İçeriğe atla

Ziver Memmedova

Ziver Memmedova
Doğum14 Eylül 1902
Bakü Guberniyası, Rus İmparatorluğu
Ölüm22 Nisan 1980 (77 yaşında)
Bakü, Azerbaycan SSC, Sovyetler Birliği
MilliyetAzeri
VatandaşlıkRus İmparatorluğu
Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti
Sovyetler Birliği
MeslekHeykeltıraş
EvlilikHabib Memmedov
Çocuk(lar)Tokay Memmedov

Ziver Memmedova (14 Eylül 1902 Bakü - 22 Nisan 1980, Bakü), ilk Azerbaycanlı kadın heykeltıraştır. Azerbaycanlı ünlü heykeltıraş Tokay Memmedov annesidir.[1][2]

Hayatı

Doğu'nun ilk kadın heykeltıraşı Ziver Memmedova, 14 Haziran 1902'de Bakü'de girişimci bir ailenin kızı olarak doğdu.[3][4] Orta öğretime yedi yaşında "Aziz Nina" kızlar spor salonunda başladı. Liseden mezun olduktan sonra eğitimine devam eden Ziver, Heykel Fakültesi'nde resim kursuna kaydoldu. Kurstan mezun olan Memmedova, aynı anda iki üniversiteye girmeye karar verdi. 1920'de Bakü Yüksek Sanat Okulu'na girdi ve 1924'te mezun oldu.[5]

Faaliyeti

Liseden mezun olduktan sonra bir süre SD Erziya ve PV Sabsay atölyesinde çalıştı. Öğrencilik yıllarında bir Hüseynkulu Sarabski'nin bir büstünü yaptı.

Azerbaycan kültür tarihindeki ilk kadın heykeltıraş olmasının yanı sıra profesyonel bir kadın kemancı olarak da tanınmaktadır. 1922'de Devlet Senfoni Orkestrası'nda keman çaldı ve 1923'te "Arşın Mal Alan" operasının ana icracılardan biri oldu.

Ölümü

Ziver Memmedova 22 Nisan 1980'de Bakü'de öldü.

Ailesi

Sanatçı, 1924'te Habib Mammadov ile evlendi. Gülbaniz ve Tokay adında iki çocukları oldu.

Kaynakça

  1. ^ "Görkəmli azərbaycanlılar" (PDF) (Azerice). 20 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  2. ^ [1] Gorkemli Azerbaycanlilar
  3. ^ [2] 30 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. La prima scultrice in Oriente
  4. ^ www.wordpress.com 30 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Şərqin ilk heykəltəraş qadını
  5. ^ Zivər Məmmədova, Həyat Abdullayeva, Elmira Hüseynova. Bakı: "Şərq-Qərb". 2013. s. 104. 

Bibliyografi

  • Клюева И.В. Художественно-педагогическая деятельность Степана Эрьзи. — Саранск: Издательство Мордовского университета, 2007. — 202 с.
  • Мәммәдова (азерб.) // Азербайджанская советская энциклопедия / Под ред. Дж.Кулиева. — Б.: Главная редакция Азербайджанской советской энциклопедии, 1982. — C. VI. — S. 508.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İmam hatip lisesi</span> Türkiyede bir lise türü

İmam hatip lisesi, Türkiye'de bir resmî kuruluş. Amacı hatip ve imam yetişmesini sağlamak olan ortaöğretim düzeyinde mesleki okullara verilen isimdir.

Muhammed Fuzuli heykeli — Azerbaycan Devlet Akademik Milli Dram Tiyatrosunın önünde bulunan "Fuzûlî" abidesi. Ünlü Azerbaycanlı heykeltıraraşlar Ömer Eldarov ve Tokay Memmedov'un 1962 yılında birlikte yaptıkları plastik sanat eserlerindendir. Divan şairi Fuzûlînin anısına dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şefika Ahundova</span> Azeri besteci

Ahundova Şefika Kulam kızı, Azeri bestecisi, doğuda ilk opera yazan bestekâr kadın.

<span class="mw-page-title-main">Nigar Cemal</span> Azerbaycanlı şarkıcı

Nigar Cemal (Mutallibzade) (Azerice: Nigar Camal (Mütəllibzadə); d. 7 Eylül 1980, Bakü), Azerbaycanlı şarkıcı. 2011 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan'ı Eldar Kasımov ile birlikte Ell & Nikki adlı ikili olarak temsil ederek ülkeye ilk birinciliğini götürmüşlerdir.

Sabiha Ziya Hanım, Türk ressam ve heykeltıraş. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin heykel bölümünden mezun olan ilk kadın sanatçıdır.

Dilara Aliyeva, Aliyeva Dilara Elekber kızı, Azeri edebiyatçı, çevirmen, siyasetçi, feminist. 20. yüzyıl sonu Azerbaycan'ın en etkin kadın hakları savunucularından birisi olmuştur ve Azerbaycan Kadın Haklarını Koruma Derneği kurucusudur.

Feride Cafer kızı Memmedova. Kafkas Albanyası tarihi konusunda uzmanlaşmış Sovyet-Azeri tarihçi ve bilim insanı.

Sergey Murtuzaliyev, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

Nizami Mammedov, Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı madalyasına sahip asker.

Rzayev Kasım Kara oğlu, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

Mövsüm Memmedov, Azerbaycan'ın Ulusal Kahraman'ı madalyasına sahip asker.

Latife Adil kızı Memmedova — Azerbaycanlı bilim insanı, doktora, tarihçi, Azerbaycan Gazeteciler Birliği üyesi, Azerbaycan Kültür Bakanlığı Ana Kültür Dairesi Yasamal Merkezi Kütüphane Sistemi (MKS) başkanı, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Kütüphane Sektörü başkanı (2004-2018), UNESCO-nun "Herkes için Bilgi" Programının Azerbaycan Komitesi başkanı (2011–2018).

<span class="mw-page-title-main">İlgar Memmedov</span> Cumhuriyetçi Alternatif Partisi (REAL) genel başkanı, Azerbaycanda muhalif siyasi lider.

İlgar Memmedov, Azerbaycan'ın yeni akım ve cumhuriyetçi muhalefet partisi olan Cumhuriyetçi Alternatif Partisi (REAL) eski genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Memmedova</span> Azərbaycanlı müzisyen ve  İlk Azerbaycanlı bayan profesyonel şarkıcı

Şevket Hasan kızı Memmedova, Azeri şarkıcı, oyuncu, kadın soprano ve opera sanatçısıdır. İlk Azeri profesyonel kadın şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">İtibar Memmedov</span>

İtibar Selidar oğlu Memmedov, Azerbaycan Millî İstiklâl Partisi'nin kurucusu ve ilk genel başkanı (1992-2003), Azerbaycan ana muhalefet partisi lideri, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi 1. dönem milletvekili, Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti milletvekili (1990-1995), Azerbaycan Halk Cephesi kurucu üyesi.

Aida Hamdulla gizi Abdullayeva, Azeri kökenli Sovyet arpisti, öğretmen ve profesördü. Bakü Müzik Akademisi'nde profesördü ve Azerbaycan Arp Gösteri Okulu'nu kurmuştur. Abdullayeva ilk Azeri arpisti olarak bilinir ve 1972'de Azerbaycan SSC'nin Onurlu Sanatçısı unvanına layik görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Eldarov</span> Azeri heykeltıraş ve halk sanatçısı

Ömer Eldarov Azeri heykeltıraş, ressam, siyasetçi, halk sanatçısı ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi asil üyesi.

Tokay Memmedov Azeri heykeltıraş ve halk sanatçısı.

Nermine Memmedova, Azerbaycanlı şarkıcı.

Alesker Cafer oğlu Memmedov veya Ali Asgar Cafer oğlu Memmedov - Azerbaycanlı oryantalist bilim adamı, pedagojik bilimler doktoru, profesör, Azerbaycan'da modern Arapça çalışmalarının kurucusu, Almanca ve Arap dili uzmanı, Nürnberg sürecinde tercüman. Alesker Memmedov, Arap dilinin öğretim metodolojisine getirdiği yeniliklerle tanınır.