İçeriğe atla

Ziraat Liyakat Nişanı

Ziraat Liyakat Nişanı

Osmanlı Padişahı tarafından verilir
Ülke Osmanlı İmparatorluğu
TürTeşekkür Nişanı
Olası Hak
Sahipleri
Türk veya Yabancı çiftçi ve iş adamları
GerekçeTarım yapan ve destekleyenleri ödüllendirmek.
İstatistikler
Kuruluş1876
İlk Verilişi1876
Son Verilişi1917
Toplam VerilişiBilinmiyor

Ziraat Liyakat Nişanı, Osmanlı sultanı II. Abdülhamid zamanında bastırılan Osmanlı devlet nişanlarından biridir.

Görünümü

Bu Osmanlı nişanının görünüşünün nasıl olduğu belirsizdir.

Verilişi

Amacının, tarımı kalkındırıp, destekleyenleri ödüllendirmek olduğu sanılmaktadır. Türk çiftçi ve tarıma yardım eden kişiler ve kurumlara verilmesi ile birlikte yabancı çiftçi ve iş adamlarına da verilmiştir. Nişan en son V. Mehmed döneminde verilmiştir. O tarihten sonra yürürlükten kalkmıştır. En son kime verildiği bilinmemektedir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu arması</span>

Osmanlı Devleti arması ya da Osmanlı arması, 19. yüzyılda Birleşik Krallık geleneğindeki nişanlardan etkilenilerek Osmanlı Devleti için hazırlanmıştır. Öncesinde, padişah tuğraları devlet nişanı yerine geçiyordu. Osmanlı arşivlerinde yapılan araştırma sonucu armanın yapılışı hakkında şu bilgilere rastlanmıştır: Osmanlı ile Rusya arasındaki Kırım Savaşı sırasında, Fransızların Sultan Abdülmecid'e verdiği Légion d'honneur nişanı, Osmanlı Devleti ile yakın ilişkiler kurmaya çalışan İngiltere'yi harekete geçirir. İngiltere Kraliçesi Victoria, Fransa'nın verdiği nişana karşılık Kasım 1856'da Dizbağı Nişanı'nı Osmanlı Sultanı'na sunar. 1346'da Kral III. Edward tarafından ortaya çıkarılan Dizbağı Nişanı'nın geleneğinde şöyle bir uygulama vardır: Nişanı alan kişi ya da hükümdarların armaları Londra'da Windsor Sarayı'nda bulunan Saint George Kilisesi'nin duvarında asılmaktadır. Ancak Osmanlı Padişahı'nın arması bulunmamaktadır. Bunun üzerine Kraliçe Victoria, Prens Charles Young ismindeki arma uzmanını Osmanlı için arma tasarlamak üzere görevlendirir. İstanbul'a gelerek araştırmalarda bulunan Young'a, Etyen Pizani isminde bir tercüman yardımcı olur.

<span class="mw-page-title-main">Gerhard Barkhorn</span> Alman general

Gerhard Barkhorn,, Alman pilot.

<span class="mw-page-title-main">Lenin Nişanı</span>

Lenin Nişanı, SSCB'nin ülke gelişiminde katkıda bulunan; sanat, bilim, spor, askeri alanlarda başarılı olan kişilere, organizasyonlara, şehirlere verdiği nişandır. Ortasında bronz Lenin kabartması bulunur, diğer kısımları altındır. 6 Nisan 1930'da çıkarılan kanunla tedavüle girmiştir. İlk olarak Komsomol-Pravda gazetesine verilmiştir. Sovyetler Birliği'ndeki en üst madalya olan Sovyet Kahramanlık Madalyası'nı alan herkese ayrıca Lenin Nişanı da verilmiştir. Mareşal Dmitri Ustinov nişanı en çok alan kişi olmuştur. Tedavülde olduğu sürece 431.418 adet verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk'ün ödülleri listesi</span> Atatürkün kazandığı mükafatlar

Bu maddede, Mustafa Kemal Atatürk'ün Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye döneminde aldığı ödüllerin bir listesi yer almaktadır. Atatürk'ün madalya ve nişanları ile manevi evlatlarından Afet İnan, Rukiye Erkin, Sabiha Gökçen'in armağan ettikleri Atatürk'e ait eşyalar, Anıtkabir'deki Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Yıldız Nişanı</span>

Kızıl Yıldız Nişanı 6 Nisan 1930'da yürürlüğe giren Sovyet askerî nişanıdır. Kızıl bir yıldız üzerine metal bir asker figürü yerleştirilmiştir. Figürün çevresinde "Dünyanın bütün işçileri birleşiniz!" yazmaktadır. Altında ise CCCP (SSSR) (SSCB) yazmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şefkat Nişanı</span>

Şefkat Nişanı, 16 Temmuz 1878 yılında çıkartılan nizamname ile II. Abdülhamid tarafından hayır ve yardım işlerinde başarılı olan kadınlara verilmek üzere üç dereceli olarak yaptırılan nişandır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı</span> Siyasi, ekonomik, kültürel, manevi ve fahri alanlardaki başarılardan dolayı Almanya Federal Cumhuriyetinin verdiği en yüksek dereceli nişan

Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin en yüksek dereceli nişanıdır. Nişan siyasi, ekonomik, kültürel, manevi ve fahri alanlardaki başarılardan dolayı verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Şemseddin Paşa</span>

Mehmed Şemseddin Paşa, Osmanlı Devleti döneminde önemli görevlerde bulunan Çerkes - Ubıh kökenli bir devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı</span> Türkiyenin en yüksek devlet nişanı

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı, Cumhurbaşkanı'nın tevcihi ile verilen Türkiye'nin en yüksek devlet nişanıdır. Türkiye Cumhuriyeti ile mensup olduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirlerine yakınlaşmalarını sağlayan ülkelerin devlet başkanları, cumhurbaşkanları ve kraliyet mensuplarına verilmektedir. Devlet Nişanı, 1994-2024 yılları arasında toplam 31 ülkenin devlet başkanı ve cumhurbaşkanına tevcih edildi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı, Dışişleri Bakanlığı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yüksek Danışma Kurulunun görüşleri alınarak ilgili bakanın teklifi ve Cumhurbaşkanının tevcihi ile verilen Türkiye'nin en yüksek üçüncü dereceli devlet nişanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Osmaniye Nişanı</span>

Osmaniye Nişanı, 1862 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu tarafından verilmeye başlanan sivil ve askerî nişandır. Sultan Abdülaziz tahta geçtikten sonra 9 Aralık 1861 tarihinde yeni bir nişanın ihdasına yönelik irade buyurdu. 1862'den itibaren verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Hilal Nişanı</span>

Hilal Nişanı, Osmanlı İmparatorluğu'nda verilen en yüksek kahramanlık nişanıdır. İlk defa Sultan III. Selim tarafından 1799 yılında Nil Muharebesi'nde kazandığı zafer dolayısıyla İngiliz amiral Horatio Nelson'a verildi. Mevcut tüm Osmanlı nişanları gayrimüslimlere verilirken böylece III. Selim, Nelson'u özel bir kahramanlık vermek amacıyla Ağustos 1799 yılında ona nişanları gönderdi. Ancak bu nişan Nelson için bir defalık olarak oluşturulmadı. Nişan daha sonra Mısır ve 1801 yılında Doğu Akdeniz'de Napolyon'un güçlerine karşı karada ve denizde savaşan başarı İngiliz askerlerini ödüllendirmek için uzatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Hanedan-ı Âli Osman Nişanı</span> Osmanlı Hanedanı üyelerine verilen nişan

Hanedan-ı Âli Osman Nişanı, Sultan II. Abdülhamid zamanında 31 Ağustos 1893 tarihinde Osmanlı Hanedanı üyelerine ve diğer ülkelerdeki kraliyet hanedan üyelerine tevcih edilmek üzere oluşturulan şeref nişanıdır. Verildiği ilk dönemde sadece Osmanlı hanedan üyelerine verilmekteydi. Osmanlı İmparatorluğu'nun sonuna kadar tahminen 16 Osmanlı hanedan üyesine tevcih edildi. Hanedan üyesi olmamasına rağmen, hizmetleri dolayısıyla Sadrazam Tevfik Paşa'ya da bu nişan tevcih edildi.

<span class="mw-page-title-main">Mecidiye Nişanı</span>

Mecidiye Nişanı, 29 Ağustos 1852 - 1922 tarihleri arasında verilen askeri ve kahramanlık nişanıdır. Sultan Abdülmecid döneminde tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Zafer Nişanı (Sovyetler Birliği)</span> Sovyetler Birliğinde kazanılması en zor olan nişan

Sovyet Zafer Nişanı, Sovyetler Birliği'nde II. Dünya Savaşı vesilesiyle verilmiş en yüksek askerî nişandı. Dünyadaki en nadir nişanlardan biriydi. Nişan, yalnızca bir veya daha fazla ordu grubunu içeren savaş operasyonlarını başarıyla gerçekleştirmek ve bir veya daha fazla cephe çerçevesinde başarılı bir operasyona yol açarak durumun Kızıl Ordu lehine radikal bir şekilde değişmesini sağlayan generaller ile mareşallere verilirdi. Zafer nişanı, biri iptal edilmek kaydıyla, on iki sovyet liderine ve beş yabancı lidere olmak üzere toplamda sadece yirmi kez verildi. Romanya Kralı Mihai, nişanının verildiği son kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Onur Rozeti Nişanı</span>

Onur Rozeti Nişanı, Yüksek Sovyet Prezidyumu tarafından emek, istihdam, sivil hizmet, edebiyat, bilim ve sanat gibi dallarda başarı gösteren Sovyet Birliği yurttaşlarına 26 Kasım 1935 - 23 Aralık 1988 tarihleri arasında verilmiş olan nişan.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Halk Sanatçısı</span>

SSCB Halk Sanatçısı veya SSCB Ulusal Sanatçısı, tiyatro, müzik, sinema, resim, heykel, radyo ve televizyon yayıncılığı gibi sanat dallarında başarı gösteren kişilere verilen onur unvanı. Sovyetler Birliği'ni oluşturan her birlik cumhuriyeti ve özerk cumhuriyetlerde bu ödülün benzeri bir yerel ödül de bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Vatanseverlik Savaşı Nişanı</span>

Vatanseverlik Savaşı Nişanı, II. Dünya Savaşı sırasında başarı göstermiş tüm Kızıl Ordu mensubu asker ve Sovyet partizanlarına verilmiş Sovyetler Birliği nişanı. 1985 yılında 9 Mayıs zaferinin 40. yıl kutlamaları sırasında tüm gazilere verilmesine karar verilmiştir. Toplamda 9 344 283 adet verilmiştir: 1. sınıf 2 627 899 adet, 2. sınıf 6 716 384 adet.

<span class="mw-page-title-main">Meclis-i Mebusan Azalarına Mahsus Nişan</span>

Meclis-i Mebusan Azalarına Mahsus Nişan, Osmanlı sultanı II. Abdülhamid zamanında bastırılan Osmanlı devlet nişanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Vladimir Nişanı</span>

Saint Vladimir Nişanı, Rus İmparatorluğu'nda geçerli olan bir nişandı. 1782 yılında II.Katerina döneminden itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Nişanın ismi Kiev Knezi olan sonradan aziz ilan edilen Vladimir'in adından gelmekteydi.