İçeriğe atla

Ziya Selçuk

Ziya Selçuk
Türkiye Millî Eğitim Bakanı
Görev süresi
10 Temmuz 2018 - 5 Ağustos 2021
CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan
Yerine geldiğiİsmet Yılmaz
Yerine gelenMahmut Özer
Kişisel bilgiler
Doğum 1 Mayıs 1961 (63 yaşında)
Emirler, Gölbaşı, Ankara
Uzmanlık alanı Gelişim psikolojisi, psikolojik danışmanlık ve rehberlik
Çocuk(lar) 3
Bitirdiği okul Ankara Üniversitesi
Hacettepe Üniversitesi
Gazi Üniversitesi
Mesleği Eğitimci

Ziya Selçuk (d. 1 Mayıs 1961; Emirler), Türk eğitimci, bürokrat ve eski millî eğitim bakanıdır.

İlk yılları ve eğitimi

Ziya Selçuk, 1 Mayıs 1961 tarihinde Ankara'nın Emirler köyünde doğdu.[1] Lise öğrenimini Ankara Atatürk Lisesinde tamamladı. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisansını gelişim psikolojisi alanında yaptı. 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında doktorasını tamamladı. Daha sonra Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesinde doçentlik ve profesörlük unvanlarını aldı.

Kariyeri

Ziya Selçuk, TED Üniversitesi ve Maya Eğitim Kurumları'nın yanı sıra birçok özel eğitim-öğretim kurumunun kuruluşunda yer aldı. 27 Şubat 2002 tarihinde Özel Maya Okulları'nı kurdu.[2] Türkiye Zeka Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve TÜBİTAK Grup Yürütme Komitesi üyeliği görevlerinde bulundu. 2003-2006 yılları arasında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı yaptı ve Millî Eğitim Bakanlığının yayınlandığı andan itibaren başarısız görülen ve uygulamaya konulmayan müfredat reformu sürecini yürüttü. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik müzakereleri kapsamında yer alan otuz beş başlıktan birisi olan "bilim ve eğitim" başlığının görüşmelerinde Türkiye'yi temsil etti.

Siyasi kariyeri

10 Temmuz 2018'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Millî Eğitim Bakanı olarak atandı.[3] 6 Ağustos 2021 tarihli T.C. Resmî Gazete'de yayımlanan karara göre görevinden istifa talebi kabul edildi. Yerine Bakan Yardımcısı Mahmut Özer atandı.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Bakan Selçuk doğduğu köyü ziyaret etti". Anadolu Ajansı. 9 Şubat 2019. 13 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2019. 
  2. ^ "Maya Okulları'nın Tarihçesi". 31 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Cumhurbaşkanlığı Karar Sayısı:2018/1" (PDF). T.C. Resmî Gazete, 30474. 10 Temmuz 2018. s. 207. 12 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Şubat 2021. 
  4. ^ "Ziya Selçuk istifa etti, Mahmut Özer yeni Milli Eğitim Bakanı oldu". www.sozcu.com.tr. 5 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2021. 
Siyasi görevi
Önce gelen:
İsmet Yılmaz
Türkiye Millî Eğitim Bakanı
10 Temmuz 2018 - 6 Ağustos 2021
Sonra gelen:
Mahmut Özer

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye'deki millî parklar listesi, Türkiye'de bulunan millî parkların derlendiği listedir. Türkiye'de millî park kavramı ilk kez Selahattin İnal tarafından gündeme getirilmiş, "doğa koruma alanlarının millî park statüsü taşıması gerektiği ve doğal güzellik ile turistik potansiyel kıstaslarına göre belirlenmesi gerektiği" savunulmuştur. Kavram, 31 Ağustos 1956 tarihinde kabul edilen Orman Kanunu'nun 25. maddesinde yer bularak ilk kez yasal düzlemde yer almıştır. Kanunla millî parkların sorumluluğu kendisine verilen Orman Genel Müdürlüğü, gerekli gördüğü ormanlık bölgelerin fauna ve florasının korunması şartıyla bilimsel ve halka açık spor ile mesire alanı olarak kullanılması amaçlarıyla herhangi bir bölgeyi millî park ilan etmekle yetkili kılınmış, iki yıl sonra kurulan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile görev bu kuruma devredilmiştir. 1983 yılına kadar yalnızca orman örtüsüne sahip olan yerler millî park dâhilinde değerlendirilirken 9 Ağustos 1983 tarihinde kabul edilen Millî Parklar Kanunu ile ormanlık olmasa bile tarihî, turistik ya da kültürel değeri haiz alanların da millî park ilan edilmesi sağlanarak tabiat parkı, tabiat koruma alanı, tabiat anıtı gibi yeni koruma statüleri tesis edilmiştir. Kanunun güncel hâline göre Tarım ve Orman Bakanlığı tasarrufunda olan millî park alanlarının belirlenmesi bu bakanlığın yanı sıra imar konularında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve tarihî ile turistik konularda Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşleri alınarak sağlanmakta olup cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yayımlanmasıyla resmiyete kavuşmaktadır.

Kaymakam Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetim sisteminde, ilçenin en yüksek mülki idare amiridir. Kaymakamlar görevlerini il valilerinin gözetim ve denetimi altında yaparlar. İlk kez Osmanlı Devleti'nde Tanzimat Fermanı'nın ilanıyla görev yapmaya başlamışlardır. Kaymakamlık bir kariyer meslek memurluğudur. Mesleğe giriş için mevzuatla belirlenen şartlar aranmaktadır. Seçilmesi, yetiştirilmesi, atanması ve yer değiştirilmesi belli kurallara bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abdüllatif Şener</span> Türk siyasetçi

Abdüllatif Şener, Türk siyasetçi, ekonomist, maliyeci, akademisyen, TBMM milletvekili, eski başbakan yardımcısı, eski maliye bakanı ve Türkiye Partisinin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Âli Yücel</span> Türk politikacı ve eğitimci (1897–1961)

Hasan Âli Yücel, Türk felsefe öğretmeni, eski millî eğitim bakanı, Köy Enstitüleri'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Turhan Feyzioğlu</span> Türk siyasetçi

Turhan Feyzioğlu, Türk hukuk profesörü, avukat, akademisyen ve siyasetçi.

Kaya Kılıçturgay, Türk siyasetçi ve bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İsmet Yılmaz</span> 26. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

İsmet Yılmaz, Türk mühendis, hukukçu ve siyasetçidir.

Mehmet Kocabatmaz Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Âtıf Benderlioğlu</span>

Mehmet Atıf Benderlioğlu, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Reşit Galip</span> Türk siyasetçi ve doktor

Mustafa Reşit, Türk siyasetçi ve doktor.

DTCF Olayları, 1948 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesindeki dört öğretim üyesinin komünist oldukları gerekçesiyle görevlerinden tasfiye edilmesi sonucu başlayan olaylardır.

Mahmut Celâlettin Cuhruk, Türk hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Âmil Artus</span> Türk siyasetçi

Mustafa Amil Artus, Türk siyasetçidir.

Rıza Ayhan, Türk akademisyen ve eski Gazi Üniversitesi rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Cevat Önder</span>

Cevat Turan Önder Türk siyasetçi ve hukukçu. 1.(XII), 2.(XIII), 3.(XIV) Dönem Erzurum, 4.(XV) Dönem Ankara Milletvekilli. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Özer</span> Türk siyasetçi

Mahmut Özer Türk Elektronik ve Haberleşme Mühendisi, akademisyen ve bürokrattır. Özer, halen Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı görevini yürütmektedir. Eski Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanıdır. 4 Haziran 2023 tarihinden beri AK Parti 28. Dönem Ordu Milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Yusuf Tekin</span> Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanı

Yusuf Tekin, Türk akademisyen ve mevcut Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zehra Zümrüt Selçuk</span> Türk siyasetçi

Zehra Zümrüt Selçuk, Türk ekonomist. Eski Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Koca</span> Türk siyasetçi

Fahrettin Koca ; Türk tabip ve bürokrat. Türkiye Cumhuriyeti eski sağlık bakanıdır.

Tayyip Sabri Erdil (1962) Türk bürokrat ve akademisyen.