İçeriğe atla

Zincibar

Koordinatlar: 13°7′42″K 45°22′49″D / 13.12833°K 45.38028°D / 13.12833; 45.38028
Zincibar
Arapçaزنجبار
Şehir
Yemen üzerinde Zincibar
Zincibar
Zincibar
Koordinatlar: 13°7′42″K 45°22′49″D / 13.12833°K 45.38028°D / 13.12833; 45.38028
Ülke Yemen
ValilikAbyan
Nüfus
 (2004)
 • Toplam19.879
Zaman dilimiUTC+03.00 (Yemem)

Zincibar (Arapçaزِنْجِبَار), Yemen'in güneyinde bulunan ve Abyan ilinin yönetim merkezi olan bir sahil şehridir. 1962 ve 1967 yılları arasında Fazli Sultanlığına (Arapçaالسلطنة الفضلية)başkentlik yapmıştır ama kraliyet bu sürede de eski başkent Şukra (Arapçaشُقْرَة) şehrinde ikamet etmeye devam etmiştir.

Şehir, Yemen Devrimi ve Yemen İç Savaşı sırasında ciddi tahribata uğramıştır. Şehir balıkçılık ve sahil turizmi ile geçinmektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Hämäläinen, Pertti (1999) Yemen Lonely Planet, Melbourne, Victoria, Australia, page 230, ISBN 0-86442-603-8

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızıldeniz</span> Afrika ile Asya arasında yer alan, Hint Okyanusuna bağlı bir deniz

Kızıldeniz, Afrika ile Asya arasında yer alan, Hint Okyanusu'na bağlı bir denizdir. Kızıldeniz, adını, Yunanca Ερυθρά Θάλασσα ve Latince "Mare Rubrum"un çevirisinden almıştır. Kızıldeniz, yerel halk tarafından şap denilen mercan kayalıklarından dolayı "Şap Denizi" olarak da bilinmektedir. Uzunluğu yaklaşık 2000 km olup, bazı kaynaklarda 1900 km ya da 2350 km diye geçmektedir. Kuzeyde Mısır'daki Süveyş Kanalı ile doğal olmayan yoldan Akdeniz'e bağlanmıştır; güneyde ise Arap Yarımadası ucunda Babü'l Mendep Boğazı ile Hint Okyanusu'na bağlanır. Kızıldeniz kuzeyde Sina Yarımadası ile ikiye ayrılır; kuzeydoğuya doğru Akabe Körfezi, kuzeybatıda ise Süveyş Körfezi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sayda</span>

Sayda, Lübnan'ın güneyinde Cenub vilayetinin merkezi olan şehir.

Ben Arus, Tunus'un kuzeybatısında Ben Arus vilayetinin merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Aryana</span> Tunusta Aryana vilayetinin yönetim merkezi olan şehir

Aryana, Tunus'ta Aryana vilayetinin yönetim merkezi olan şehir. Şehir Akdeniz sahilinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Septe</span> İspanya Krallığına bağlı, özerk il statüsünde bir şehir.

Septe, İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağıdır. İspanyol anayasasına göre Melilla ile birlikte özerk il statüsündedir. Fas sınırı ile çevrili olan şehir 19 km²'dir. Akdeniz'e 20 km sahili olan şehrin Fas'la olan sınırı 8 km'dir. İber Yarımadası'na 14 km mesafededir. 1415 yılında önce Portekizliler tarafından ele geçirilen şehir 1580 yılında İspanyol toprağı olmuştur. Nüfusu 1998 verilerine göre 72.117 kişidir. Bu nüfusun 54.000'i Hristiyan, 16.000'i Müslüman, 600 ilâ 700'ü Musevî ve 500 kadarı da Hindu'dur. 2010 yılı nüfusu ise 80.579 kişi olmuştur. Farklı dinlerin olması şehirde farklı kültürlerin oluşmasına da yol açmıştır. Resmî ve özel yaşamda dört kültür barış içerisinde uyumlu olarak yer almaktadır. Juan Jesús Vivas Lara şehrin hem başbakanı hem de belediye başkanıdır. Fas, Septe ile birlikte Melilla'yı da İspanya'dan istemektedir. Septe'de İspanyolca ve Arapça konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Yemen bayrağı</span> Ulusal bayrak

Yemen bayrağı, Kuzey ve Güney Yemen'in birleştiği gün olan 22 Mayıs 1990 tarihinde kabul edilmiş ve yeni devletin simgesi hâline getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">San'a</span> Yemenin başkenti

San'a, Yemen'in başkenti. 2005 yılında, şehir nüfusu 1.937.451'dir.

Yahudi Fasçası eskiden Fas'ta yaşamış Yahudiler'in konuştuğu bir Arapça şeklidir. Fas'ta bu dili konuşabilenler sadece yaşlılardır.

<span class="mw-page-title-main">Yemen İbranicesi</span> Yemen Yahudileri tarafından Tora ve ayinlerde kullanılan İbranice

Yemen İbranicesi geleneksel olarak Yemen Yahudileri tarafından Tora ve ayinlerde kullanılan İbranicenin telaffuz sistemidir. Yahudiler'e karşı saldırılara dönüşen İsrail karşıtı ayaklanmalar yüzünden bölgeden kaçan Yemen Yahudileri dillerini İsrail'e taşımış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi Yemen Arapçası</span>

Yahudi Yemen Arapçası eskiden Yemen'de yaşamış veya hâlen Yemen'de yaşamakta olan Yahudilerin konuştuğu Arapça ağzıdır. Bu ağzı konuşanların %98'i, bugün İsrail'de yaşamaktadır. Yahudi Yemencesi, Yemen'de Yahudi olmayanların konuştuğu Arapçadan farklıdır. Bu ağız, San'a, Aden, Beda ve Habban olmak üzere alt lehçelere ayrılabilir.

Yemen riyali, Yemen'de kullanılan resmî para birimidir. Yemen Merkez Bankası tarafından dağıtılır. Yemen riyalinin alt birimi fils ve teknik olarak bir riyal, yüz tane filse bölünür, fakat Yemen'in birleşmesinden beri fils madenî paraları dağıtılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taiz</span> Yemende bir şehir

Taiz, Taizz veya Ta'izz (Arapça:تعزّ), Yemen'de bir şehir. 1 Ocak 2005 itibarıyla nüfusu 615,467 kişidir. Taiz ilinde bulunur ve ilin başkentidir. Dağlarda, 1370 m. rakımda bulunur ve Aden ile San'a arasındadır. Yine Hudeyde gibi Kızıl Deniz limanlarıyla ilişkiye sahiptir. Taiz, ülkenin kahve merkezidir. Bunun dışında şehirde tekstil endüstrisi, tabakçılık ve kuyumculuk da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yemen pasaportu</span>

Yemen pasaportu, Uluslararası seyahat için Yemen vatandaşlarına verilen seyahat belgesidir. Yemen'in her yabancı konsolosluğu pasaport verememektedir.

<span class="mw-page-title-main">Necran</span> Suudi Arabistan şehri

Necran, Suudi Arabistan'ın Necran Bölgesi'nin merkezi olan şehirdir. Şehir, ülkenin güneybatısında Yemen sınırı yakınlarında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarıyla 298,288'dir. Şehre Necran İç Havalimanı hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zabid</span> Yemenin batı kıyı ovasında yer alan bir şehir

Zabid, Yemen'in batı kıyı ovasında yer alan bir şehirdir. Şehrin kent nüfusu yaklaşık 52,590'dır. Yemen'in en eski şehirlerinden biridir ve 1993'ten beri UNESCO Dünya Mirası listesindedir. 2000 yılında Tehlike altındaki Dünya Mirasları listesi'ne dahil edilmiştir.

Yemen Merkez Bankası, Yemen'in merkez bankasıdır. Bankanın merkezi Aden'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Arap Sosyalist Baas Partisi - Yemen Bölgesi</span> Yemende bir siyasi parti

Ulusal Arap Sosyalist Baas Partisi - Yemen Bölgesi Yemen'de bir siyasi partidir. Parti, Irak liderliğindeki Baas Partisi'nin Yemen bölgesel örgütüdür. Partinin Yemen'deki sekreteri Dr. Kasım Selim Said'dir. Abdulvahid Havaş sekreter yardımcısı olarak görev yapıyor. Parti, Al-Ehyaa Al-'Arabi gazetesini yayınlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Melluleş</span>

Melluleş, Tunus'un Mehdiye ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Mehdiye'nin güneyinde Tunus Sahili'nde yer almaktadır. Yüzölçümü 160,5 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 24.635'tir.

Birleşik Cumhuriyet, Yemen'in ulusal marşıdır. Abdullah Abdülvahab Numan tarafından yazılmış, Eyüb Tariş tarafından bestelenmiştir. Marş, öncesinde Güney Yemen'in ulusal marşıydı fakat Yemen'in birleşmesinin ardından Yemen tarafından kabul edildi. Güney Yemen tarafından 1979-1990 yılları arasında kullanıldığı dönemde adı "Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin Ulusal Marşı" idi.

<span class="mw-page-title-main">Sahileyn</span> Münestire bağlı bir şehir

Sahileyn, Tunus'un Münestir ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Münestir'in batısında Münestir Sahil Gölü'nün kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 29,43 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 21.418'dir.