İçeriğe atla

Zin Mar Aung

Zin Mar Aung
Doğum14 Haziran 1976 (48 yaşında)
Rangoon, Burma
MilliyetBirmanyalı
Mezun olduğu okul(lar)University of Distance Education, Yangon
MeslekAktivist
Politikacı
Siyasi partiNational League for Democracy

Zin Mar Aung (Birmancaဇင်မာအောင်; 14 Haziran 1976 doğumlu) Burmalı aktivist ve siyasetçidir, hâlen Yankin Kasabası için Pyithu Hluttaw milletvekili olarak görev yapıyor.[1][2]

Kariyeri

Burma'nın demokrasi hareketine katılımından ötürü 11 yıl siyasi tutsak olarak kaldı; o yılların dokuzunda tek başına kaldı.[3] 2009'da serbest bırakıldı.[3]

Asya'da kültür ve demokrasisinin uyumlu olduğu düşüncesini yaymak için kültürel etki çalışmaları grubunu oluşturdu ve de eski siyasi mahkûmlar için kendi kendine yardım dernekleri ve Yangon Siyaset Bilimi Okulunu kurdu.[2][4] Ayrıca kadınları yetkilendirme grubunu kurdu ve 2012 yılı itibarıyla çatışma bölgelerindeki etnik azınlıkları etkileyen konuların farkındalığını artırmak için organizasyonlar yapmaya başladı.[2] 2013'ten beri Uluslararası Seçim Sistemleri Vakfı ile Küresel Kadın Liderlik Fonu kapsamında kadınların siyasi yetkilerinin güçlendirilmesi konusunda çalışıyor.[4]

Yaşamı

Uzaktan Eğitim Üniversitesi, Yangon'dan botanik bölümünden mezun oldu..[5][6]

Kaynakça

  1. ^ The Myanmar Times. "A voice that demands to be heard". mmtimes.com. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2017. 
  2. ^ a b c "2012 International Women of Courage Award Winners". state.gov. 21 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2017. 
  3. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 4 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2017. 
  4. ^ a b "IFES - Zin Mar Aung on the Importance of Women in Peace and Politics in Myanmar". ifes.org. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2017. 
  5. ^ "'ျပန္ထြက္လာေတာ့လည္း သိတဲ့အတိုင္းပဲ ျမန္မာ့ႏိုင္ငံေရး အေျခအေနက ကဲငါတို႔မလိုအပ္ေတာ့ဘူးဆိုတဲ့ အေနအထားမ်ဳိး မဟုတ္ဘူး'". Mizzima News. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2015. 
  6. ^ Joshua Lipes (20 Temmuz 2015). "88 Generation Leader to Contest Myanmar Election Despite Pending Charges". Radio Free Asia. 4 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2015. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Myanmar</span> Güneydoğu Asyada ülke

Myanmar, resmî adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyeti, diğer isimleriyle Burma ya da Birmanya, Güneydoğu Asya'da bir ülkedir. Kuzeybatıda Bangladeş ve Hindistan, kuzeydoğuda Çin, doğuda Laos, güneydoğuda Tayland ile komşudur. Güney ve güneybatıda Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'ne kıyısı vardır. Myanmar Güneydoğu Asya anakarasındaki en büyük, Asya genelinde ise 10. büyük ülkedir. 2017 verilerine göre nüfusu 54 milyondur. Başkenti Nepido, en büyük şehri Yangon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Ang San Su Çi</span>

Ang San Su Çi Myanmarlı şiddetsiz direniş savunucusu aktivist, Ulusal Demokrasi Birliği partisinin lideri, tanınmış düşünce mahkûmu ve 2016'dan 2021'e kadar dışişleri bakanı ve hükûmet başdanışmanı. Aynı zamanda diplomatlık, eğitim bakanlığı, enerji bakanlığı görevlerinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Nepido</span> Myanmarın başkenti

Nepido ya da Naypyidaw Myanmar'ın başkentidir. Nepido, "Kraliyetler Şehri" Anlamına gelir. 6 Kasım 2005'te şehir Birmanya'nın (Myanmar) başkenti ilan edildi. Nepido, Yangon şehrinin 320 km kuzeyindedir. Nepido, Myanmar'ın Yangon ve Mandalay şehirlerinden sonra en büyük 3. şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Myanmar'daki Yahudilerin tarihi</span>

Myanmar'daki Yahudilerin tarihinde kayıtlara geçen ilk Yahudi, 18. yüzyılda Myanmar Kralı Alaungpaya'nın ordusunda yer alan Solomon Gabirol'du.

<span class="mw-page-title-main">Rohingyalar</span> Güneydoğu Asyada müslüman bir halk

Rohingyalar, Güneydoğu Asya'da esas olarak Myanmar'ın Arakan Eyaleti′nde (Rakhine) yaşayan, mülteci olarak da Bangladeş ve Malezya′da da görülen ve dilleri Hint-Avrupa dil ailesine giren Sünni Müslüman bir halktır.

<span class="mw-page-title-main">Bagan</span>

Bagan, UFA: bəɡàɴ; eski adı Pagan) Myanmar'da, Mandalay Bölgesi'nde antik bir kenttir. 9. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar, kent; bölgeyi birleştiren ilk krallık olan ve günümüzdeki Myanmar'ın oluşumuna kaynaklık eden Pagan Krallığı'nın başkentiydi. Krallığın zirvesine ulaştığı 11. ve 13. yüzyıllar arasında yalnızca Bagan ovalarında inşa edilen 10.000'den fazla Budist tapınağı, pagoda ve manastırdan arta kalan 2.200'den fazla tapınak ve pagoda günümüzde halen ayakta durmaktadır.

Vizeden muaf ülkelerden birinin vatandaşı olmadığı sürece Myanmara girmek isteyen yabancı uyruklu ülke vatandaşı vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahibi olmalar gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Htin Kyaw</span>

Htin Kyaw, Myanmar'lı siyasetçi ve 2016 yılından bu yana Cumhurbaşkanı olmuş akademisyen. 1962 darbesinden bu yana görev yapmak üzere seçilmiş ilk sivildir. Selefi Thein Sein'den görevi devralarak 30 Mart 2016 tarihinde cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. 1968 yılında Rangoon Üniversitesi ve 1975 yılında Londra Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra, eğitim, planlama ve hazine bakanlıklarında çeşitli görevlerde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Demokrasi Birliği</span> Myanmarda iktidarda bulunan sosyalist ve liberal demokratik parti

Ulusal Demokrasi Birliği, Myanmar'da iktidarda bulunan sosyalist ve liberal demokratik partidir. Parti başkanlığını Nobel Barış Ödülü alan Ang San Su Çi yürütmektedir. 2015 yılında Myanmar'da 25 yıl aradan sonra yapılan özgür seçimlerde oyların yaklaşık yüzde 80'ini alarak iktidar olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü</span>

Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl verilen ödül. 2007 yılından bu yana verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">May Sabai Phyu</span>

May Sabai Phyu veya May Sabe Phyu Myanmarlı aktivist. İnsan hakları, ifade özgürlüğü, barış, Myanmar'ın etnik azınlıkları, kadına yönelik şiddet ve cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi konularında faaliyetlerde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2021 Myanmar darbesi</span> Askerî darbe

2021 Myanmar darbesi veya 1 Şubat Myanmar Askerî darbesi, Myanmar ordusunun 1 Şubat 2021 tarihinde iktidardaki lidere ve kabinesine karşı gerçekleştirdiği askerî darbe. Ülkede 10 yıllık demokrasi, bu darbeyle birlikte bozulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Devlet İdare Konseyi</span> 2021 Darbesinden beri Myanmarı Yöneten Askeri Junta

Devlet İdare Konseyi 2021 Myanmar darbesinin ardından Myanmar'ı yöneten yürütme organıdır. Konsey, 2 Şubat 2021'de kuruldu ve 16 üyeden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Min Aung Hlaing</span> Myanmarlı asker ve siyasetçi

Min Aung Hlaing, Şubat 2021 darbesinde iktidarı ele geçirmesinden bu yana Myanmar'ı Devlet İdare Konseyi başkanı olarak yöneten Birmanyalı bir politikacı ve ordu generalidir. Ağustos 2021'de Myanmar başbakanı olarak sözde sivil rolünü üstlendi. Mart 2011'den bu yana Savunma Hizmetleri Başkomutanlığı görevini de yürütüyor. Daha önce 2010-2011 yılları arasında Savunma Bakanlığı müşterek kurmay başkanı olarak görev yaptı ve Myanmar cumhurbaşkanının başkanlığındaki Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi'nin (USGK) bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Devlet İdare Konseyi başkanı</span> Myanmar cunta lideri

Devlet İdare Konseyi başkanı Myanmar'ın fiili hükûmet başkanıdır. Mevcut başkan, 2021 Myanmar darbesi sonrasında iktidarı ele geçiren Min Aung Hlaing'dir ve aynı zamanda yeni kurulan bakıcı hükûmetin başbakanı olarak da hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arakan Soykırımı</span> Myanmarın Arakan Eyaletinde yapılan soykırım

Arakan Soykırımı, Müslüman Arakan halkına Myanmar Hükûmeti tarafından yapılan etnik temizliktir. Milliyetçi Budistlerin yaptığı katliamlar 1 milyondan fazla Arakanlıyı başka ülkelere gitmeye mecbur bıraktı. Çoğu Arakanlı Bangladeş'e göç ederek Dünya'nın en büyük mülteci kampının kurulmasına sebep olurken diğer Arakanlılar Hindistan, Tayland ve Malezya'ya gitmeye mecbur bırakıldı.

Thilawa Özel Ekonomik Bölgesi, Yangon şehrinin 25 kilometre güneyinde, Kyauktan ve Thanlyin Kasabalarında geliştirilmekte olan 2.500 hektarlık özel bir ekonomik bölgedir. Özel ekonomik bölgesinin ilk aşaması, Eylül 2015'in sonunda faaliyete geçti.

<span class="mw-page-title-main">Aung San</span>

Bogyoke Aung San;, Birmanya Bağımsızlık ordusu (BIA) Komutanı ve Anti-faşist Halk Özgürlük Birliği (AFPFL) başkanıdır. Birmanya Ulusal kahramanı kabul edilir. Bogyoke, yani yüce askeri lider olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alaungpaya</span>

Alaungpaya, Alaunghpaya veya Alaung-Phra olarak da telaffuz edilir,, Burma(Myanmar)'da Konbaung Hanedanlığı'nın kurucusudur. Bir zamanlar Yukarı Burma'daki küçük bir köyün eski şefi olan Alaungpaya, Siyam'a düzenlediği sefer sırasında hastalıktan öldüğünde, Burma'yı birleştirmiş, Manipur'u ele geçirmiş, Lan Na'yı fethetmiş ve restore edilen Hanthawaddy Krallığı'na yardım eden Fransız ve İngilizleri yenmişti. Dagon çevresine yeni yerleşim yerleri ekleyerek genişletmiş ve şehri Yangon şehri olarak adlandırmıştır. Burma'yı üçüncü kez birleştirdiği için Burma tarihinde, Anawrahta ve Bayinnaung ile birlikte Burma'nın en büyük üç hükümdarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Tabinshwehti</span>

Tabinshwehti, 1530-1550 yılları arasında Burma (Myanmar) kralı ve Birinci Toungoo İmparatorluğu'nun kurucusudur. Düzenlediği askeri seferler (1534-1549) sayesinde, Pagan imparatorluğu'nun 1287'de yıkılmasından bu yana Burma'daki en büyük krallığı yaratmıştı.