İçeriğe atla

Ziya Aydıntan

Kontrol Edilmiş
Ziya Aydıntan
DoğumMehmet Ziyaettin Aydıntan
1904
Van
Ölüm10 Eylül 1980
MesleklerBestekar, yazar, eğitmen.
ÇalgılarGitar

Ziya Aydıntan, gerçek adıyla Mehmet Ziyaettin Aydıntan (1904, Van - 10 Eylül 1980, İstanbul), bestekar, yazar, eğitmen. Türkiye'de ilk sistemli gitar eğitimi çalışmaları Ziya Aydıntan tarafından başlatılmış ve Türkiye'de ilk Türkçe gitar metodunu da yazmıştır.[1] Türkiye’nin ilk gitar orkestrasını Ziya Aydıntan kurmuştur.[2] Ziya Aydıntan Türkiye'de gitar için ilk halk müziği düzenlemelerini yapmış ve kendisine ait olan gitar metodunda yer almıştır. Kâtibim ve Ilgaz türküleri örnek verilebilir.[3] Ziya Aydıntan İlhan Baran’ın Ankara Atatürk Lisesi’nde müzik öğretmeni olmuştur. İlhan Baran Ziya Aydıntan'ın özendirmesiyle on altı yaşında Ankara Devlet Konservatuvarı yaylı çalgılar bölümüne girmiştir.[4]

Hayatı

Ziya Aydıntan, 1904 yılında Van’da dünyaya geldi. Aydıntan müzik öğrenimine İlya İrinopules ile başlamıştır. Musıki Muallim Mektebi 1924 yılında Anakara'da kurulmuştur. Ziya Aydıntan Musıki Muallim Mektebi’nde keman, viyola ve mandolin eğitimi almıştır. Musıki Muallim Mektebinin Faik Canselen, Ferit Hilmi Atrek ve Sabahattin Kalender ile birlikte ilk öğrencilerinden ve ilk mezunlarından biridir. Mezun olduktan sonra müzik öğretmeni olmuştur. Müzik öğretmeni olarak ilk görev yeri Trabzondur. 1930’lu yıllarda İstanbul’a atanan Ziya Aydıntan İstanbul’da Andrea Paleologos'dan klasik gitar dersleri almıştır. Ankara’ya yerleşmiş müzik öğretmenliğine devam etmiştir. Ankara'da klasik gitar dersleri de vermiştir.

10 Eylül 1980 günü Hepatorenal Sendrom (HRS) hastalığından dolayı İstanbul’da hayata veda etmiştir.[1]

Kitapları

  • Armoni
  • İlkokulda Müzik Eğitimi
  • Şarkılarla Müzik Eğitimi (Orta 1, 2, 3)
  • Çok Sesli Müzik Eğitimi (Lise 1, 2, 3)
  • Çok Kolay Gitar Eşlikli Okul Şarkıları (1, 2)
  • Gitar Metodu 1, 2
  • Gitar Albümü
  • Gitar Eşlikli Sevilen Melodiler
  • Gitar Eşlikli Gençlik Şarkıları

Eserleri

Eser Adı Eserin Bestecisi Eserin Söz Yazarı
AtamZiya AydıntanZiya Aydıntan
DumlupınarZiya Aydıntanİzzet Ulvi
PapatyalarZiya AydıntanTevfik Fikret
Küçük ŞarkıZiya AydıntanZiya Aydıntan
NerdesinZiya AydıntanZiya Aydıntan
Kırlara DoğruZiya AydıntanZiya Aydıntan
NisanZiya AydıntanBelirtilmemiş
İzcilerZiya AydıntanZiya Aydıntan
DereZiya AydıntanZiya Aydıntan
KöyümüzZiya AydıntanZiya Aydıntan
Kıbrıs’ımZiya AydıntanZiya Aydıntan
MüzikWolfgang Amadeus MozartZiya Aydıntan, Saip Egüz
Hürriyet MarşıZiya AydıntanZiya Aydıntan
Köy YolundaZiya AydıntanZiya Aydıntan
DeğirmenciBelirtilmemişZiya Aydıntan, Saip EGÜZ
NinniZiya AydıntanZiya Aydıntan[1]

Adına yazılmış kitaplar

Kaan Öztutgan tarafından yazılmış Bir Gitaristin Gözünden Ziya Aydıntan kitabı Ziya Aydıntan hakkında bilgi vermektedir.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c "ZİYA AYDINTAN'IN HAYATI, ESERLERİ VE GİTAR EĞİTİMİNE KATKILARI" (PDF). T.C. ORDU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ. 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Eylül 2023. 
  2. ^ "TÜRKİYE'DE CUMHURİYET'İN İLK ELLİ YILINDA KLASİK GİTAR EĞİTİMİ: PALEOLOGOS VE ÖĞRENCİLERİ". Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Gitar Sanat Dalı. 5 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2023. 
  3. ^ "Klasik Gitar Eğitiminde Kullanılan Türk Halk Müziği Düzenlemelerinin Öğretim Elemanı Görüşleri Doğrultusunda İncelenmesi". Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Van Yüzüncü Yıl University The Journal of Social Sciences Institute e-ISSN: 2822 - 3136 Yıl / Year: 2023 - Sayı / Issue: 59. 5 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2023. 
  4. ^ "TÜRK MÜZİK EĞİTİMİNDE ÇOK YÖNLÜ BİR KİŞİLİK İLHAN BARAN" (PDF). UKHAD 1 (3) 2015. []
  5. ^ Öztutgan, Kaan (Aralık 2016). Bir Gitaristin Gözünden Ziya Aydintan. Pegem Akademi Yayincilik. ISBN 978-605-318-696-0. 5 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı</span> Devlet konservatuvarı

Ankara Devlet Konservatuvarı, günümüzde Hacettepe Üniversitesine bağlı olan müzik ve sahne sanatları okulu.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Adnan Saygun</span> Türk Beşleri arasındaki klasik müzik bestecisi, müzik eğitimcisi ve etnomüzikolog

Ahmed Adnan Saygun, Türk Beşleri arasında yer alan Klasik müzik bestecisi, müzik eğitimcisi ve etnomüzikologdur.

<span class="mw-page-title-main">Türk müziği</span> Türklerin müziği

Türk müziği, Türklerin Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar döneminde belirginleşen müzik tarzı. Musiki, Osmanlı döneminde halk ve üst kültür çevrelerinde birbiriyle ilişkili, fakat karakterleri farklı iki ana dal olarak gelişmiştir. Osmanlı'nın son dönemindeki modernleşme hareketleriyle Batı etkisi görülmeye başlanmış, bu etki Cumhuriyet döneminde daha da artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar yüksek okulu

Sanayi-i Nefise Mektebi, güzel sanatlar alanında eğitim vermek üzere II. Abdülhamit döneminde İstanbul’da 1882’de kurulmuş bir yüksekokuldur.

Şebnem Paker, Türk şarkıcı ve öğretmendir.

<span class="mw-page-title-main">Ulvi Cemal Erkin</span> Türk klasik müzik bestecisi, piyanist

Ulvi Cemal Erkin, Türk besteci ve eğitimcidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

Zekaizade Ahmet Irsoy,. Klasik Türk müziği bestekârı. Hafız Mehmed Zekai Dede ile eşi Fatma Hanım'ın iki çocuğundan ikincisi.

<span class="mw-page-title-main">Devlet Opera ve Balesi</span>

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, 1309 sayılı kanun ile kurulmuş, ulusal opera ve bale topluluklarını bünyesinde barındıran, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bir genel müdürlüktür. 6 taşra müdürlüğünde faaliyetlerini sürdürmektedir. Bunlar; Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleridir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Kavruk</span>

Hasan Kavruk,, Türk ressamı ve eğitimcisi. Çağdaş Türk resim sanatında lirik soyutlamacı anlayışın öncülerinden olan ressam, Modern Figüratif akımın en ısrarlı icracı ve takipçilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Nazmi Ziya Güran</span> Türk ressam ve sanat eğitimcisi

Nazmi Ziya Güran, Türk ressam ve sanat eğitimcisi.

İlhan Baran, Türk çağdaş müzik bestecisi, eğitimcidir.

Musa Süreyya Bey Türk klasik müziği bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">Musiki Muallim Mektebi</span>

Musiki Muallim Mektebi, 1924 yılında ortaöğretime müzik öğretmeni yetiştirmek amacıyla Ankara'da doğrudan Maarif Vekaleti'ne bağlı olarak kurulmuş ortadereceli bir eğitim kurumudur.

Ali Rıza Şengel yahut Eyyubî Ali Rıza Bey, Klasik Türk müziği bestekârı ve hocası, nevbezen.

Saip Egüz, Türk müzisyen ve eğitimci. Bestelediği çocuk şarkılarıyla tanınır. Mini Mini Bir Kuş, Vücudumuz, Ellerim Parmaklarım, Haydi Biliniz, Tavşan gibi bir ҫok ҫocuk şarkılarının bestecisi ve söz yazarıdır.

Mahmut Ragıp Gazimihal ya da eski soyadıyla Kösemihal, Türk müzikolog, araştırmacı, tarihçi ve yazar. Eğitimine babasının yanında başladı. Rüştiyedeki eğitimi sonrasında liseyi farklı okullarda tamamlayabildi. Müzik eğitimini ise Almanya ve Fransa gibi ülkelerde yaptı ve önemli müzikçilerle tanıştı. Türkiye'ye geri dönünce çeşitli okul ve üniversitelerde müzik tarihi üzerine dersler verip Kültür Haftası gibi dergilerde yazılarını yayımladı. 1961 yılında hayatını kaybeden Gazimihal aynı zamanda piyanist İdil Biret'in de dayısıydı.

Faik Reşit Unat, Türk öğretmen, tarihçi, coğrafyacı, yazar ve bürokrattır.

Andrea Paleologos (Andrea Paleologo) (1911, İstanbul - 1997), bestekar, yazar, eğitmen. Andrea Paleologos Türkiye Cumhuriyetinin ilk gitar eğitimcisi olarak kabul edilir. Türkiye'deki klasik gitar öğretiminin temellerini atmıştır. Andrea Paleologo'nun gitar müziğine yönelik Türkiye'de yoğun bir çaba harcamıştır. Kasik gitar.için birçok etüt yazmış ve düzenlemeler de yapmıştır. Kasik gitar çalma tekniği olarak Francisco Tárrega’nın kullandığı tekniği kullanmıştır. Öğrencileri arasında Mario Parodi, Sava Palasis, Mutlu Torun, Savaş Çekirge, Ziya Aydıntan, Mazhar Reşit Ertüzün, Can Aybars, Panayot Deveci, Misak Toros ve Raffi Aslanyan sayılabilir. Ünol Büyükgönenç ve Reyman Eray da Andrea Paleologos'tan klasik gitar dersleri almıştır.

Can Aybars, bestekar, yazar ve eğitmendir. Klasik gitar çalışmaları yapmıştır. Andrea Paleologos'un öğrencisidir. Çalışmaları iki ana bölümde incelenebilir. Birincisi klasik gitar eğitimciliği, ikincisi ise Türk müziği eserlerinden klasik gitar için hazırladığı düzenlemelerdir.

Atam Sen Rahat Uyu, sözleri ve müziği Ziya Aydıntan tarafından yazılan bir marştır. Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatı, hürriyet ve cumhuriyet konularını ele alan bir eserdir.