İçeriğe atla

Zinaida Yermolyeva

Zinaida Yermolyeva
DoğumZinaida Vissarionovna Yermolyeva
24 Ekim 1898(1898-10-24)
Frolovo, Don Host, Rus İmparatorluğu
Ölüm2 Aralık 1974 (76 yaşında)
Moskova, Sovyetler Birliği
EğitimGüney Federal Üniversitesi
ÖdüllerLenin nişanı
Kariyeri
DalıMikrobiyoloji, epidemiyoloji

Zinaida Vissarionovna Yermolyeva (Rusça; Зинаида Виссарионовна Ермольева) (d. 24 Ekim 1898 - ö. 2 Aralık 1974), II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet ordusu için penisilin üretmesiyle tanınan, Don Kazak kökenli bir Sovyet mikrobiyoloğuydu. Öldüğü sırada SSCB Tıp Bilimleri Akademisi'nin üyesiydi.[1]

Kariyer

Yermolyeva, 1921'de Donskoy Üniversitesi tıp fakültesinden mezun oldu. 1925'ten itibaren Moskova'daki çeşitli mikrobiyoloji ve epidemiyoloji enstitülerinin başkanı olarak görev yaptı.[2]

1925'te, SSCB Bilimler Akademisi'nde Mikrobiyal Biyokimya Bölüm başkanlığına atandı. Orada, bakteriyofajlar ve doğal olarak oluşan antimikrobiyal ajanlar, özellikle de lizozim üzerine araştırmalarına başladı. İkinci Dünya Savaşı sırasında o ve Tamara Balezina penisilin üreten bir Penicillium Crustosum suşunu izole ettiler. İlk olarak 1943 yılında Sovyet hastanelerinde kullanılmaya başlandı.[3][4]

1942'de kendi üzerinde yaptığı bir deneyin sonuçlarını yayınladı. Burada bir Vibrio cholerae solüsyonu içerek kendine bulaştırdı ve tedaviden sonra iyileşti.[5] Araştırmasının sonuçları, Rusya'nın 2. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki savaş esnasında koleraya karşı önleyici tedbirler için gerekli görüldü.[2][6]

1947'de SSCB Halk Sağlığı Bakanlığı'nın yeni kurulan Antibiyotik Enstitüsü'nün müdürü oldu.[7] 1952'den ölümüne kadar, Moskova'daki Mezuniyet Sonrası Merkez Tıp Enstitüsü'nün (şimdi Rusya Mezuniyet Sonrası Eğitim Tıp Akademisi) Mikrobiyoloji Bölümü'nün başkanlığını yaptı.[2]

Yermolyeva'nın hayatı, yazar olan kardeşi Veniamin Kaverin'in Açık Kitap (1949–56) üçlemesinde kurgusal olarak yer aldı. Ayrıca mikrobiyolog Lev Zilber ile evliydi.[8] Yermolyeva'ya dayanan karakter Tatiana'nın "canlı ve gerçekçi" tasviri, mikrobiyolojiyi Sovyetler Birliği'ndeki kızlar arasında olası bir kariyer olarak popüler hale getirdi.[9]

Ödüller ve tanıma

Doğum yeri Frolovo'da Yermolyeva'ya SSCB Devlet Ödülü sahibi olarak yaptırılan anıt plaket

Bilimsel ilgi alanları

Bilimsel yazılar

Ermolieva, 500'den fazla makalenin, "Penisilin", "Antibiyotikler, Bakteriyel Polisakkaritler, İnterferon" ve diğerleri gibi birkaç kitabın yazarıydı. Sovyet dergisi "Antibiotiki" ("Antibiyotikler")'nin kurucusu ve baş editörüydü.

Anısına

24 Ekim 2018'de Yermolyeva, başarılarından dolayı bir Google Doodle ile anıldı.[11]

Kaynakça

  1. ^ "Obituary: Zinaida Vissarionova Ermolieva". Journal of Antibiotics. 28 (5): 399. 1968. 25 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2023. 
  2. ^ a b c "История РМАПО: Зинаида Виссарионовна Ермольева — создатель первого отечественного антибиотика" [History RMAPO: Zinaida Vissarionovna Yermolyeva - Creator of the first domestic antibiotic] (Rusça). Russian Medical Academy of Postgraduate Education. 31 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2016. 
  3. ^ Ford (2014). "Crisis Point: The Rise and Fall of Penicillin" (PDF). The Microscope. 62 (3): 123-135. 25 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 25 Mart 2023. 
  4. ^ Medicines for the soviet masses during World War II. Internet Archive. Lanham, MD : University Press of America. 2008. ISBN 978-0-7618-4009-1. 
  5. ^ Self-experimenters: Sources for Study. Greenwood Publishing Group. 2003. s. 70. ISBN 978-0-313-32348-5. 
  6. ^ Karpova (1 Şubat 2013). "Seventy years after the Battle of Stalingrad". Pravda.ru. 5 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2023. 
  7. ^ Dictionary of women worldwide : 25,000 women through the ages. Thomson Gale. 2007. s. 612. ISBN 978-0-7876-7585-1. 
  8. ^ An Anthology of Jewish-Russian Literature, ed. Maxim D. Shrayer, Routledge: London & New York, 2015, p. 269 ("Veniamin Kaverin")
  9. ^ Anna Eremeeva, "The Woman-Scientist in Soviet Artistic Discourse", in: Edith Saurer et al., Women's Movements. Networks and Debates in post-communist Countries in the 19th and 20th Centuries, Köln: Böhlau Verlag, 2006, p. 347
  10. ^ Great Soviet Encyclopedia. 1979. 
  11. ^ "Celebrating Zinaida Ermolyeva". 24 Ekim 2018. 25 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antibiyotik</span> bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde ve önlenmesinde kullanılan ilaç

Antibiyotik, bakterilere karşı aktif olan bir tür antimikrobiyal maddedir. Bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmak için en önemli antibakteriyel ajan türüdür ve antibiyotik ilaçlar bu tür enfeksiyonların tedavisinde ve önlenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bakterileri öldürebilir ya da büyümelerini engelleyebilirler. Sınırlı sayıda antibiyotik de antiprotozoal aktiviteye sahiptir. Antibiyotikler soğuk algınlığı veya gribe neden olan virüsler gibi virüslere karşı etkili değildir; virüslerin büyümesini engelleyen ilaçlar antibiyotik yerine antiviral ilaçlar veya antiviraller olarak adlandırılır. Mantarlara karşı da etkili değildirler; mantarların büyümesini engelleyen ilaçlara antifungal ilaçlar denir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği</span> Avrasyada hüküm sürmüş eski bir federasyon (1922–1991)

Sovyetler Birliği, resmî adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Alexander Fleming</span> Penisilini bulan İskoç bakteriyolog (1881–1955)

Sir Alexander Fleming, penisilini keşfeden İskoç bakteriyologdur.

<span class="mw-page-title-main">Penisilin</span> Penicillium mantarlarından elde edilen bir grup antibiyotik

Penisilinler aslen Penicillium küflerinden, özellikle de P. chrysogenum ve P. rubens'ten elde edilen bir grup β-laktam antibiyotiktir. Klinik kullanımdaki penisilinlerin çoğu P. chrysogenum tarafından derin tank fermantasyonu kullanılarak sentezlenir ve daha sonra saflaştırılır. Bir dizi doğal penisilin keşfedilmiştir, ancak sadece iki saflaştırılmış bileşik klinik kullanımdadır: penisilin G ve penisilin V. Penisilinler, stafilokok ve streptokokların neden olduğu birçok bakteriyel enfeksiyona karşı etkili olan ilk ilaçlar arasındaydı. Günümüzde farklı bakteriyel enfeksiyonlar için hala yaygın olarak kullanılmaktadırlar, ancak birçok bakteri türü yoğun kullanımın ardından direnç geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Karelo-Fin Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Karelo-Fin Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, kısa süreli bir Sovyet cumhuriyetidir. 1940'ta Karelo-Fin SSC adını alarak Sovyetlerde bağlı kalmıştır. 1956'ya kadar Sovyetlerin yönetiminde kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Timoşenko</span>

Semyon Konstantinoviç Timoşenko, Sovyet komutan. Kızıl Ordu'nun eğitim ve disiplin düzeyinin yükseltilmesini sağlayarak II. Dünya Savaşı sırasında Almanya'ya karşı kazanılan zaferde önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği başbakanları listesi</span> Vikimedya madde listesi

Sovyetler Birliği Başbakanı, Sovyetler Birliği'ndeki hükûmet başkanının resmi olmayan adıdır. Bu makamın resmi adı, farklı yıllarda farklı şekilde olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri</span> SSCB Silahlı Kuvvetleri

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri, 1918-1946 yılları arasında Kızıl Ordu ve 1946-1991 yılları arasında Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri olarak adlandırılan, önce Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin ve daha sonra Sovyetler Birliği'nin silahlı kuvvetleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Budyonni</span>

Semyon Mihayloviç Budyonni, Ailesi Rus asıllı olmasına rağmen, Don Kazakları bölgesine yerleşmesinden ve o gelenekle büyütülmesinden dolayı genellikle Kazak asıllı sanılan Rusya İmparatorluğu'nun süvari subayı ve Sovyetler Birliği mareşali, Sovyetler Birliği Kahramanı, Rus İç Savaşı, Sovyet-Polonya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında komutanlık yapmış Josef Stalin'in yakın siyasi müttefiki olan politikacıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesi</span>

Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesi veya Sovyet-Afgan Savaşı, Sovyet kontrolündeki Afganistan Demokratik Cumhuriyeti'nde (DRA) 1979'dan 1989'a kadar süren uzun süreli bir silahlı çatışmaydı. Savaş, Soğuk Savaş'ın büyük bir çatışmasıydı, çünkü DRA, Sovyetler Birliği ve müttefik paramiliter gruplar arasında Afgan mücahitlere ve onların müttefik yabancı savaşçılarına karşı yoğun çatışmalar yaşandı. Mücahitler çeşitli ülke ve kuruluşlar tarafından desteklenirken, desteklerinin çoğunluğu Pakistan, ABD, İngiltere, Çin, İran ve Basra Körfezi'ndeki Arap ülkelerinden geldi. Yabancı güçlerin katılımı, savaşı ABD ile Sovyetler Birliği arasında bir vekalet savaşı haline getirdi. Çatışmalar 1980'ler boyunca çoğunlukla Afgan kırsalında gerçekleşti. Savaş yaklaşık 3.000.000 Afgan'ın ölümüyle sonuçlandı, milyonlarcası da mülteci olarak ülkeden kaçtı. Ülke dışında yerinden edilen Afganların çoğu Pakistan ve İran'a sığındı. Afganistan'ın 1979 nüfus sayımına göre 13,5 milyonluk eski nüfusunun yaklaşık %6,5 ila %11,5'inin çatışma sırasında öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Sovyet-Afgan Savaşı, Afganistan genelinde büyük yıkıma neden oldu ve bilim adamları tarafından Sovyetler Birliği'nin dağılmasına ve Soğuk Savaş'ın resmen sona ermesine katkıda bulunan önemli bir faktör olarak gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Semyon Kurkotkin</span>

Semyon Kurkotkin, Kızıl Ordu'nun komutanlarından biri, Sovyetler Birliği Mareşali.

Tahire Tahirova, Sovyet siyasetçi, diplomat ve Dışişleri Bakanı. 1959 ve 1983 yılları arasında Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Azerbaycan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nda Dışişleri Bakanı görevi yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet askerî işgalleri</span>

1939 yılında gizlice imzalanan Molotov–Ribbentrop Paktı uyarınca, Sovyetler Birliği II. Dünya Savaşı sırasında, Nazi Almanyası tarafından kendisine terk edilen kimi ülke ve bölgeleri ilhak ve işgal etti. İşgal edilen bölgeler arasında; Doğu Polonya, Letonya, Estonya, Litvanya, Doğu Finlandiya'nın bir parçası ve Doğu Romanya bulunmaktaydı. Bunların yanı sıra, Karpat Rutenyası Çekoslovakya'dan ilhak edilerek, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası haline getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Anna Pankratova</span> Sovyet tarihçi ve eğitimci (1897 1957)

Anna Pankratova önde gelen bir Sovyet tarihçi, eğitimci ve Rusya Bilimler Akademisi üyesiydi. Rus tarihi dergisi "Voprosy Istorii”nin baş editörüydü. Ulusal SSCB Tarihçileri Komitesi'ne başkanlık etmiştir. Sovyetler Birliği Komünist Partisi üyesi olarak, Yüksek Sovyet Prezidyumu'na seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer silahlanma yarışı</span> Soğuk Savaş döneminde yaşanan çekişme

Nükleer silahlanma yarışı, Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve müttefiklerinin Soğuk Savaş süresince nükleer savaşta üstünlük kurmak için girdikleri bir silahlanma yarışıydı. Bu dönemde, ABD ve Sovyetler'in yanı sıra diğer ülkeler de nükleer silah geliştirmeye başladı, ancak hiçbiri savaş başlığı üretiminde diğer iki süper güç kadar etkin olmadı.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın işgali sırasında tecavüz</span>

II. Dünya Savaşı'nın son kısımları sırasında Müttefik askerleri Alman topraklarına girdikçe ve bu toprakları işgal altında bulundurdukça, kadınların toplu tecavüzleri hem askerî harekâtlar ile bağlantılı olarak hem de daha sonraki Almanya işgali sırasında gerçekleşti. Akademisyenlerin ortak görüşü, tecavüzlerin çoğunun Sovyet işgal birlikleri tarafından işlendiğidir. Savaş zamanı tecavüzleri, savaştan sonra onlarca yıl boyunca sessizlikle çevriliydi. 2015'te kitapları bazı Rus okullarında yasaklanan tarihçi Antony Beevor'a göre, NKVD dosyaları Sovyet liderliğinin neler olduğunu bildiğini ancak bunları durdurmak için çok az şey yaptığını ortaya çıkardı. Tecavüzleri işleyenler çoğunlukla cephe gerisi karargâh birlikleriydi. Profesör Oleg Rzheshevsky'nin verdiği istatistiklere göre ise, 4.148 Kızıl Ordu subayı ve diğer birçok er, Alman sivillere karşı işledikleri suçlar nedeniyle cezalandırıldı. Kızıl Ordu askerlerinin tecavüz gibi savaş suçlarını işlemelerinde Sovyet vatandaşlarını Almanlardan intikam almaya teşvik eden Yahudi kökenli İlya Ehrenburg'un çağırısının da etkisi vardı. Savaş ve sonrasındaki işgal sırasında Sovyet birlikleri tarafından tecavüze uğrayan Alman kadın ve kızlarının kesin sayısı belirsizdir, ancak tarihçiler sayılarının yüz binlerce ve muhtemelen iki milyon kadar fazla olduğunu tahmin etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Boris Şişkin</span>

Boris Konstantinoviç Şişkin Rus botanikçi ve SSCB Bilimler Akademisi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları'nda Sovyetler Birliği</span>

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ilk olarak 1952'de Olimpiyat Oyunlarına katıldı ve daha sonra 18 kez Yaz ve Kış Oyunlarına katıldı. Yaz sporlarındaki dokuz katılımının altısında, Sovyet takımı kazanılan toplam altın madalya sayısında en üst sırada yer aldı, Yaz Oyunlarındaki Sovyet hakimiyetine en büyük rakip olan Amerika Birleşik Devletleri ise diğer üçünde en yüksek altın madalya sayısı elde ederek bu alanda ikinci oldu. Benzer şekilde, Sovyet Olimpiyat takımları Kış Olimpiyat Oyunlarındaki dokuz katılımında yedi kez altın madalya sayısında birinci, iki kez de ikinci sırada yer aldı. Sovyetler Birliği'nin başarısı, uluslararası bir sahnede siyasi gündemini yerine getirmek için güçlü bir devletin spora yatırım yapmasına bağlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Rus ve Sovyet ordusunda kadınlar</span>

Rus ve Sovyet ordusundaki kadınlar ülkelerinin askeri tarihinde birçok rol oynamıştır. Rusya ve Sovyetler Birliği'nin kadınları Dünya Savaşlarında, özellikle de II. Dünya Savaşı sırasında önemli bir rol oynamıştır.

Gladys Lounsbury Hobby, araştırmaları antibiyotiklerin geliştirilmesinde ve anlaşılmasında önemli bir rol oynayan Amerikalı bir mikrobiyologdur. Çalışmaları penisilini bir laboratuvar deneyinden İkinci Dünya Savaşı sırasında seri üretilen bir ilaca dönüştürdü.