İçeriğe atla

Zliten

Zliten (Arapçaزليتن), Libya'nın Misrata bölgesinde bir şehir.[1] Sitre körfezinin batısında yer alır. Zliten ismi iki farklı bölgeyi tanımlamak için kullanılır. Birincisi başkent Trablus'un 160 kilometre doğusunda ve antik Roma şehri Leptis Magna'ın 35 kilometre doğusunda bulunan kasaba. Ayrıca Misrata şehrinin 60 km, El Kum şehrinin 40 km batısında yer alır. Yaklaşık 8 km2 lik bir alanı kapsar. Zliten Bölgesi ise 3,000 km2 lik geniş bir alanı tanımlamak için kullanılır.

Etimolojik

Şehrin etimolojik kökeni tartışmalıdır. Bazı uzmanlar şehrin isminin Berberice'den geldiği görüşüne sahiptir. Bazıları ise ismin Arapça olduğunu tüccarların buraya incir ağaçları gölgesi manasında isim verdiklerini söyler.

Eğitim

Zliten, Libya'nın en şöhretli İslam üniversitesi El Esmeriyye İslam Üniversitesi'ni bünyesinde barındırır. Bu üniversite içerisinde Sanat ve Bilimler Fakültesi, Ekonomi ve Siyasal Bilimler Fakültesi, Dişçilik ve Ağız Cerrahlığı Fakültesi ve Eğitim Fakülterini barındırır.

Kaynakça

  1. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Van Gölü</span> Türkiyenin en büyük gölü

Van Gölü, Van ve Bitlis illeri sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kahire</span> Mısırın başkenti

Kahire, Mısır'ın başkenti, Arap dünyası ve Afrika'nın en büyük kenti. Büyük bölümü Nil Irmağının doğu kıyısında, ırmağın Reşid ve Dimyat kollarına ayrıldığı noktanın biraz aşağısında yer alır. 1300 yılı aşkın süredir aynı alanda, aynı adla yer alan kent, Doğu ve Batı'nın, eski ile yeninin gelişigüzel bir bileşimini yansıtır. Kentin adı Mısırlılar tarafından çoğu kez ülkenin adı olan Arapça Misru, Mısır Arapçası Masr olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Cibuti</span> Doğu Afrika ülkesi

Cibuti, resmî adı ile Cibuti Cumhuriyeti, Doğu Afrika'da yer alan bir ülkedir. Komşuları; kuzeyde Eritre, batıda ve güneyde Etiyopya, güneydoğusunda ise Somali'dir. Kızıldeniz'e ve Umman Denizi'nin Aden Körfezi'ne kıyısı vardır. Arap Yarımadası'nda bulunan Yemen'e 20 kilometre uzaklıktadır. Başkenti, ülke ile aynı ismi taşıyan Cibuti şehridir. Halkın %95'i Müslüman'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Afrika</span> Afrika kıtasının Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır ve Sudanı içeren kuzey bölgesi

Kuzey Afrika, Afrika'nın kuzeyindeki bölgeye verilen isim. Bugün Kuzey Afrika'da Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır ve Sudan devletleri bulunmaktadır. Bölgede Müslümanlar çoğunluktadır. Bölgedeki yaygın diller Arapça, Berberice ve Kıpticedir.

<span class="mw-page-title-main">Lyon</span> Fransada komün

Lyon, Fransa'nın güneydoğu tarafında yer alan bir kenttir. Fransa'nın Rhône yönetiminin merkezidir ve Rhône-Alpes bölgesinde yer alır. Konum olarak Marsilya ile Paris'in arasında yer alır. Lyon, Paris'ten 470 kilometre, Marsilya'dan 320 kilometre, Cenevre'den 160 kilometre, Torino'dan 280 kilometre, Barselona'dan 600 kilometre uzaklıktadır. Lyonlular kendilerine Lyonnais derler.

<span class="mw-page-title-main">Zencan (eyalet)</span>

Zencan Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Bingazi</span> Libya şehri

Bingazi (Arapça:

<span class="mw-page-title-main">Erdebil (eyalet)</span>

Erdebil Eyaleti,, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hürmüzgan</span>

Hürmüzgan Eyaleti (Farsça: استان هرمزگان Ostān-e Hormozgān), İran'ın eyaletlerinden birisidir. Arap Yarımadası karşısında ve kendisine bağlı olduğu adalarıyla oldukça stratejik öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yezd (eyalet)</span>

Yezd Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Çaharmahal ve Bahtiyari</span>

Çaharmahal ve Bahtiyari Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Humus, Suriye</span> Humus ili, Suriyede şehir

Humus veya Hıms, eski adıyla Emesa, Batı Suriye'de bulunan, aynı zamanda, Humus ilinin ve Humus ilçesinin merkezi olan şehirdir. 509 metrelik (1673 ft.) bir rakıma sahiptir ve ülkenin başkenti Şam'ın 162 kilometre (101 mi.) kuzeyinde yer alır. Asi Nehri üzerine kurulmuştur. Ayrıca Humus, ülkenin iç yerleşkeleri ile Akdeniz kıyısı yerleşkelerini birbirine bağlayan merkezi bir bağlantı şehri olarak da görev yapar.

<span class="mw-page-title-main">Heilbronn</span> Baden-Württembergde büyük şehir (Almanya)

Heilbronn, Baden-Württemberg eyâletinin altıncı, Württemberg bölgesinin ise ikinci büyük şehridir. Nüfusu 31.12.2020 itibarıyla 126,458'dir.

Mîkât, sözlükte bir iş için belirlenen zaman ve yer anlamına gelir. Mîkât ihrama girilen yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kassala (eyalet)</span>

Kassala Eyaleti, Sudan'ın 15 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Mekke Bölgesi</span>

Mekke Bölgesi veya Mekke-i Mükerreme Bölgesi, Suudi Arabistan'ın 13 yönetim bölgesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Rüstemîler</span>

Rüstemi Devleti, Rûstemdâd Devleti, Rüstemiler ya da Rüstemoğulları İran asıllı Abdurrahman bin Rüstem tarafından kurulan Orta Mağrib'i Tahert merkezli 761-909 yılları arasında yönetmiş olan Hariciyye mezhebinin İbadiyye koluna mensup bir hanedan.

Pelusium, Mısır'ın kuzeydoğusunda Dimyat şehrinin doğusunda yer alan antik bir liman şehridir. Günümüzde antik şehir Port Said şehrinin 30 km güneydoğusunda bulunmaktadır. Şehrin Arapça ismi Tell el-Farama'dır.

<span class="mw-page-title-main">Beit She'arim Ulusal Parkı</span>

Beit She'arim, antik Yahudi şehri Bet She'arāyim ya da Kfar She'arāyim için günümüzde kullanılan isimdir. Üzerinde durduğu tepenin Arapça adı Sheikh Ibreik ya da Sheikh Abreik'tir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye coğrafyası</span> Suriyenin coğrafi özellikleri

Suriye, Batı Asya'da, Arap Yarımadası'nın kuzeyinde, Akdeniz'in doğu ucunda yer almaktadır. Kuzeyde Türkiye, batı ve güneybatıda Lübnan ve İsrail, doğuda Irak ve güneyde Ürdün ile komşudur. Batıda sıradağlardan ve iç kesimlerde sarp bir alandan oluşur. Doğuda Suriye Çölü, güneyde ise Cebel el-Dürzi Sıradağları yer almaktadır. İlk bölge Fırat Vadisi tarafından ikiye bölünür. Fırat üzerinde 1973 yılında inşa edilen bir baraj, Suriye'nin en büyük gölü olan Esad Gölü adında bir rezervuar oluşturur. Suriye'nin en yüksek noktası Lübnan sınırındaki 2,814 metre yüksekliğindeki Hermon Dağı'dır. Nemli Akdeniz kıyısı ile kurak çöl bölgeleri arasında, ülkenin dörtte üçüne yayılan ve çöl boyunca esen sıcak ve kuru rüzgarları alan yarı kurak sarp bir bölge yer alır. Suriye'de toprakların yüzde 28'i ekilebilir, yüzde 4'ü kalıcı ürünlere ayrılmış, yüzde 46'sı çayır ve mera olarak kullanılırken sadece yüzde 3'ü orman ve ağaçlıktır.