İçeriğe atla

Ziya Nebioğlu (mimar)

Ziya Nebioğlu (d. 1915, Güneyköy, Afyonkarahisar - ö.1975, İzmir), Türk mimar ve turizm işletmecisidir. İzmir ve Ege Bölgesi'nde birçok ev, tatil köyü, okul ve sinema binasının mimarisini, inşasını ve işletmesini üstlenmiştir. Türkiye'nin ilk tatil köyü olan Nebioğlu Tatil Köyü'nün kurucusudur.

Hayatı

Nebioğlu, 1915 yılında Afyon'un Güneyköy köyünde doğdu. Babası kahve ve tütün tüccarı Mehmet, annesi Hatice Nebioğlu'dur. Kardeşleri, Nebioğlu Yayınevi'nin kurucusu Osman ve akademisyenlik ile öğretmenlik yapmış olan Orhan Nebioğlu'dur. İlkokul ve ortaokulu Afyon'da bitirmiştir, ardından liseyi, babasının tüccarlık işini taşıdığı İzmir'de Şirinyer Amerikan Koleji'nde tamamlamıştır. Babasının, onun kendisi gibi ticaretle uğraşmasını ve Almanya'da eğitim görmesini isterken Ziya Nebioğlu, Amerika'da mimarlık eğitimi görmek istemiştir. Böylelikle üniversiteyi Amerika'da okumuştur ve lisansını 1943 yılında Florida Üniversitesi'nde mimarlık alanında tamamlamıştır. 1948 yılına dek Florida'da yaşamış ve burada tasarım, uygulama ve eğitim alanlarında çalışmıştır. 1948 yılında eşi ve çocuklarıyla İzmir'e geri dönmüştür ve orada bir mimarlık bürosu açmıştır.[1][2]

Nebioğlu, İzmir'de Karşıyaka, Alsancak ve Göztepe semtlerinde, Aydın'da Söke'de çok sayıda bahçeli konut, aile apartmanları, okul ve sinema binaları inşa etmiştir. Türkiye'nin ilk resmi tatil köyü olan, Çeşmealtı'ndaki Nebioğlu Tatil Köyünün kurucusu ve mimarıdır. Tatil köyünü 1965 yılında inşa etmeye başlamış ve 1969 yılında açılışını gerçekleştirmiştir. Bu tatil köyü, 1970'li yıllardaki birçok Türk filmine sahne olmuştur. Otelin mimarisi, Amerikan mimar Frank Lloyd Wright'ın projelerinden esinlenerek yapılmıştır. 2005 yılında bir yatırım firması tarafından satın alınan otelin 30 adet bungalovu ve tesisi tümüyle yıkılmış, günümüzde sadece 3 bungalov ayakta kalabilmiştir.[3]

Nebioğlu, ayrıca TÜSİAD kurucu üyesi; Betontaş, Çimentaş ve Metaş'ın kurucu başkanı olan İzmirli iş insanı ve sanayici Raşit Özsaruhan'ın evinin mimarıdır. Bu ev, 2011 yılında yıkılmıştır.[4]

Kaynakça

  1. ^ Merkezi, Arkitera Mimarlık. "Ziya Nebioğlu". Arkitera.com. 12 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Taşpınar dergisi - 9. sayı" (PDF). Afyon Belediyesi. Aralık 2012. 22 Ekim 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2023. 
  3. ^ Merkezi, Arkitera Mimarlık. "Nebioğlu Turistik Tesisleri". Arkitera.com. 18 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2023. 
  4. ^ Merkezi, Arkitera Mimarlık. "Özsaruhan Evi". Arkitera.com. 24 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mimarlık</span> bir ürünün hem planlaması, hem tasarımı ve hem de yapım süreci

Mimarlık veya mimari, binaları ve diğer fiziki yapıları tasarlama ve kurma sanatı ve bilimidir. İnsanların yaşamasını kolaylaştırmak ve barınma, dinlenme, çalışma, eğlenme gibi eylemlerini sürdürebilmelerini sağlamak üzere gerekli mekânları, işlevsel gereksinmeleri ekonomik ve teknik olanaklarla bağdaştırarak estetik yaratıcılıkla inşa etme sanatı; başka bir tanımlamayla, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama ve inşa etme sanat ve bilimidir. İnsan yaşamak için yurtlanmak ve doğa şartlarından korunmak için bir mekan ihtiyacı duyar ve bu mekanı kendine özgü kültürel, fonksiyonel, teknik ve farklı zevklerde inşa eder.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Sedad Hakkı Eldem</span> Türk mimar (1908–1988)

Sedad Hakkı Eldem, Türk mimar, akademisyen ve yazar. 20. yüzyılın önde gelen Türk mimarlarındandır. Osmanlı dönemi evleri ve 18. ve 19. yüzyıl saray ve köşkleri üzerinde yaptığı çalışmalar ve klasik Osmanlı mimarisi üzerine araştırmalar yaparak, mimari tasarımda geleneksel motiflerin yeniden kullanılmasına öncülük etmiştir.

Alexandre Vallaury, İstanbullu Fransız asıllı mimar.

Kemal Ahmet Arû, Türkiye’de şehirciliğin temellerini atan mimar ve kent plancısı.

<span class="mw-page-title-main">Şevki Vanlı</span> Türk mimar

Şevki Vanlı, Türk mimardır.

Philip Cortelyou Johnson, dünyaca ünlü Amerikalı bir mimardır. Son derece kalın ve yuvarlak gözlükleri ile Amerikan mimarlık camiasındaki en tanınmış kişilerin başında gelmektedir.

Maruf Önal Türk mimar.

Yalova Termal Oteli mimar Sedad Hakkı Eldem tarafından tasarlanmış; 1934 ile 1937 yılları arasında Yalova’da inşa edilmiş bir oteldir.

Atilla Yücel Türk mimar ve akademisyen.

Anadolu Kulübü Oteli veya Büyükada Anadolu Kulübü, İstanbul’un Adalar ilçesinin bir parçası olan Büyükada’da inşa edilmiş, 1957 yılında hizmete birmiş bir sosyal tesis binası ve otelidir.

Hamdi Şensoy Türk mimar ve öğretim görevlisi. Aynı zamanda Sinan Ödülü'nün de sahibidir.

Prof. Hande Suher mimar, şehir plancısı, öğretim görevlisi ve yazar. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin dekanlık yapmış ilk kadın öğretim görevlisidir. Ayrıca Türkiye’nin ilk kadın şehir plancılarındandır.

Marc-Joseph Saugey veya kısaca Marc Saugey İsviçreli mimar.

Sedat Gürel Türk mimar ve öğretim görevlisi. Mimarlık alanından en önemli ödüllerden birisi kabul edilen Ağa Han Mimarlık Ödülü’nü 1989 yılında kazanmıştır.

Ersen Gürsel, Türk mimar.

Ayhan Böke Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Eser Gültekin</span> Mimar Doç.Dr.

Rukiye Eser Öztaşçı Gültekin,, Türk Mimar. Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar / Mimarlık Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı.T.C Artvin Çoruh Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Kurucu Mimarlık Bölüm Başkanı ve Dekanı

Osman Nebioğlu, Türk yayıncı, akademisyen, dergi ve ansiklopedi yazarıdır. Amerikan aile dergisi Reader's Digest'in Türkiye uyarlaması olan Bütün Dünya dergisi ile kitap, roman, dergi ve ansiklopedi yayımcılığı yapmış olan Nebioğlu Yayınevi'nin kurucusu ve eski başkanıdır.