İçeriğe atla

Zinovios Valvis

Zinovios Valvis.

Zinovios Valvis (YunancaΖηνόβιος Βάλβης; 1800, Mesalongi - 25 Ağustos 1886, Mesalongi), Yunanistan eski başbakanı.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen:
Aristidis Moretinis
Yunanistan başbakanı
1863
Sonra gelen:
Diomidis Kiryakos
Önce gelen:
Konstandinos Kanaris
Yunanistan başbakanı
1864
Sonra gelen:
Konstandinos Kanaris

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanca</span> Hint-Avrupa dili

Yunanca (Yunanca: Ελληνικά Elliniká veya Eλληνική γλώσσα Ellinikí Glóssa

<span class="mw-page-title-main">Rum</span>

Rum, Doğu Roma İmparatorluğu sınırları içinde yaşamış ve Roma yurttaşı haklarına sahip olmuş halk veya kişidir. Bu kimselerin çeşitli etnisiteye sahip bireylerden oluşan bir topluluk olmalarına karşın ilerleyen zamanda bu kimselerin konuştukları Latinceyi bırakarak Yunancayı benimsemeleri ve çoğunluğun Müslümanlardan oluştuğu yerlerde yaşamaları nedeniyle daha sonradan bu kelime, Yunanistan dışında Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimseleri ifade etmek için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İç Savaşı</span> 1946 - 1949 arası Yunanistanda yaşanan iç savaş

Yunanistan İç Savaşı, 1946-1949 yılları arasında Yunanistan'ı siyasî istikrarsızlık içine iten, etkileri 1955 yılına kadar hissedilen ve temelde sağ-sol mücadelesi olan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunanistan</span> İlk Çağdaki Yunan medeniyeti

Antik Yunanistan, bugünkü Yunanistan toprakları ile Küçük Asya'da (Anadolu) yaşayan toplumların kurduğu devlet ve uygarlıkların, MÖ 756 ile MÖ 146 tarihleri arasında hüküm sürdükleri bölgenin adı.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Krallığı</span> 19. ve 20. yüzyılda Güney Avrupada bir krallık

Yunanistan Krallığı, 1832 yılında dönemin süper güçleri Birleşik Krallık, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Prusya, Fransa ve Rus İmparatorluğu tarafından ilân edilen devlettir. Bağımsızlık duyurusunun yapılmasının ardından, Osmanlı İmparatorluğu'ndan tam bağımsızlığını eline almış olduğu 30 Ağustos 1832 tarihli antlaşmayla uluslararası düzeyde tanınmıştır. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nı yöneten geçici Yunan hükûmetinin üzerine kurulmuş ve 1924 yılında krallık devrilerek yerine ikinci Yunan Cumhuriyeti kurulana dek ayakta kalmıştır. Daha sonra cumhuriyetin 1935 yılında yeniden yerini krallığa bırakmasıyla bu kez 1974 yılına dek Yunanistan topraklarında egemen olmuş ve yedi yıllık bir askerî darbe döneminin ardından bugünkü modern Yunanistan Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Super League (Yunanistan)</span> Yunanistanın en üst düzey futbol ligi.

Super League, Yunanistan'ın en üst seviyedeki futbol ligi. Ligde 14 kulüp, 1 maç içeride ve 1 maç deplasmanda olmak üzere her takımla bir sezon içinde iki defa mücadele etmektedir ve ligin sonunda puan tablosundaki son üç takım, Beta Ethniki'ye düşer. Beta Ethniki'de de sezon sonunda ilk üç sırada yer alan takımlar, Super League'e yükselir. 2020-21 sezonunda ligdeki takım sayısı 16'dan 14'e düşürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandros Mavrokordatos (siyasetçi)</span>

Aleksandros Mavrokordatos, Yunan siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Kostis Palamas</span>

Kostis Palamas, Yunan şairdir. Olimpiyat İlahisi'nin sözlerinin yazarıdır. Mesalongi ve Atina'da öğrenim görmüştür. Atina'daki eğitimini yarıda bırakmıştır. 14 kez Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilmiş ancak kazanamamıştır. 2. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın Yunanistan'ı işgal ettiği dönemde hayatını kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Futbol Federasyonu</span>

Yunanistan Futbol Federasyonu, Yunanistan futbolunun yönetim organı. Görevleri, ülkede var olan tüm futbol liglerini organize etmek, Yunanistan Futbol Kupası'nı organize etmek, aynı zamanda erkek ve kadın ulusal futbol takımlarını yönetmek. Merkezi başkent Atina'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Millî Kütüphanesi</span>

Yunanistan Milli Kütüphanesi, Atina şehir merkezinde bulunan kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın belediyeleri</span>

Yunanistan'ın belediyeleri, Yunanistan'ın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler herhangi bir bölgesel birime ait olup her belediye ayrıca belediye birimlerine de ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın bölgeleri</span> Vikimedya liste maddesi

Yunanistan'ın bölgeleri, Yunanistan'ın birinci düzey idari bölümleridir. Yunanistan 13 adet bölgeye ayrılmakta olup her bölge 2011 Kallikratis reformu ile bölgesel birimlere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mesalongi</span>

Misolonki veya Miselonka, Yunanistan'ın Batı Yunanistan bölgesinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Yüzölçümü 680.4 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 34,416'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mesolongi Lagünü</span>

Mesalongi gölü Yunanistan'da küçük bir göldür.

<span class="mw-page-title-main">II. Mesalongi Kuşatması</span>

İkinci Mesalongi Kuşatması, Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın üçüncü yılında (1823) gerçekleşen, Osmanlı kuvvetlerinin stratejik öneme sahip liman kenti Missolonghi'yi ele geçirmeye yönelik ikinci girişimidir. Ancak ikinci kuşatma genellikle göz ardı edilir ve adı genellikle üçüncü kuşatma ile anılır.

I. Mesalongi Kuşatması Osmanlı İmparatorluğu askerleri tarafından büyük öneme sahip bir liman şehri olan Mesalongi şehrinin kuşatılması olayıdır. Yunan İsyanı'nın başlarında gerçekleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">III. Mesalongi Kuşatması</span>

Üçüncü Mesalongi Kuşatması, Osmanlı İmparatorluğu ile Yunan isyancılar arasında, Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında meydana gelen 15 Nisan 1825'ten 10 Nisan 1826'ya kadar süren savaştır. Osmanlı Devleti daha önce 1822 ve 1823'te şehri ele geçirmeye çalışmış ancak başarısız olmuştu. 1825'te daha güçlü bir piyade kuvveti ve piyadeyi destekleyen daha güçlü bir donanma kuvveti ile geri döndüler. Yunanlar, yiyecekleri bitene kadar neredeyse bir yıl boyunca dayanabildiler. Bu sürede kitlesel bir firar girişiminde de bulundular. Bu süre boyunca Yunanların büyük bir kısmı dayanamadı. Bu yenilginin ardından büyük devletler Yunanistan'ın yanında olmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Akropol Kuşatması (1826-1827)</span>

İkinci Akropolis Kuşatması Osmanlı İmparatorluğu güçleri tarafından Orta Yunanistan'daki Yunan isyancıların elinde bulunan son kale olan Atina Akropolisi'nin, Yunan Bağımsızlık Savaşı sırasında; 1826-1827 yıllarında kuşatılması olayıdır.

<span class="mw-page-title-main">Spiridon Trikupis</span>

Spiridon Trikupis, Yunanistan eski başbakanı.