İçeriğe atla

Zoora

Zoora (Süryanice : ܙܥܘܪܐ, Ze'ora ; [a] Yunanca Ζωόρας, Zooras) Amida da (Diyarbakır) doğan Roma İmparatorluğu'nda yaşayan bir Miafizit keşiş ve stilit (Sütun üstünde vaaz veren) idi. 530'ların başında Konstantinopolis'e taşındı ve 536'da Konstantinopolis Konsili'nde mahkûm edildi. Birkaç yıl sonra öldü. [1]

Zoora'nın hayatı esas olarak, onunla muhtemelen 536 civarında Konstantinopolis'te tanışan çağdaşı Efesli Ioannes tarafından yazılan Menkıbe'den bilinmektedir. [2] [3] Kitabın ilk kısmı kayıp. [2] Zoora, Amida da doğup büyümüştür. [1] Boyu kısaydı ve adı Süryanice'de "küçük" anlamına geliyor. [1] Pek çok hocadan manevi eğitimi aldı. 515 yılında Hun istilasından bir süre önce, I. Anastasius'un saltanatı sırasında stilist oldu. [1]

Zoora, en azından I. Justin'in saltanatının sonuna kadar bir stilit olarak kaldı.[1] Daha sonra Kalsedonlar tarafından sütundan inmeye zorlandı. [4] I. Justinianus'un saltanatının başlarında Konstantinopolis'e gitti. [b] Bu zamana kadar yerel olarak tanınıyordu ve on öğrenciden oluşan bir maiyetle Konstantinopolis'e gitti. [1] [2] Justinianus ile sert bir tartışma yaşadı bu sırada imparatoru sadıklara (yani Miafizlere) zulmettiği için lanetledi. İmparator ona Kalkedon Konseyi'ninonu lanetleyen herkes için ölüm cezasını verdiğini hatırlattı. Teolojik rakipleri başlangıçta onun belagatinden korksalar da, onu Mukaddes Kitap hakkında tamamen cahil olarak görmeye başladılar. Muhtemelen resmi eğitimi çok azdı veya hiç yoktu; manevi otoritesi ve parrhesia (açık sözlülüğü) katı çileciliğinden kaynaklanmıştır. [1]

Justinianus'un eşi Theodora, Zoora'yı korumak için müdahale etti. Justinianus vücudun daki şişlikten dolayı acı çektiğinde, keşişin onun için dua etmesini sağladını ve bunun da onu iyileştirdiğini söyledi. [1] Kraliçe Zoora için Miafizt ayinlerini kutladığı lüks Sykai semtini kurdu [1] [8] Bu nedenle 536 konseyinde bir rahip olarak tanımlandı. [1] Ayrıca fakirleri beslemek için günde 100 masa kurduğu söylenir. [1] İmparatorluk Muhafızlarının bazı çocuklarını bile vaftiz etti. [3]

Efesli Ionnes Zoora'nın şöhretinin Papa I. Agapetus'u 536'da Konstantinopolis'e çektiğini iddia etti. Durum ne olursa olsun, papa, Anthimus'un tahttan indirilmesine rıza gösterdi, Justinianus'un inanç beyanını onayladı ve yeni bir patrik olan Mennas'ı kutsadı. [1] John'a göre, Papa'nın 22 Nisan'daki ani ölümü, Zoora tarafından kendisine yapılan bir lanetin sonucuydu. Mennas endişeyle 13 Ağustos'ta konseyi toplantıya çağırdı. Justinianus Konseyin endişesini gidermek için Zoora'yı ve diğer miafiztleri Konstantinopolis'ten kovdu Keşiş hemen ayrılmadı, ama sonunda Trakya'daki Dercus'a taşındı. [1] [8]

Dercus'ta Zoora'ya 537'de devrik İskenderiye Patriği Theodosius katıldı. Theodora kısa süre sonra ikisini de Hormisdas Sarayı'na taşıdı. [1] Ölüm tarihi bilinmiyor. [1]

Ölümünden sonra Zoora'ya birçok mucize atfedildi. Süryani Ortodoks Kilisesi'nde aziz olarak kabul edilir. Yortusu 16 Mart, 11 Mayıs, 1 Ekim veya 8 Ekim'de kutlanır [2] 7. yüzyılda Amida'da Zoora'ya adanmış bir kilise vardı. [9] Ayrıca, Justinianus'un 536 konseyinden sonra kapatılmalarını emrettiği Filistin'e kadar uzanan kendisine adanmış birçok manastır vardı. [8]

 Kaynakça

  1. ^ Other romanizations include Zaʿūra, Zʿura and Zʿōrā.
  2. ^ He "had been some time in the royal city"[5] by 536 and had been greeted on his arrival by Justinian,[6] but John's account of his life makes no mention of the Constantinopolitan earthquake of November 533.[7]
  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Potter 2015.
  2. ^ a b c d Fiey 2004.
  3. ^ a b Menze 2008.
  4. ^ Fiey 1975.
  5. ^ Menze 2008, s. 154.
  6. ^ Potter 2015, s. 171–172.
  7. ^ Menze 2008, s. 189.
  8. ^ a b c Dell'Osso 2014.
  9. ^ Harrak 1999.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Justinianus</span> 527–565 yılları arasındaki Bizans imparatoru

I. Justinianus, ayrıca Büyük Jüstinyen olarak da bilinir, 527 ile 565 yılları arasında Bizans imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">I. Mihail</span>

I. Mihail Rangabe, 811–813 arasında Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">I. Justinus</span>

I. Justinus veya Jüstin, 518'den ölümüne kadar Bizans imparatoru idi. Jüstinyen Hanedanı'nın kurucusudur. I. Justinus bir Bizans eyaleti olan İlirya'da doğmuş bir köylü çocuğu olup genç yaşta Konstantinopolis'e gelip Bizans ordusuna girmiştir. Yeteneği dolayısıyla orduda rütbe rütbe ilerlemiş ve 65 yaşından sonra I. Anastasius'un çocuksuz ölümü sonunda Bizans İmparatoru olmuştur. I. Justinus'un okuryazarlığı bulunmayıp imparator olduktan sonra bile imzasını delikli bir kalıp üstünden geçerek atardı. Karısı ve sonunda imparatoriçe olan Euphemia'dır. Saltanatının en önemli başarıları arasında eski Bizans soylularının etkilerini azaltmak için bir kanun çıkartılması ve hem varisi hem de 1000 yıllık Bizans tarihinin en büyük imparatoru olduğu kabul edilen yeğeni I. Justinianus'un Bizans idaresine katkısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Theodora (I. Justinianus'un eşi)</span> Roma İmparatoru l. Justinianusun Eşi

Theodora, İmparator I. Justinianus'un eşidir. Soylu olmadığı hâlde imparatoriçe olan, aşk ve cinselliğin sembolü olmuş birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandros</span> 912-913 yıllarındaki Bizans imparatoru

Aleksandros, 912-913 yıllarındaki Bizans imparatoruydu. İmparator I. Basileios ile Eudokia İngerina'nın oğludur. Ağabeyi VI. Leon'nun babasının I. Basileios mu yoksa III. Mihail mi olduğu şüpheli olmasına karşılık; Aleksandros, III. Mihail öldükten sonra doğduğu için I. Basileios'un babası olduğuna şüphe yoktur.

<span class="mw-page-title-main">III. Mihail</span> Bizans imparatoru

III. Mihail, 842- 867 döneminde Amorian (Phrygian) hanedanının üçüncü ve son üyesi olarak Bizans imparatoru olmuştur. Sonradan gelen ve saltanatı gasp eden Makedon Hanedanı taraflısı ve daha önceki hanedanı kötüleme amacındaki tarihçiler tarafından "Sarhoş" lakabı verilmiştir. Fakat günümüzdeki modern tarihçilerin araştırmaları, saltanatı sırasında olan gelişmelerin 9. yüzyılda ortaya çıkan Bizans'ın yeniden güçlenmesine katkılarının hayati rolünü açıkça ortaya çıkarmıştır ve III. Mihail'in isminin ve ününün çok daha pozitif görülmesine neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">I. İgnatius</span>

Aziz İgnatius ya da İgnatios, 4 Temmuz 858'den 23 Ekim 867'ye ve 23 Kasım 867'den öldüğü 23 Ekim 877'ye kadar Konstantinopolis Patriği. Yortusu 23 Ekimdir.

Filotheos Kokkinos Eylül 1353'ten 1354'e ve daha sonra 8 Ekim 1364'ten 1376 tarihine kadar Konstantinopolis Patriği olarak görev yapmıştır. Patrik Philotheos Kokkinos aynı zamanda vaaz ve tarihi bilgiler içeren eserlerin yazarı ve Palamizm teolojisinin (İsihazm) önemli savunucularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Theodoros (aziz)</span> Bizanslı Hristiyan aziz

Theodoros, Bizans Rumu Hristiyan aziz, kilise babası, keşiş ve teolog. Studios Manastırı igumenosu olarak görev yaptığı sırada yazdığı manastır kuralları kölelik karşıtı ilk yazılı kayıt olarak kabul edilmektedir. Bizans manastırcılığının ve Bizans'ta klasik edebi türlerin canlanmasında büyük rol oynamış, ikonoklazma karşı sert görüşleri nedeniyle imparator I. Nikiforos ve V. Leon ile ve dönemin patrikleriyle karşı karşıya gelmiştir.

Ortodoks Hristiyanlık, Doğu Ortodoks Kilisesi ve Oryantal Ortodoksluk için kullanılan ortak adlandırma. Hristiyanlığın bu iki mezhebi de antik Hristiyan Kilisesi'nin inancı, doktrini ve uygulamalarına olan bozulmaz bağı vurgulamak için ortodoks kavramını kullanır. Bu iki mezhebin üyeleri kendilerine sadece "Ortodoks Hristiyan" dese de "Doğu" ve "Oryantal" sıfatları bu grupların dışındakiler tarafından bu iki grubu ayırmak için kullanılır. Bu iki grup 451 yılındaki Kalkedon Konsili'nin ortodoksisi hakkında görüş ayrılığı yaşamışlardır ve hala aralarında bir komünyon yoktur; ancak hala birçok aynı doktrine, benzer kilise yapılanmasına ve benzer ibadetlere sahiptirler. İki inancın birleşmesi için yakın zamanda birçok görüşme yapılmış, birçok konuda uzlaşı sağlanmışsa da resmi bir birlik için henüz somut adımlar atılmamıştır.

Ino, Aelia Anastasia ismini almıştır,, Bizans imparatorluğu'nun imparatoru II. Tiberius'un eşi ve 578 yılından ölümüne kadar augustadır.

Efesli İoannes Altıncı yüzyılda Kalkedon olmayan Süryanice konuşan Kilise'nin monofizit piskoposu ve Süryanice yazan tarihçidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Mihail (Konstantinopolis patriği)</span> Konstantinopolis Ekümenik Patriği

I. Mihail Kirularios, Cærularius ya da Cerularius 1043'ten 1059'a kadar İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği olarak görev yapmıştır. Papa IX. Leo ile karşılıklı birbirlerini aforoz etmeleri büyük ayrılmaya neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mitileneli Zaharias</span> 5.ve 6. yüzyıl Midilli piskoposu

Mytilene'li Zacharias, Zacharias Scholasticus ya da Zacharias Rhetor olarak da bilinir, piskopos ve kilise tarihçisi.

Patrologia Graeca Yunanca dilinde kaleme alınmış, bilhassa Hristiyan Kilise Babaları ve çeşitli çağdaş yazarların eserlerinin toplandığı bir koleksiyondur. 1857 ila 1866 yılları arasında 161 cilt halinde J. P. Migne tarafından Paris'te yayınlanmıştır.

Mihail, , ö. 1199 AD, onu yeğeninden ayırmak için Büyük Mihail ya da Michael Syrus ya da Yaşlı Mihail olarak da bilinir, 1166-1199 yılları arasında Süryani Ortodoks Kilisesi Patriğidir. Bugün en çok en büyük Orta Çağ Vakainamesi'nin yazarı olarak bilinir, eser Süryanice yazılmıştır. Kendi eliyle yazılan diğer çeşitli yazılar günümüze ulaşmıştır.

Theofilaktos Lekapenos, 2 Şubat 933 ile öldüğü 956'ya kadar Rum Ortodoks patriği.

I. Anthimos 535-536 yılları arasında miafizit Konstantinopolis Patriğidir. Konstantinopolis patriği olmadan önce Trabzon piskoposu veya başpiskoposuydu. 13 Mart 536'dan önce Papa I. Agapetus tarafından Monofizitizm'e bağlı olduğu için tahttan indirildi ve daha sonra Theodora onu ölümüne kadar 12 yıl boyunca kendi dairesinde sakladı.

<span class="mw-page-title-main">IV. İoannis (patrik)</span> Konstantinopolis patriği

İoannis Nisteftis olarak da bilinen IV. İoannis, 11 Nisan 582 – 595 arasında Konstantinopolis'in 33. piskoposu veya Patriğiydi. Ekümenik Patrik unvanını alan ilk kişi odur. Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından bir aziz olarak kabul edilir, yortusu 2 Eylül'dür.

Konstantinopolis Konsili, Mayıs-Haziran 536 yılında Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'te toplanan endemik bir konsildi. Konsil, Konstantinopolis Patriği I. Anthimos'u görevden almakla kalmadı, Konstantinopolis'te yaşayan üç tanınmış Kalkedon karşıtını da kınadı. Bütün bu olaylar İmparator I. Justinianus'un bu dört kişiyi birden başkent dışına sürmesi ile sonuçlandı. Aynı yıl Eylül ayında toplanan Kudüs Konsili de aynı dört kişiyi kafirlikle kınamak için toplanmıştır. Mahkûm edilenler arasında, görevden alınan Antakya Patriği Severus, Apamea Piskoposu Peter ve keşiş Zoora bulunmaktaydı.