İçeriğe atla

Ziver bey Ahmedbeyov

Ziver bey Ahmedbeyov
Kişisel bilgiler
Doğum1873
Şamahı, Rus İmparatorluğu
Ölüm1925 (51-52 yaşlarında)
Bakü, Azerbaycan SSC, SSCB
Vatandaşlık Rusya İmparatorluğu
 Azerbaycan Halk Cumhuriyeti
 Sovyetler Birliği
Çalışma ve başarıları
Etkin yılları1902 - 1925
Çalıştığı şehirBakü, Sankt-Peterburg
Mimarlık tarzıİslami mimari ile Batı mimari sentezi
Ünlü yapıtlarıŞamahı: Cuma Camii, İmam Camii
Bakü: Taze Pir Camii, Murtaza Muxtarov Camii, Oftalmoloji Enstitüsü

Ziver bey Ahmedbeyov (Azerice: Zivər bəy Əhmədbəyov; 1873, Şamahı - 1925, Bakü) Azeri mimar, araştırmacı (mimarlık ve sanat tarihçisi) ve profesör; ve yükseköğrenim mezunu olan ilk Azeri mimardır.[1] Ziver bey Ahmedbeyov 1873 yılında o zaman Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Azerbaycan'ın Şamahı şehrinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Şamahı'da aldı. 1902 yılında yükseköğrenimini Sankt-Peterburg İnşaat Mühendisleri Enstitüsünü bitirdi ve aynı yıl Bakü'ye yerleşti. 1902-1917 yılları arasında Ahmedbeyov Bakü Guberniyası İdaresinde, sonra ise Bakü Şehir İdaresinde mimar olarak çalıştı. 1918 yılında Azerbaycan Halk Cumhuriyeti ilan edildikten sonra Bakü'nün baş mimarı oldu ve bu göreve 1920 ilan edilen Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti döneminde de devam edip 1922 yılına kadar sürdürdü.

Ahmedbeyov tasarladığı yapılarında doğu ve batı mimarlığının üsluplarını birleştirirdi. Önemli eserleri arasında Şamahı'da Cuma Camii ve İmam Camii, Bakü'de Taze Pir Camii, Murtaza Muxtarov Camii ve Oftalmoloji Enstitüsü ve Vladikavkaz'da birçok sayıda konut bulunur. Emircan Camii UNESCO'nun tarihi anıtlar listesine alınmıştır.

Ahmedbeyov 1917 yılında Azerbaycan'ın İslami kültür varlıklarının korunması için "İslam Kültür Varlıkları" ve 1919 yılında ise Şamahı'da kültür varlıklarının korunması için "Yeni Şirvan" derneklerini kurdu.

Ziver bey Ahmedbeyov 1925 yılında Bakü'de öldü.

26 Mayıs 2011 yılında Bakü'de Ziver bey Ahmedbeyov'un heykelinin ve onun adını taşıyan parkın açılışı yapıldı. Parkın açılışını Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hasan Bey Zerdabi</span>

Hasanbey Melikzade Zerdabi, eğitimci, Darwinci bilim insanı, gezeteci, Azerbaycan ulusal basınının kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Necef Bey Vezirov</span>

Vezirov Necef Bey Fatalı Bey oğlu - Azerbaycan dram yazarı, gazeteçi-yazar, Azerbaycan tiyatrosunun kurucularından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Abbas Sıhhat</span>

Abbaskulu Aliabbas oğlu Mehdizade ya da bilinen adıyla Abbas Sıhhat, 1874 yılında Şamahı'da doğdu. "Səhhət" (Sıhhat) şaire hekimlik mesleği nedeniyle verilmiş takma adıdır, asıl adı ve soyadı Abbaskulu Mehdizade'dir.

<span class="mw-page-title-main">Meşedi Azizbeyov</span>

Meşedi Azim-bey oğlu Azizbeyov Azeri komünist, Bolşevik devrimci ve mühendis. 1917 Ekim Devrimi sırasında Kafkaslarda önde gelen Bolşevik önderlerdendir ve aynı zamanda ülkesinin ilk Marksistlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kerbelayı Sefihan Karabaği</span>

Kerbelayı Sefihan Karabaği (Azerice: Kərbəlayı Səfixan Sultanhüseyn oğlu Qarabaği;, Azerbaycanlı mimar. O zaman Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde Şuşa kentinde dünyaya gelmiştir ve orada da ölmüştür. Kerbelayı Sefihan Karabaği, özellikle Karabağ'daki mimari eserleriyle ün kazanmışır.

Musa Hacıkasımov Azeri mimar ve şehir plancısı.

<span class="mw-page-title-main">Acemi Nahçıvani</span> Nahçıvan-Meraga mimarlık okulunun kurucusu

Acemi ibn Ebubekr Nahçıvani, 12.-13. yüzyıllarda bugünkü Azerbaycan topraklarında faaliyet göstermiş ve ün kazanmış Azerbaycanlı mimar, Nahçıvan Mimarlık Akımının kurucusu ve vatanı Nahçıvan'da pek çok mimari eserin yaratıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">İçerişehir</span> Bakünün tarihî çekirdeği

İçerişehir ya da Eskişehir, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün tarihî çekirdeği olarak bilinmektedir. Haydar Aliyev Vakfı'nın çalışmaları sonucunda UNESCO'nun Dünya Miras Komitesi'nin 2000 yılında Avustralya'nın Cairns kentinde yaptığı 24. oturumda Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi ile birlikte Dünya Mirası olarak kabul edilen İçerişehir, Azerbaycan'dan listeye dahil olan ilk yapıdır. Bakü'nün en eski kısmı olan İçerişehir, iyi korunmuş kale duvarları ile çevrilidir. 221.000 m² alana sahip olan koruma alanında 1300'den fazla aile yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alihaydar Karayev</span>

Alihaydar Ağakerim oğlu Karayev eski Menşevik sonradan Bolşevik devrimci, Azerbaycan'ın sosyalist döneminde Adalet Halk Komiseri ve de Askerî ve Donanma İşleri Halk Komiseri.

<span class="mw-page-title-main">Memmedhasan Hacınski</span> Azerbaycanlı devlet adamı

Memmedhasan Caferkulu oğlu Hacınski Azerice: Məmmədhəsən Cəfərqulu oğlu Hacınski; 1875-1931, Azerbaycanlı mimar, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nde (ADC) içişleri, dışişleri ve maliye bakanlığı görevlerinde bulunmuş politikacı. Ayrıca ADC'nin son başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan mimarisi</span>

Azerbaycan mimarisi Azerbaycan'daki mimari gelişmeyi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Taze Pir Camii</span>

Taze Pir Camii, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir camidir. Yapımı 1905'te başladı ve 1914 yılına kadar tamamlandı. Caminin fikri ve finansmanı bir Azeri yardımsever olan Nebat Hanım Aşurbeyova'ya (Aşurbeyli) aittir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Guberniyası</span>

Bakü Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Azerbaycan'ın doğusunu kapsamaktaydı. Guberniya merkezi Bakü idi.

<span class="mw-page-title-main">Şamahı Ulu Camii</span>

Şamahı Ulu Camii veya Şamahı Cuma Camii Azerbaycan'ın Şamahı şehrinde bir yer alan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Cihangir Bey Kazımbeyli</span> Azerbaycan askeri subayı

Cihangir Bey Kazımbeyli ve ya Cihangir Bey Kazımbeyov, bir Azeri askeri subayıydı. Rus, Azerbaycan ve Polonya ordularında görev yapmış olan Kazımbeyli 1920 Gence İsyanının liderlerinden biri olarak tanınıyor.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Bey Mehmandarov</span> Azeri cerrah ve siyasetçi

Kerim Bey Mustafa Bey oğlu Mehmandarov veya Abdül Kerim bey Mehmandarov, Azeri kökenli bir Rus İmparatorluk ve Sovyet cerrahı. Sankt-Petersburg'daki Tıp-Cerrahi Akademisinden mezun olan ilk etnik Azerilerden biri olan Mehmandarov, Şuşa eğitim topluluğu Naşr Maarif'in liderlerinden biri ve Şuşa'daki ilk Rus-Azeri kız okulunun kurucusuydu.

Enver Ali oğlu Kasımzade, Azeri bir mimardı. Azerbaycan SSC'nin Onurlu Mimarı (1960) unvanına layik görülen Kazımzade, AMİA muhabir üyesi (1967) ve Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi rektörü (1962-1968) olmuştur.

Elturan Veli oğlu Avalov Azerbaycanlı ressam, Azerbaycanın Emekdar Sanatçısı (1991), Profesör (2003). Doğu Ülkeleri Uluslararası Mimarlık Akademisinin, Uluslararası Ekoenerjetik Akademisinin, Azerbaycan Mimarlar Birliğinin ve Azerbaycan Sanatçılar Birliği'nin tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu binası</span>

Fenomen sinematograf'ın binası veya Kukla Tiyatrosu binası, 1910 yılında Bakü'de inşa edilen ilk sinematograf binasıdır. Bina, İosif Ploşko'nun projesine göre Fransız Rönesans tarzında inşa edilmiştir. Şu anda binada Azerbaycan Devlet Kukla Tiyatrosu faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İmam Hüseyin Camii (Bakü)</span>

İmam Hüseyin Camii veya Aşumov Camii, 19. yüzyıldan kalma tarihi-mimari bir eserdir. Azerbaycan'ın Bakü şehrinde bulunmaktadır.