
Eczane, Türk Dil Kurumunun sözlüğünde ilaçların yapıldığı ve satıldığı yer olarak tanımlanmaktadır. Eczane kelimesi Arapça 'Ecza' ve Farsça 'hane' kelimelerinin birleşiminden oluşmuş ve zamanla evrimleşerek eczane olarak kısalmıştır. Eczanede bir eczacı, tıbbi reçetelerin yerine getirilmesini denetler, hastalara reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, sağlık sorunları ve sağlıklı yaşam sorunları hakkında danışmanlık verer. Eczane tıbbın farmakoloji ve eczacılık bölümüne dahildir.

Eczacı, ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelidir. Eczacı, ilaçların etki mekanizması hakkındaki bilgilerini kullanarak ilaçlardan maksimum fayda, minimum yan etki elde etmek ve ilaç etkileşimlerinden kaçınmak için nasıl kullanılmaları gerektiğine hakimdir. Eczacılar, ilaçların biyokimyasal mekanizmalarını ve etkilerini, ilaç kullanımlarını, tedavi edici rollerini, yan etkilerini, olası ilaç etkileşimlerini ve izleme parametrelerini öğrenmek için üniversite veya yüksek lisans düzeyinde eğitim alırlar. Eczacılar bu uzmanlık bilgisini yorumlar ve hastalara, doktorlara ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarına iletir.

Eczacılık; hastalık teşhisi, önlenmesi, tedavi edilmesi ve semptomların azaltılmasında kullanılan her türlü madde ve ilacın; keşfi, üretimi, geliştirilmesi, imha edilmesi, güvenli ve etkin kullanımı ve kontrolü ile ilgilenen, tıp bilimini kimya ile ilişkilendiren klinik sağlık bilimidir. Eczacılığın uygulanması; ilaçlar ve ilaçların etki mekanizmaları, yan etkileri, etkileşimleri, vücuttaki hareketleri ve toksisitesi konularında üst düzey bilgi sahibi olmayı gerektirir. Aynı zamanda tedavi süreçlerinin ve patolojik süreçlerin anlaşılması konularında da yetkinlik gerektirir. Klinik eczacılık gibi eczacılığın bazı uzmanlık dalları da, tıbbi verilerin ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olmak gibi başka nitelikler gerektirir.

Eczane eczacılığı, eczacıların mesleklerini kendi adına açmış oldukları serbest eczanelerde sürdürmeleridir. Diğer bir ismi de serbest eczacılıktır.
Eczane eczacıları, eczanelerde reçete karşılar, ilaç danışmanlığı yapar. Geçimlerini ilaç, kozmetik ve hijyen maddeleri satarak sağlarlar.

Eczacıların hastanelerde görev alması ve bu süreçte yaptıkları işlere Hastane eczacılığı denir. Hastane eczanelerinde en az bir eczacının çalışması zorunludur. Birden fazla eczacı olduğunda birisi başeczacı olarak görev yapar ve diğer eczacıları koordine eder. Hastane eczanelerinin de çalıştırılabilmesi için Sağlık Bakanlığından Eczane ruhsatnamesi alması gereklidir. Hastane eczanelerinde dışarıya ilaç satışı yapılamaz yalnızca yataklı servislerde yatan hastalar ile ortopedi, diyaliz, acil servis, gastroenteroloji gibi bazı özel polikliniklerde muayene ve tedavi sırasında ayaktan hastalara kullanılan ilaçların satışı serbesttir. Hastane eczacısının görevleri kısaca; hastaneye ilaç, serum vb maddeleri tedarik etmek ve bunları güvenli bir biçimde ihtiyacı olan hastalara sunmaktır. Bu işlemler sırasında hastane eczacısı mutlaka envanter yönetimi ve işletme kurallarına göre hareket etmelidir. Bir hastane eczanesi de uluslararası anlamda standartları sağlamak için iyi eczane uygulamaları kurallarına bağlı olarak çalışmalıdır.
Francesco Della Suda ya da Faik Paşa, İtalyan asıllı Osmanlı dönemi eczacısıdır. Eczacılığın Türkiye'deki öncülerindendir.

Türk Eczacıları Birliği, merkezi Ankara'da olan bir sivil toplum kuruluşudur. Kısa adı TEB olan Türk Eczacıları Birliği, 25 Ocak 1956 tarihinde bir grup eczacı tarafından oluşturulmuş mesleki bir örgüttür.

Eczane teknisyeni veya yaygın Türkçe adıyla eczacı kalfası, eczanelerde çalışan meslek grubudur. Eczanelerde reçete karşılama, kurum reçetelerini faturalandırma gibi işlevleri yerine getirirler.
Süleyman Ferit Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Topluluğu’nun kurucusu Nejat Eczacıbaşı’nın babasıdır.
Fazilet Eczanesi, Haldun Taner'in 1960 yılında yazdığı üç perdelik bir tiyatro oyunudur.
Veteriner eczacı, veteriner tıbbi ürünler konusunda özel eğitimli eczacı.
Heinz İkilemi birçok ahlak sınıflarında sıklıkla kullanılır. En çok bilinen ikilemlerden birisidir. Lawrence Kohlberg'in ahlak gelişim aşamalarında kullanılmıştır ve aşağıdaki gibidir:

Kamran Aziz, Kıbrıs Türkü besteci, söz yazarı ve eczacı. Kıbrıs Türk halk müziğine yaptığı katkılarla bu müzik türünün çağdaş öncülerinden oldu. Bunun yanı sıra Kıbrıs Türkleri arasında halk içinde müzik icra eden ilk kadınlardan biri olarak Jale Derviş'le birlikte Batı müziğinin icrasını ve öğrenimini yaydı. Kıbrıs Türk halkının ilk kadın bestecisi ve ilk kadın eczacısıydı.
Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği, kısaca KTEB, Kıbrıslı Türk eczacıları temsil eden, günümüzde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren meslek örgütü. 9 Ağustos 1959'da kuruldu. İlk başkanı Macit Tevfik İleri, asbaşkanı Nebil Nabi, ilk yönetim kurulunda yer alan diğer isimler Biray Münir, M. Eyyüp, Kamran Aziz, Kamer Gönül ve Arif Kufi'ydi. Bu dönemde 12 Kıbrıslı Türk eczacı bulunmaktaydı; birliğin Dernekler Yasası çerçevesinde kurulabilmesi için yakın diğer meslek gruplarından kişilerin de katılımı gerekti.
Fatma Belkıs Derman, Türk eczacı.

Doğadan, bitki çayı üreticisi olan Türk markasıdır. Marka şu an The Coca-Cola Company'nin bir parçasıdır.

Arman Üney, Türk eczacı ve Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanıdır.

Neşe Gülersoy, Türk siyasetçi, eczacı ve kooperatifçi.
İrfan Kaplan Türk eczacı, siyasetçi ve TBMM 27. dönem CHP Gaziantep milletvekilidir.

Türkiye'de mülteci istihdamı, Türkiye'deki mültecilerin, sığınmacıların ve Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu (YUKK) altında statüsü tanımlanmış kişilerin çalışma hakları ve koşullarını ifade eder.