İçeriğe atla

Zlatko Mateša

Zlatko Mateša

Zlatko Mateša (Sırp-Hırvatça telaffuz: [zlâtko mâteʃa]; d. 17 Haziran 1949[1]) 1995'in sonundan 31 Ocak 2000'e kadar Hırvatistan'ın 6. Başbakanıydı. Hırvat Demokratik Birliği üyesidir. Halen Hırvatistan'da Moğolistan Cumhuriyeti'nin Hırvat Olimpiyat Komitesi (Hrvatski olimpikski odbor) ve fahri konsolosu başkanlığını yürütüyor.

Mateša, Zagreb'de doğdu ve sonra SFR Yugoslavya'da büyüdü ve 1974'te Zagreb Üniversitesi'nde hukuk diploması aldı. INA'da 1978 yılından beri çalıştı ve orada bir yardımcı yönetmen pozisyonuna yükseldi. Nikica Valentić, Mladen Vedriš ve Franjo Gregurić ile arkadaştı.

1990'da siyasete girdi ve sözü edilen grupla birlikte yüksek düzeyli bir HDZ üyesi oldu.

2000 yılında yapılan Hırvatistan parlamento seçimlerinde Sabor'a seçildi ve 2003 yılının sonuna kadar görev yaptı.[2]

Mateša, 2002 yılından bu yana Hırvatistan Olimpiyat Komitesi Başkanıdır.

2009 yılında Mateša, doktora derecesini aldı. Pekin Spor Üniversitesi'nden mezun oldu.

Kaynakça

  1. ^ "Zlatko Mateša". vecernji.hr (Hırvatça). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2015. 
  2. ^ "Zastupnici 4. saziva Hrvatskoga sabora - Zlatko Mateša - HDZ" (Hırvatça). Croatian Parliament. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2010. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Nadan Vidošević
Hırvatistan Ekonomi Bakanı
1995
Sonra gelen
Davor Štern
Önce gelen
Nikica Valentić
Hırvatistan Başbakanı
1995–2000
Sonra gelen
Ivica Račan

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan</span> Balkanlarda bir ülke

Hırvatistan, resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti (Hırvatça: Republika Hrvatska

<span class="mw-page-title-main">Franjo Tuđman</span> Hırvatistanın ilk cumhurbaşkanı

Franjo Tuđman, Hırvat politikacı ve tarihçi. Ülkenin Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından Hırvatistan'ın ilk cumhurbaşkanı oldu ve 1990'dan 1999'daki ölümüne kadar cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Mayıs 1990 ile Temmuz 1990 arası Hırvatistan Sosyalist Cumhuriyeti'nin dokuzuncu ve son başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat pasaportu</span>

Hırvat pasaportu Hırvatistan vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Pasaport, Hırvat vatandaşlığının ve kimliğinin kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport işlemleriyle ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı, ülke dışında Hırvat büyükelçilikleri ve konsoloslukları ilgilenir. Hırvat pasaportları beş veya on yıl süreyle geçerli olup, uzatılamazlar. Süresi biten pasaportun yerine yeni bir pasaport alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ivo Josipović</span> 3. Hırvatistan cumhurbaşkanı

Ivo Josipoviç, Hırvat siyasetçi. Hırvatistan eski Cumhurbaşkanı. Hırvatistan Komünistler Birliği'nin (SKH) üyesi olarak siyasete girdi ve bir yazar olarak bu partinin demokratik dönüşümünde önemli bir rol oynadı. 1994 yılında siyaseti bırakmıştı ama Parlamentonun bağımsız bir üyesi olarak 2003 yılında geri döndü. Siyasete ek olarak bir üniversite profesörü, hukukçu, müzisyen ve besteci olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat Olimpiyat Komitesi</span>

Hırvat Olimpiyat Komitesi, Uluslararası Olimpiyat Komitesine bağlı olan ve Hırvatistan'ı Uluslararası Olimpiyat Komitesinde temsil eden kuruluş. Komitenin merkezi Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'dedir. Başkanlığını, 2002'den beri Zlatko Mateša yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kolinda Grabar-Kitarović</span> 4. Hırvatistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Kolinda Grabar-Kitarović, Şubat 2015 yılından Şubat 2020'ye kadar Hırvatistan Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Hırvat siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Andrej Plenković</span>

Andrej Plenković 19 Ekim 2016'dan beri Hırvatistan'ın 12. başbakanı olarak görev yapan Hırvat siyasetçi ve diplomat. 2016'dan beri Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) Başkanı olarak görev yapıyor. Daha önce, on bir Hırvat üyesi olan Avrupa Parlamentosu üyelerinden biriydi. Daha önce, Hırvatistan'ın Avrupa Birliği'ne 2013 yılında katılmasından sorumlu olan on bir Hırvat üyesi olan Avrupa Parlamentosu üyelerinden biriydi. Başbakanlık görevine geldiğinde bu görevinden istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nikica Valentić</span> Hırvat siyasetçi

Nikica Valentić, bir Hırvat girişimci, avukat ve siyasetçidir. 1993'ten 1995'e kadar Hırvatistan'ın Beşinci Başbakanı olarak görev yapıyordu. Görev sırasında 42 yaşındayken bu kapasitede hizmet veren en genç kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Hrvoje Šarinić</span>

Hrvoje Šarinić 1992'den 1993'e kadar Hırvatistan Cumhuriyeti'nin 4. Başbakanı olarak görev yapan eski bir Hırvat politikacısı.

<span class="mw-page-title-main">Franjo Gregurić</span>

Franjo Gregurić Hırvat bir siyasetçi. Temmuz 1991'den Eylül 1992'ye kadar Hırvatistan'ın 3. Başbakanı olarak görev yapmış, Hırvatistan Savaşı'nın başında ulusal birlik hükûmetine liderlik etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Josip Manolić</span>

Josip "Joža" Manolić, 24 Ağustos 1990-17 Temmuz 1991 tarihleri arasında Hırvatistan'ın 2. Başbakanı olan bir Hırvat siyasetçi. Bugüne kadar görevdeki en yaşlı kişiydi ve en uzun ömürlü Hırvat başbakanı seçildi. Daha sonra 1993-1994 yılları arasında İller Birliğinin ilk sözcüsü olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat Demokrat Birliği</span> Siyasi Parti

Hırvat Demokrat Birliği, Hırvatistan'da merkez sağ bir siyasi partidir. Parti, merkez sol Sosyal Demokrat Parti (SDP) ile birlikte Hırvatistan'daki iki büyük çağdaş siyasi partiden biridir. Parti, 55 sandalyeyle Sabor'daki en büyük partidir ve aynı zamanda Avrupa Halk Partisi (EPP) üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisi</span> Hırvatistanda bir siyasi parti

Hırvatistan Sosyal Demokrat Partisi, Hırvatistan'da sosyal demokrat bir siyasi partidir. Parti, 1990 yılında Hırvatistan Komünistler Ligi'nin halefi olarak kurulmuş olup merkez sağ Hırvat Demokrat Birliği (HDZ) ile birlikte Hırvatistan'daki iki büyük çağdaş siyasi partiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Anti-faşist Devlet Ulusal Kurtuluş Konseyi</span>

Hırvatistan Anti-faşist Devlet Ulusal Kurtuluş Konseyi veya kısaca ZAVNOH, II. Dünya Savaşı sırasındaki anti-faşist direniş sırasında Hırvatistan'daki arasında en yüksek yönetim organı. Hırvatistan devletinin kurucu unsuru olarak görev almıştır. Son toplantısında ismini Hırvatistan Halk Parlamentosu olarak değiştirdi. Örgütsel olarak Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin (AVNOJ) bir parçası idi.

<span class="mw-page-title-main">Eltz Manor</span>

Eltz Manor, Vukovar, Hırvatistan'da yer alan bir Barok saraydır. 18. yüzyıl malikanesi Vukovar Şehir Müzesi'nin bulunduğu yerdir. Malikâne, 1993 ve 2001 yılları arasında tedavülde kalan 20 Hırvat kunası banknotunun arka yüzünde tasvir edilmiştir. Saray, 1991 yılında Hırvatistan Kurtuluş Savaşı sırasında yıkıldı. Ancak dört yıllık restorasyonlardan sonra, Ekim 2011'de tamamen savaş öncesi görünümüne kavuşturuldu.

<span class="mw-page-title-main">Marija Pejčinović Burić</span> Hırvatistan dışişleri bakanı

Marija Pejčinović Burić merkez sağ Hırvat Demokrat Birliği partisinden Hırvat politikacı. 19 Haziran 2017 - 19 Temmuz 2019 tarihleri arasında Hırvatistan'ın 14. Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı ve Hırvatistan Başbakan yardımcısı olarak çalıştı. Kolinda Grabar-Kitarović ve Vesna Pusić'in ardından dışişleri bakanlığı görevini sürdüren üçüncü kadındır. Pejčinović Burić Altıncı Meclisi sırasında daha önce Parlamento Üyesi olarak görev yapmıştı (2008-2011). Burić, 6. seçim bölgesini temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tomislav Merčep</span>

Tomislav Merčep, Hırvat siyasetçi ve makhumiyet almış eski savaş suçlusu rütbeli asker.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri-Hırvatistan ilişkileri</span>

Hırvatistan ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler, Hırvatistan'ın Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından 7 Nisan 1992'de kuruldu. Karşılıklı ilişkiler samimi, dostane ve çok yakın olmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Demokratik Sırp Partisi</span> Siyasi Parti

Bağımsız Demokratik Sırp Partisi, Hırvatistan'da Hırvat Sırplarının çıkarlarını temsil eden sosyal demokrat bir siyasi partidir. İlerici, Avrupa yanlısı duruşlara sahiptir ve genellikle merkez sol bir parti olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan-NATO ilişkileri</span>

Hırvatistan'ın NATO'ya katılımı 2009 senesinde gerçekleşti. Ülke, ittifaka katılım sürecini başlatan 2000 yılında Barış için Ortaklık'a girdi. 2008 Bükreş zirvesine katılma daveti aldı ve 1 Nisan 2009'da tam üye oldu.