İçeriğe atla

Zlatko Lagumdžija

Zlatko Lagumdžija
Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı
Görev süresi
10 Şubat 2012 - 31 Mart 2015
Başbakan Vjekoslav Bevanda
Yerine geldiğiSven Alkalaj
Yerine gelenIgor Crnadak
Görev süresi
22 Şubat 2001 - 13 Ocak 2003
Başbakan Božidar Matić
Kendisi
Yerine geldiğiJadranko Prlić
Yerine gelenMladen Ivanić
Bosna-Hersek Başbakan Yardımcısı
Görev süresi
12 Ocak 2012 - 31 Mart 2015
Nikola Špirić ile birlikte
Başbakan Vjekoslav Bevanda
Yerine geldiğiSadik Ahmetović
Yerine gelenMirko Šarović
Bosna-Hersek Başbakanı
Görev süresi
18 Temmuz 2001 - 15 Mart 2002
Yerine geldiğiBožidar Matić
Yerine gelenDragan Mikerević
2. Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı
Görev süresi
6 Nisan 1997 - 7 Aralık 2014
Yerine geldiğiNijaz Duraković
Yerine gelenNermin Nikšić
Kişisel bilgiler
Doğum 26 Aralık 1955 (68 yaşında)
Saraybosna, Yugoslavya
Partisi Sosyal Demokrat Parti (1992-2019)
Evlilik(ler) Amina Lagumdžija
Çocuk(lar) 3
Yaşadığı yer Saraybosna
Bitirdiği okul Saraybosna Üniversitesi
Mesleği Siyasetçi

Zlatko Lagumdžija (Kiril alfabesi'nde: Златко Лагумџија) (d. 26 Aralık 1955, Saraybosna), Bosnalı siyasetçi.[1] 2001-2002 yılları arasında 4. Bosna-Hersek Bakanlar Kurulunun Başkanı, 2001-2002 ve tekrar 2012-2015 yılları arasında Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. 1997'den 2014'e kadar Sosyal Demokrat Parti'nin başkanlığını yaptı.

Hayatı

İlk yılları ve eğitimi

1955 yılında Saraybosna'da doğdu. Babası Salko, 1960'larda Saraybosna belediye başkanıydı. 1981 yılında Saraybosna Üniversitesi'nden mezun oldu. Arizona Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırmalar yaptı. Daha sonra Saraybosna Üniversitesi'nde ders verdi ve daha sonra İktisat Fakültesi'nde yönetim bilişim sistemi bölümünün başkanlığını yaptı.

Siyasi kariyeri

Siyasi kariyerine Bosna Savaşı sırasında Bosna-Hersek Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı olarak, dönemin cumhurbaşkanı Alija Izetbegović'e danışmanlık yaparak başladı. Savaş sırasında neredeyse tüm barış planı müzakerelerinde Izetbegović'e eşlik etti.

2000 parlamento seçimlerinde, liderliğindeki SDP BH, çoğunluğu elde etmek ve milliyetçi partileri iktidardan uzaklaştırmak için Bosna-Hersek Partisi ile bir koalisyon kurdu. "Değişim İttifakı" oluşturmak için diğer birçok küçük partiden oluşan bir koalisyon topladılar. Hem Dışişleri Bakanı hem de Bakanlar Kurulu Başkanı oldu. SDP BH liderliğindeki hükûmet, Bosna-Hersek'in Avrupa Konseyi'ne katılımının ön koşulu olan Seçim Yasasının kabul edilmesini kolaylaştırdı. 2001 sonlarında, "Cezayirli Altılısı" olarak adlandırılan Cezayir asıllı altı vatandaş, Saraybosna'daki ABD büyükelçiliğine terör saldırısı planlamakla suçlandı. Gözaltına alındılar ve Bosna hükûmeti vatandaşlıklarını iptal etti. ABD daha sonra iade talebinde bulundu ve altı kişi sınır dışı edildi. Partisi, milliyetçi partilerin tekrar iktidara seçildiği 2002 genel seçimlerine kadar hükûmeti yönetti. Daha sonra ulusal Temsilciler Meclisi üyesi olarak görev yaptı.

SDP BH'nin başkanı olarak, özellikle 2010-2012 hükûmet oluşumuyla ilgili olanlar olmak üzere birçok anayasal reform görüşmesinde yer aldı. 2010 genel seçimleri ve SDP BH'nin Temsilciler Meclisinde en büyük parti olarak ortaya çıkmasının ardından, SDP BH ve Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı etrafında bir hükûmet kuruldu ve bir kez daha Dışişleri Bakanı oldu ve 2015 yılına kadar görev yaptı. 2014 genel seçimleri ve SDP BH'nin kötü bir performans göstermesinin ardından, parti başkanlığından istifa etti.

Uluslararası toplumda demokrasiyi ve değişimi desteklemek için kurulmuş, kâr amacı gütmeyen bağımsız bir kuruluş olan Madrid Kulübü'nün bir üyesidir.

Kaynakça

  1. ^ "CIN imovina: Zlatko Lagumdžija". "CIN". 26 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Önce gelen
Božidar Matić
Bosna-Hersek Başbakanı
2001–2002
Sonra gelen
Dragan Mikerević
Önce gelen
Jadranko Prlić
Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı
2001–2002
Sonra gelen
Mladen Ivanić
Önce gelen
Sven Alkalaj
Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı
2012–2015
Sonra gelen
Igor Crnadak

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anavatan Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2009)

Anavatan Partisi, 1983 yılında Turgut Özal tarafından kurulmuş olan eski siyasi parti. Resmî kısaltması "ANAP" şeklindedir. 1983'ten 1991'e kadar aralıksız olarak tek başına iktidarda kalmış, 1996 ile 2002 yılları arasında da çeşitli koalisyon hükûmetlerinin içinde yer almıştır. 31 Ekim 2009 tarihinde Demokrat Parti ile birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Doğru Yol Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2007)

Doğru Yol Partisi, Demokrat Parti (DP) ve Adalet Partisi (AP)'nin siyasi mirasçısı olduğu kabul edilen eski siyasal parti. 1983 yılında, 12 Eylül Darbesi'nde kapatılan Adalet Partisi'nin devamı olarak kurulan DYP, 2007 yılında adının değiştirilmesiyle Demokrat Parti adı altında yeniden yapılanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Türk Partisi</span> Kuzey Kıbrısta bir siyasi parti

Cumhuriyetçi Türk Partisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki bir siyasi partidir. Ahmet Mithat Berberoğlu'nun kurduğu ve Tufan Erhürman'ın yürüttüğü parti mecliste 18 milletvekili ile temsil edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Federasyonu</span> Federasyon

Bosna-Hersek Federasyonu (Federacija Bosne i Hercegovine, Федерација Босне и Херцеговине,

<span class="mw-page-title-main">57. Türkiye Hükûmeti</span> V. Ecevit Hükûmeti (1999–2002)

57. Türkiye Hükûmeti, V. Ecevit Hükûmeti veya ANASOL-M Hükûmeti, 28 Mayıs 1999 - 18 Kasım 2002 tarihleri arasında görev yapmıştır.

Korkut Özal, Türk mühendis ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kabinesi</span>

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, KKTC Hükûmeti ya da Kabine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Başbakan'ın başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur.

<span class="mw-page-title-main">Serdar Denktaş</span> Kıbrıslı Türk siyasetçi

Serdar Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Bakir Izetbegović</span>

Bakir Izetbegović, Bakir İzzetbegoviç Boşnak siyasetçi. Bosna-Hersek Kurucu Cumhurbaşkanı Alija Izetbegovic'in oğludur. Demokratik Eylem Partisi (SDA) Başkanı. 2010-2018 yılları arasında Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Boşnak Üyesi olarak görev yaptı. Bu süre içerisinde 2012, 2014, 2016 ve 2018 yıllarında olmak üzere dört kez Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Mladen Ivanić</span>

Mladen Ivanić, Bosnalı Sırp politikacı. Kasım 2014 yılından Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesidir. Demokratik İlerleme merkez-sağ Partisi'nin (PDP) 1999 yılından bu yana kurucu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Erkki Tuomioja</span> Fin politikacı

Erkki Tuomioja Finlandiya eski Dışişleri Bakanı ve Finlandiya Sosyal Demokrat Partisi (SDP) üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Teodor Meleșcanu</span>

Teodor Viorel Meleșcanu, Rumen siyasetçi, Romanya dışişleri bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Eylem Partisi (Bosna-Hersek)</span> Aliya İzzetbegoviç tarafından kurulmuş siyasi parti

Demokratik Eylem Partisi, Bosna-Hersek'te muhafazakâr ve Boşnak bir siyasi partidir.

Bosna-Hersek cumhurbaşkanlığı konsey üyeleri, Avrupa ülkesi Bosna-Hersek'te ülkenin cumhurbaşkanlığı makamına seçilen üç etnik grubun birer üyesi ile oluşturulan yapıya seçilen kişilere verilen unvandır. Bosna-Hersek, Dayton Anlaşması'na göre üç etnik grubun temsil edildiği, dört yıllığına seçilmiş üç üyenin 8 aylık dönemlerle başkan oldukları bir idare sistemine sahiptir. Ülkedeki en büyük üç etnik grup olan Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar kendi aralarında yaptıkları seçimlerle Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyelerini belirlerler.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Sosyal Demokrat Partisi</span> Bosna Hersekte sosyal-demokratik siyasi parti

Bosna-Hersek Sosyal Demokrat Partisi Bosna-Hersek'te sosyal-demokrat bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı</span> Bosna Hersekte faaliyet yürüten bir ayrılıkçı ve milliyetçi Sırp siyasi partisi

Bağımsız Sosyal Demokratlar İttifakı, Bosna Hersek'te faaliyet yürüten bir ayrılıkçı ve milliyetçi Sırp siyasi partisi. 1996 yılında Sırp Cumhuriyeti'nde Milorad Dodik önderliğinde kuruldu. Dodik günümüzde Bosna-Hersek cumhurbaşkanlığının Sırp üyesi olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Šefik Džaferović</span> Boşnak Politikacı (SDA)

Šefik Džaferović, Boşnak siyasetçi. Demokratik Eylem Partisi (SDA) başkan yardımcısı ve Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı eski Boşnak üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Zoran Tegeltija</span> Boşnak politikacı

Zoran Tegeltija Bosnalı Sırp siyasetçi. Ocak 2023'ten beri Maliye ve Hazine Bakanı olarak görev yapmaktadır. Daha önce 2004-2010 yılları arasında Mrkonjić Grad Belediye Başkanı, 2010-2018 yılları arasında Sırp Cumhuriyeti Maliye Bakanı ve 2019-2023 yılları arasında Bosna-Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek başbakanları listesi</span>

Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Bosna-Hersek hükûmetinin başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Denis Bećirović</span> Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Başkanı

Denis Bećirović Boşnak akademisyen ve siyasetçi. Mevcut Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Boşnak üyesi ve Sosyal Demokrat Parti başkan yardımcısı. Daha öncesinde 2006-2018 yılları arasında Temsilciler Meclisi üyesi, 2019-2022 yılları arasında da Halklar Meclisi üyesiydi.