İçeriğe atla

Zindan tarama

Masa üstü rol yapma oyunu için oluşturulmuş bir zindan haritası

Bir zindan taraması, kahramanların bir labirent ortamında dolaştığı, çeşitli canavarlarla savaştığı, tuzaklardan kaçındığı, bulmacaları çözdüğü ve bulabilecekleri herhangi bir hazineyi yağmaladığı fantastik rol yapma oyunlarında bir tür senaryodur.[1] Ağırlıklı olarak zindan tarama öğeleri içeren video oyunları bir tür olarak kabul edilir.

İlk bilgisayar tabanlı zindan taraması, 1975'te Rusty Rutherford tarafından Urbana, Illinois merkezli PLATO etkileşimli eğitim sisteminde geliştirilen pedit5'ti . Bu oyun sistemden hızlı bir şekilde silinmesine rağmen, dnd ve Moria gibi birkaç oyun daha ortaya çıktı.[1]

Crawl, bir zindan oyunundan kesit

Basitlik potansiyelleri ve çoğu oyuncunun zindan taramalarında olay örgüsü ve mantıksal tutarlılık konusundaki sınırlı beklentileri nedeniyle, rol yapma video oyunlarında oldukça popülerdirler. []

1980'lerden Wizardry, Ultima, The Bard's Tale, Cosmic Soldier, Might and Magic, Megami Tensei, Phantasy Star, Dungeon Master, Madō Monogatari ve Gauntlet gibi bilgisayar oyunları ve serileri, türün standartlarının belirlenmesine yardımcı olurken ilkel grafikler etkili labirentler oluşturmak için tekrarlayan döşemelere veya benzer görünümlü grafiklere duyulan ihtiyaç nedeniyle bu stile gerçekten elverişlidir.

Birinci şahıs ekip tabanlı zindan tarayıcıları

Dungeon Master tarzında birinci şahıs karo tabanlı bir zindan tarayıcısı Legend of Grimrock'tan oyun içi bir ekran görüntüsü.[2] Görüntünün merkezinde, Zindan'a bakış. Sağda, bir ekip üyesinin açık envanteri.

Bu alt tür, oyuncunun bir grup maceracıya birinci şahıs bakış açısıyla, tipik olarak ızgara tabanlı bir ortamda liderlik ettiği RPG'lerden oluşur. Örnekler arasında yukarıda bahsedilen Wizardry, Might and Magic ve Bard's Tale serisi; Etrian Odyssey ve Elminage serileri bulunmakta.

Kaynakça

  1. ^ a b "Going Rogue: A Brief History of the Computerized Dungeon Crawl". IEEE-USA InSight. 10 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2020. 
  2. ^ "Legend Of Grimrock review". Edge. 12 Nisan 2012. 10 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Rol yapma oyunu (RYO), (İngilizce: role-playing game, RPG); oyuncuların kurgusal bir sahnede farklı karakterlerin rollerini üstlendikleri oyunların genel bir ailesidir. Oyuncular, belirli kurallar çerçevesinde oluşturulan karakterleri yöneterek bir hikâyenin parçası olurlar.

Electronic Arts Inc. (EA), merkezi Redwood, Kaliforniya'da bulunan Amerikalı bir video oyun şirketi. Mayıs 2020 itibarıyla Amerika ve Avrupa'da kâr ve piyasa değeri bakımından ikinci en büyük oyun şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Çok oyunculu oyun</span> birden çok oyuncunun birlikte oynayabileceği video oyunu

Çok oyunculu bir video oyunu, aynı oyun ortamında aynı anda birden fazla kişinin yerel olarak oynayabildiği bir video oyunu türüdür. veya internet üzerinden çevrimiçi olarak oynanabilir. Çok oyunculu oyunlar genellikle oyuncuların tek bir oyun sisteminin kaynaklarını paylaşmasını veya daha uzak bir mesafeden birlikte oynamak için ağ teknolojisini kullanmasını gerektirir. Oyuncular bir veya daha fazla insan yarışmacıya karşı yarışabilir, ortak bir hedefe ulaşmak için bir insan partnerle işbirliği içinde çalışabilir veya diğer oyuncuların faaliyetlerini denetleyebilir. Çok oyunculu oyunlar, oyuncuların diğer kişilerle ortaklık veya rekabet içinde etkileşim kurmasına izin vererek onlara tek oyunculu oyunlarda olmayan sosyal iletişimi sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Oyuncu olmayan karakter</span>

NPC ya da oyuncu olmayan karakter, bir video oyununda oyuncu tarafından kontrol edilemeyen karakter anlamına gelir. NPC genel olarak rol yapma oyunlarında kontrol edemediğiniz fakat etkileşime girebildiğiniz karakterler için kullanılır. NPC'ler doğrudan veya dolaylı olarak öyküye veya senaryoya katkıda bulunabilir veya yalnızca orada bulan bir karakter olabilir. Bir rol yapma oyununda NPC'ler oyun yöneticisi/dungeon master, oyun motoru ya da oyun yöneticisinin yardımcıları (LARP) tarafından kontrol edilir. Oyuncuların NPC'lerin hareketlerine ve konuşmalarına müdahale etmesi kural dışıdır. Ayrıca video oyunlarında, oyuncuların gereksinim duyabileceği bazı araç gereçleri satan oyuncusuz karakterler de NPC olarak adlandırılır.

Video oyunu, bilgisayar veya oyun konsolu gibi görüntü sinyali gönderen bir video ile görsel bir kullanıcı arayüzü kullanılarak oynanan oyun türü.

Video oyunu türleri belirlenirken sınıflandırmada video oyunlarının mekanikleri, tasarım aşamasında, tasarımcının verdiği kritik kararlar yani daha basit bir şekilde oynanış tarzları esas alınır. Lakin bu sınıflandırma her zaman tutarlı veya sistematik bir yol izleyememiştir. Bunun nedeni kriterlerin, ayrımı yapan kişi ya da kuruma göre farklılık göstermesidir. Tümüyle akademik çalışmaların yürütülmemesinden ötürü kimi zaman keyfi isimlendirmeler de söz konusudur. Buna rağmen dünya genelinde benimsenmiş tür kalıpları da mevcuttur.

Video oyunları ABD, Japonya ve Avrupa'da 70'lerin sonu ve 80'lerin başlarında oluşacak yeni eğlence sektörünün temellerini, 1971 yılı ortalarında ticari bir eğlence olarak ortaya çıkmasıyla atmıştır. Kuzey Amerika video oyun çöküşü olarak da bilinen ve 1983 yılında Kuzey Amerika'daki oyun şirketlerinin birer birer iflas ettiği ve 2 sene sonra toparlandığı dönemden sonra video oyun endüstrisi 10 yıllık bir dönemden fazla süren büyüme dönemine girmiştir. Video oyun piyasası 11 milyon USD'lik bir büyüklüğe ulaştığında, eğlence sektöründeki en kârlı endüstri olan sinema endüstrisine rakip olmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu</span> video oyunu türü

Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunu ya da sıkça kullanılan orijinal adının kısaltmasıyla MMORPG, çok sayıda oyuncunun bilgisayarlarından veya oyun konsollarından internete bağlanarak birlikte oynadığı, oyun esnasında çeşitli karakterlere büründüğü devasa video oyunu türü. 1997 yılından beri gitgide yaygınlaşmaktadır.

Heroes of Might and Magic, 2011 yılından veri Might & Magic Heroes adıyla da bilinen video oyunudur. 1995 yılında New World Computing isimli firmanın kurucusu Jon Van Caneghem tarafından yaratılmış ve tasarlanmıştır.

Heroes of Might and Magic 3, 3DO oyun şirketi tarafından 28 Ocak 1999 yılında oyun piyasasına sürülmüş sıra tabanlı bir strateji oyunudur. Oyun birçok mitolojik değere göre hazırlanmış ve bu mitolojik değerlerin çatışmasını ve savaşını konu alan bir strateji oyunudur. 3DO şirketinin bir diğer oyun serisi olan Might and Magic serisinin oyunları ile paralel olarak giden oyunda bu kez savaşlar toplu ordular tarafından yapılır ve her oyuncu bir ırka ve kaleye bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Roguelike oyun</span>

Roguelike ya da Rogue benzeri oyun, prosedürel olarak oluşturulan bölümler, sıra-tabanlı savaşlar, kalıcı ölüm ve rol yapma özelliklerini içeren video oyunlarını tanımlayan oyun türüdür. Rol yapma oyunlarının bir alt türüdür. Rogue benzeri oyunların çoğu epik fantezi hikâyeciliğinin etkilerini taşır. Daha öncesinde Beneath Apple Manor ve Sword of Fargoal gibi benzer oyunlar olmasına rağmen, bu türün öncüsü ve isim babası olarak 1980 yapımı Rogue oyunu gösterilir. Bu oyunun, Berlin yorumu ile belirlenen temel özelliklerini barındıran birçok türevi yapılmıştır. Bu tür oyunlar 80'li ve 90'lı yıllarda öğrenciler ve bilgisayar programcıları arasında yaygınlaşmıştır. Türün daha çok bilinen örnekleri: Hack, NetHack, Ancient Domains of Mystery, Moria, Angband ve Mystery Dungeon.

<span class="mw-page-title-main">Rol yapma video oyunu</span>

Rol yapma video oyunu, oyuncuların kurgusal bir sahnede farklı karakterlerin rollerini üstlendikleri bir video oyunu türüdür. Birçok rol yapma video oyunları, masa üstü rol yapma oyunları kökenlidir ve aynı terminolojinin, ayarların ve oyun mekaniğinin çoğunu kullanmaktadır. Kalem kâğıt oyunları ile diğer önemli benzerlikler arasında, geliştirilmiş öykü anlatma ve öyküleyici unsurlar, oyuncu karakter geliştirme, karmaşıklık, ayrıca oynatılabilirlik ve dalma sayılabilir. Elektronik bir ortam, oyun görevlisi gerekliliğini ortadan kaldırır ve muharebe çözünürlüğü hızını arttırır. RPG'ler, basit metin tabanlı konsol-pencere oyunlarından görsel olarak zengin 3D deneyimler haline gelmiştir.

Aksiyon-rol yapma oyunu, bir rol yapma video oyunu alt türüdür. Oyuncunun güç ve yetenekleri belirlemek için karakterin istatistiklerine odaklanmaya devam edilirken, sıra veya menü tabanlı oynanışın aksine oyuncunun karakterler üzerinde doğrudan kontrole sahip olduğu gerçek zamanlı kontrol mekanizması kullanılır. Bu oyunlar genellikle hack ve slash veya shooter oyunlarına benzer aksiyon oyunu savaş sistemlerini kullanır.

Gizlilik oyunu, oyuncunun rakiplerinden kaçınmak veya üstesinden gelmek için öncelikle gizlilik kullandığı bir tür video oyunu türüdür. Bu tarz oyunlar, oyuncunun gizlenerek veya kılık değiştirerek görünmeden kalmasına izin verir. Bazı oyunlar, oyuncunun gizli bir yaklaşım veya doğrudan saldırganlara saldırması arasında seçim yapmasına izin verirken, oyuncuya gizliliğin daha fazla kullanılması için ödüllendirir. Gizlilik oyunları, özel kuvvetler operatörleri, casuslar, hırsızlar, ninjalar veya suikastçılar olan ana karakterlere casusluk, terörle mücadele ve haydut temalar kullandı. Bazı oyunlar, birinci şahıs nişancılar ve platformcular gibi gizli unsurları da diğer türlerle birleştirdi.

Dragon Quest, Armor Project tarafından geliştirilen ve Square Enix tarafından yayınlanan bir rol yapma video oyunu serisidir. 1986'da yayınlanan ilk oyunuyla, 11 ana oyununun yanı sıra çok sayıda yan oyunu ile ana serideki hemen her oyunla ilgili çok sayıda manga, anime ve roman uyarlaması bulunmaktadır.

Roguelike deste oluşturma oyunları deste oluşturma oyunlarının özü ile roguelike oyunların sistematik rastgeleliğini birleştiren bir video oyunu türüdür.

Labirent video oyunları, 1980'li yılların başında popülerleşmiş bir video oyunu türüdür. Bu video oyun türünü diğer oyunlardan farklı kılan şey, oyunun bir labirent ortamında geçmesidir. Oyuncunun hızlı kararlar vererek labirent içerisindeki tehditlerden kaçması ve görevlerini tamamlaması gerekmektedir. Labirent içerisinde birden fazla yaratık veya oyuncu olabilir, zaman kısıtlaması bulunabilir. 1980 yılında Pac-Man video oyununun çıkmasıyla o zamana kadarki labirent anlayışı değişmiş, oyuncunun labirent içerisinde tek bir yol ile ilgilenmesini gerektiren durumlardan ziyade bütün koridorları taramasını gerektiren oyunlar yapılmaya başlanmıştır.

Korku oyunları, korku kurgu merkezli ve genellikle oyuncuyu korkutmak için tasarlanmış bir video oyunu türüdür. Oynanışlarına göre sınıflandırılan diğer çoğu video oyunu türünün aksine, korku oyunları neredeyse her zaman anlatıya veya görsel sunuma dayanır ve çeşitli oyun türleri kullanır.

Sıra tabanlı strateji (TBS) oyunu, oyuncuların oynarken sırayla oynadıkları bir strateji oyunudur. Bu, tüm oyuncuların aynı anda oynadığı gerçek zamanlı stratejiden (RTS) farklıdır.

Might and Magic VI: The Mandate of Heaven, genellikle Might and Magic VI veya sadece MM6 olarak kısaltılır, New World Computing tarafından geliştirilen ve 1998 yılında 3DO tarafından yayınlanan bir rol yapma video oyunu. Might and Magic serisinin altıncı bölümü, Might and Magic V: Darkside of Xeen'in devamı ve Heroes of Might and Magic ile aynı gezegende geçen ilk Might and Magic oyunudur. Heroes of Might and Magic II hikayesini devam ettirir ve seri kronolojisinde Heroes of Might and Magic III ile aynı zamanda geçer. Oyun, The Elder Scrolls II: Daggerfall gibi rol yapma video oyunu akranlarıyla olumlu bir şekilde karşılaştırıldı. Eleştirmenler, doğrusal olmayan, kullanıcı dostu yaklaşımı, etkileşimli, ayrıntılı bir oyun dünyası ve kusursuz, hata içermeyen ilk sürümü için oyunu övdü. Oyunun Enroth'un kumaş haritasını, bir strateji rehberini ve CD-ROM'da serinin ilk beş oyununu içeren bir "Limited Edition" sürümü de piyasaya sürüldü. Bunu üç devam oyunu takip etti, Might and Magic VII: For Blood and Honor doğrudan hikayenin devamını sağladı.