İçeriğe atla

Zinnatunnessa Talukdar

Zinnatunnessa Talukdar
Devlet İlköğretim ve Yaygın Eğitim Bakanı
Görev süresi
1 Ocak 1998 - 15 Temmuz 2001
Temel ve Yaygın Eğitim Bakan Yardımcısı
Görev süresi
23 Haziran 1996 - 31 Aralık 1997
Kişisel bilgiler
Doğum 1947
Dakka, Bangladeş
Ölüm 29 Ekim 2023 (76 yaşında)
Dakka, Bangladeş
Milliyeti Bangladeşli
Partisi Bangladeş Avami Birliği
Bitirdiği okul Dakka Üniversitesi
Mesleği Hekim ve siyasetçi

Zinatun Nesa Talukdar (Bengalce:জিনাতুন নেসা তালুকদার; 1947, Dakka – 29 Ekim 2023, Dakka, Bangladeş),[1] Bangladeşli hekim ve siyasetçi.

Hayatı

Talukdar, 1947'de Dakka, Bangladeş'te doğdu. Dakka Üniversitesi'nde tıp öğrenimi gördü.[2] Ardından Bangladeş Avami Birliği'nden siyasete girerek 1996-1997 yılları arasında Temel ve Yaygın Eğitim Bakan Yardımcılığı ile 1998-2001 yılları arasında Devlet İlköğretim ve Yaygın Eğitim Bakanlığı görevlerinde bulunmuştur.[3][4]

Hizmetleriyle 2018'de Bangladeş Hükümeti tarafından verilen Begüm Rukiye Anma Ödülü'nü alan Talukdar, 29 Ekim 2023'te geçirdiği kalp krizi nedeniyle doğum yeri Dakka, Bangladeş'te 76 yaşında öldü.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Former state minister Zinatunnesa Talukdar passes away | News". BSS. 29 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2023. 
  2. ^ "6 new ministers take oath, 2 promoted". The Daily Star. 1 Ocak 1998. 20 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2016. 
  3. ^ "Representation of women reduced to half". GulfNews. 14 Ekim 2001. 18 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2016. 
  4. ^ "Achievements - Rajshahi Chamber of Commerce & Industry". Rajshahi Chamber of Commerce & Industry. 26 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2016. 
  5. ^ "Be responsible towards family". The Daily Star (İngilizce). 10 Aralık 2018. 17 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2019. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş</span> Asyada bir ülke

Bangladeş, resmî olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmî dili Bengalcedir. Nüfusun %91'i Müslüman, resmî dini İslam'dır. Geri kalan kısmı çoğunlukla Hindu'dur. Budizm ve Hrıstiyanlık ülkedeki diğer yaygın dinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dakka</span> Bangladeşin başkenti

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Begüm Halide Ziya</span> 9. Bangladeş başbakanı

Begüm Halide Ziya Bangladeş'in Mart 1991-Mart 1996 ve Haziran 2001-Ekim 2006 tarihleri arasında görev yapan ilk kadın başbakanıdır. Ayrıca Benazir Butto'dan sonra islam dünyasındaki ikinci kadın başbakandı. Bangladeş'in eski cumhurbaşkanı Ziaur Rahman'ın dul eşidir. 1978'de merhum kocası tarafından kurulan Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin (BNP) 1984'ten beri başkanı ve lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Kadı Nezrülislam</span> Bengalli şair, yazar ve müzisyen (1899-1976)

Kadı Nezrülislam veya Kadı Nazrul İslam, Bengalli şair, yazar, müzisyen ve devrimci. Bangladeş'in ulusal şairidir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">Aminul Haque</span> Bangladeşli siyasetçi

Aminul Haque, Bangladeşli eski siyasetçi, bakan ve avukattır.

Anwarul Kabir Talukdar, Bangladeş'li siyasetçi.

Alauddin Ali, Bangladeşli film müziği bestecisi ve sanat yönetmeniydi. Golapi Ekhon Traine (1978), Sundori (1979), Koshai (1980), Jogajog (1988) ve Lakhe Ekta (1990) başlıklı filmler için yaptığı besteleri ile beş defa en iyi müzik yönetmeni dalında Bangladeş Ulusal Film Ödülü'nü kazandı. 1985 yılında Premik başlıklı film ile en iyi söz yazarı, 2002 yılında da Laal Doriya (2002) başlıklı film için bestelediği müziklerle en iyi film müziği bestecisi dalında olmak üzere iki kez daha Bangladeş Ulusal Film Ödülü kazandı. 300'den fazla filmde sanat yönetmenliği ve bestecilik yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Murtaja Baseer</span> Ressam

Murtaja Baseer Bangladeşli ressam. Aynı zamanda şair, öykü yazarı, romancı, araştırmacı, nümismatçı ve film yapımcısıydı. 1980 yılında Bangladeş Hükûmeti tarafından Ekushey Padak ile ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Mrinal Haque</span> Bangladeşli heykeltıraş

Mrinal Haque, Bangladeşli heykeltıraş. Bangladeş Hükümeti tarafından resmî görevle başkent Dakka'daki sokaklara yaptığı duvar resimleri ve heykel çalışmalarıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aly Zaker</span> Bangladeşli iş insanı

Aly Zaker, Bangladeşli aktör, iş insanı, yönetmen ve yazar.

Mannan Hira, Bangladeşli oyun yazarı, film yapımcısı ve yönetmeni. "En İyi Drama Yazarı" kategorisinde 2006'da Bangladeş Edebiyat Akademisi Ödülü'nü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş Film Arşivi</span>

Bangladeş Film Arşivi, Dakka'da bulunan Bangladeş'in ulusal film arşivi olan ve Bangladeş'te üretilen filmleri, reklamları ve diğer görsel medyaları koruyan bağımsız bir kurumdur.

Meraj Uddin Mollah, Bangladeşli siyasetçi. Bangladeş Avami Birliği'nden Rajshahi-3 seçim bölgesi'nden Bangladeş Ulusal Meclisi'ne delege olarak girdi.

<span class="mw-page-title-main">Şarmili Ahmed</span>

Şarmili Ahmed, Bangladeşli aktris ve sivil toplum lideri.

<span class="mw-page-title-main">Syeda Sacide Chowdhury</span>

Syeda Sacide Chowdhury, Bangladeşli kadın siyasetçi. Faridpur-2 seçim bölgesini temsilen 2008, 2014 ve 2018'deki seçimlerde üç dönem Bangladeş Ulusal Meclisi'ne girdi. Üst üste üç dönem meclise girmesi nedeniyle 12 Şubat 2019'da Bangladeş Parlamentosu Meclis Başkan Yardımcısı oldu. Öncesinde Bangladeş Çevre ve Orman Bakanı olarak görev yapmıştı. Hizmetlerinden ötürü 2010 Yılında Bangladeş Hükûmeti tarafından Bağımsızlık Günü Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Golem Mustafa Khan</span>

Golem Mustafa Khan, Bangladeşli dansçı.

<span class="mw-page-title-main">Mangal Shobhajatra</span>

Mangal Shobhajatra veya Moğol Shovajatra, Bangladeş'te Bengal Yeni Yılının ilk gününde şafak vakti düzenlenen toplu bir geçit törenidir. Geçit töreni Dhaka Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından düzenleniyor. Festival, Bangladeş halkının laik kimliğinin bir ifadesi ve birliği teşvik etmenin bir yolu olarak görülüyor. 2016 yılında UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras ilan edilerek Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panna Kaiser</span>

Panna Kaiser, Bangladeşli kadın siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Şahcihan Mia</span>

Şahcihan Mia, Bangladeşli hukukçu ve siyasetçi.