İçeriğe atla

Ziya Özcan

Ziya Özcan (d. 11 Eylül 1961, Of) Türk hakim.

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden 1982 yılında mezun olmuştur. 1983 yılında Ankara İdarî Yargı hakim adayı olarak mesleğe başlamış çeşitli illerde vergi ve idare mahkemesi üyeliklerinde bulunduktan sonra 1999 yılından itibaren Ankara 1. İdare Mahkemesi başkanlığı görevini yürütmüş ve 8 Aralık 2009 tarihinde Danıştay üyeliğine ve Danıştay 10. daire üyesiyken 18 Ekim 2010 tarihinde de Danıştay Genel Kurulu tarafından Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeliğine seçilmiş olup HSYK 2. dairesinde görev yapmıştır ve 25 Ekim 2014'te görev süresi dolmuştur. Halen Danıştay 10. daire üyesidir. Evli ve iki çocuk babasıdır. YARSAV kurucu başkan yardımcısıdır.[1] Ayrıca Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezi Eğitim Kurulu üyesidir.

Kaynakça

  1. ^ "Hakimler ve savcılar örgütlendi". 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Danıştay (Türkiye)</span> Türkiyenin idari yargı organı

Danıştay; Türkiye'nin idari yargı organıdır. İdari davaların bakıldığı mercidir. Aldığı kararlara yürütme uymak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Hâkimler ve Savcılar Kurulu</span> Türkiyedeki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir üst mahkeme

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye'deki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir idari birimdir. Hâkimler ve Savcılar Kurulunun yargılama yetkisi bulunmadığından mahkeme statüsünde değildir.

<span class="mw-page-title-main">Savcı</span> İddia makamı olarak adalete hizmet eden kişi

Savcı, ceza yargılamasında iddia makamı olarak adalete hizmet eden kişidir. Savcılık ceza muhakemesinde iddia görevini yaparak devlet adına ceza davası açan makamdır. Bu makamdaki yetkiliye savcı adı verilmiştir. Özetle savcı, suç haberinin kendisine ulaşmasıyla birlikte devlet adına araştırma ve soruşturma faaliyetinde bulunmak, kamu davasının açılmasını gerektiren şartlar oluştuğunda dava açmak ve yürütmek, mahkemelerin verdiği kararları yerine getirmek ve kanunla kendisine verilen diğer görevleri yapmak durumunda olan ve yargı organı içinde yer alan kamu görevlisi olarak tanımlanabilir.

Süleyman Sırrı Kırcalı, Türk bürokrat.

Zafer Kantarcıoğlu, Türk hukukçu.

İbrahim Hilmi Senil,, Türk hukukçu.

Ahmet Hamdi Boyacıoğlu, Türk hukukçudur.

Orhan Onar,, Türk hukukçu.

Mustafa Bumin,, Türk hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yargı teşkilatı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesi uyarınca “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Ancak, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun içinde yer alan bazı belirleyici hükümler haricinde tüm yargı teşkilatının görev ve yetkisini belirleyen kapsayıcı ve genel bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi durumda hangi mahkemenin yetkili olacağı çeşitli kanunlarda dağınık ve sistematikten uzak bir biçimde yer aldığından mevcut mevzuat konuya genel bir bakış sağlamaktan uzak bir görüntü sunmaktadır.

Erol Çırakman, eski Danıştay Başkanı.

Ender Çetinkaya,, Türk hukukçu.

Fulya Kantarcıoğlu, Türk hukukçu ve bürokrat.

Hüseyin Hüsnü Karakullukçu,, Türk hukukçu.

Mehmet Rıza Ünlüçay Eski Danıştay Başsavcısı.

Zerrin Güngör,, Türk hukukçu. Eski Danıştay Başkanı.

Hayriye Şirin Ünsel Türk avukat ve siyasetçi.

Aysel Demirel Türk avukat.

Şevket Apalak Emekli Anayasa Mahkemesi üyesi.

Muammer Topal, Türk hukukçu, Eski Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi üyesi ve eski Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı.