İçeriğe atla

Zohrab Mnatsakanyan

Zohrab Mnatsakanyan
Ermenistan Dışişleri Bakanı
Görev süresi
12 Mayıs 2018 - 16 Kasım 2020
BaşkanArmen Sarkisyan
Başbakan Nikol Paşinyan
Yerine geldiğiEduard Nalbandyan
Yerine gelenAra Ayvazyan
Ermenistan'ın New York'taki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi
Görev süresi
10 Temmuz 2014 - 12 Mayıs 2018
BaşkanSerj Sarkisyan
Armen Sarkisyan
Yerine geldiğiKaren Nazaryan
Yerine gelenMher Marhgaryan
Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı
Görev süresi
2011-2014
BaşkanSerj Sarkisyan
Başbakan Tigran Sarkisyan
Ermenistan'ın Avrupa Konseyi Daimi Temsilcisi
Görev süresi
2008-2011
BaşkanSerj Sarkisyan
Başbakan Tigran Sarkisyan
Yerine geldiğiChristian Ter-Sarkisyan
Yerine gelenAmen Papikyan
Ermenistan'ın Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi
Görev süresi
2002-2008
BaşkanRobert Koçeryan
Başbakan Andranik Markaryan
Tigran Sarkisyan
Yerine geldiğiKaren Nazaryan
Yerine gelenCharles Aznavour
Ermenistan'ın İsviçre Büyükelçisi
Görev süresi
2002-2008
BaşkanRobert Koçeryan
Başbakan Andranik Markaryan
Tigran Sarkisyan
Yerine geldiğiKaren Nazaryan
Yerine gelenCharles Aznavur
Kişisel bilgiler
Doğum 20 Mart 1966
Erivan, Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği
Milliyeti Ermeni
Partisi Bağımsız
Evlilik(ler) İrina İghithanyan
Çocuk(lar) Gevorg ve Hayk
Bitirdiği okul Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü ve Manchester Üniversitesi
Mesleği Diplomat ve siyasetçi

Zohrab Mnatsakanyan (d. 20 Mart 1966, Erivan) Ermeni diplomat ve siyasetçi. Mnatsakanyan 2018-2020 yılları arasında Ermenistan Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Bundan önce 2014-18 yılları arasında Ermenistan'ın Birleşmiş Milletler daimî temsilcisi görevinde bulundu.[1][2][3]

İlk yılları ve eğitimi

Zohrab Mnatsakanyan 20 Mart 1966 tarihinde Sovyetler Birliği'ne bağlı Ermenistan SSC'nin başkenti Erivan'da doğdu. Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü Uluslararası Ekonomik İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. Manchester Victoria Üniversitesi Sosyal, İktisadi ve Siyasal Çalışmalar Bölümü'nde Batı Avrupa Politikaları (Ekonomi) Masterı yaptı.

Diplomatik ve siyasi kariyeri

Mnatsakanyan, 1991 yılında Dışişleri Bakanlığı'na girdi. 1997 yılında kısa bir süre Ermenistan Dışişleri Bakanı Aleksandr Arzumanyan'ın özel kalem müdürü, 1997-1999 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı'nda daire başkanı, 1999-2002 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Dış İlişkiler Birimi'nin başkanı olarak görev yapmıştır. 2002-2008 yıllarında Ermenistan'ın Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi nezdinde daimi temsilcisi olmuş, aynı yıllarda Ermenistan'ın İsviçre Büyükelçisi olarak görev yürütmüştür. 2008-2011 yıllarında Ermenistan'ın Avrupa Konseyi nezdinde Daimi Temsilcisi, 2011-2014 yılları arasında Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği-Ermenistan ortaklık anlaşması başmüzakerecisi olarak görev ifa etmiştir. 2014 yılı itibarıyla Ermenistan'ın Birleşmiş Milletler nezdinde Daimi Temsilcisi olmuştur. 12 Mayıs 2018'de Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'ın kararıyla dışişleri bakanı olarak atanmıştır. 16 Kasım 2020 tarihinde 2020 Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması sonrası oluşan siyasi kriz ve başbakan Nikol Paşinyan ile anlaşmazlıklar sebebiyle görevinden istifa etti.[4][5]

Kişisel hayatı

Ermenice, İngilizce, Rusça ve Fransızca bilen Mnatsakanyan, evli ve iki erkek çocuk babasıdır.

Ödülleri

2011 yılında kamu hizmeti nedeniyle Mhitar Goş madalyasıyla ödüllendirildi.[6]

Kaynakça

  1. ^ "В Армении сформировано новое правительство". РИА Новости (Rusça). 12 Mayıs 2018. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2018. 
  2. ^ "Zohrab Mnatsakanyan appointed Foreign Minister". news.am. 17 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "ՀՀ նախագահի հրամանագրերը - Փաստաթղթեր - Հայաստանի Նախագահ". www.president.am. 13 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2018. 
  4. ^ "Dağlık Karabağ: Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan istifa etti". BBC Türkçe. 16 Kasım 2020. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 
  5. ^ "Calls mount for Armenian prime minister Nikol Pashinyan to resign over Nagorno-Karabakh". Euronews. 17 Kasım 2020. 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2020. 
  6. ^ "Zohrab Mnatsakanyan - Government - Team Members - Government of Armenia". Government of Armenia. 16 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlter Türkmen</span> Türk diplomat ve siyasetçi

İlter Türkmen, Türk diplomat ve siyasetçi. 1980-83 yılları arasında Türkiye Dışişleri Bakanı olarak görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Selim Sarper</span> Türk diplomat ve siyasetçi (1899-1968)

Selim Rauf Sarper, Türk diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin dış ilişkileri</span>

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin dış ilişkileri, de jure olarak Azerbaycan Cumhuriyeti'ne bağlı Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan Cumhuriyeti'nin bölgeye müdahalesinden sonra 10 Aralık 1991'de halkoylamasıyla bağımsızlığı kabul edilen ve 6 Ocak 1992'de bağımsızlığı ilan edilen fakat Ermenistan dahil, hiçbir ülke veya uluslararası kuruluş tarafından bağımsızlığı tanınmayan de facto cumhuriyet olan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni dışişlerinde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı temsil etmekte ve girişimlerde bulunmaktaydı.

Ahmet Muhtar Gün Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Eduard Kukan</span>

Eduard Kukan, Slovak siyasetçi ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Vitali Çurkin</span> Rus diplomat

Vitaliy Çurkin tam adı ile Vitaliy İvanoviç Çurkin, Rus diplomat. Büyükelçi Çurkin 2006-2017 yılları arasında Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olarak görev aldı. Bundan önce Rusya'nın Belçika ve Kanada büyükelçisi olarak atandı.

Thomas Mayr-Harting, Avusturyalı büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Luis Padilla Nervo</span> Meksikalı diplomat

Luis Padilla Nervo Meksikalı büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Anatoliy Zlenko</span> Ukraynalı siyasetçi

Anatoliy Maksimoviç Zlenko Ukraynalı diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ján Kubiš</span>

Ján Kubiš Slovak diplomat ve siyasetçi.

Fatih Ulusoy, Türk Büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Nikol Paşinyan</span> 15. Ermenistan başbakanı

Nikol Vovayi Paşinyan, 8 Mayıs 2018'de Ermenistan başbakanı olarak göreve başlayan Ermeni siyasetçi, eski gazeteci ve editör. Asıl mesleği gazetecilik olan Paşinyan 1998'de kendi gazetesini kurdu ancak bir sene sonra gazetesi iftiralı yazı içerdiği gerekçesiyle kapatıldı. Dönemin Ulusal Güvenlik Bakanı Serj Sarkisyan'a hakaret ettiği gerekçesiyle bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1999-2012 yılları arasında Haykakan Zhamanak adlı gazetenin editörlüğünü yaptı. Ermenistan'ın ilk cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan'ın destekçisi olmakla birlikte, ikinci cumhurbaşkanı Robert Koçaryan, Savunma Bakanı Serj Sarkisyan ve onların müttefiklerine karşı eleştirel bir duruş sergiledi. Ermenistan'ın Rusya ile olan yakın ilişkilerini eleştirdi ve Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurulması gerektiğini belirtti.

<span class="mw-page-title-main">2020 Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması</span> 10 Kasım 2020de Azerbaycan ile Ermenistan arasında yapılan ve 2020 Dağlık Karabağ Savaşını sona erdiren ateşkes antlaşması

2020 Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması, 10 Kasım 2020 tarihinde Azerbaycan ile Ermenistan arasında yapılan ve 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nı sona erdiren bir ateşkes antlaşmasıdır. Antlaşma, Ermenistan'ın teslim olduğunu duyurmasının ardından 9 Kasım'da Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan başbakanı Nikol Paşinyan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalandı ve Dağlık Karabağ bölgesindeki tüm çatışmalara 10 Kasım 2020 tarihinde Moskova saati ile 00:00 itibarıyla son verildiği açıklandı. Tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan da çatışmaların sona ermesini kabul etti.

<span class="mw-page-title-main">Sivil Sözleşme (Ermenistan)</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Sivil Sözleşme, Ermenistan'da faaliyet gösteren merkezci bir siyasi partidir.

Çıkış İttifakı veya Yelk İttifakı veya kısaca Yelk veya Çıkış, Ermenistan'daki üç siyasi partinin liberal bir siyasi ittifakıydı: Sivil Sözleşme, Aydınlık Ermenistan ve Hanrapetutyun Partisi. 12 Aralık 2016'da, 2017 Ermeni parlamento seçimlerinden önce oluşturulmuştur. Liderleri Edmon Marukyan, Nikol Pashinyan ve Aram Sargsyan idi. İttifak, kurucu partilerinin 2018 parlamento seçimlerine ayrı ayrı katılmayı kabul etmelerinin ardından 12 Eylül 2018'de feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Anna Hakobyan</span>

Anna Vaçiki Hakobyan Ermeni gazeteci, editör. Ermenistan'ın şu anki Başbakanı Nikol Paşinyan'ın eşi. Armenian Times gazetesinin yazı işleri müdürüdür. Gayri resmi olarak, Ermenistan Cumhurbaşkanı eşlerine ayrılmış bir pozisyon olan "Ermenistan'ın First Lady'si" olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Movses Hakobyan</span>

Movses Hranti Hakobyan, Dağlık Karabağ Ermenisi general, eski Dağlık Karabağ Savunma Bakanı ve Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı. Hagopyan, 19 Kasım 2018'den 18 Kasım 2020'deki istifasına kadar Silahlı Kuvvetlerin Baş Askeri Müfettişliğini yaptı. 19 Kasım 2018'den 18 Kasım 2020'deki istifasına kadar Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Umumi Müfettişliği görevini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi</span> Türkiyenin Birleşmiş Milletlerdeki temsilcisi

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki en önemli diplomatik temsilcisidir. Daimi temsilci, Türkiye'nin New York'taki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinin başkanıdır. Daimi Temsilci, hem Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki daimi olmayan koltuğu aracılığıyla hem de Genel Kurulun toplantılarında Türkiye'yi temsil etmekle görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Ermenistan)</span>

Ermenistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan'ın dışişlerinden sorumlu olan bakanlık. MFA, Ermenistan Anayasası'na ve Ermenistan kanunlarına göre hareket etmektedir. 2021 itibarıyla Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ara Ayvazyan</span>

Ara Henrii Ayvazyan, Ermeni diplomat ve Ermenistan'ın eski Dışişleri Bakanı.