nde gerçekleştirilen bir harekât. 22 Ağustos 2001'de alınan kararla 27 Ağustos 2001'de başlamıştır.[1] Yaklaşık 4.800 asker görev yapmıştır.

Kalkandelen Muharebesi

NATO'nun da dahil olduğu Kalkandelen Muharebesi, Ocak-Kasım 2001'de, şimdiki adıyla Tetovo olarak bilinen Kalkandelen şehrinde gerçekleşti.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Genel
Özel
  1. ^ "NATO launches Macedonia mission". Daily Telegraph. 22 Ağustos 2001. 15 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2014. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NATO</span> uluslararası askerî ittifak

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü veya NATO, 4 Nisan 1949'da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 20 ülkenin daha katıldığı uluslararası askerî ittifaktır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya</span> Balkanlarda bir ülke

Kuzey Makedonya, resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuştur. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Makedonya'nın kuzeyden üçte birlik bölümünü kaplamaktadır. Nüfusu yaklaşık 2 milyondur. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Kalkandelen</span> Kuzey Makedonyanın kuzeybatısında bir şehir

Kalkandelen veya iki dilli kullanımda Tetova, Kuzey Makedonya'nın kuzeybatısında bir şehirdir. Şar Dağları’nın eteklerine kurulu olup Pena Nehri kenarındadır.

<span class="mw-page-title-main">2001 Makedonya çatışması</span>

2001 Makedonya Çatışması, Kuzey Makedonya'da 22 Ocak- 12 Kasım 2001 tarihleri arasında süren çeşitli çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Savaşı</span>

Kosova Savaşı veya 1998-1999 Kosova Savaşı, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ordusunun, bağımsızlık isteyen Kosova Kurtuluş Ordusu’na ve bu örgüt yanında yer alan milis güçlerine karşı yürüttüğü operasyon ve buna karşı NATO'nun başlattığı müdahaledir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki şehirlerin kardeş şehirleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Türkiye Cumhuriyeti'ndeki şehirlerin kardeş şehirlerinin bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Harabati Baba Tekkesi</span>

Harabati Baba Tekkesi veya Sersem Ali Baba Dergâhı, MS 1538 yılında inşa edilmiş, günümüzde Makedonya'nın Kalkandelen şehrinde bulunan Osmanlı-Türk dini eserlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye- Kuzey Makedonya ilişkileri, Türkiye'nin Kuzey Makedonya ile 1991 yılından bu yana sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Polog Bölgesi</span> Kuzey Makedonyanın 8 istatistiksel bölgesinden birisi

Polog Bölgesi Kuzey Makedonya'nın 8 istatistiksel bölgesinden biridir. Kuzey Makedonya'nın kuzeybatısında yer alır ve toprakları Kosova ve Arnavutluk devletleriyle sınırdaştır. Bölge sınırları içinde Kalkandelen ve Gostivar şehirleri yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kalkandelen Belediyesi</span> Kuzey Makedonyada belediye (opština)

Kalkandelen Belediyesi Kuzey Makedonya’nın kuzeybatısında bulunan bir belediyedir. Belediyenin merkezi Kalkandelen’dir. Belediye, Kuzey Makedonya'nın idari dağılımında Polog Bölgesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Tearçe Belediyesi</span> Kuzey Makedonyada belediye (opština)

Tearçe Belediyesi, Kuzey Makedonya'nın kuzeybatısında bulunan bir belediyedir. Belediyenin merkezi Tearçe'dir. Belediye, ülkenin idari dağılımında Polog Bölgesi'nde yer alır.

Makedonya Cumhuriyeti, Danimarka'da yapılan 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Makedonya'nın şarkı ve temsilcisini belirleyen iç seçim ülkenin kamusal yayın kuruluşu Makedonya Radyo Televizyon Kurumu (MRT) tarafından gerçekleştirilmiştir. Makedonya'yı Tijana Dapčević temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Atlantik Antlaşması</span> NATOnun yasal temelini oluşturan ve NATO üyeleri tarafından uygulanan antlaşma

Kuzey Atlantik Antlaşması, 4 Nisan 1949'da Washington'da imzalanan ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nü (NATO) kuran antlaşmadır.

<span class="mw-page-title-main">2008 Bükreş zirvesi</span>

2008 NATO Bükreş zirvesi, 2-4 Nisan 2008 tarihlerinde Bükreş, Romanya'da düzenlenen bir NATO zirvesi. Zirvede NATO üyelerinin devlet ve hükûmet başkanları bir araya geldi. Diğer konuların yanında Arnavutluk ve Hırvatistan ittifaka davet edildi. Makedonya ise Yunanistan ile yaşadığı Makedonya adlandırma sorunu nedeniyle davet edilmedi. Gürcistan ve Ukrayna Üyelik Eylem Planı'na katılmayı umuyordu; ancak NATO ülkeleri bu talebi Aralık 2008'de görüşmeye karar verdi.

<span class="mw-page-title-main">KFOR</span>

Kosovo Force (KFOR), Kosova'da güvenliği sağlamakla görevli NATO önderliğinde çok uluslu bir barış gücü.

Aşağıdaki liste modern Kuzey Makedonya sınırları içinde bulunan Osmanlı camilerin bir listesi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya-NATO ilişkileri</span>

Kuzey Makedonya, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) üye bir devlettir. 1995 yılında ülke Barış İçin Ortaklık'a katıldı. Daha sonra Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ve Kararlı Destek Misyonu da dahil olmak üzere çeşitli NATO misyonlarında yer almaya başladı. 2008 NATO Bükreş zirvesinde Yunanistan ülkenin NATO'ya katılma davetini veto etti; ancak NATO üye devletleri, ülkenin Makedonya adlandırma anlaşmazlığının çözümü üzerine davet alacağını kabul etti. Haziran 2018'de ülkeyi yeniden adlandırma antlaşmasının ardından, NATO üye devletlerinin temsilcileri 6 Şubat 2019'da Kuzey Makedonya'nın NATO'ya katılımı hakkında bir protokol imzaladı. Önümüzdeki on üç ay boyunca NATO'nun 29 üye ülkesinin tamamı protokolü onayladı. Katılım protokolü 19 Mart 2020'de yürürlüğe girerek, bunu Kuzey Makedonya'nın katılım belgesini tevdi edilmesi takip etti ve böylece 27 Mart 2020'de NATO'ya üye olmasına izin verdi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya Arnavutları</span>

Kuzey Makedonya Arnavutları Kuzey Makedonya'daki en büyük ikinci etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Kuzey Makedonya ilişkileri</span>

Bulgaristan-Kuzey Makedonya ilişkileri, Bulgaristan Cumhuriyeti ile Kuzey Makedonya arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Avrupa Konseyi ve NATO üyesidir. Bulgaristan, Avrupa Birliği üyesidir. Kuzey Makedonya 2004'ten beri AB'ye katılmaya çalışırken, AB hükûmeti Mart 2020'de üyelik müzakerelerine girme iznini resmen verdi. Bununla birlikte, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, komşuluk ilişkilerini karmaşıklaştırmıştır, bu nedenle Bulgar faktörü, Makedonya siyasetinde "B-kompleksi" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">NATO-Türkiye ilişkileri</span>

NATO-Türkiye ilişkileri, Türkiye'nin, NATO üyesi olmak için girdiği Kore Savaşı ile 1952 yılında başlamıştır.