İçeriğe atla

Zoran Tegeltija

Zoran Tegeltija
Зоран Тегелтија
Bosna-Hersek Maliye ve Hazine Bakanı
Görevde
Makama geliş
25 Ocak 2023
Başbakan Borjana Krišto
Yerine geldiğiVjekoslav Bevanda
Bosna-Hersek Başbakanı
Görev süresi
23 Aralık 2019 - 25 Ocak 2023
CumhurbaşkanıŠefik Džaferović
Milorad Dodik
Željko Komšić
Yerine geldiğiDenis Zvizdić
Yerine gelenBorjana Krišto
Sırp Cumhuriyeti Maliye Bakanı
Görev süresi
29 Aralık 2010 - 18 Aralık 2018
Başbakan Aleksandar Džombić
Željka Cvijanović
Yerine geldiğiAleksandar Džombić
Yerine gelenZora Vidović
Mrkonjić Grad Belediye Başkanı
Görev süresi
2 Ekim 2004 - 29 Aralık 2010
Yerine gelenDivna Aničić
Kişisel bilgiler
Doğum 29 Eylül 1961 (63 yaşında)
Mrkonjić Grad, Bosna-Hersek HC, Yugoslavya SFC
Partisi Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı (1998-günümüz)
Evlilik(ler) Dušanka Tegeltija
Bitirdiği okul Saraybosna Üniversitesi
Alfa BK Üniversitesi

Zoran Tegeltija (d. 29 Eylül 1961) Bosnalı Sırp siyasetçi. Ocak 2023'ten beri Maliye ve Hazine Bakanı olarak görev yapmaktadır. Daha önce 2004-2010 yılları arasında Mrkonjić Grad Belediye Başkanı, 2010-2018 yılları arasında Sırp Cumhuriyeti Maliye Bakanı ve 2019-2023 yılları arasında Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.

1986 yılında Saraybosna Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. 2004, 2007'de yüksek lisansını ve doktorasını Belgrad'daki Alpha Üniversitesi'nden aldı. Evli ve iki çocuğu bulunmaktadır.

2004 ve 2008 yıllarında Mrkonjić Grad belediye başkanı seçildi.[1][2] Bağımız Sosyal Demokratlar İttifakı üyesidir.

29 Aralık 2010 tarihinde Sırp Cumhuriyeti Ulusal Meclisinde Sırp Cumhuriyeti Maliye Bakanı Aleksandar Džombić Hükûmetinde Maliye Bakanı olarak seçildi.[3]

5 Aralık 2019'da Bosna-Hersek Temsilciler Meclisi BH Bakanlar Konseyi'nin yeni Başkanı olarak atandığını doğruladı.[4] 2022 genel seçimlerinin ardından, yerine Borjana Kristo Bakanlar Kurulu Başkanı olarak atandı, ancak Maliye ve Hazine Bakanı olarak kabinede kaldı.

Kaynakça

  1. ^ "Elections results 2004" (PDF). 3 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Aralık 2019. 
  2. ^ "Elections results 2008". 6 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2019. 
  3. ^ Muller, Tom (2012). Political Handbook of the World 2012. SAGE. s. 171. ISBN 9781608719952. 
  4. ^ Kovacevic, Danijel (5 Aralık 2019). "Bosnia Parliament Confirms Tegeltija as New State PM". Balkan Insight. 7 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Aralık 2019. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Denis Zvizdić
Bosna-Hersek Başbakanı
2019–2023
Sonra gelen
Borjana Krišto
Önce gelen
Vjekoslav Bevanda
Bosna-Hersek Maliye ve Hazine Bakanı
2023–günümüz
Görevde

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek</span> Balkanlarda bir ülke

Bosna-Hersek, kısa haliyle B&H, resmî adıyla Bosna ve Hersek, Balkanlar'da 51.197 km² yüz ölçümlü bir ülke. Kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan; doğudan Sırbistan ve güneydoğusunda Karadağ ile çevrili olup Adriyatik Denizi'ne Neum şehrinin olduğu yerde yalnızca 20 km'lik limansız bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Başkent ve en büyük şehir olan Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Savaşı</span> Bosna Hersekte 3 yıl sürmüş askeri bir çatışma

Bosna Savaşı, 1992 ile 1995 yılları arasında Bosna-Hersek'te meydana gelen uluslararası bir silahlı çatışmaydı. Savaşın, genellikle daha önceki bir dizi şiddet olayını takiben 6 Nisan 1992'de başladığı kabul edilir. Savaş, 14 Aralık 1995'te Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla sona erdi. Ana savaşan taraflar, sırasıyla Hırvatistan ve Sırbistan tarafından yönetilen ve sağlanan proto-devletler olan Bosna-Hersek Cumhuriyeti, Hersek-Bosna Hırvat Cumhuriyeti ve Sırp Cumhuriyeti güçleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Banja Luka</span> Bosna-Hersekte şehir

Banja Luka ya da Banaluka, Bosna-Hersek'te bir şehir ve aynı zamanda Bosna-Hersek'te bulunan özerk yönetim Sırp Cumhuriyeti'nin fiilî başkentidir. Osmanlı kaynaklarında Banaluka (بنالوقه) olarak geçen şehir 1639 yılında değin Bosna beylerbeyinin ikâmetgâhı olarak büyük bir gelişme gösterdi. Daha sonra eyalet merkezinin Saraybosna'ya taşınmasıyla eski önemini yitirdi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Federasyonu</span> Federasyon

Bosna-Hersek Federasyonu (Federacija Bosne i Hercegovine, Федерација Босне и Херцеговине,

<span class="mw-page-title-main">Dayton Anlaşması</span> 1995te Bosna Savaşını sona erdiren barış antlaşması

Bosna Hersek'te Barış için Genel Çerçeve Anlaşması, bilinen adıyla Dayton Anlaşması veya Dayton Anlaşmaları ABD'nin Ohio eyaletindeki Dayton kenti yakınlarındaki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde 21 Kasım 1995 tarihinde anlaşmaya varılan ve 14 Aralık 1995 tarihinde Paris'te Bosna-Hersek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Slobodan Milošević ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tuđman tarafından resmen imzalanan barış anlaşmasıdır. Bu anlaşmalar, çok daha büyük Yugoslav Savaşları'nın bir parçası olan ve üç buçuk yıl süren Bosna Savaşı'na son verdi.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti</span> Bosna-Hersek Federasyonunun içinde bulunan Sırp Cumhuriyeti bölgesi

Sırp Cumhuriyeti, Bosna-Hersek'in iki entitesinden biri, diğeri ise Bosna-Hersek Federasyonu'dur. Ülkenin kuzeyinde ve doğusunda yer almaktadır. En büyük şehri ve idari merkezi, Vrbas nehri üzerinde yer alan Banja Luka'dır.

<span class="mw-page-title-main">Vjekoslav Bevanda</span>

Vjekoslav Bevanda, Bosnalı Hırvat politikacı ve Bosna-Hersek eski Başbakanı. Bosna-Hersek Hırvat Demokrat Birliği üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Živko Radišić</span>

Živko Radišić, Bosna-Hersek'li Sırp siyasetçi ve Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı'nın eski Sırp üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Christian Jacob</span> Fransız siyasetçi (d. 1959)

Christian Jacob Fransız siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri</span>

Bosna-Hersek Silahlı Kuvvetleri, Bosna-Hersek'i dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumakla görevli Boşnak ve Hırvat ve Sırplardan oluşan silahlı kuvvetlerdir. Bosnalı Sırplar, 1992-2006 yılları arası ayrı bir ordu olan Republika Srpska Ordusu'nda görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Milorad Dodik</span>

Milorad Dodik, Bosnalı Sırp siyasetçi. Bosna-Hersek'e bağlı Sırp Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı'nın genel başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mladen Ivanić</span>

Mladen Ivanić, Bosnalı Sırp politikacı. Kasım 2014 yılından Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesidir. Demokratik İlerleme merkez-sağ Partisi'nin (PDP) 1999 yılından bu yana kurucu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mrkonjić Grad</span> Bosna-Hersekte kent

Mrkonjić Grad, Bosna-Hersek'in Sırp Cumhuriyeti entitesinde bulunan bir belediyedir. Yüzölçümü 677,43 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarıyla 18.136'dir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Saraybosna</span>

Doğu Saraybosna, Bosna-Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, Saraybosna'nın doğu kesimini oluşturmaktadır. Yüzölçümü 1,450 km² olan şehrin nüfusu 2013 yılı itibarı ile 64,966'dır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Stari Grad</span>

Doğu Stari Grad, Bosna-Hersek'ın Sırp Cumhuriyeti'ne bağlı Doğu Saraybosna kentinin bir belediyesidir. Yüzölçümü 69.84 km² olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarı ile 1,131'dir. Belediyenin merkezi Hreša'dır.

<span class="mw-page-title-main">Zlatko Lagumdžija</span> Bosnalı siyasetçi

Zlatko Lagumdžija, Bosnalı siyasetçi. 2001-2002 yılları arasında 4. Bosna-Hersek Bakanlar Kurulunun Başkanı, 2001-2002 ve tekrar 2012-2015 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. 1997'den 2014'e kadar Sosyal Demokrat Parti'nin başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Anti-faşist Devlet Ulusal Kurtuluş Konseyi</span>

Bosna-Hersek Anti-faşist Devlet Ulusal Kurtuluş Konseyi veya kısaca ZAVNOBiH, Bosna-Hersek'teki faşizm karşıtı hareketin en yüksek yönetim organı. ve II. Dünya Savaşı sırasında Bosnalıların devletleşmesi faaliyetlerinde bulundu. Başkanı Vojislav Kovačević idi. Örgütsel olarak Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin bir parçası idi.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti'nin belediyeleri</span> Vikimedya liste maddesi

1994 yılında kabul edilen "Bölgesel Örgütler ve Yerel Yönetimler Kanunu" uyarınca, Sırp Cumhuriyeti 80 belediyeye bölünmüştür. Dayton Barış Anlaşmasının imzalanmasından sonra, yasa 1996 yılında ülkenin sınırlarındaki değişiklikleri yansıtacak şekilde değiştirildi ve şimdi Sırp Cumhuriyeti'nin 64 belediyeye bölünmesini öngörüyor.

<span class="mw-page-title-main">Bisera Turković</span> Bosna-Hersek Dışişleri 6. Bakanı

Bisera Turković, Bosnalı diplomat ve siyasetçi. Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi'nin Vjekoslav Bevanda ile birlikte görev yapan şu anki başkan yardımcısıdır. Turković, Bosna Hersek'in ilk kadın dışişleri bakanıdır ve görevine devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Terzić</span> Eski Bosna-Hersek Başbakanı

Adnan Terzić, Boşnak bir siyasetçi. 23 Aralık 2002'den 11 Ocak 2007'ye kadar Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.