İçeriğe atla

Zorica Jevremović

Zorica Jevremović
Jevremović 2002'de
DoğumZorica Jevremović
22 Ağustos 1948(1948-08-22)
Ražanj, Yugoslavya
Ölüm05 Ekim 2023 (75 yaşında)
Belgrad, Sırbistan
EğitimBelgrad Oyunculuk Sanatları Fakültesi (1975)
MeslekTiyatro ve video film yönetmeni, oyun yazarı, medya teorisyeni, edebiyat tarihçisi ve kadın hakları savunucusu
Etkin yıllar1968–2023
EvlilikRanko Munitić (e. 1971-2009)
Uluslararası Biyografi Merkezi, Cambridge, İngiltere, Tiyatro ve Video Koreografisine dikkate değer katkılar, 2002

Zorica Jevremović (Jevremović-Munitić; Sırpça telaffuz: [zôritsa jeʋrěːmoʋitɕ mǔnititɕ]; 22 Ağustos 1948 – 5 Ekim 2023), Sırp tiyatro ve video film yönetmeni, oyun yazarı, koreograf, medya teorisyeni, edebiyat tarihçisi ve kadın hakları savunucusu.[1][2]

Hayatı

Jevremović, 22 Ağustos 1948'te Ražanj, Yugoslavya'da doğdu. Belgrad Oyunculuk Sanatları Fakültesi'nden (1975) mezun oldu. Çalışmaları arasında alternatif resmi olmayan tiyatro ve film gruplarına dramaturglukta yer alıyordu. Belgrad Medya Merkezi'nin yöneticisi ve medya ile kültür içeriklerine yer veren Mediantrop dergisinin editörüydü.[3] Eşi Sırbistan'ın önde gelen sanat tarihçisi ve medya teorisyenlerinden Ranko Munitić'tir.

Ortak Yugoslav kültürel değerlerinin korunmasının gerekliğini savunanlardan birisi olarak eski Yugoslavya üzerine Hırvatistan, Slovenya ve Kosova'nın çok uluslu ve çok mezhepli bölgelerinde kültürel tarihi ve teolojik ortak hukuk üzerine araştırmalar yapmıştı.

Aynı zamanda eski Yugoslavya'daki önemli alternatif resmi olmayan tiyatro ve film topluluklarında dramaturg olarak çalıştı.

Ayrıca edebiyat tarihi odaklı “Književnost” dergisinde yayınlanan; "Sava Mrkalj" (1984), "St. Sava" ve "Hilandar" (1988), "Vatroslav Jagić" (1990) adlı alternatif araştırma koleksiyonlarının editörlüğünü yürüttü.

Multimedya teorisi ve uygulamalı tiyatro üzerine kitaplarda yayınladı.

Yönetmenliğini üstlendiği film ve tiyatro çalışmaları Sırbistan ile ABD'deki çeşitli organizasyonlarda yayınlandı.

Jevremović, 1978'den itibaren Sırbistan Gösteri Sanatçıları Birliği'nin ve 2007'den itibaren Sırp Yazarlar Derneği'nin üyesiydi.

Ölümü

Jevremović, 5 Ekim 2023'te Belgrad, Sırbistan'da 75 yaşında öldü.[4]

Seçme çalışmaları

Kitapları
Tiyatro oyunları
  • At the Station /İstasyonda/, 1968
  • Oh, Serbia, Nowhere to Hide from the Sun /Ah Sırbistan, hiçbir yerde buz yok/, 1971
  • A Werewolf from Samaria /Samiriyeli kurt adam/, 1973
  • Bastard 1948-1968 /1948-1968 kopyası/, 1987
  • Fiodor’s Girl /Fyodor'un küçük kızı/, 1991
  • Fairy Tale blues /Bir tişörtün masalı/, 1994.
  • A Journey into the Impossible or The Pursuit of Goddess Clio /İmkansıza yolculuk ya da tanrıça Klio'nun arayışı/, 1995
  • Whispering Girls I /Fısıldayan kızlar I/, 1997
  • Whispering Girls II /Fısıldayan kızlar II/, 1999
  • The Ballad of the Maiden Dress /Bir kızın takımıyla ilgili bir balad/, 2004
  • Pomrlice (üç ölüm ve bir rüya), 2017.
Süreli Yayınlarda Denemeler ve Çalışmalar
Bilimsel koleksiyonların düzenlenmesi
  • Sava Mrkalj, Književnost dergisi, Belgrad, 1984.
  • Aziz Sava ve Hilandar, Književnost, 1988.
  • Vatroslav Jagić, Književnost, 1990.
Video çalışmaları
  • Autovideography /Otovideografi/ (1996)
  • Whispering Girls /Fısıldayan kızlar/ (2001)
  • Whispering Girls II /Fısıldayan kızlar II/ (2003)
  • Waiting /Arama/ (2004)
  • Queen of the Night /Gecenin Kraliçesi/ (2005)
  • Pocket Theatre M Promotion /Cep Tiyatrosu M Tanıtımı/ (2005)
  • Bosnia 92 – Human Traces /Bosna 92 – insan izleri/ (2005)
  • Left Over Film Reels /Film şeridinin kalıntıları/ (2005)

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ „Zorica Jevremović: Kopile (1948-1968), drama utopije“ 30 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (o predstavi), Centar za kulturnu dekontaminaciju, Belgrade, 2009.
  2. ^ "Preminula Zorica Jevremović Munitić" 7 Ekim 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Nova.rs
  3. ^ „Editor-in-chief“ 30 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Mediantrop, Belgrade.
  4. ^ "Preminula Zorica Jevremović Munitić". Danas. 7 Ekim 2023. 7 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ekim 2023. 
  5. ^ „Dupli pas“ 16 Ağustos 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., RTS, 1 Kasım 2015.
  6. ^ Matijević, Ivana. "Predstavljena knjiga 'Tišina, pomrlice'" 3 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Danas, Beyaz şehir, 18 Aralık 2017.

Edebiyat

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Üzeyir Hacıbeyov</span> Azeri bestekar

Üzeyir Hacıbeyov, Üzeyir Bey Hacıbeyli, Üzeyir Abdül Hüseyin Bey oğlu Hacıbeyov Azerbaycanlı Sovyet bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad</span> Sırbistanın başkenti

Belgrad (Sırpça: Београд / Beograd

<span class="mw-page-title-main">Madonna</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı

Madonna Louise Ciccone, 7 Grammy Ödülü sahibi Amerikalı şarkıcı, şarkı yazarı, oyuncu ve iş insanı. 1980'lerden beri "Pop'un Kraliçesi" olarak anılır. Kırk yılı aşkın süredir en önemli kültürel simgelerden biridir. Ana akım popüler müzikteki söz içeriğinin sınırlarını genişleterek büyük bir popülerlik elde etti ve video klip görüntüleriyle MTV'de büyük ilgi çekti. Müziği ile görünümünü sürekli yeniden keşfetmesi ve müzik endüstrisindeki özerklik standardını elinde tutmasıyla bilinir. Müzik eleştirmenleri kendisi hakkında farklı övgüler sundu, ayrıca yenilikçi müzik yapımlarıyla çeşitli tartışmalara neden oldu. Dünya genelinde çok sayıda sanatçı üzerinde etki bıraktı. Rolling Stone dergisinin hazırladığı "Tüm Zamanların En Büyük 100 Sanatçısı" listesinde 36. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Scarlett Johansson</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Scarlett Ingrid Johansson, Amerikalı oyuncu. Forbes Celebrity 100 listesinde birçok kez yer alan Johansson, 2018 ve 2019 yıllarında dünyanın en çok kazanan oyuncusu oldu. Time onu 2021'de dünyanın en etkili 100 kişisinden biri olarak seçti. Johansson'un filmleri dünya çapında 15,4 milyar doların üzerinde hasılat elde ederek onu tüm zamanların en çok gişe hasılatı elde eden kadın yıldızı yaptı. Aralarında Britanya Akademisi Sinema Ödülü ve Tony Ödülü'nün de yer aldığı çeşitli ödüller aldı ve iki Akademi Ödülü ile beş Altın Küre Ödülü'ne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Ani Lorak</span> Ukraynalı şarkıcı

Karolina Miroslavivna Kuyek, genellikle sahne adı Ani Lorak ile tanınır, 27 Eylül 1978 doğumlu Ukraynalı şarkıcı, söz yazarı, oyuncu, girişimci ve eski Birleşmiş Milletler iyi niyet elçisi. Ukrayna'nın en prestijli ödüllerinden biri olan Ukrayna Halkın Sanatçısı ödülüne layık görülmekle birlikte Lorak, ülkesindeki en güçlü ve etkili kadınlardan biri olarak gösterilmiş, Doğu Avrupa'nın en güzel kadınlarından biri olarak seçilmiştir. Ani Lorak, 2014 yılında Ukrayna'da en çok kazanan şarkıcılardan biri olmuştur.

II. Dünya Savaşı'nda Sırplara yönelik zulüm, 1941-1945 yılları arasında Faşist ve Nazi destekli unsurların Sırplar'a karşı yürüttüğü etnik temizlik uygulamasıdır. Belgrad Üniversitesi Profesörü Ljubodrag Dimic'in yayınladığı incelemedeki rakamlara göre Sırp tarafının toplam kaybı 1.000.000'dur. Hırvatistan Bağımsız Devleti, Sırp halkın büyük çoğunluğunu Ortaçağ Engizisyonu yöntemleriyle öldürdü. Papa XII. Pius, Zagreb başpiskoposu Alojzije Stepinac, Saraybosna başpiskoposu Ivan Šarić, reis-ül ulema Fehim Spaho, Zagreb müftüsü Ismet Muftić, Kudüs Baş Müftüsü Muhammed Emin el-Hüseyni ve başka Katolik-Müslüman din adamları, NDH'deki katliamları desteklediler. II. Dünya Savaşı boyunca Ustaşa rejimi sırasında 700.000 Sırp'ı öldürmüş, 400.000'i göç etmek ve 250.000'i de Katolik olmak zorunda kalmıştır.

Belgrad, MÖ 7000'e kadar giden bir tarihe sahiptir. MÖ 6. binyıldaki Vinča kültürünün izlerine ilk olarak Belgrad'da rastlanmıştır. Traklar ve Daçyalılar Roma'nın bölgeyi fethine kadar bölgeyi yönetmiş, adı 1. yüzyılda Romalılarca Singidunum yapılmış, 2. yüzyılın ortalarında kent Roma otoritelerince municipium ilan edilmiş ve yüzyılın sonunda tam teşekküllü bir koloniye evrilmiştir. Kent daha sonraki dönemlerde Habsburgların Macarların ve Osmanlı İmparatorluğu'nun ellerine geçmiş, 1830'dan itibaren bağımsız Sırp devletleri tarafından yönetilmiştir. Kent günümüzde Sırbistan'ın başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Mileva Marić</span> Sırp matematikçi ve Albert Einsteinın eşi (1875 -1948)

Mileva Marić Sırp bir fizikçidir. Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü'nde, Albert Einstein'ın sınıfındaki tek kadın öğrenciydi. Aralarında romantik bir ilişki başlamış ve evlenmeden önce, Lieserl adında, çok genç yaşta ölmüş veya evlat olarak verilmiş bir kızları doğmuştur. 1903 yılında evlendikten sonra ise, Hans Albert ve Eduard adında iki oğulları olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Chicago (müzikal)</span>

Chicago (1975), ABD yapımı bir müzikal. Müziklerini John Kander yaptı, sözlerini Fred Ebb yazdı, librettosunu Ebb ve Bob Fosse yazdı. Prohibition dönemi Chicago'sunda geçen müzikal, Maurine Dallas Watkins tarafından yazılan 1926 çıkışlı aynı adlı tiyatro oyunundan uyarlamadır. Bu oyun, aynı zamanda muhabir olan Watkins'in rapor ettiği gerçek suçlular ve suçlar üzerinedir. Hikâye, cezai hukuk etkisi altında siyasal yozlaşma ve "şöhret suçlu" konsepti üzerine bir hicivdir.

Stara Gradiška, II. Dünya Savaşı sırasında Hırvatistan'daki en kötü şöhretli toplama ve imha kamplarından biriydi. Kamp özel kadınlar ve çocuklar Sırp, Yahudi ve Roman etnik kökenliler için inşaat edilmiştir. 1941'de Hırvatistan'ın Bağımsız Devleti'nin (NDH) Ustaše (Ustasha) rejimi tarafından Stara Gradiška köyü yakınlarındaki Stara Gradiška hapishanesinde Jasenovac toplama kampının beşinci alt kampı olarak kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ-Sırbistan ilişkileri</span>

Karadağ-Sırp ilişkileri, Karadağ ve Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. 1918'den 2006'ya kadar iki devlet Yugoslavya Krallığı, Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti ve Sırbistan ve Karadağ altında birleşti. Bölgedeki son siyasi gelişmeler nedeniyle Karadağ'ın ulusal kimliği konusunda tartışmalar var. Karadağlıların etnik kimlikleri ve ulusal dilin adı hakkında bir tartışma var. Buna rağmen iki ülke çoğunlukla dostane ilişkileri sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri</span>

Hırvatistan-Sırbistan ilişkileri, Hırvatistan ile Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke, Hırvatistan Kurtuluş Savaşı'nın sona ermesinin ardından 9 Eylül 1996'da diplomatik ilişkiler kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Savaşlarında Arnavut Katliamları</span> 1912-1913 Balkan Savaşlarında Arnavutların öldürülmesi

Balkan Savaşları'nda Arnavut katliamları, 1912-1913 yılları arasında bölgede yaşanan çatışmalar sırasında Karadağ ve Sırp orduları ve paramiliterleri tarafından çeşitli vesilelerle 1912-13 Birinci Balkan Savaşı sırasında, Sırbistan ve Karadağ, Avrupa, Amerikan ve Sırp muhalefet basını tarafından bildirilen Osmanlı İmparatorluğu güçlerini günümüz Arnavutluk ve Kosova'dan kovduktan sonra Arnavut nüfusa karşı bir dizi savaş suçları işledi. Suçların çoğu Ekim 1912 ile 1913 yazı arasında işlendi. Zorunlu sürgünlerin ve katliamların amacı, yeni Balkan sınırlarını belirlemek için Londra Büyükelçiler Konferansı öncesi istatistiksel manipülasyondu. Çağdaş hesaplara göre, bu dönemde 10.000 ila 25.000 Arnavut açlık ve soğuktan öldürüldü veya öldü. Kurbanların çoğu çocuklar, kadınlar ve yaşlılardı. Katliamlara ek olarak, bazı sivillerin dudakları ve burunları kesildi.

<span class="mw-page-title-main">1454-1483 Osmanlı-Macar Savaşı</span>

1454-1483 Osmanlı-Macar Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile Macaristan Krallığı arasında 1454 yılından 1483 yılında imzalanan ateşkes antlaşmasına kadar fasılalarla ve çeşitli cephelerde süren savaş.

<span class="mw-page-title-main">Gene Tierney</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1920 – 1991)

Gene Eliza Tierney, Amerikalı sinema ve tiyatro oyuncusu. Döneminde güzelliğiyle övgü toplayan, bir kadın başrol olarak anılmaktadır. Tierney en iyi Laura (1944) filmindeki baş karakteri canlandırması ile tanınmış ve Leave Her to Heaven'daki (1945) Ellen Berent Harland rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

Sırbistan mimarisinin uzun, zengin ve çeşitli bir tarihi vardır. Sırbistan mimarisi, Roma'dan Postmodern'e kadar belli başlı Avrupa üsluplarından bazılarını, Brütalizm ve Streamline Moderne'deki başlıca örneklerle Raška, Sırp-Bizans canlanma dönemi, Morava, Barok gibi Klasik ve Modern mimarinin örneklerini sergiler.

<span class="mw-page-title-main">Jasna Koteska</span>

Jasna Koteska Makedon yazar, filozof ve akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Dušanka Sifnios</span>

Dušanka Sifnios, , Duška Sifnios olarak da bilinen uluslararası alanda en başarılı Sırp balerinlerinden biri olarak kabul edilen bir balerin ve koreograftı. Kariyerinin zirvesi 1960'larda, Maurice Béjart ile yaptığı çalışmalarla, dünyanın en popüler balerinlerinden biriyken elde edildi.

<span class="mw-page-title-main">Vladislav Ribnikar İlköğretim Okulu'nda silahlı saldırı</span>

3 Mayıs 2023 tarihinde Sırbistan'ın Belgrad kentine bağlı Vračar belediyesinde Vladislav Ribnikar İlkokulu'nda silahlı bir saldırı meydana geldi. Saldırgan, okulun bir öğrencisi olan Kosta Kecmanovic, dokuz öğrenci ve bir güvenlik görevlisi olmak üzere 10 kişiyi ateş açarak öldürdü. Beş öğrenci ve bir öğretmen olmak üzere altı kişiyi yaraladı. Olayın ardından polis, hızla olay yerindeki saldırganı yakaladı ve daha sonra silahlı saldırganın okulun yedinci sınıf öğrencisi olan 13 yaşındaki Kosta Kecmanovic tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Sırbistan Ceza Kanunu'na göre Kosta Kecmanovic, 14 yaşını doldurmadığı için herhangi bir cezai sorumluluk taşımadı.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Gönüllü Muhafızları</span>

Arkan'ın Kaplanları ya da Arkan'ın Adamları olarak bilinen Sırp Gönüllü Muhafızları, Yugoslav Savaşları sırasında Hırvatistan (1991–93) ve Bosna'da (1992–95) savaşan ve çok sayıda savaş suçu ve katliamdan sorumlu olan, Arkan tarafından kurulan ve yönetilen bir Sırp gönüllü paramiliter birimiydi.