İçeriğe atla

Zollverein

1834-1919 arası Alman Zollverein'i
mavi = 1834'te Prusya
gri = 1866'ya kadar dahil olan bölgeler
sarı = 1866'dan sonra çıkarılanlar
kırmızı = 1828 Alman Birliği sınırları
pembe = 1834'e kadar ilgili diğerleri

Zollverein ya da Alman Gümrük Birliği, bölge içindeki gümrük ve ekonomi politikalarını yönetebilmek amacıyla Alman eyaletleri arasında kurulmuş bir koalisyon. Birlik, 1818'de kurulduğunda çeşitli Prusya ve Hohenzollern toprakları arasındaki ekonomik bağları güçlendirdi ve aynı zamanda Prusya'yı da yöneten Hohenzollern ailesinin komşu olmayan toprakları arasında ekonomik temas kurulmasını sağladı. 1820'den 1866'ya kadar çoğu Alman eyaletini içine alacak şekilde genişledi. Avusturya sıkı korunan endüstrisi sebebiyle dışarıda bırakıldı; bu ekonomik dışlama özellikle 1850'ler ve 1860'larda orta Avrupa egemenliği için Avusturya-Prusya arasındaki rekabeti alevlendirdi. 1866'da Kuzey Almanya Konfederasyonu'nun kurulmasıyla Zollverein yaklaşık 425.000 kilometrekarelik bir alana ulaştı ve İsveç, Lüksemburg gibi Alman olmayan ülkelerde ekonomik anlaşmalar yapılmaya başlandı.

Tarihçiler Prusya'nın birlikte üç ana amacı olduğunu düşünüyordu: Almanya'daki Avusturya etkisini bertaraf etmek, ekonomilerini iyileştirmek ve küçük eyaletlerin ekonomik bağımsızlıklarını azaltırken, Almanya'yı da potansiyel bir Fransız saldırısına karşı güçlendirmek.[1] Gümrük birliği, Alman yapımı tarım ve zanaat ürünlerine daha geniş bir pazar imkânı sundu ve ticari bir birlik altında toplanmak için teşvik edici oldu. Birlik üye ülkeler arasında ticari engelleri azaltmayı amaçlarken dışarıyla olan koruyucu engelleri de muhafaza etti.

Gümrük birliğinin siyasi gücü, ulusal siyasi birleşme için önerdiği Küçük Almanya çözümü, gümrük birliğinin ekonomik çözümünü yansıtan Prusya'dan geliyordu. 1871'de Alman İmparatorluğu'nun kurulmasından sonra, İmparatorluk birliğin kontrolünü üstlendi. Alman Reich'ına dahil olmamasına rağmen Lüksemburg 1919'a kadar Alman gümrük bölgesi üyesi olarak birlik içinde kaldı.

Zaman çizelgesi

  • 1815 Alman Konfederasyonu'nun kurulması, ekonomi ve gümrük yönetimini tartışmaya açtı.
  • 1818 Prusya kendi içinde ve güneybatı Almanya'daki Hohenzollern topraklarında bir gümrük birliği oluşturdu.
  • 1819 Baden Alman Konfederasyonu'nda geçerli olacak bir gümrük birliği teklifi sundu. Teklif Franfurt Diyetinde başarısız oldu.
  • 1821 Anhalt Prusya Gümrük Birliği'ne katıldı.
  • 1826 Mecklenburg-Schwerin birliğe katıldı.
  • 1828 Prusya ile Hessen Büyük Dükalığı (Hessen-Darmstadt) arasında gümrük toplantısı yapıldı.
  • 1831 Hessen Prensliği (Hessen-Kassel) ve Saksonya birliğe katıldı.
  • 1833 Thüringen Devletleri ve Bavyera Pfalzı birliğe katıldı.
  • 1834 Bayyera, Württemberg krallıkları birliğe katıldı. Gelir paylaşımı için nüfus sayımı yapıldı.
  • 1835 Nassau, Baden birliğe katıldı.
  • 1836 Frankfurt birliğe katıldı.
  • 1840-1847 güneybatıdaki eyaletler, Saksonya ve Prusya'nın bazı bölgelerinde Patates hastalığı yayıldı.
  • 1841 Braunschweig birliğe katıldı.
  • 1842 Lüksemburg birliğe katıldı.
  • 1848-1849 Devrimleri; Frakfurt'ta siyasi ve ekonomik bir birlik için teklif verildi. Siyasi birleşme için Kleindeutschland (Küçük Almanya) çözümü sunuldu.
  • 1851 Hannover birliğe katıldı.
  • 1852 Londra Protokolü Danimarka verasetini ve Schleswig ile Holstein dükalıklarının özerkliğini onayladı. Oldenburg birliğe katıldı.
  • 1864 Prusya ve Avusturya, Holstein ve Schlesweig dükalığı özerklikleri üzerinden Danimarka ile bir sınır savaşına girdi. (İkinci Schleswig Savaşı).
  • 1865 İsveç, birlik ile serbest ticaret anlaşması imzalayarak Alman üyelere büyük İskandinavya pazarını açmış oldu.
  • 1866 Avusturya-Prusya Savaşı patlak verdi. Savaş sonunda Avusturya, Konfederasyon üzerindeki siyasi ve diplomatik etkilerini yitirdi.
  • 1867 Zollverein'in yeniden düzenlenmesi.
  • 1868 Schleswig-Holstein, Lauenburg, Mecklenburg birliğe katıldı.
  • 1871 Alsas-Loren birliğe katıldı (Fransa-Prusya Savaşının ardından Almanya tarafından alındıktan sonra).
  • 1888 Siyasi birleşmeden 17 yıl sonra, Hamburg ve Bremen şehir devletleri birliğe katıldı.

Orijinal gümrük birliği 1866'daki Avusturya-Prusya Savaşı'nda sona ermedi; 1867'de yeniden düzenlendi. Yeni Zollverein daha güçlüydü ve hiçbir devlet tarafından veto edilmedi.[2]

Zollverein ve Alman birleşmesi

Almanya'nın birleşmesinde rolü

Geçmişe bakıldığında, Zollverein, Prusyalı mimarlarının amaçladığı çeşitli Alman eyaletleri arasında bağlayıcı birliktelikler oluşturmaktan da fazlasını yaptı. Elli yıldan daha az sürede gerçekleşecek Almanya'nın Prusya egemenliğinde birleşmesi için gerekli altyapıyı hazırladı. Helmut Böhme gibi bazı ekonomi tarihçileri, Zollverein'i, Otto von Bismarck'ın Almanya'yı birleştiren kişi olduğu genel görüşünü reddetmek için kullanırlar. Prusya'nın ekonomik egemenliğinin birleşmeyi kaçınılmaz hale getirdiği ve askerî egemeliği getirerek siyasi önderlik rolünü de Prusya'ya verdiği savunulur. Bu tarihçilerin ikinci argümanı ise, Zollverein'in Prusyalılar arasında bir anti-Avusturya geleneğini yaydığıdır. Dolayısıyla, bu görüşe göre Zollverein henüz Bismarck devlet başkanı olmadan otuz yıl önce Prusya siyasetinde anti-Avusturya akımını başlatmıştır.

Kaynakça

  1. ^ David T. Murphy, "Prussian aims for the Zollverein, 1828-1833," Historian, Kış 1991, Vol. 53#2 pp 285-302
  2. ^ Columbia 3 Şubat 2013 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi.

Konuyla ilgili yayınlar

  • W. O. Henderson. The Zollverein (1959)
  • David T. Murphy, "Prussian aims for the Zollverein, 1828-1833," Historian, Kış 1991, Vol. 53#2 pp 285–302
  • James J. Sheehan. German History, 1770-1866 (1993)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otto von Bismarck</span> Alman İmparatorluğunun ilk şansölyesi

Otto von Bismarck, 19. yüzyılda, bağları kuvvetli olmayan bir konfederasyon olan Almanya'nın birleşmesinde önemli rol oynayan ve Birleşik Almanya'nın ilk Şansölyesi olan Alman devlet adamıdır. Bismarck-Schönhausen Kontu ve Lauenburg Dükü olarak da anılan Otto von Bismarck, Yeni Almanya'yı kan ve demir politikasına göre kuracağını söylediği için kendisine Demir Şansölye adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Schleswig-Holstein</span> Almanyada eyalet

Schleswig-Holstein, Almanya'nın en kuzeydeki eyaletidir. Güneyde Hamburg eyaletinden, kuzeyde Danimarka'ya kadar uzanır ve Jutland Yarımadasının güney yarısını kaplar. Yüzölçümü 15.729 km'dir. Doğuda Baltık Denizi, batıda Kuzey Denizi, güneydoğuda da Mecklenburg-Vorpommern eyaleti ile çevrilidir. Yönetim merkezi Kiel'dir.

<span class="mw-page-title-main">Lübeck</span> Schleswig-Holsteinda bağımsız şehir (Almanya)

Lübeck, Almanya'nın kuzey kesiminde, Schleswig-Holstein eyaletinde bir liman şehri. Baltık Denizi'nden yaklaşık 14 kilometre içeride, Trave ve Wakenitz ırmaklarının kıyısında yer alır. 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Schleswig-Holstein sorunu</span> XIX.yyde yaşanmış yasal ve diplomatik sorun

Schleswig-Holstein sorunu, 19. yüzyılda Schleswig ve Holstein'ın statüsü konusunda çıkan anlaşmazlık.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Almanya Konfederasyonu</span> Main Nehri’nin kuzeyindeki Alman devletlerinin Prusya önderliğinde 1867de kurdukları birlik

Kuzey Almanya Konfederasyonu, Prusya'nın Avusturya karşısında kazandığı zaferin ardından, Main Nehri'nin kuzeyindeki Alman devletlerinin Prusya önderliğinde 1867'de kurdukları birliktir. Başkenti Berlin, devlet başkanı Prusya kralı, başbakanı ise Prusya şansölyesiydi. 1871'de Alman İmparatorluğu'na katılan konfederasyonun anayasası imparatorluk anayasasına örnek alındı.

<span class="mw-page-title-main">Steinburg</span> Schleswig-Holsteinda Kreis (kırsal bölge)

Steinburg, Almanya'nın kuzeyinde Schleswig-Holstein eyâletinde il.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Krallığı</span> Alman devleti (1701-1918)

Prusya Krallığı (Almanca: Königreich Preußen, [ˈkøːnɪkʁaɪç ˈpʁɔʏsn̩] olarak telaffuz edilir) 1701 ile 1918 yılları arasında Alman İmparatorluğu'nun Prusya eyaletini oluşturan bir krallıktı. 1866'da Almanya'nın birleşmesinin arkasındaki itici güçtü ve 1918'de dağılıncaya kadar Alman İmparatorluğu'nun önde gelen devletiydi. Adını Prusya denilen bölgeden alsa da merkezi Brandenburg Margravlığı'ydı. Başkenti Berlin'di.

<span class="mw-page-title-main">Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst</span> Alman İmparatorluğu’nun üçüncü şansölyesi

Chlodwig Carl Viktor Fürst zu Hohenlohe-Schillingsfürst, Alman imparatorluk şansölyesi, Ekim 1894'ten Ekim 1900'e değin Prusya başbakanı ve İmparator II. Wilhelm'in Chlodwig Amcası. İmparatorun üzerindeki etkisine karşın, aşırılıklarını önleyememiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alman Konfederasyonu</span> 1815 Viyana Kongresi ile kurulan ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğunun yerini doldurmak amacıyla kurulan konfederasyondur

Alman Konfederasyonu Orta Avrupa'da, 1815 Viyana Kongresi ile 1806'da yıkılan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun boşluğunu doldurmak amacıyla kurulan konfederasyondur. 1848'te, liberal ve milliyetçi ihtilalciler birleşmiş bir Alman Devleti kurmaya çalıştılar. Fakat Alman eyaletleri arasındaki görüşmeler olumsuz sonuçlanınca konfederasyon 1848'de dağıldı. Buna karşın 1850'de tekrar kuruldu. İki üstün ülke, Prusya ve Avusturya arasındaki Alman devletçiklerinin lideri olma konusundaki çekişme, 1866 Avusturya-Prusya Savaşı'nın çıkmasına neden oldu ve konfederasyon dağıldı. Böylece 1866'da, kuzey Almanya'da, Kuzey Almanya Konfederasyonu ve birçok devletçik kuruldu ve bunlar 1871 yılına kadar varlıklarını sürdürdü. Bu sürecin sonunda Prusya'nın önderliğinde Alman İmparatorluğu kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Prusya Savaşı</span> Prusya Krallığı ve Avusturya İmparatorluğu arasındaki savaş (1866)

Avusturya-Prusya Savaşı veya Yedi Hafta Savaşı, 1866'da Avusturya İmparatorluğu liderliğinde Alman Konfederasyonu ile Prusya Krallığı ile Alman müttefikleri yanında İtalya ve Alman müttefikleri arasında gerçekleşti. Sonuç olarak Alman devletleri üstünde Prusya egemenliği ve Üçüncü İtalyan Bağımsızlık Savaşı denilen İtalyan birleşmesi süreci gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Schleswig-Holstein Savaşı</span>

Birinci Schleswig-Holstein Savaşı veya Üç Yıl Savaşı, Schleswig ve Holstein dükalığını kontrol edebilmek için Danimarka Krallığı ile Kuzey Almanya arasında 1848 ile 1851 arasında yaşanan birinci savaş. Savaşa daha sonra Prusya ve İsveç birlikleri de dahil oldular. Savaştan Danimarka Krallığı galip çıktı. Aynı sorun üzerine 1864'te ikinci bir savaş çıktı.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Schleswig-Holstein Savaşı</span> 1864 yılında Danimarka, Prusya ve Avusturya arasındaki savaş

İkinci Schleswig-Holstein Savaşı ya da Danimarka-Almanya Savaşı 1864 yılında Schleswig ve Holstein dükalıklarına ait bölgeyi kontrol edebilmek için Almanya birlikleri ile Danimarka Krallığı arasında çıkan ikinci savaş. Savaşa Avusturya-Macaristan İmparatorluğu da Prusya safında katıldı. 1 Şubat 1864'te Prusya birliklerinin Schleswig'e girmeleriyle başlayan savaş Almanya birliklerinin zaferi ile sonuçlandı. 30 Ekim 1864'te yapılan Viyana Antlaşması ile Schleswig, Holstein ve Saksonya-Lauenburg Prusya ve Avusturya'ya verildi.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın birleşmesi</span> Ayrı Alman krallıkların ilk defa Alman İmparatorluğu adı altında birleşmesi

Resmî olarak Almanya'nın birleşmesi ile siyasi ve idarî olarak birleşik bir ulus devletin ortaya çıkması 18 Ocak 1871'de Fransa'daki Versay Sarayı'nın Aynalar Galerisi'nde gerçekleşti. Fransa-Prusya Savaşı sonrası Fransızların silah bırakmasının ardından, Alman devletlerinin prensleri Prusyalı I. Wilhelm'i Alman İmparatoru ilan etmek için bir araya geldi. Pratikte, Almanca konuşan halkların çoğunluğunun birleşik bir devlet altında toplanması, resmî ve soylu yöneticiler arasındaki gayriresmî ittifaklar sayesinde bir süredir düzensiz olarak gelişmekteydi. Ancak birleşme fikirleri, tarafların kendi çıkarları yüzünden Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun 1806'da dağılması ve Napolyon Savaşları'nın gerçekleşmesi üzerine kuvvetlenen milliyetçilik hareketlerine kadar neredeyse yüz yıl gecikerek aristokratik bir deneme olmaktan öteye gidemedi.

<span class="mw-page-title-main">Alman sorunu</span> 19. yüzyılın ortalarında Almanyanın birleşmesine ilişkin tartışmalar

Alman sorunu, 19. yüzyılda, özellikle de 1848 Devrimleri boyunca süren Almanya'nın birleşmesinin en iyi yolu hakkındaki bir tartışmadır. 1815'ten 1871'e kadar, Alman Konfederasyonu'nda 37 bağımsız Almanca konuşulan eyalet bulunuyordu. Großdeutsche Lösung tüm Almanca konuşan insanları bir devlet altında birleştirmeyi amaçlıyordu ve Avusturya İmparatorluğu ile onun destekçileri tarafından benimsenmişti. Kleindeutsche Lösung ise Avusturya'yı içermeyecek şekilde sadece kuzey Alman eyaletlerini birleştirmeyi amaçlıyordu ve Prusya Krallığı tarafından benimsenmişti.

<span class="mw-page-title-main">Alman ikiliği</span> Avusturya ile Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupada hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabet

Avusturya ve Prusya arasında 18. ve 19. yüzyıllarda Orta Avrupa'da hakimiyet kurmak için uzun yıllar süren rekabete Almancada Almanca: Deutscher Dualismus denilmektedir. Bu rekabetin bir parçası olarak savaşlar yapılırken, rekabet aynı zamanda Almanca konuşan halkları temsil eden bir siyasi güç olma yolunda da bir prestij yarışı haline gelmiştir. İki ülke arasındaki çatışma ilk olarak Yedi Yıl Savaşları'nda kendini gösterirken, Napolyon Savaşları ve İkinci Schleswig Savaşı gibi durumlarda zaman zaman aynı safta bulundukları da olmuştur.

Olmütz Antlaşması, Prusya ile Avusturya arasında 29 Kasım 1850 tarihinde yapılan bir antlaşma. Bu antlaşmayla Prusya Erfurt Birliği'nden vazgeçmiş ve Avusturya liderliğindeki Alman Konfederasyonu birliğine katılmayı kabul etmiştir.

Nassau Dukalığı, 1806 ve 1866 yılları arasında, şu anda Almanya'nın Rheinland-Pfalz ve Hessen eyaletlerinde bulunan bağımsız bir devletti. Ren Konfederasyonu'nun ve daha sonra Alman Konfederasyonu'nun bir üyesiydi. Artık soyu tükenmiş olan yönetici hanedanı Nassau Hanedanı idi.[1][2] Başkenti Nassau'dan ziyade Wiesbaden olmasına rağmen, düklük tarihi çekirdek şehri Nassau için seçildi. 1865 yılında Nassau Dukalığı'nın nüfusu 465.636 idi. Avusturya-Prusya Savaşı'nın ardından 1866'da işgal edilip Prusya Krallığı'na ilhak edildikten sonra, Hesse-Nassau Eyaleti'ne dahil edildi. Bugün bölge coğrafi ve tarihi bir bölge olan Nassau'dur ve Nassau da eski dukalık sınırları içindeki Nassau Tabiat Parkı'nın adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Almanya çözümü</span>

Küçük Almanya çözümü, Alman sorununun ayyuka çıktığı 1848/49 devrimi döneminde ve sonrasında tartışılan iki çözümden biriydi. Diğeri Büyük Almanya çözümü olarak adlandırıldı. Küçük Almanya çözümü 1867-1871'de uygulandıktan sonra terim anlamını yitirdi. Diğer terim, Büyük Almanya, Avusturya'nın dahil edilmesi için kullanılmaya devam etti.

<span class="mw-page-title-main">1850 Sonbahar Krizi</span>

Sonbahar Krizi ya da Kasım Krizi, 1850'de Almanya'da yaşanan siyasi-askeri bir çatışmadır. Bir yanda Alman Konfederasyonunu yeniden kurmak isteyen Alman devletleri ve Erfurt Birliğini kuran Prusya, diğer yanda buna karşı çıkan Avusturya vardı. Bu bölünme, Almanya'da neredeyse savaşa yol açtı ve sonunda Prusya'nın geri çekilmesiyle önlendi.

<span class="mw-page-title-main">Nassau Hanedanı</span>

Nassau Hanedanı, Avrupa'da çeşitli ülkeleri yöneten bir hanedandır. Adını, günümüzde Almanya'nın Renanya-Pfalz eyaletine bağlı Nassau kentinden almaktadır. Zamanla iki ana kola ayrıldılar: Alman Kralı Adolf'un mensubu olduğu yaşlı (Walramian) kol ve Oranj prensleri ile Hollanda hükümdarlarını ortaya çıkaran genç (Ottonian) kol.