İçeriğe atla

Zla Kolata

Koordinatlar: 42°29′06″K 19°53′50″D / 42.48500°K 19.89722°D / 42.48500; 19.89722
Zla Kolata
Kuzeydoğudan Zla Kolata
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2.534 m (8.314 ft) [1]
Çıkıntı54 metre (177 ft)
Yalıtılma0,81 kilometre (0,50 mi)
ListelenmeGünümüz ülkelerinin en yüksek noktaları listesi
Koordinatlar42°29′06″K 19°53′50″D / 42.48500°K 19.89722°D / 42.48500; 19.89722[1]
Coğrafya
Karadağ'daki Zla Kolata (Arnavutluk sınırı)
Karadağ'daki Zla Kolata (Arnavutluk sınırı)
Zla Kolata
Karadağ'daki Zla Kolata (Arnavutluk sınırı)
KonumArnavutluk/Karadağ sınırı
SıradağProkletije, Dinar Alpleri

Zla Kolata (Karadağca: Зла Колата, Zla Kolata; ArnavutçaKollata e Keqe), Karadağ ve Arnavutluk sınırındaki Prokletije üzerinde yer alan bir dağdır.

Açıklama

Zla Kolata 2.534 metre (8.314 ft) yüksekliği ile Karadağ'ın en yüksek dağı, Arnavutluk'un en yüksek 16. dağıdır.[2][3] Karadağ'ın Gusijne belediyesi ile Arnavutluk'un Kukës ilindeki Tropojë ilçesi sınırları arasında yer alır. Zla Kolata'nın etkileyici bir zirvesi bulunur ve bu nedenle her iki ülkede de popüler bir turizm merkezidir. Yarım kilometre kadar kuzeydoğuda kalan 2.528 metre (8.294 ft) yüksekliği ile görece biraz daha alçak olan Kolata e Mirë veya Dobre Kolata da sınırda yer almaktadır. Bu masifin en yüksek zirvesi Zla Kolata'nın bir kilometre doğu-güneydoğusundadır ve tamamen Arnavut topraklarındadır; Rodi e Kollatës ya daMaja e Kollatës adlı bu zirve[4] 2.552 m (8.373 ft) yüksekliğindedir ancak Valbona Vadisi'ndeki etkileyici manzarasına rağmen en çok ziyaret edilen yerler arasında değildir.

Kaynakça

  1. ^ a b "Maja Kolata" on Peakbagger 22 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved 27 September 2011
  2. ^ Europe's High Points: Reaching the summit of every country in Europe. Cicerone Press. 2014. s. 241. ISBN 978-1-84965-960-4. 5 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2018. 
  3. ^ The Peaks of the Balkans Trail: Montenegro, Albania and Kosovo. Cicerone Press. 2018. s. 87. ISBN 978-1-78362-556-7. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2018. 
  4. ^ "Retrieved 19 January 2017". 11 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adriyatik Denizi</span> deniz

Adriyatik Denizi, Akdeniz'in bir parçası olan ve İtalya Yarımadası ile Balkan Yarımadası arasında kalan uzun bir körfezdir. Adriyatik, Akdeniz'in en kuzeydeki koludur ve Otranto Boğazı'ndan kuzeybatıya ve Po Ovası'na kadar uzanır. İtalya, Arnavutluk, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Slovenya ve Karadağ'ın denize kıyısı bulunmaktadır. Adriyatik, çoğu doğu kıyısının Hırvat kesiminde yer alan 1.300'den fazla adaya sahiptir. Kuzeyi en sığ, güneyi en derin olmak üzere üç havzaya ayrılmıştır ve maksimum 1.233 metre (4.045 ft) derinliğindedir. Bir su altı sırtı olan Otranto Sill, Adriyatik ve İyonya Denizleri arasındaki sınırda yer almaktadır. Hakim akıntılar Otranto Boğazı'ndan saat yönünün tersine doğu kıyısı boyunca ve batı kıyısı (İtalya) boyunca tekrar boğaza akar. Adriyatik'teki gelgit hareketleri azdır, ancak zaman zaman daha büyük genliklerin meydana geldiği bilinmektedir. Adriyatik'in tuzluluk oranı Akdeniz'dekinden daha düşüktür çünkü Adriyatik, Akdeniz'e akan tatlı suyun üçte birini bir seyreltme havzası görevi görerek toplar. Yüzey suyu sıcaklıkları genellikle yazın 30 °C (86 °F) ile kışın 12 °C (54 °F) arasında değişir ve Adriyatik Havzası'nın iklimini önemli ölçüde yumuşatır.

<span class="mw-page-title-main">Dağ</span> çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen ad

Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Avrupa</span> Avrupadaki coğrafi bölge

Güneydoğu Avrupa, büyük bir kısmını Balkan Yarımadası'nın oluşturduğu Avrupa'da yer alan bir coğrafi bölgedir. Güneydoğu Avrupa'nın tam olarak nerede başladığı veya bittiği ya da kıtanın diğer bölgeleriyle nasıl ilişkili olduğu konusunda birbiriyle örtüşen ve çelişen tanımlar bulunmaktadır. Bölgedeki egemen devlet ve bölgeler alfabetik sıraya göre şunlardır: Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Doğu Trakya, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan. Bazen Moldova ve Slovenya da dahil edilebilmektedir. Bölgenin en büyük şehri Güneydoğu Avrupa ile Batı Asya arasındaki boğazda yer alan İstanbul, ardından Bükreş, Sofya, Belgrad ve Atina'dır.

<span class="mw-page-title-main">Rakım</span>

Rakım veya yükselti, herhangi bir nesnenin bilinen bir düzeye göre yüksekliğidir. Genellikle bu bilinen düzey, ortalama deniz seviyesidir. En yüksek ve en düşük alanın ortalama metresidir. Aynı yer şekilleri farklı yüksekliklerde yer aldığı gibi farklı yer şekilleri de aynı yüksekliklerde yer alabilir. Ege Bölgesinde yer alan Büyük Menderes Ovasının yükseltisi 50 metre civarında iken, İç Anadolu Bölgesindeki Konya Ovasının yükseltisi 1000 metre, Doğu Anadolu Bölgesindeki Erzurum Ovasının yükseltisi 1800 metre, Elazığ'ın il merkezinin kurulu olduğu Uluova'nın yükseltisi ise 1067 metre civarındadır. Yine Batı Anadolu'daki bazı dağların yüksekliği Doğu Anadolu'daki ovalardan daha azdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hidroelektrik enerji potansiyelinin Marmara Bölgesindekinden yüksek olmasında yer şekillerinin farklılığı değil yükselti ortalamalarının farklı olması neden olmuştur. Çünkü her iki bölgede yer şekilleri özellikleri benzerdir. Bu nedenle “yükselti” ile “yer şekilleri” farklı şeylerdir. Dolayısıyla yükselti ile yer şekillerinin etkileri de farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Musala</span>

Musala veya eski adıyla Tanrı Dağı, Bulgaristan'da, Rila Dağı’nın zirvesidir. Rila Millî Parkı sınırları içinde bulunur. Sadece Bulgaristan'ın değil, tüm Balkan Yarımadası’nın en yüksek dağıdır. Yüksekliği 2925 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Dinar Alpleri</span>

Dinar Alpleri Balkanlar'daki en büyük sıradağlardan biridir. Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ ve Kosova topraklarında uzanır. Dinar Alpleri'nin en yüksek noktası Arnavutluk sınırları içindedir ve buradaki yükseklik 2694 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Prokletiye Dağları</span> Arnavutluk kuzeyinden doğuda Kosova ve Doğu Karadağ kesimlerinden uzanan sıra dağlar

Arnavutluk Alpleri Arnavutluk kuzeyinden doğuda Kosova ve Doğu Karadağ kesimlerinden uzanan sıra dağlardır. Bu dağ grubunun en yüksek noktası Arnavutluk'ta yer alır ve 2694 metre yüksekliğe sahiptir. Balkanlar’ın büyük dağ sıralarından birisidir.

Balkanlar'daki dağlar, bölgenin adı olan Balkanlar'ın adının anlamından anlaşıldığı şekilde bölgenin genelinde yer alır. Balkanlar sözü Türk Dil Kurumu tarafından “öz. a. Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovenya, Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Trakya'yı içine alan bölge” şeklinde belirtilir. Kelimenin yapısında yer alan Balkan sözünün, “sarp ve ormanlık sıradağ; sık ormanla kaplı dağ; yığın, küme; sazlık, bataklık” gibi anlamları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'taki dağlar</span> Vikimedya liste maddesi

Yaklaşık 708 m. rakım ile Arnavutluk dünya'nın en dağlık ülkelerindendir. Dağlar ülkenin yüzey yapısının %70'ini oluşturmaktadır. Yüksekliği 2000 m.'nin üzerinde birçok zirve bulunmaktadır. En yüksek dağı, 2,751 metre yüksekliği ile Korab Dağı olup, Kuzey Makedonya ile sınır oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yezerçe Zirvesi</span>

Yezerçe Zirvesi, Arnavutluk Alpleri'nin en yüksek zirvesi olan bir dağdır. Karadağ sınırının birkaç kilometre uzağında yer almakta olup doğuda Valbona'dan batıda Shala'ya uzanmaktadır. Arnavutluk'taki en yüksek ikinci ve Balkanlar'daki en yüksek yedinci dağdır. Deniz seviyesinden 2.694 m (8,839 ft) yüksekliktedir. Bununla birlikte, Yezerçe Zirvesi Avrupa kıtasındaki en önemli 28. dağ zirvesidir.

<span class="mw-page-title-main">Keravniya Dağları</span>

Keravniya Dağları, Arnavutluk'un güneydoğusunda bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Yunanistan sınırından Otranto Boğazı'na kadar yaklaşık 100 km uzanmaktadır. En yüksek zirvesi ise Çika'dır.

<span class="mw-page-title-main">Pindus Dağları</span>

Pindus Dağları, Yunanistan'ın kuzeyinde ve Arnavutluk'un güneyinde bulunan bir sıradağdır. En yüksek zirvesi ise Smolikas Dağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kilikya'daki Roma yolu</span>

Kilikya'daki Roma yolu, bir Roma yolunun Mersin ilindeki parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'da turizm</span>

Kosova, güneydoğu Avrupa'da yer alan bir Balkan ülkesidir. Balkanlar'daki merkezi konumuyla, orta ve güney Avrupa, Adriyatik Denizi ve Karadeniz arasındaki bağlantıda halka görevi görmektedir. Kosova'da turizm, İliryalılar, Dardaniler, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Sırbistan Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait arkeolojik miras, geleneksel Arnavut ve Sırp mutfağı, mimari, dini miras, gelenekler ve doğal manzaralarla nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Rocky Dağları</span> Kanadada Sıradağlar

Kanada Kayalık Dağları, Kuzey Amerika Rocky Dağları'nın Kanada'da kalan kısmı olan sıradağlardır. Kuzey Amerika Kordillerası'nın doğu kısmını oluşturmakta olup Kanada Bozkırları'ndan Pasifik Okyanusu'na kadar uzanmaktadır. En yüksek zirvesi 3,954 metre yüksekliği ile Robson Dağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Katon-Karagay Millî Parkı</span>

Katon-Karagay Ulusal Parkı, ülkenin doğu kenarında, Güney Altay Dağları'nda yer alır ve Kazakistan'ın en büyük milli parkıdır. Park, Kazakistan, Rusya, Çin ve Moğolistan sınırlarının buluştuğu “X” in batı tarafında yer almaktadır. Sibirya'nın en yüksek zirvesi, Katun Sıradağları'nın Rusya sınırında yer almaktadır. Park, Doğu Kazakistan Eyaleti'ninKatonkaragay İlçesi'nde yer almaktadır, Başkent Astana'nın 1.000 kilometre (620 mi) güneydoğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Korab-Koritnik Tabiat Parkı</span>

Korab-Koritnik Doğa Parkı, Doğu Arnavutluk'ta yer alan bir tabiat parkıdır ve nesli tükenmekte olan hayvan ve bitki türleri için bir sığınak görevi gören Avrupa Yeşil Kuşağı'nın bir bölümünü oluşturur. 55.550 hektar (555,5 km2) kaplama alanı içinde vadiler, nehirler, buzul gölleri, mağaralar, kanyonlar, yoğun iğne yapraklı ve yaprak döken ormanlarla kaplı dağlık araziler yer alır. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) parkı Kategori IV olarak listeledi. Hem Koritnik hem de Korab Plantlife tarafından uluslararası öneme sahip Önemli Bitki Alanı olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tannu-Ola Dağları</span>

Tannu-Ola Dağları, Rusya'nın Tuva Özerk Cumhuriyeti'nde, güney Sibirya'da bir dağ silsilesi.

<span class="mw-page-title-main">Tatra Dağları</span>

Tatra Dağları, Slovakya ve Polonya arasında bulunan bir sıradağdır. Dağlar, Karpatlar'daki en yüksek sıradağ olup iki ülke arasında doğal bir sınır oluşturmaktadır. Tatra Dağları, daha güneyde ayrı bir sıradağ olan Aşağı Tatra Dağları'ndan farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ coğrafyası</span>

Karadağ güneybatı Balkanlar'da küçük, dağlık bir ülkedir. Karadağ, Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Arnavutluk, Kosova ve Adriyatik Denizi ile sınır komşusudur. 13.812 km 2 alanı ile küçük bir ülke olarak görülmesine rağmen arazi konfigürasyonu açısından çeşitlilik arz etmektedir.