İçeriğe atla

Zimbabve kuşu

Zimbabve kuşuAile/Family: Atmacagiller / AccipitridaeYaşadığı Yer/Kingdom: Afrika / Africa[1]

Zimbabve kuşu,aynı zamanda Sabuntaşı kuşu olarak da bilinir.[2] Zimbabve'nin ulusal sembolüdür ve ülkenin milli kimliğini simgeler. Bu kuş, uzun boylu ve zarif bir yapıya sahiptir. Genellikle kahverengi ve beyaz tüyleriyle tanınır. Erkeklerin gagaları daha büyük ve renkli olurken, dişilerinkiler daha küçük ve soluk renklidir.

Bu kuş türü, genellikle Zimbabve'nin kuru savanalarında ve açık ormanlık alanlarında bulunur. Yiyecek olarak tohumlar, meyveler ve böcekleri tercih ederler. Zimbabve kuşunun, diğer kuşlarla rekabet etmeden beslenebilmesi için geniş açık alanlara ihtiyacı vardır.

Ülkenin milli sembolü olması nedeniyle Zimbabve kuşu, Zimbabve bayrağında da yer alır. Kuşun figürü, bayrağın sol üst köşesinde bulunan yeşil bir üçgenin içine yerleştirilmiştir. Bu sembol, Zimbabve'nin bağımsızlık mücadelesi ve ülkenin doğal güzelliklerine olan vurgusunu temsil eder.

Kaynakça

  1. ^ "Zimbabve Kuşu'nun Kökeni". Atmacagiller. İstanbul Kuş Cenneti. 2 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2024. 
  2. ^ "Bayraklarda kullanılan hayvan figürleri üzerine bir inceleme". Dergipark.org. 21 Haziran 2011. 26 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zimbabve</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Zimbabve ya da resmî adıyla Zimbabve Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde, denize kıyısı olmayan bir kara ülkesi. Eski adı Güney Rodezya olan ülkenin sınır komşularını Zambiya, Mozambik, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana oluşturmaktadır. Ülkenin Namibya ile olası 100 m uzunluğundaki sınırı tartışmalıdır. Ülkenin başkenti Harare'dir.

<span class="mw-page-title-main">Lacivert</span>

Lacivert renk, elektromanyetik tayf'ın insan gözüyle görülebilen renklerinden biridir. Mavinin koyu tonlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Hilal</span> Ay evresinin sembolü

Hilâl ya da ayça, iki dairenin iç içe girmesi fakat dairelerin merkezlerinde çakışmaması durumunda oluşan şekildir.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho bayrağı</span> Ulusal bayrak

Lesoto bayrağı, Lesotho Krallığı tarafından 4 Ekim 2006 tarihinde kabul edilen bayrak. Bayrakta mavi, beyaz ve yeşil üç şeritten bulunur ve bayrağın tam ortasında bir Basotho şapkası yer alır. Bu bayrak, Lesotho'nun bağımsızlığının 40. yıl dönümü şerefine kabul edilmiştir. Bu yeni bayrak, ülke barışının ve barış yöneliminin bir simgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Ermenistan bayrağı, takma adıyla üç renkli, Ermenistan'ın resmî bayrağıdır. Kırmızı, mavi ve turuncu üç eşit genişlikli yatay şeritten oluşan bayrak 24 Ağustos 1990'da Ermenistan Yüksek Sovyet'i tarafından kabul edilmiş ve 15 Haziran 2006'da Ermenistan Ulusal Bayrağı Kanunu ile Ermenistan Millî Meclisi tarafından onaylanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zimbabve bayrağı</span> Ulusal bayrak

Zimbabve bayrağı, günümüzdeki kullanılan hâli ile 18 Nisan 1980 tarihinde göklere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nepal bayrağı</span> Nepal Ulusal bayrağı

Nepal bayrağı, dünyada dikdörtgen olmayan birkaç sayılı bayraktan biridir. Kıpkırmızı bir renge sahiptir. Bayrağın kenarı mavidir. Kırmızı, savaştaki zaferlerini; mavi barışı simgeler. Nepal bayrağında hem güneş, hem de Ay vardır. Güneş sarayı, ay ise 1951 yılına kadar ülkeyi yöneten Rana ailesini temsil eder. Bayrağın kökeni 2000 yıl öncesindeki bir Hindu bayrağına dayanır. Kırmızı renk ayrıca Nepal'in millî sembolü ormangülü'nün de rengidir.

<span class="mw-page-title-main">Garuda</span>

Garuda, Hindu ve Budist mitolojilerinde yer alan kuş ve insan melezi yaratık.

<span class="mw-page-title-main">Nazi sembolizmi</span> Nazi hareketi tarafından kullanılan semboller

Yirminci yüzyılın başlarında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) grafik sembolizmi aşırı kullanımıyla dikkat çekmekteydi, özellikle ana sembol olan Hakenkreuz partinin ana sembolü olarak kullanılıyor ve Nazi Almanyası'nın bayrağını oluşturuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Abhazya bayrağı, 23 Temmuz 1992'de Sohum'da tek taraflı ilan edilmiş olan ve dünyada sayılı ülke tarafından tanınan Abhazya Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan arması</span> Ulusal arma

Yunanistan arması Yunanistan devleti tarafından kullanılan resmî arma.

<span class="mw-page-title-main">Mavi</span> bir renk

Mavi, çakır veya gök, resim boyamada ve geleneksel renk teorisi ve RGB renk modelindeki üç ana renkler pigmentlerinden biridir. Görünür ışığın tayfı üzerinde menekşe ve yeşil arasında uzanır. Göz yaklaşık 450 ile 495 nanometre arasında baskın dalga boyu olan ışığı gözlemlerken maviyi algılar. Çoğu mavi, diğer renklerin hafif bir karışımını içerir; gök mavisi biraz yeşil içerirken lacivert biraz menekşe içerir. Açık gündüz gökyüzü ve derin deniz Rayleigh saçılması olarak bilinen optik bir etki nedeniyle mavi görünür. Tyndall etkisi adı verilen bir optik etki, mavi gözler 'i açıklar. Havadan perspektif adı verilen başka bir optik etki nedeniyle uzaktaki nesneler daha mavi görünür. Karşıt rengi turuncu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Büyük kerkenez</span> Kuş türü

Büyük kerkenez ya da ak gözlü kerkenez doğangiller (Falconidae) familyasından bir gündüz yırtıcı kuş türüdür. Kerkenezler içinde en büyüklerindendir. Afrika'nın güneyinde ve doğusunda açık alanlarda yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'un ulusal sembolleri</span> Vikimedya liste maddesi

Belarus'un ulusal sembolleri, Belarus Anayasası tarafından belirlenmiş Belarus'u temsil eden devlet sembolleridir. Bu semboller Belarus arması, Belarus bayrağı ve Belarus marşıdır.

LGBT sembolleri, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender birliğini göstermek ve cinsel kimlik ve cinsel yönelimleri tanımlamak için semboller kabul edilir, semboller gey gurur, değerler ve tanımlamaları temsil eder. II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından kullanılan pembe üçgen de bir eşcinsellik sembolüdür ancak Nazi Soykırımı'ndaki çağrışımları yinelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Guatemala bayrağı</span> Ulusal bayrak

Guatemala bayrağı, Guatemala'nın resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Zimbabve arması</span> Ulusal arma

Zimbabve arması, Afrika ülkesi Zimbabve tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır. Ülkenin bağımsızlığı kazanmasından sonra 21 Eylül 1981 tarihinde kabul edilerek resmî arma olarak kullanılmaya başlanmış ve bir yıl önce bağımsızlığına kavuşan yeni ülkenin resmî devlet arması olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan cumhurbaşkanı</span> Azerbaycanın devlet başkanı

Azerbaycan cumhurbaşkanı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin başıdır. Cumhurbaşkanı, vatandaşların seçimi sonucu yedi yıl için belirlenir. Azerbaycan Anayasası, cumhurbaşkanının yürütme gücünün somutlaşmışı, başkomutan, "Azerbaycan'ın iç ve dış politikadaki temsilcisi" olacağını ve" dokunulmazlık hakkına sahip olacağını belirtir. Başkan, bir grup sekreter ve departman bakanından oluşan Başkanlık İdaresi olan icra dairesi aracılığıyla yönetir. Ek olarak, ekonomik ve sosyal politikayla ilgili bir Bakanlar Kurulu ve dış, askeri ve adli konularda bir Güvenlik Konseyi bulunmaktadır.

<i>Derman Çeşmesi</i> Ankarada bir çeşme

Derman Çeşmesi; Türk seramik sanatçısı ve akademisyen Hamiye Çolakoğlu tarafından yapılmış bir çeşmedir. Günümüzde, kamuya açık alanlarda sergilenen çağdaş seramik eserleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bayrağın yarıya çekilmesi</span>

Bayrağın yarıya çekilmesi veya bayrağın yarıya indirilmesi, bir ülkenin bayrağın saygı, yas, tehlike sinyali veya bazı durumlarda bir selamlama sembolü olarak normal yüksekliğine kıyasla daha alçak bir seviyeye indirilmesini ifade eder. Bayrağı yarıya indirme geleneği 17. yüzyılda başlamıştır. Bazı kaynaklara göre bayrak indirmenin temelinde "görünmez bir ölüm bayrağına" yer açmak bulunmaktadır.